Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Skąd się biorą te problemy z cewkami?

Ja tego cholerstwa nigdy nie uświadczyłem. 

Bo jesteś głuchy i niewrażliwy na tego typu dźwięki. Ewentualnie tło masz głośne. Wszystko wyje... zasilacze, płyty, karty itp. itd. Aczkolwiek karty są najbardziej dostrzegalne podczas dużego obciążenia, a im większe OC tym gorzej. 4090 to po OC jakby szerszeń po chałupie latał. Jeśli ktoś cewek nie słyszy, to są to po prostu zaburzenia słuchu.

Edytowane przez DyndaS
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Jedne karty są głośniejsze inne mniej jeśli chodzi o cewki. Większe ryzyko na mocych GPU z dużymi sekcjami podczas dużego obciążenia GPU. Są też różnego rodzaju cewki jedne bardziej inne trochę mniej wpadają w wibracje.

No i oczywiście kwestia słuchu, plus jak tło głośne w budzie wentyle na 1000rpm+ na GPU kolejne 1600, czy 2k+ to może zagłuszyć cewki :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Teraz, DyndaS napisał(a):

Bo jesteś głuchy i niewrażliwy na tego typu dźwięki. Ewentualnie tło masz głośne. Wszystko wyje... zasilacze, płyty, karty itp. itd.

Oj tutaj akurat kolego się ostro wywaliłeś na torach. Ja mam bzika na punkcie dźwięków i wszelkiej maści szumów. Chłodzenie całe od Noctuy, wszystko ręcznie ustawione, GPU na UV i również ręczne ustawienia wiatraków, cały komp w trybie Silent. Niektórzy kojarzą moją batalię z obudową którą mi za bardzo "szumiała", gdzie w ostatni weekend cały komp prawie rozłożyłem na części i złożyłem na nowo. 

Teraz cisza totalna. Uwierz że gdyby GPU pod obciążeniem lub bez wydawało jakieś nienaturalne/nieznane mi dźwięki, wychwyciłbym to od razu. 

Opublikowano
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Skąd się biorą te problemy z cewkami?

Ja tego cholerstwa nigdy nie uświadczyłem. 

Masz wielkie szczęście przy zakupach komponentów komputerowych... Ot to.

Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny, ustaw wentyle w budzie na zero, na GPU najniższe jakie możesz, otwórz budę i odpal wieśka 3 w menu najlepiej bez UV na stock.

Ale odblokuj całkowicie limity fps, wyłącz vsync, g-sync czy inne ograniczenia.

Podobnie możesz odpalić i grę, co mocno obciąża. No, ale jak mówię słabsze GPU z słabszą sekcją takie jak RTX 4070 to zwykle cewki będą zauważalnie cichsze niż w potężniejszych GPU z 2 czy 3x mocniejszymi sekscjami. Ale raczej nie powinieneś mieć problemu z usłyszeniem tego charakterystycznego bzyczenia, elektronicznego piszczenia.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo dużo zależy od tego w co grasz. Są gry gdzie nic nie ma, a są takie gdzie w menu można w łeb dostać. 

Moje poprzednie karty cofając się generacjami:

- 4070 Founders (poza CP2077 zaskakująco cicha jak na 2 wiatraki)

- 3060Ti MSI Gaming X (po obciążeniem potrafiła przyszumić)

- 6700XT Powercolor Red Devil (najcichsza karta jaką w życiu miałem)

- 1070 MSI Armor (pod obciążeniem był głośny jak cholera, musiałem ciągle grzebać nad ustawieniami, grzebałem też przy samej karcie)

- 970 MSI Gaming X (bardzo cicha karta)

a dalej już nie pamiętam, jakiś Radek był :) 

Opublikowano
25 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Dla mnie 1440p przy monitorze 27 cali to idealne połączenie. 4K na takim monitorze to byłaby kpina, a druga sprawa że wtedy to już tylko start po 5090/5080. Moim zdaniem 1440p to jest idealny balans między jakością a ceną, a skok z 1080p naprawdę widoczny. 

Złote słowa. W 1440p przeszedłem drogę 27" -> 32" -> 27". Przesiadka na 32" nie była jakaś problematyczna chociaż pierwsze dni wydawało mi się, że przesadziłem.
Potem to już z górki... po paru latach zdecydowałem się na VA na miniledzie (z sygny) ale był tylko w 27" więc zamówiłem myśląc "jakoś to będzie".
W międzyczasie przesiadłem się na 24" 1080p (na przeczekanie) no i to był dramat, drastyczna degradacja itd.
Gdy przyszedł docelowy monitor 1440p 27" jestem zadowolony.
1440p FTW!

Aaa i na marginesie, 1440p idzie ładnie wykarmić rozsądnymi cenowo GPU.

• Like 3
Opublikowano
12 minut temu, DyndaS napisał(a):

Bo jesteś głuchy i niewrażliwy na tego typu dźwięki. Ewentualnie tło masz głośne.

Albo po prostu, nie wiem, nie trafił na ten problem w swoim sprzęcie? Sprowadzanie wszystkiego do "jesteś głuchy", to mało przekonująca odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Oj tutaj akurat kolego się ostro wywaliłeś na torach. Ja mam bzika na punkcie dźwięków i wszelkiej maści szumów. Chłodzenie całe od Noctuy, wszystko ręcznie ustawione, GPU na UV i również ręczne ustawienia wiatraków, cały komp w trybie Silent. Niektórzy kojarzą moją batalię z obudową którą mi za bardzo "szumiała", gdzie w ostatni weekend cały komp prawie rozłożyłem na części i złożyłem na nowo. 

Teraz cisza totalna. Uwierz że gdyby GPU pod obciążeniem lub bez wydawało jakieś nienaturalne/nieznane mi dźwięki, wychwyciłbym to od razu. 

Słuchaj... Ja mam wrażliwy słuch na wszelkie dźwięki elektroniczne czy nawet mały rezonans na obudowie. Kiedyś wręcz obsesyjnie.

Przerabiałem tony kart graficznych, miałem wiele płyt oraz zasilaczy. Kombinowałem nawet z UPS z pełnym sinusem odłączając to też i od prądu oraz wiele innych. Nawet pojechałem do Sławka Eldera, bo to ostatnie co zostało do wyeliminowania... Zero jakichkolwiek zmian.

Na płytach z reguły pomaga wyłączenie c-state, ale czasem nie rozwiązuje to tego problemu totalnie.

Temat cewek przerobiłem od A do Z. 

UV pomaga zmniejszyć występowanie tego problemu, a szczególnie na GPU.

Niektórzy producenci mają to lepiej rozwiązane pod tym względem, inni gorzej, ale GPU, które by cewkami nie grało, to nigdy nie spotkałem, a testowałem ich najróżniejszych około 20.

Jeśli ktoś mówi, że u niego cewki nie grają to... :boink:

@Vulc

Edytowane przez DyndaS
Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

@Element Wojny, ustaw wentyle w budzie na zero, na GPU najniższe jakie możesz, otwórz budę i odpal wieśka 3 w menu najlepiej bez UV na stock.

Ale odblokuj całkowicie limity fps, wyłącz vsync, g-sync czy inne ograniczenia.

Aż musiałem spróbować u siebie. :E Słychać tylko lekkie piszczenie, ale nie da się tego nawet nagrać. Widocznie mam takie szczęście, bo coil whine ostatnio słyszałem na YT. Albo jestem głuchy.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DyndaS napisał(a):

Jeśli ktoś mówi, że u niego cewki nie grają to... :boink:

a) ja zawsze celuję w karty mid-range, nigdy nie miałem u siebie high-end'a, a jak nawet pisał przed chwilą @lukadd, takowe mają słabszą sekcję i zauważalnie cichsze cewki

b) każde GPU od lat UV i ręczne ustawienia wiatraków, pamiętam jak na Labie po mnie jechali jak raz napisałem że jeszcze ustawiłem Power Limit na 80% :D 

c) o komputer dbam, bardzo często czyszczę, odkurzam, nawet ręcznie czyszczę łopatki od wiatraków jak trzeba. 

Może to właśnie dzięki temu, a może :boink:

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny u mnie 6700xt PC Czerwony Diabeł dosyć był słyszalny w niektórych momentach na cewkach. Rtx 4070 Super Zotac X3 - też na cewkach słychać kartę było jak gra. RX7800xt Sapphire Nitro+ natomiast zero cewek - najcichsza karta jaką miałem. Teraz mam Rtx'a 3060 od Gigusa - zero cewek , jedyne co wentylatory słychać jak temperatury dostanie. 

Tak jak pisałem masz chłopie szczęście. Oby tak dalej 💪

Edytowane przez cruzier
Opublikowano
3 minuty temu, Vulc napisał(a):

Aż musiałem spróbować u siebie. :E Słychać tylko lekkie piszczenie, ale nie da się tego nawet nagrać. Widocznie mam takie szczęście, bo coil whine ostatnio słyszałem na YT. Albo jestem głuchy.

Jedne modele piszczą mniej inne bardziej. Z nagrywaniem też różnie bywa. W realu łatwiej wyłapać.

Kilka przykładów w spoilerze.

Spoiler

Tu przykład głośnego Asusa i cichszego MSI

Tu głośny MSI i cichszy Giguś

Tu sam głośny MSI

itd.

Opublikowano
1 minutę temu, cruzier napisał(a):

@Element Wojny u mnie 6700xt PC Czerwony Diabeł dosyć był słyszalny w niektórych momentach na cewkach.

A jak go miałeś ustawionego? Bo u mnie był całkiem spory UV i wiatraki ręcznie ustawiane - nie pamiętam dokładnie, ale standardowo szły na 20% a w obciążeniu miałem je ustawione na 50%, najwyższa temp jaką zanotowałem podczas grania to ok. 70 stopni. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Tu przykład głośnego Asusa i cichszego MSI

Nie no ten Asus to buczy jak cholera, w życiu czegoś takiego jeszcze nie słyszałem, odesłałbym takiego cholerstwo z powrotem od ręki. Ale ten MSI całkiem spoko. 

Przyznam jednak, że ten 1070 Armor co miałem i którego nie lubiłem przez to jak był głośny, bez UV mógł brzmieć nawet trochę podobnie do tego Asusa z głośnymi cewkami. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

A jak go miałeś ustawionego? Bo u mnie był całkiem spory UV i wiatraki ręcznie ustawiane - nie pamiętam dokładnie, ale standardowo szły na 20% a w obciążeniu miałem je ustawione na 50%, najwyższa temp jaką zanotowałem podczas grania to ok. 70 stopni. 

Ogólnie kartę miałem większość czasu w trybie Silent (przełącznik na PCB karty). Żadnych zmian w Adrenalinie nie robiłem ( nie podkręcałem karty ani nie robiłem UV ). Karta niestety w HotSpocie potrafiła mi łapać 105 stopni Celsjusza. Podejrzewam, że od nowości termopady na pamięciach czy pasta na samym GPU były źle położone. Karta sama w sobie pracowała zawsze bardzo dobrze. Kupiłem ją w Mindfactory.

• Upvote 1
Opublikowano

@cruzier Módl się, żeby @DyndaS nie przerabiał Sapphire 7800XT Nitro+, bo dostaniesz przykre informacje dotyczące Twojego stanu zdrowia. :E

A tak całkiem na serio, jak karta generalnie nie ma z tym problemu, to się najczęściej gubi w tle. Dodatkowo, patrząc na przykłady które wrzucił @lukadd, wynikać to może z klasy karty. Sam nie wychodzę poza mid-tier, ale też praktycznie nigdy nie robię UV. Mój sprzęt pracuje z reguły na stocku. Jest tutaj więc IMO znacznie więcej zmiennych niż problemy ze słuchem.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, lukadd napisał(a):

No jak sobie poradzi jak sobie nie poradzi bez FG :E Nawet nvidia pokazywała moment z CP PT 4k było chyba ~28fps na 5090.

Do FG zaleca się więcej fps, a tych jest za mało z RTX 4090 i DLSS Q.

Na RTX 5090 powinno być zdecydowanie lepiej, ale fajerwerków nie oczekuję.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale ten MSI też gra cewkami tylko po prostu mniej od tego Asusa.

Nigdy w życiu nie miałem karty w której by zupełnie nie było słychać cewek, po prostu było to cichsze lub głośniejsze ich granie ;) :E 

• Upvote 2