Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Im więcej narzekacie i marudzicie tym jakoś jestem bardziej spokojny że nie będzie wcale tak źle lol. 

W sumie przy 3xxx i 4xxx było to samo w wątkach. Lament i kociokwik a proszę jak ładnie wyszło 😀

23-24 testy, 30 upgrade, a starocie do kosza.

tenor.gif

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

To wszystko ta bankowo jakaś zasłona dymna, potem okaże się że 5080 przegania 4080 o 135%, a my będziemy ponownie wielbić Kurtasa. Albo zrobimy z niego Ku(r)tasa... 

Z przecieków i slajdów Nvidi wynika że RTX 5090 będzie ~35% szybszy od poprzednika przy zwiększaniu ilość rdzeni o 32%

Idąc tą analogią

RTX 5080 ma 10,5% więcej rdzeni graficznych co może da ~15% przyrost wydajności

RTX 5070 wygląda najgorzej pod tym względem bo ma tylko 4,3% więcej rdzeni co raczej nie da 10% przyrostu.

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, deathrabit napisał(a):

Z przecieków wynika że RTX 5080 będzie ~35%

W pierwszym zdaniu zamiast 5090 napisałeś 5080

I to o czym piszesz nie wynika z żadnych przecieków.

Te 30 -35% dla 5090 jest policzone z tego co pokazała sama nvidia na swoich wykresach wzrostów wydajności w grach bez używania FG.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

😆😆 Karta za ponad 10 000 zł w pudełku jak po jajkach, śmiech na sali do tego to biedne i chude chłodzenie mające rozproszyć prawie 600w ciepła, ciekawie się zaczyna robić. Gdzie te ładne kunsztowe pudełka w wersji FE, gdzie można było sobie na półeczce fajnie postawić, to co najwyżej się nadaje do spalenia w piecu. Słabo to wszystko wygląda.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, musichunter1x napisał(a):

A ktoś wie kiedy będą dostępne moduły pamięci 3GB? Może czekają z rtx5060, aby zrobić szynę 96bit 9GB? :E 

Chyba już są dostępne bo mobilna 5090 z takowych korzysta (premiera w marcu).

Edytowane przez senac
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 13:07, crux napisał(a):

Ktoś czyta wszystko jak leci? ;) 

Tak, nadrabiam od soboty rana i jest co robić 8:E  Weekendy z reguły mam wolne od kompa ;) Forum przeważnie czytam tylko w robocie ;) 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Widzę, że jesteś już na wczorajszym dniu :E Więc dużo już nie zostało.

Ja ogólnie pewnie z 80% czytam/przeglądam, ale szybko czytam, więc to nie problem, kilka czy kilkanaście stron w chwilę idzie nadrobić, ale zwykle jestem na bieżąco w temacie.

Takie zapasy popkornu zrobiłem przed premierą, że jak dalej będą takie bidne wydajności to tego nie przejem do pierwszych przecieków odnośnie 6090.

Tylko jeszcze muszę sprawdzić czy ten popcorn się nie przeterminowuję 8:E

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Mogę zamknac temat w każdej chwili :E

ZPP na 24h od 15:00 w dniu publikacji testow dla najbardziej aktywnych z tematu bedzie bardziej spektakularny niz atomowka w temat :D

Opublikowano
1 godzinę temu, senac napisał(a):

Chyba już są dostępne bo mobilna 5090 z takowych korzysta (premiera w marcu).

Są dostępne kostki 3 GB GDDR7, lecz nie zostaną w pierwszych miesiącach stosowane na szerszą skalę oprócz laptopowego 5090, gdzie będzie wsadzany na laptopy za 15-20+ kafli zł. Powód? Mianowicie cena, te pojemniejsze kostki są droższe od standardowych 2 GB kostek, dopiero jak cena spadnie do akceptowalnego poziomu, będziemy widzieli w desktopowych kartach graficznych.