Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, skunRace napisał(a):

Standardowo plotki o driverach powielane od lat, jeszcze jakby były podparte jakimiś testami. 4070Ti vs 4070TiS prawie po roku od premiery superek wypada tak samo, czyli różnica między nimi to kilka fpsów. Oczywiście nie mówimy o warunkach, gdzie zwykłej Ti zacznie brakować pamięci, na co nie mają wpływu sterowniki.

Stalker 2 na maksymalnych ustawieniach od 1080p to 2160p różnica to kilka klatek.

performance-2560-1440.png

https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-fps-performance-benchmark/5.html

Indiana Jones tak samo, różnice robią się dopiero z PT i 1440p, ale co z tego jak i jedna i druga karta jest wtedy nie grywalna.

W1HXTBJ.png

https://en.gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/indiana-jones-and-the-great-circle-test-path-tracing

Więc gdzie ten duży boost jak na premierę super było tak samo i obydwie gry w miarę świeże, wydane blisko rok od wersji super ?

testy w jakies tam w określonych sytuacjach z kartą która jest na default moga tak wygladac

na 3dmark i ray tracing np. speed way. 5 i 10 wynik z kazdej z kart 4070Ti Super 4070Ti 4070 Super. 

W każdym bądź razie wyglada to mniej wiecej tak 7350pkt 4070Ti Super, 6370pkt 4070Ti, ~6000 pkt 4070Super. Tam karty są z odblokowanym TDP prezentujac pełnie swoich mozliwosci. czyli masz 15% roznicy. Ja sie sugerowalem gostkiem na YT co zrobil testy na nowszych sterownikach i tam 4070TiSuper wygladala lepiej, ale prawda tez byly inne gry i wiecej RT. Jednakze w sumie może i to nie ma znaczenia, może ma jakies minimalne.  

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ogider napisał(a):

Jak masz dostąp  do źródła i pewność że będziesz miał towar to sobie wystaw i zarobisz jak ktoś napalony kupi.

Nie kupią w takiej cenie

8 godzin temu, ryba napisał(a):

A ja radze przeczytac raptem 5 postow nad moim. Skomentowalem post uzytkownika, a nie jakies wypociny postowane strony wczesniej.

Po 1. Nie skomwntowales postu - napisałeś, tylko o tym, że ludzie za 1900$ kupili więc cholera więc o co Ci chodzi, post czy 2 wczesniej nie ma żadnego linku, to ja mam sie domyślać, że pijesz do 5 albo 6  postow wczesniej?

Po 2. Nawet jeśli piles do tamtego linku to powtorze, czytaj artykuły a nie nagłówki.

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
8 godzin temu, VRman napisał(a):

Tylko czasem ten komentowany post zawiera coś innego niż założyłeś. I wtedy te Twoje doczepienie się nie bardzo ma sens.

Nie pierwszy raz w tym wątku zresztą. 

Ktoś wrzucił link z info, że komuś gdzieś odwaliło i myśli, że ludzie za niemal dwukrotność MSRP kupią.

I nie ma znaczenia czy to pojedynczy gość czy wielki sklep. Czy tu czy w Chinach.

Żadnego znaczenia nie ma, bo nikt z tego nie wyciągał wniosków ani planów działania. 

Dalej ktoś (;)) skomentował, że jeśli to prawda, to się tacy ludzie przejadą, jeśli tego typu zachowanie faktycznie zaistnieje. 

I tyle.

Przekręciłeś, poplątałeś a potem oburzenie, że wyszły Ci z tego głupoty.  ;)
Czytaj albo wcale albo uważniej i nie tylko pierwszą linijkę. Będziesz mniej się stresował. :)

Czyli jeden wrzucil na www, drugi skomentowal, a ja to wysmialem :) Ceny na sklepach przed premiera nie maja wiekszego znaczenia, liczy sie moment odpalenia sprzedazy. Komentowac placeholdery... A co do moich postow, wiem co bylo na serio, co bylo trollingiem, a co bylo wysmiewaniem innych :)

2 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie kupią w takiej cenie

Po 1. Nie skomwntowales postu - napisałeś, tylko o tym, że ludzie za 1900$ kupili więc cholera więc o co Ci chodzi, nie post czy 2 wczesniej nie ma żadnego linku, to ja mam sie domyślać, że pijesz do 5 albo 6  postow wczesniej?

Po 2. Nawet jeśli piles do tamtego linku to powtorze, czytaj artykuły a nie nagłówki.

Nie trzeba cytowac kogos linijka w linijke, zeby sie odniesc do aktualnych postow :) Uzyty byl czas "Future Perfect", ktory nie ma odpowiednika w jezyku polskim. I tak, doslownie 5 postow nad pierwotnym postem bylo to, do czego sie odnosze. Ale juz wiemy, ze umiesz liczyc tylko do 2 :E

Jak to cudownie widziec, ze Was boli kazdy sarkazm z tego kociokwiku o premiere nowych karcioszek :D

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, ryba napisał(a):

Czyli jeden wrzucil na www, drugi skomentowal, a ja to wysmialem :) Ceny na sklepach przed premiera nie maja wiekszego znaczenia, liczy sie moment odpalenia sprzedazy. Komentowac placeholdery... A co do moich postow, wiem co bylo na serio, co bylo trollingiem, a co bylo wysmiewaniem innych :)

Nie trzeba cytowac kogos linijka w linijke, zeby sie odniesc do aktualnych postow :) Uzyty byl czas "Future Perfect", ktory nie ma odpowiednika w jezyku polskim. I tak, doslownie 5 postow nad pierwotnym postem bylo to, do czego sie odnosze. Ale juz wiemy, ze umiesz liczyc tylko do 2 :E

Jak to cudownie widziec, ze Was boli kazdy sarkazm z tego kociokwiku o premiere nowych karcioszek :D

Nie wiem czy @Godlike jest baranem, ale Ty na pewno nie wysmiales tego tylko skomentowales:

9 godzin temu, ryba napisał(a):

Ladna odklejka wleciala, RTX5080 po 1900$ wykupione przez skalperow, fiu fiu fiu, mocny towar wlecial, a do piatku daleko

Wiec powieliles info, ze karty sa wyprzedane, w tamtym linku nie ma informacji gdzie sa takie ceny, dlatego dopytalem skad masz info. NIe potrafiles go podac, wiec jak powielasz jakies fejki to skad mam wiedziec do czego pijesz?  @VRman rowniez to zauwazyl. Z moim liczeniem nie ma  problemow, gorzej z Twoja interpretacja tekstu.

NIkogo tutaj dupa nie boli, praktycznie wszyscy maja beke z tego jak to wyglada, a Ty sobie dorabiasz jakies historyjki.

20 godzin temu, Gret napisał(a):

Możesz podać sumy? :E

Kupiona za 1030Gbp sprzedana za 910Gbp.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Nawet po nocach spamujo :hihot:

Jak sie nie chce miec kolejek na silowni to trzeba wczesnie wstawac :E

4 minuty temu, ryba napisał(a):

co za brednie i wypociny - macie taka beke, ze przezywacie kazdy link jak mrowka ciaze, a co strone pytania kiedy testy/premiera...

Jak Cie nie interesuje temat to:

55vmnn.webp.5d7feab3e8d2cd32fb8851545b6cc5cc.webp

Chyba, ze jestes zmuszany do czytania bzdur i wypocin to mrugnij szybko 3 razy, wezwiemy pomoc. Bo jak na razie to sam sie na takie brednie lapiesz i przezywasz tak jak wspomniana mrowka. 

Edytowane przez Joloxx9
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, CzerwonyJohn napisał(a):

To jest to samo co poprzedni linki tylko po Polsku, w tekście jest informacja:

"RTX 5090, którego cena wyjściowa wynosi 1999 USD, jest oferowany za nawet 4000 USD, podczas gdy RTX 5080 osiąga ceny do 2000 USD."

Ja się pytam gdzie są te karty dostępne w tej cenie, jaki sklep je sprzedaje? Bo jak na razie to ktoś zrobił tweeta(czy tam iksa) i wszyscy to powielają. 

Może jakas redaktorzyna pokazać oficjalny sklep z takimi cenami? Bo na ebay to można sobie nawet za 20k wystawić.

Opublikowano
3 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Nie kupować od skalperstwa i się problem rozwiąże.

Od czasów pandemii ludzie maja za duzo kasy, albo/i dziala efekt FOMO dlatego spore grono ludzi przeplaci, a co za tym idzie, skalperzy nadal beda kupowac i sprzedawac naiwniakom. Mi jak sie nie uda kupic referenta, lub czegos dobrego minimalnie drozej, to sobie zwyczajnie poczekam. No ale pewnie jestem w mniejszosci, ktora bez grafiki 2 tyg nie przezyje.

Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

To jest niesamowite że wy dalej macie temat do rozmowy w tym wątku po tylu dniach :E przyznać się komu ile płaci adminstracja za ciągnięcie tego bez najmniejszej przerwy? ;D

Ja mam 49gr od posta,reszta nie wiem na ile się dogadała;)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, michaelius33 napisał(a):

To pewnie Ci którzy zrobili dobry biznes sprzedając Ady przed premierą :E

Możliwe, ale prawda jest taka, jeleni się goli.

2 minuty temu, Send1N napisał(a):

To jest niesamowite że wy dalej macie temat do rozmowy w tym wątku po tylu dniach :E przyznać się komu ile płaci adminstracja za ciągnięcie tego bez najmniejszej przerwy? ;D

Cicho tam, ty myślisz, że jak my na te 5080 zbieramy? :E

• Haha 2