Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, x-kom napisał(a):

Całą dostępną ofertę znajdziesz na stronie -> RTX 5080 i 5090

Jeżeli tylko będziemy mogli przekazać więcej informacji, postaramy się zrobić to w pierwszej kolejności na forum.

Czyli jasno z tego wynika że Inno3d Frostbite Waterblock 5090, rtx 5090 astral LC i rtx 5090 Suprim Liquid w dniu 30.01.25 nie będą dostępne do zamówienia w sklepie x-kom. Zgadza się? 

Opublikowano
8 minut temu, Ogider napisał(a):

@hubioale raczej mało kto będzie się kłócił z Tobą o to. Ostatnie ? 100 stron w sumie jest o tym z grubsza. A to i tak największy wzrost (5090) reszta będzie miała mniej

Jak na razie już 2 osoby dały mi confused więc jednak się kłócą :)

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, MJRegul napisał(a):

Jakim cudem CNN z RR ma wg nich wiecej fps niz bez RR? 

Ta tabelka jest o kant :dupa:

Wczoraj robiłem testy na amperze i wrzucałem tu nawet. Zrzutekranu2025-01-26215351.png.e537ee1c95e1d7370a54b4efa6b20a1c.png

Nie ma wielkich różnic wydajności, dopiero jak odpalimy RR to Ampery klękają srogo. 

Stery najnowsze, te nieoficjalne jeszcze 571 czy coś takiego.

Edytowane przez Totek
Opublikowano
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/nvidia-geforce-rtx-5090-test.91081/seite-12 

tutaj pisza, że fe robi taki piekarnik w budzie, że proc do 95 stopni dobija, gdzie przy 4090 mial 73.

RTX 4090 FE ma inny rodzaj chłodzenia, całe ciepło nie jest kierowane w stronę CPU jak to jest w przypadku 5090 FE. Testy były robione przy 450RPM, przy wyższych obrotach wentylatorów w obudowie temperatury są znacznie niższe.

Z modelami niereferencyjnymi nie będzie takiego problemu. 

Zapewne znajdą się tacy, co RTX 5090 FE będą wkładać do mini obudowy ze znacznie gorszym przepływem powietrza.

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

A na czym to sprawdzałeś? Bo może VRAM się skończył i dlatego z RR tak klękło ;) Generalnie, to RR mają chyba 3 gry na krzyż, więc to mała strata.

3080 10GB, raczej pamięci stykło ale zweryfikuje to dziś raz jeszcze 

Opublikowano

"Niektórzy mogliby twierdzić, że RTX 3060 i tak ma problemy z ray tracingiem, więc Ray Reconstruction nie jest tak naprawdę rzeczą na tym GPU, ale próbowaliśmy również przeprowadzić ten sam test na RTX 3080, mocniejszym GPU Ampere i bardzo zdolnym do uruchamiania ray tracingu — a wyniki były takie same, co wskazuje, że problemem jest jakość rdzeni tensorowych Ampere, a nie ich ilość."

Czyli jak oficjalnie ubić wydajność na starych kartach.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, MJRegul napisał(a):

FE całe ciepło wali do budy, nie wywala nic na zewnatrz. Fatalny design. 

Żadna współczesna konstrukcja, może poza poprzednimi FE,  nie wyrzuca powietrza na zewnątrz, czasy turbinek się skończyły. Nawet jeśli masz kratki na śledziu, to zaraz za nimi jest plastik obudowy albo żebra radiatora całkowicie blokujące wylot. 

Edytowane przez some1
Opublikowano
25 minut temu, VRman napisał(a):

Adriana zawsze lubiłem i szanowałem, ale takie skopiowanie sobie tabelek z wynikami od innych to jednak trochę chamska zagrywka.

Zaraz zaraz. Adrian K = Blindoberserver? Serio?

Tak to BlindOberserver.

21 minut temu, hubio napisał(a):

Jak na razie już 2 osoby dały mi confused więc jednak się kłócą :)

Może dlatego, że te 30% do wydajności, 30% więcej rdzeni,  30% więcej do poboru energii i x% do ceny jest wałkowane od 4 dni na forum, od momentu pierwszych testów. A Ty wklejasz linka z podpisem "i wszystko na ten temat" jakby pierwsze testy pojawiły się przed chwilą i to była jakaś nowość.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Spychcio napisał(a):

Recki 5080 idealnie pokażą, kto jest do kupienia. Tego GPU nie da się wybronić:D

To będzie widać po tym do czego porównują.

Jak ktoś porówna jak Nvidia zaleciła, czyli 5070 do 4070 zamiast 4070Super (4070 bez super było okrojoną wersją okrojonej wersji GPU ;)) albo jak będą porównywać 5070Ti do 4070Ti zamiast do 4070Ti Super. 

Tylko że nie będzie to decydujące - nie pozwoli określić, czy dany recenzent/youtuber to sprzedajna faja, czy po prostu głupek. Niby będzie można zgadnąć... ale nie będzie to tak oczywiste i zero-jedynkowe.

@skunRace

Dzięki. Ale jaja. :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano
7 minut temu, some1 napisał(a):

Żadna współczesna konstrukcja, może poza poprzednimi FE,  nie wyrzuca powietrza na zewnątrz, czasy turbinek się skończyły. Nawet jeśli masz kratki na śledziu, to zaraz za nimi jest plastik obudowy albo żebra radiatora całkowicie blokujące wylot. 

No tak, tylko chłodzenie FE w 5090 jest za małe i za mało wydajne by pchać powietrze do budy moim zdaniem, powinno wywalać na zewnątrz jak wcześniejsze FE. Wtedy by nie gotowało procesora w budzie jeśli masz słaby/średni przewiew. Nie wiem co ich podkusiło przy referencie. 
Moja karta wywala bardzo dużo powietrza na zewnątrz, chwilę miałem 4070 FE - tak samo. Jakoś przyzwyczaiłem się do tego ;) 

Opublikowano
24 minuty temu, MJRegul napisał(a):

FE całe ciepło wali do budy, nie wywala nic na zewnatrz. Fatalny design. 

To od początku było widać, że to nie ma prawa się udać :E

Całe ciepło z jednego wentyla idzie na sekcję mobo i CPU, a drugi wali też na ramy :E A to jest blisko 600W. Czyli farelka.

Zresztą 5080 w tej konstrukcji też będzie sprawiał problemy, mniejsze, ale będzie względem typowych konstrukcji AIB które wywalają najwięcej ciepłego powietrza od strony szyby/boku obudowy.

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Nvidia obiecała dobre temperatury GPU, nie mówiła nic o CPU 😁😁😁😁

gorzej że nie ma dobrych ani tu ani tu :P niech jeszcze ktoś ramy pomierzy bo pewnie też się gotują :P

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dlatego trzeba sobie zrobić tier listę karty i ceny, i po prostu klikać :D

U mnie celem są 2 karty. Jedna dla mnie druga na handel, a przy okazji sprawdzę która mi bardziej pasuje swoim działaniem.

Jeśli Astral będzie do 13700, Gainward do 11000, to biorę te 2.

Jeśli będą tylko MSI dostępne to biorę Suprim i Suprim liquid.

Żadna inna karta w moim wypadku nie wchodzi w grę. Oczywiście jeśli uda się w ogóle cokolwiek kupić :bandyta:

Tylko pewnie tutaj też Palit i Gainward mają identyczne chłodzenia, różniące się tylko obudową od strony wizualnej i wychodzi na to, że już nie wypadają tak dobrze jak w serii 4000. Taki Palit Gamerock w testach wypada biednie, a w serii 4000 Palit/Gainward wypadały rewelacyjnie na tle najdroższej konkurencji. Więc miej na uwadze, że niestety 5090 Gainward Phantom będzie wyglądał jak Gamerock, może jeszcze nie jakaś tragedia pod względem temperatur, ale za już praktycznie 1900rpm, Suprim tutaj wypada bardzo dobrze.

ab083LC.png

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, some1 napisał(a):

Żadna współczesna konstrukcja, może poza poprzednimi FE,  nie wyrzuca powietrza na zewnątrz, czasy turbinek się skończyły.

Ale nie wali na sekcję mobo, CPU i ramy. W FE prawie całość z tych niemal 600W idzie na to w pierwszym rzucie :E

Chłodzenia AIB typu jak ja mam np. na 4090 Windforce, czyli większość obecnie w tym stylu GPU jest projektowana najwięcej powietrza wywalają do góry w stronę szyby budy i następnie od tej strony idzie to sobie dalej w górę i jest wyciągane przez top i tylni wentyl. A jak jest okienko na końcu w backplate GPU to ono się zaczyna za ramami.

Przy tych bydlakach jak 4090 czy szczególnie 5090 jak najszersza buda zalecana.
Przy takim 5090 FE to tylko totalna wichura w budzie.

Opublikowano
2 minuty temu, skunRace napisał(a):

Tylko pewnie tutaj też Palit i Gainward mają identyczne chłodzenia, różniące się tylko obudową od strony wizualnej i wychodzi na to, że już nie wypadają tak dobrze jak w serii 4000. Taki Palit Gamerock w testach wypada biednie, a w serii 4000 Palit/Gainward wypadały rewelacyjnie na tle najdroższej konkurencji. Więc miej na uwadze, że niestety 5090 Gainward Phantom będzie wyglądał jak Gamerock, może jeszcze nie jakaś tragedia pod względem temperatur, ale za już praktycznie 1900rpm, Suprim tutaj wypada bardzo dobrze.

ab083LC.png

Panie, zrobi się UV i będzie dobrze, 1000zł w kieszeni. :)