Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Myslisz? Powiedzmy w 4k max settings z RT bez dlss w jakiejs grze masz na 4080 35FPS, włączasz DLSS quality i FG FPS wzlatuje na 70-80(35*1.4 *15-1.7=~75fps). Na 5080 w tej samej grze na tych ustawieniach bedziesz mial 46fps, włączasz DLSSq i FG wzlatuje na 250fps (240,~260fps). Także różnica raczej zauwazalna. Grać w gre na maksymalnych ustawieniach graficznych w 70-80 fps powiedzmy ze bedzie oscylowało w takich granicach, co oczywiscie jest bardzo grywalne, a grac w 240-260fps to gigantyczna róznica. 

Majac te 260 klatek i opóźnienia takie same jak ma tych 70-80 różnica będzie na pewno kolosalna :E

Opublikowano
Teraz, dawidoxx napisał(a):

Majac te 260 klatek i opóźnienia takie same jak ma tych 70-80 różnica będzie na pewno kolosalna :E

Nie bedziesz miał opóźnien takich samych, masz nowe ulepszenia. Pokazywali zreszta przy stabilnych 60fps bez FG w zaleznosci od tytułu jest od 52 do 56ms. Czyli masz 60fps ms powiedzmy 40-45 właczasz zwykłe FG masz 52, wlaczasz x3 masz 54 wlaczasz x4 jest 56ms. Róznica sa minimalne wrecz pomijalne, a plynnosc jest o wiele wyższa. Analogicznie przy wyzszym FPS to sie zmienia na korzysc , potem sa roznice 32 a na x4 34ms. Zależy od bazowego FPS. Są tez technologie takie jak reflex 2, (z tym ze ta technologia trafi pozniej na wszystkie uklady RTX)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie bedziesz miał opóźnien takich samych, masz nowe ulepszenia.

Chlopie ty wiesz jakie powinno byc opoznienie przy ponad 200 fps?? :lol2: Niezle masz mozg wyprany, a w dodatku zero pojecia. Wiec polecam ci nie swiecic swoja niewiedza bo tylko dzialasz na swoja szkode. Ale takich tlukow wlasnie nvidi potrzeba ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Poczekajmy aż będzie wiadomo jak w ogóle sobie ten framegen poradzi.
Jeśli tak samo tragicznie jak DLSS3.5 to nie ma sensu nawet tego włączać, ale jeśli różnica w artefaktach, ghostingu itp. będzie naprawdę ogromna, to choć nie poprawi to niczego w responsywności (a nawet ją pogorszy) to jednak już takie 120 fps interpolowane do 400-500fps, na OLEDach 480 zaoferuje naprawdę dobrze widoczne korzyści w jakości obrazu w ruchu. Nawet na OLEDach 240Hz może dać jakąś różnicę, choć nie tak wielką jak na 480Hz.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Chlopie ty wiesz jakie powinno byc opoznienie przy ponad 200 fps?? :lol2: Niezle masz mozg wyprany a w dodatku zero pojecia.

Bez FG im więcej klatek tym mniejsze opóźnienia z zasady. 

Bo im więcej klatek na sekundę, tym szybciej są one renderowane i dostarczane na ekran.

Teoretycznie przy FG dostajesz dodatkowe klatki które nie są brane pod uwagę w opóźnieniu. 

Ponieważ między prawdziwymi klatkami zostają dodane sztucznie wygenerowane klatki.

A czas między prawdziwymi klatkami praktycznie nie ulega zmianie.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kolejny naiwniak :lol2: Zeby to mialo rece  i nogi to bazowy fps min 60fps nie podchodz.

To dziwne, bo ja w 4k na maxymalnych detalach przeszedlem wiekszosc cyberpunka (chodz zaczalem na 3440x1440p). A na 4070Ti bazowy FPS jest naprawde niski. Niemniej z DLSS balance i FG było w benchmarku 73FPS~ w grze z reguły 70-80FPs, czasem potrafilo spasc do 62 przy wielu źrodłach światla, tak działa path tracing, że potrafi mocno zbic FPS wlasnie przez wiele źrodeł oświetlenia. No ale powiedzmy że 95% czasu to była gra w 70-75FPS. Bardzo płynnie i konfortowo sie grało. TV mam samsunga 5ms przy 120hz wiec z VRR to było około 8-9ms, pad podłaczony od PS5 po przewodzie zeby był haptic feedback. Naprawde super sie grało. Niestety tego samego nie moge powiedziec o AlanWaku2 bo brakowało Vramu niestety, i chodź gdzies tam wi miescie było ponad 70FPS to na Claudurion lake czy jakos tak spadalo do 45-50 i to juz bylo odczuwalne, trzeba bylo dac DLSS performance. zeby na claudurione weszlo ponad 65 FPS w 4k na oczywiscie max ustawienia. Także jeżeli ten FPS bazowy z DLSS jest w okolicach 45-60FPS śmiało mozna grac z FG. Znowu jak masz 30 to niestety niewiele to daje, chociazbym powiedział że i tak sie lepiej gra, Jezeli miałbym wybierac 30fps czy 45 z FG to bym wolal 45. Ale oczysicie obie opcje sa zle.

Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Chlopie ty wiesz jakie powinno byc opoznienie przy ponad 200 fps?? :lol2: Niezle masz mozg wyprany, a w dodatku zero pojecia. Wiec polecam ci nie swiecic swoja niewiedza bo tylko dzialasz na swoja szkode. Ale takich tlukow wlasnie nvidi potrzeba ;)

Nie wiem po co mnie obrażasz. Ukazujesz tutaj tylko innym swoja głupote. Przez to ludzie bedą myśleli że masz low iQ, choc ja wiem ze raczej jestes w miare pojetny.  W kazdym badz razie tu masz filmik znalzlem obejrzyj tam jest to o czym ja mowilem  9:30 minuta

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

W kazdym badz razie tu masz filmik znalzlem obejrzyj tam jest to o czym ja mowilem  9:30 minuta

Ale po co mam ogladac cos skoro mialem 4080 i wiem jak to dziala dlatego nie potrzebuje zadnych filmikow :lol2: ja nie naisalem ze generator jest zly ale trzeba znac jego plusy i minusy i zadac sobie pytanie czy komu to odpowiada ale nie idzmy w ta strone ze to super duper rozwiazanie ;)

Opublikowano
25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ktos wgl zmienia Ade na ten nowy szrot z fejkowymi klatkami pozbywajac sie Ady za pol darmo ?

Ja 4070ti na najprawdopodobniej 5080 ale raczej sie nie będę pozbywał swojej karty bo jakbym potrzebował kiedyś w przyszłości jakas to nie mam nic na zamiane czy jakies testy. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rico650 napisał(a):

Jest ktoś kto napewno zmienia z 4080 na 5080?

Napewno to nie. Ale 4080 wystawiłem już :D 

Nie śledziłem wielu szczegółów od prezentacji itd., na początku byłem podjarany wyceną 5070 Ti ale jak zagłębiłem się w szczegóły i porównuję spec. to chyba raczej przesiadka z 4080 będzie opłacalna tylko na 5080 / 5090.

Ewentualnie używka 4090 jeżeli będzie w dobrych cenach

Edytowane przez misieq
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale po co mam ogladac cos skoro mialem 4080 i wiem jak to dziala dlatego nie potrzebuje zadnych filmikow :lol2: ja nie naisalem ze generator jest zly ale trzeba znac jego plusy i minusy i zadac sobie pytanie czy komu to odpowiada ale nie idzmy w ta strone ze to super duper rozwiazanie ;)

Tu masz również widoczny latency 42ms. ~240-250fps jak dasz 6:40 min. Dlatego to o czym mówisz nie ma racji bytu. Ten nowy DLSS 4.0 jest po prostu duzo lepszy od DLSS 3. Polecam zapoznac sie z fimem. 

Opublikowano
2 minuty temu, misieq napisał(a):

Nie śledziłem wielu szczegółów od prezentacji itd., na początku byłem podjarany wyceną 5070 Ti ale jak zagłębiłem się w szczegóły i porównuję spec. to chyba raczej przesiadka z 4080 będzie opłacalna tylko na 5080 / 5090.

Na pewno nie będzie opłacalna taka przesiadka na 5080. Realnie zysk w rasterze będzie ze 20-25%(jeśli aż tyle), a pewnie dopłacisz więcej.

Opublikowano
41 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ktos wgl zmienia Ade na ten nowy szrot z fejkowymi klatkami pozbywajac sie Ady za pol darmo ?

Jeszcze godzinę temu był na OLX 4090 MSI Suprim za 3999zł z dwu letnią gwarancją i możliwy odbiór osobisty. Gość niby 14 lat na OLX, więc może nie troll, ale już zniknęło :E 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tu masz również widoczny latency 42ms. ~240-250fps jak dasz 6:40 min. Dlatego to o czym mówisz nie ma racji bytu. Ten nowy DLSS 4.0 jest po prostu duzo lepszy od DLSS 3. Polecam zapoznac sie z fimem. 

Wiesz ile powinieneś mieć ms przy 200 klatkach aby czuć plynnosc 200 prawdziwych klatek? :E

Nieważne ile tych fejkowych ramek będziesz mieć skoro zamiast 3ms będzie ich 40-50

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, skunRace napisał(a):

Jeszcze godzinę temu był na OLX 4090 MSI Suprim za 3999zł z dwu letnią gwarancją i możliwy odbiór osobisty. Gość niby 14 lat na OLX, więc może nie troll, ale już zniknęło :E 

Zapewne jakiś typ który chce kupić 4090 w dobrej cenie i specjalnie zaniża ceny żeby inni obniżyli :E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

"Skok" między RTX 4080 a RTX 5080 albo RTX 4070 a RTX 5070 dosłownie "wyrywa" z butów. Nie ma się co dziwić, że wszystko poniżej absolutnego topu w miarę trzyma wartość skoro oferuje się ludziom zwykły chłam.

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO@Kadajo taki po prostu jest mnie banowal na labie za cytowanie postów pod postem chociaż w regulaminie nic o tym nie pisało a inni łamali regulamin bluzgali wyzywali i nawet nie reagował, idealny kapo

Czy rtx 5080 uciągnie mój zasilacz?

Edytowane przez voltq