Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Tych fajkowych klatek w MFG jest więcej jak prawdziwych?

W maksymalnej opcji MFGX4 + DLSS P 

Gra native 4K = 29 fps
DLSS 4 P + MFGX4 = Generowanie gry w FHD (upscaling do 4K) + dodanie dodatkowych 3 klatek pomiędzy 2 prawdziwe. Czyli na 5 klatek w grze - 2 są real, 3 wygenerowane. = 240-260 fps. 

Opublikowano
4 minuty temu, Pavel87 napisał(a):

Ciekawe jakby to będzie wyglądać w DLSS Quality, to jedyny tryb DLSS, który mnie interesuje. Na tych wszystkich slajdach był chyba tryb performance? 

Tak, wszystko pokazywali w 4K i DLSS P

Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Chodziłem jeszcze do szkoły, ale dorywczo z tysiaka.

Dealowanie jaraniem i fetą oraz szeroko pojęty odzysk metali się nie liczy :E Wtedy naprawdę zarabiało się kupsko a wiem to bo nie pracowałem.

Opublikowano
31 minut temu, zoomehsak napisał(a):

Masz bardzo „specyficzną” relacje z żoną skoro będąc dorosłym człowiekiem musisz się tłumaczyć z zakupu. W normalnym związku idziesz do sklepu i kupujesz. Działa to w obie strony. 

W normalnym związku partner/partnerka nie wywala od ręki 2000$ na fanaberie.

25 minut temu, Winter napisał(a):

Bo to drogie hobby. To nie sklejanie modeli samolotów, a kupowanie sprzętu za spore sumy, które możnaby przeznaczyć na ważniejsze kwestie.

O właśnie, niektórzy nie mogą zrozumieć, że żyją w zwyczajnej bańce. To nawet nie zakup jakiegoś drogiego aparatu foto, który można wykorzystać na wakacjach i do robienia zdjęć dzieciom przy jakichś różnych okazjach. Z perspektywy przeciętnej osoby to się nijak nie broni jeśli się bezpośrednio na tym nie zarabia.

• Upvote 3
Opublikowano

Z ciekawości spojrzałem sobie na odpowiednik mojej karty z nowej serii i jest ona o wiele mniejsza. 

Wymiary GeForce RTX™ 4080 SUPER AERO OC 16G

L=342, W=150, H=75

image.thumb.png.65931b547a25a4a71cd37c848fa422cf.png

Wymiary GeForce RTX™ 5080 AERO OC SFF 16G

L=304 W=126 H=50 mm

image.thumb.png.3a37740128b9928cef08b1ff4581c9b5.png

Te wymiary nowej karty są podobne do modelu 4070 TiS, więc będzie gorąco przy TDP 360W 

Opublikowano
3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

W normalnym związku partner/partnerka nie wywala od ręki 2000$ na fanaberie.

O właśnie, niektórzy nie mogą zrozumieć, że żyją w zwyczajnej bańce. To nawet nie zakup jakiegoś drogiego aparatu foto, który można wykorzystać na wakacjach i do robienia zdjęć dzieciom przy jakichś różnych okazjach. Z perspektywy przeciętnej osoby to się nijak nie broni jeśli się bezpośrednio na tym nie zarabia.

A co najlepsze, wartość topu spada bardzo szybko i bardzo mocno :E 

PC to beczka bez dna, na której zawsze się traci. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ernorator napisał(a):

@Kris194 Ostatnio gdzieś czytałem statystyki, 120 tyś. rocznie przekroczyło w Polsce 5.2% podatników 2023. Tak, że ten, to 10k na gpu to jednak albo kompletnie poza zasięgiem albo w kategorii zakupu zaburzającego budżet. 

Ale to dotyczy tylko pracownikow na UoP. Masz jeszcze przedsiebiorcow i armie korposzczorow na B2B. Znam kilku programistow i zaden nie zarabia mniej niz 30k (krk). Przeciez to nie jest karta dla kasjera w biedronce. 

Edytowane przez srekal34
Opublikowano
5 minut temu, ernorator napisał(a):

@Kris194 Ostatnio gdzieś czytałem statystyki, 120 tyś. rocznie przekroczyło w Polsce 5.2% podatników 2023. Tak, że ten, to 10k na gpu to jednak albo kompletnie poza zasięgiem albo w kategorii zakupu zaburzającego budżet. 

Żebym kupił GPU za 10k musiałbym mieć na koncie coś w okolicy 100k oszczędności :E Ale na całe szczęście jeszcze mnie tak nie walnęło w głowę żeby kupować top w PC :E 

Opublikowano

Dobra panowie koniec już tych spekulacji polityczno-ekonomicznych, od teraz skupiamy się na kartach a nie zarobkach w różnych działach gospodarki.

Każdy post od teraz, kompletnie nie na temat, leci do kosza a autor dostanie specjalne punkty za które można otrzymać fajne nagrody, podpowiem że główną są długie wczasy.

• Thanks 4
Opublikowano
27 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Jak myślicie, i5-13600KF udźwignie 5080?

5080 będzie miał wydajność ok 4090 więc tak na granicy. W jednych grach będzie ok, w drugich słabiej, ale ogólnie chyba jeszcze bez tragedii.

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Jak myślicie, i5-13600KF udźwignie 5080?

Na luzaku, ja będę wkladał do 5800x3D i nawet jak gdzie proc się będzie spóźniał to generator klatek nadrobi :D W takim przypadku nowe technologie w karcie, nawet lepiej będą się sprawować na słabszym sprzęcie.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Nawet ryzen 3600 lub 12100F udźwignie :) bedziesz miał jakis FPS a potem razy 4, wiec te 200-300FPS bedzie zawsze :)

To, ze FG poleci w górę to wiadomo, ale czy sama rasteryzacja też przejdzie

Ja albo pójdę w nowy PC z 5090, a swój sprzedam bratu (ale to potaniało przez 2 lata :sciana:), albo upgrade karty do 5080