Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@RTX4090, ankieta będzie miała sens jeżeli będzie przeprowadzona na reprezentatywnej grupie osób. Z ankiety Steam dowiesz się tylko tego, z jakiego sprzętu korzystają użytkownicy Steam.

Nie ma znaczenia. Jeżeli próba przeprowadzana jest na grupie reprezentatywnej - a steam taką jest - i ma próbę powyżej 1000 badanych (a 2K to juz precyzja kosmos), to takie badanie jest sensowne / wiążące.
Nie powiesz mi chyba, że istnieje zależność platformy (epic, steam, gog), a kupowanym GPU.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Mpro napisał(a):

Przeciez to jest aż żenujące, żeby nowa generacja dawała w wobec swoich odpowiedników poprzedniej generacji tylko 15-20% wzrostu.

1. bład w porównaniu 5090 i 4090 (było to korygowane że 30 %)
2. wzrost jest "jeszcze nie potwierdzony" dla starych technik gdzie nowe układy mają dodatkowe jednostki wspierające nowe techniki graficzne w których będzie największy boost
3. A co można powiedzieć o wzroście wydajności następcy RX6800 którym był RX 7800 (wzrost 2 %) 

Opublikowano
6 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie powiesz mi chyba, że istnieje zależność platformy (epic, steam, gog), a kupowanym GPU.

tu jest 100 % racji - niech udowodni że właściciele AMD nie korzystają ze stema (więc nie mogą być testowani) bo np się obrazili. 

Podejrzewam, że typowy gracz ma większość popularnych platform. 

image.png.fd57567d856d4338867ecae2ebc37109.png

1 minutę temu, Yedi napisał(a):

jakoś nigdy mnie nie zapytali jak miałem wpięte GPU AMD

SPISEK 

Opublikowano
3 minuty temu, Yedi napisał(a):

Co do ankiety Steama - jakoś nigdy mnie nie zapytali jak miałem wpięte GPU AMD :)

2 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

tu jest 100 % racji - niech udowodni że właściciele AMD nie korzystają ze stema (więc nie mogą być testowani) bo np się obrazili. 

Dla tych, którzy nie dowierzają.
To klasyczna technika badania.
Warunkiem jest tylko, aby badanie było robione na "reprezentatywnej" grupie.
Byłoby absurdem pytać o GPU, tubylców w buszach Kenii (i wtedy jest to właśnie grupa niereprezentatywna).
Ale jeżeli zapytamy (albo podglądniemy) graczy PC, którym do gry potrzebny jest komp a często i gpu - i zbadamy 1000 takich zawodników (a jak uda się 2K!) to mamy "pewniaka" statystycznego.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Ja miałem kilka razy, w tym dwa razy na obecnej. 

Ale dam przykład NIGDY w życiu nikt nie robił na mnie badania o preferencje polityczne (na kogo zagłosuję).

Wystarczy, że metodologia jest czysto losowa a nie sztuczna wtedy badanie jest prawdopodobnie poprawne  (oczywiście odpowiednie testy tutaj to wszystko zweryfikują) 

I taka ciekawostka - testy te robi się na macierzach (czyli głównym nurcie matematycznym na jakim działają Tensory NV)  - tylko jak tego się uczyłem to nikt nie myślał że w PC będą takie jednostki :)  A najpotężniejszy superkomputer na świecie miał prędkość dzisiejszych dwóch RTX 4090 :D 

Dlatego też powiedziałem, że to tylko dowód anegdotyczny, a czepiałem się czego innego ;-)
Bo może mi coś umknęło/pomyliło (jakoś super się nie interesowałem), ale samo Valve studziło zapał tych, którzy chcieli się opierać na tych danych.

2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Dla tych, którzy nie dowierzają.
To klasyczna technika badania.
Warunkiem jest tylko, aby badanie było robione na "reprezentatywnej" grupie.
Byłoby absurdem pytać o GPU, tubylców w buszach Kenii (i wtedy jest to właśnie grupa niereprezentatywna).
Ale jeżeli zapytamy (albo podglądniemy) graczy PC, którym do gry potrzebny jest komp a często i gpu - i zbadamy 1000 takich zawodników (a jak uda się 2K!) to mamy "pewniaka" statystycznego.

Dla świata reprezentatywna próbka to zdecydowanie więcej niż 1k ludzi (tyle, to jest dla PL bardziej).
I dalej metodologia jest ważna - zapytasz 2k kont z kafejek w Korei to wyjdzie Ci inny wynik, niż jak zapytasz 2k kont z Ukrainy albo innej Argentyny. A jeszcze inaczej, jeśli rzeczywiście stosują statystyczne abecadło, ale tego po prostu nie wiemy.

Edytowane przez TurlamProcka
Opublikowano

Jake wyżej wspomniano, są inne badania rynku niż Steam i tam też przewaga Nvidii nie podlega dyskusji.

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/gaming-gpu-sales-plummet-14-5-percent-in-third-quarter-nvidias-rtx-5000-series-launch-looms-large

Tylko nie rozumiem do czego ta rozmowa zmierza. Tutaj nie trzeba chyba udowadniać, że Nvidia dominuje i dzięki temu decyduje w dużej mierze o kształcie rynku i kierunkach rozwoju. 

Jeśli chodzi o mnie, nawiązując do powyższej dyskusji, zaszły małe zmiany. Postanowiłem zrealizować najpierw plan B, czyli kupić RTX'a 4070Ti Super, a później... zobaczymy. Jeśli sensowne modele 5070Ti nie będą absurdalnie droższe od msrp, a testy kart wypadną pomyślnie, zastanowię się nad wymianą. 

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, TurlamProcka napisał(a):

Dla świata reprezentatywna próbka to zdecydowanie więcej niż 1k ludzi (tyle, to jest dla PL bardziej).
I dalej metodologia jest ważna - zapytasz 2k kont z kafejek w Korei to wyjdzie Ci inny wynik, niż jak zapytasz 2k kont z Ukrainy albo innej Argentyny. 

Ale wtedy "zamykasz" badanie dla regionu. I jest to wtedy badanie wyłącznie dla Korei, Ukrainy albo innej Argentyny.
Na steam mamy wszystkich, więc statystyki steama są jak najbardziej miarodajne i niekwestionowane.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Rozwienisz myśl?

Szczerze nie za bardzo chce mi się kopać, bo coś takiego kojarzę z dosyć starych czasów (czytaj z jakieś 7-8 lat temu) i nawet, jeśli miałbym rację (a nie jest to takie pewnie) to od tego czasu mogło się zmienić wszystko. Stąd moje pytanie, czy jest to jakieś bardziej przejrzyste teraz, żeby aż stawiać to nad dane sprzedażowe ;-)

EDIT: I broń jeżu nie podważam totalnej dominacji zielonych, bo ta jest bezdyskusyjna (i IMO nawet większa niż na Steam).

Edytowane przez TurlamProcka
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Vulc napisał(a):

Jake wyżej wspomniano, są inne badania rynku niż Steam i tam też przewaga Nvidii nie podlega dyskusji.

Tylko nie rozumiem do czego ta rozmowa zmierza. (...)

Wyłącznie do tego, aby obalić tezę, że steam jest niemiarodajny statystycznie.
Jest.

3 minuty temu, TurlamProcka napisał(a):

Szczerze nie za bardzo chce mi się kopać, bo coś takiego kojarzę z dosyć starych czasów (czytaj z jakieś 7-8 lat temu) i nawet, jeśli miałbym rację (a nie jest to takie pewnie) to od tego czasu mogło się zmienić wszystko. Stąd moje pytanie, czy jest to jakieś bardziej przejrzyste teraz, żeby aż stawiać to nad dane sprzedażowe ;-)

Szczerze, dla mnie, dużo bardziej miarodajne jest to, co "widzę" i jest bezstronne (typu steam właśnie), niż podawane statystyki sprzedażowe, które są mechanizmem sprzedażowym, reklamowym i są w całości w łapach publikujących (bo ci mogą sobie publikować dosłownie wszystko, co wcale nie musi być prawdą IMO).

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)

W Azji ciągle są popularne kafejki internetowe z nvidia w kompach, tak więc jak co roku kilkaset osób się zaloguje na każdego kompa to steam zlicza jako osobne komputery.

Póki steam nie poda dystrybucji sprzetu dla danego regionu, steam survery nie będzie wiarygodny.

Dla przykładu dane ze sprzedaży ze sklepu niemieckiego pokazują że AMD ma zauważalny udział w rynku DIY. Ale już w OEM Nvidia ma 95%.

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
29 minut temu, deathrabit napisał(a):

Dla przykładu dane ze sprzedaży ze sklepu niemieckiego pokazują że AMD ma zauważalny udział w rynku DIY. Ale już w OEM Nvidia ma 95%.

Nie te dane nic nie mówią o rynku, a o tym, że dobrze się sprzedają GPU AMD w tym sklepie. Jednym z powodów jest to, że mindfactory ma dobre układy z AMD i dobre promocje na ich karciochy.

Wejdziesz na ebay.de i masz 3 x więcej nvidii niż AMD. Wejdziesz na niemieckie forum i ~75-80% to nvidia.

Jeśli chodzi o rynek globalny to nie ma chyba nic lepszego niż analizy od JPR.

Opublikowano
8 godzin temu, Kiper09 napisał(a):

Właśnie skończyłem czytać 300 stron 😁

Spoiler

shock.thumb.jpg.86e42e3bcdc4d10eb1f03edd0d87cad8.jpg

Kurtas chce za topkę teraz 1999 USD

W 2012 za GTX 690 wołał 999 USD a to była karta z dwoma rdzeniami. Dwa lata później, w 2014 za GTX TITAN Z, też karta z dwoma rdzeniami wołał 2999 USD.

2015 - GTX 980 Ti za 649 USD

2017 - GTX 1080 Ti za 699 USD

2018 - RTX 2080 Ti za 999 USD

2020 - RTX 3090 za 1499 USD

2022 styczeń - RTX 3090 Ti za 1999 USD

2022 wrzesień - RTX 4090 za 1599 USD. Pięknie wydymani ci co kupili 3090 Ti.

2025 - RTX 5090 za 1999 USD i tu też zanosi się na :sex: skoro seria 6000 może być w tym roku lub za rok.

Jak pokazuje historia ceny wyciągane z dupy i nie mające nic wspólnego z rozmiarem rdzenia i oferowaną wydajnością. 2080 Ti miał gigantyczny rdzeń a kosztował połowę tego co 3090 Ti. RTX 4090 wydajniejszy od 3090 Ti a tańszy.

• Upvote 2
Opublikowano

3090ti to w kwietniu się pojawił jakoś w sklepach na koniec generacji w zasadzie bo około 6 miesięcy przed 4090. Raczej nikt tej karty nie traktował jako inwestycji :E Kupowali nieliczni, po prostu nowa zabawka dla tych którym się mega nudziło i nie mieli co z hajsem robić :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

shock.thumb.jpg.86e42e3bcdc4d10eb1f03edd0d87cad8.jpg

Kurtas chce za topkę teraz 1999 USD

W 2012 za GTX 690 wołał 999 USD a to była karta z dwoma rdzeniami. Dwa lata później, w 2014 za GTX TITAN Z, też karta z dwoma rdzeniami wołał 2999 USD.

2015 - GTX 980 Ti za 649 USD

2017 - GTX 1080 Ti za 699 USD

2018 - RTX 2080 Ti za 999 USD

2020 - RTX 3090 za 1499 USD

2022 styczeń - RTX 3090 Ti za 1999 USD

2022 wrzesień - RTX 4090 za 1599 USD. Pięknie wydymani ci co kupili 3090 Ti.

2025 - RTX 5090 za 1999 USD i tu też zanosi się na :sex: skoro seria 6000 może być w tym roku lub za rok.

Jak pokazuje historia ceny wyciągane z dupy i nie mające nic wspólnego z rozmiarem rdzenia i oferowaną wydajnością. 2080 Ti miał gigantyczny rdzeń a kosztował połowę tego co 3090 Ti. RTX 4090 wydajniejszy od 3090 Ti a tańszy.

Od całkiem małego skoku(1/10) przy przejściu z Maxwell na Pascal( to była istna dzicz dostać za połowę ceny więcej vram i podobnie wydajną kartę i energoszczędnjejszą kartę ze sklepu jako nową) to zaczęło się podbijanie ceny o połowę. Potem z rt jednak się zaczęło powolne marszowanie. I tak nie zdzierają przy tych kartach zważywszy co się na rynku dzieje. Pytanie czy jak nie dojdą kostki połowę pojemniejsze to jeszcze sobie nie odbiją nie mówiąc o nowym procesie. Przy 3090 dostawałeś 2x vram ale pytanie na co to komu do domowego użytku a jest ponad połowę wydajniejszy 4090. Był to substytut titanów bez ich jeszcze specyficznych odblokowań. Ludzie kupowali do grania ;D Ta generacja będzie słaba ale i tak znajdzie swoich amatorów skoro potrafią ludzie się o ten top sprzęt bić jakby to była jakaś przepustka do sukcesu ;D

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
56 minut temu, lukadd napisał(a):

3090ti to w kwietniu się pojawił jakoś w sklepach na koniec generacji w zasadzie bo około 6 miesięcy przed 4090. Raczej nikt tej karty nie traktował jako inwestycji :E Kupowali nieliczni, po prostu nowa zabawka dla tych którym się mega nudziło i nie mieli co z hajsem robić :E

Potwierdzam :E

Screenshot_20250119_045322_Gallery.jpg

• Thanks 1