Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpowiem - Moc układów liczona jest według zegara boost. W grach mamy zegar overboost (zazwyczaj 200 mhz więcej) więc teoretyczna moc układów jest większa niż w tabelce. 

Dla 4090 i taktowania 3015 mhz na rdzeniu jest to około 99 TFLOPS-a FP32 

Opublikowano (edytowane)

Tak. Tylko jedna skladowa DLSS4 tj. MFG bedzie ekskluzywna dla serii 50, a cala reszta trafi do pozostalych serii. Ze strony Nvidii:

"Podczas targów CES 2025 po raz kolejny udoskonalimy technologię DLSS, wprowadzając technologię DLSS 4 z funkcją generowania wielu klatek dla kart graficznych GeForce RTX serii 50 i laptopów. 75 gier będzie obsługiwać generowanie wielu klatek po ich premierze.

W przypadku tych samych gier ulepszono funkcję Frame Generation dla kart graficznych GeForce RTX serii 50 i GeForce serii 40, zwiększając wydajność przy jednoczesnym zmniejszeniu użycia pamięci VRAM.

Natomiast wszyscy użytkownicy kart GeForce RTX będą mogli zapoznać się z nowymi technologiami Transformer-Based DLSS Ray Reconstruction, DLSS Super Resolution i DLAA w ponad 50 grach."

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Ravenik napisał(a):

ta tabela mnie cały  czas zastanawia 5090 ma ca +30% wszystkiego do 4090

piszą, że rdzenie nowej  generacji i  ect

+40% do 4090 jak  psu buda powinna być

a przebija się wszędzie, żeby  oczekiwać +15/+25%

to się tak słabo  skaluje? bo  w downplaying przed testami  nie  wierzę

no chyba, że malejące krańcowe przyrosty wydajności  - dające takie dobre efekty  przy  UV - są  jakimś tropem

Edytowane przez bofff
Opublikowano
16 godzin temu, bartez88 napisał(a):

Wystarczy że 5080 w rt będzie szybszy (a jest na to duża szansa) i cały sens zakupu 4090 w podobnej cenie odpadnie. Dodatkowo co innego kupić kartę nowa z min. 3letnia gwarancja a co innego używana z gwarancją ok roku.

Nie będzie 5080 szybszy w RT od 4090, sama specyfikacja i tabelki już zdradziły, że 5080 trochę zabraknie do dogonienia 4090.

14 godzin temu, vitucky napisał(a):

to pewne, że testy za 10 dni?

Łatwiej powiedzieć, że testy 5080 będą między 21 a 30 stycznia, choć nie wykluczone, że pojawią się dopiero 30 stycznia wraz z testami 5090.

4 godziny temu, Voodoo2 napisał(a):

Co Wy w tym astralu widzicie? Desingiem nie grzeszy, a znając Asusa to będzie ćwierkac jak ptaszki latem 

W Astralu widzą Strixa na sterydach :E.

3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Bez względu na to, czy to ściema, czy nie, czas solidnych zysków z generacji na generację minął i Jensen to wie, dlatego teraz każda kolejna generacja będzie miała jakiś "booster" na wyłączność.

Nawet sam Kurtka kilka miesięcy temu powiedział całkiem uczciwie, że doszli praktycznie do ściany do takiego stopnia, że z samego krzemu niewiele więcej wycisną i trzeba kombinować, żeby słupki się zgadzały, zresztą to kombinowanie jest mocno widoczne już teraz i tak będzie kombinowane do samego końca :E.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Łatwiej powiedzieć, że testy 5080 będą między 21 a 30 stycznia, choć nie wykluczone, że pojawią się dopiero 30 stycznia wraz z testami 5090.

Nvidia moze miec interes w tym, zeby testy 5080 pojawily sie jak najpozniej.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Godlike napisał(a):

Masz na myśli 5090 czy 5080?

5090 będzie praktycznie niedostępne. Jak już to jakieś te warianty z niższej półki.
Wystarczy spojrzeć na placeholdery w x-kom.
Masz już 18 sztuk dla 5080 i 3 sztuki dla 5090.
W Proshopie np nie ma żadnego plaholdera dla 5090.
Być może to tylko moje dywagacje i oby tak było, a dostępność okazała się wysoka.
Jednak wszystkie znaki na niebie wskazują, że bańka AI spowoduje, że przedsiębiorstwa mniejsze od gigantów technologicznych będą skupowały 5090.
Być może już gdzieś tam potajemnie mają zakontraktowane z takimi Asusami, MSI, Gigabyte i innymi dostawcami spore ilości.
Gdy Ciuank Dżensen zarabia miliardy na chipach dedykowanych dla AI nie będzie przesuwał swoich mocy produkcyjnych, które ma zakontraktowane u TSMC na rynek konsumencki aby zadowolić graczy.
Także topka serii 5000 będzie prawdopodobnie papierową premierą. Rzucą po kilka sztuk i tyle.

obraz.png

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W sam raz dla nas na forum :p

Na forum jest pokaźna grupa ludzi, którzy zamierzają kupić 5090.
Na grupach fejsowych jak śledzę to też wszyscy jęczą, że chcą kupić 5090.
Spójrz na OLX ilu szaleńców pozbywa się 4090.
Rozmawiałem z ziomkiem ze studiów wczoraj, który uwierzył kurtakowi, że 5070=4090 i twierdzi, że ma ostatni gwizdek aby sprzedać za jakiś pieniądz 4090 bo po 30 stycznia to ona nie będzie nic warta.
Ilu jest takich jełopków, którzy to łyknęli? No cała masa.
Także będzie dupa zbita coś czuję 30 stycznia.

Edytowane przez Umpero
  • Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, Umpero napisał(a):

5090 będzie praktycznie niedostępne. Jak już to jakieś te warianty z niższej półki.
Wystarczy spojrzeć na placeholdery w x-kom.
Masz już 18 sztuk dla 5080 i 3 sztuki dla 5090.
W Proshopie np nie ma żadnego plaholdera dla 5090.

Jeszcze nie wiedzą kiedy dostawy będą mieli i w jakich ilościach. Ponadto, jeszcze jest tyle czasu do premiery, nie muszą wpisywać od razu które modele będą mieli dostępne w sprzedaży.

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO 9800X3D coś mi się wydaje, że miało mniejsze zainteresowanie niż premiera serii 5000.
Poza tym premierowa liczba procków pewnie była większa niż będzie liczba dostępnych 5090 30 stycznia.

2 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Jeszcze nie wiedzą kiedy dostawy będą mieli i w jakich ilościach. Ponadto, jeszcze jest tyle czasu do premiery, nie muszą wpisywać od razu które modele będą mieli dostępne w sprzedaży.

Dlatego napisałem, że to moje dywagacje. Jednak patrząc na to ile wpisali 5080 to coś może być na rzeczy w kwestii problemu dostępności z 5090.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

ja myślę że każdy kto będzie chciał to kupi 

po testach to już w ogóle :E

5080? Jak najbardziej, bo jednak 5-6 tysięcy to nie jest mały wydatek i wielu osobom siedzącym na 4xxx nie będzie się opłacało na nią zmieniać.

5090? Zapowiada się tak mało sztuk, że wszystko zniknie w moment.

Opublikowano
5 minut temu, RTX5090 napisał(a):

z 4090 było tak samo. 
Mimo iż siedziałem przy PC 15.00, to 15.01 nie było już kart. 

Dopiero dzień czy dwa później był malutki wrzut i mi się udało. 

4090 to był potwór, każdy chciał go mieć :P

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

A w RTX 6K niespodzianka od Kurteczki i Super MFG x 10 8:E 

RTX 6060 o wydajności RTX 5090. :hihot:

Gdyby mieli teraz dostępne 3nm, to sytuacja z RTX 5xxx wyglądałaby zupełnie inaczej.

• Haha 1