Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ojc podejscie do gaming-comunity chyba osiagneło bardzo niski punktu w NVIDI... dostawcy komentuja że nigdy nie było tak niskich stanów przedpremierowych...

A to raczej kiepsko nam wróży, skoro NVIDIA tak olewa gaming to na prawde bardzo złe wieści nawet dla fanów RX... w końcu premiera RTX50 jest można powiedzieć opóźniona o kwartał jak nie wiecej... zwyczajowo powinna byc jesień/zima zeszłego roku... wiec skoro majac tyle czasu nie zadbali o jakies przyzwoite stany to chyba prawda ze maja wywalone i cokolwiek tłuka bardziej im sie opłaca ai/corporate segment.

Smutne bo kurcze bardzo liczyłem ze NVIDIA troche pociśnie AMD... a tak juz przesunecie premiery RX jasno daje odczuć że amd nie przejmuje papierową premiera nvidi...a mogli elegancko wejść w to pole jakie zostawiła nvidia z pozniejsza premiera 5070/ti skoro RX tak sie segmentuje i elegancko nabic sobie sprzedaż majac fory.... przez te kiepskie dostepnośći ceny kart RTX na rynku detalicznym bedą kosmiczne... jak sugerowane ceny rtx5090/rtx5080 według producentów przekraczaja nawet po 50% msrp, to co sie bedzie działało w sklepach strach pomyśleć... nawet jak potwierdza sie te przecieki cen RX to i tak będzie tanio przy tym po ile beda latać RTX.

Edytowane przez marioking
Opublikowano

To kij im w oko i kilo gwoździ.

Czym się przejmujecie?

Najwyżej nie kupicie kart.

Większość rynku PC to i tak budżet i sieciowe giereczki.

Do tego wielu graczy ma tzw. "kupkę wstydu" zaległych tytułów.

Cieszcie się tym co macie, ogrywajcie zaległości itd. 

Przyjdzie czas, że podaż będzie lepsza to się wtedy kupi. I tyle.

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, PepePanDziobak napisał(a):

Czas załadować :D generalnie wszystko jest na spadku teraz. NVIDIA juz w ogóle

Te karty się nie będą sprzedawać.

Są za drogie, biorą za dużo prądu, za małe wzrosty a samo ai od NVIDIA ma konkurencje z Chin. Dwa miesiące i ceny będą jak seria 4000.

Wobbraz sobie że potrzebujesz 50 takich kart żeby wpisać się w obecny model ai. 50 kart kosztuje w uj siana, a ich użycie to 25kilowatogodzin prądu w godzinę. 500zl na dzień

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Ja nie myslałem teraz kupować, teraz to tylko zabawa dla głebokich kieszenie.... tylko na wakacje... ale to co sie dzieje to raczej kiepsko wrózy nawet w długoterminowych rokowaniach....

7 minut temu, wallec napisał(a):

Te karty się nie będą sprzedawać.

Są za drogie, biorą za dużo prądu, za małe wzrosty a samo ai od NVIDIA ma konkurencje z Chin. Dwa miesiące i ceny będą jak seria 4000

Jak czytasz miedzywierszami to niekoniecznie tak wyglada... co widac po działaniach nvidi że wcale nie zalezy jej na wypełnianiu półek by karty sobie czekały i zalegały... chipy schodza im na ai... tu daja tyle tylko by coś było... maja wywalone... i to mimo nie niskich cen... to tez trzeba umiec zinterpretowac... skoro takich drogich chipów nie chce im sie supportowac co nie-tanio sa sprzedawane myslisz ze pózniejsze 5070/ti low-budget beda sie wysypywać z półek?? Wątpliwe.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Czym się przejmujecie?

Tutaj kupno nowej karty RTX to stan umysłu, więc takie gadanie nic nie da :) 

Karty by wydajnościowo były gorsze i droższe to tak by kupili :E 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

@MarcoSimone Tak patrząc z boku to można się tylko uśmiechnąć z politowaniem na to napięcie u co poniektórych, kiedy myślą czy na pewno da się kupić na premierę jedną z najgorzej wycenionych kart w historii NV.  :E 

Podnieśli cenę o 500$, rzucili ochłap w postaci 20-35% wzrostu wydajności, ale jednocześnie te 30% wydajności wymaga jakieś 70% więcej energii w stosunku do 4090, wystarczy popatrzeć na tabelkę.

power-consumption.png

power-consumption.png

Jak widać 5090 bierze więcej w grach niż 4090 w Furmarku, a mowa tutaj o FE, wersje AiB są jeszcze bardziej prądożerne i tam 600W będzie raczej normą.

Oczywiście jak ktoś miał cały czas podkręconą pod korek 4090 to aż takiej różnicy w zużyciu prądu nie zobaczy, no ale...

• Like 5
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

nie trzeba geniusza by wiedziec ze nowe karty nie sa wcale jakoś lepsze... tylko nvidia o ten koniec też zadbała....zakończyła produkce... kup se rtx4090 obecnie :P Jak sie da to w cenie nie-mniejszej niz nowe rtx5090...różnica w tym że predzej uda Ci sie kupic 4090 niz 5090 :P wiec lepszość starych może tylko cieszyć posiadaczy... kogoś chcacego wejść w ten segment wydajnościowy raczej nie pocieszasz ;D

Opublikowano

Z tego co widzę to najbardziej napaleni na 5090 są właśnie obecni posiadacze 4090, więc ten argument "o wejściu w segment" kiepsko się broni.

Ja tam nikomu nie zabraniam marnować pieniędzy, szczególnie że zarabiając gdzieś na zachodzie nie są to jakieś wielkie pieniądze, ale warto się na chwilę zatrzymać i zastanowić czy faktycznie jest się czym podniecać.

A z tego co wczoraj widziałem, nie śledzę za bardzo tematu i wszedłem z powodu raportu, niektórym już emocje zaczynają naprawdę dekiel luzować.  :E 

• Upvote 6
Opublikowano
12 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ja tam nikomu nie zabraniam marnować pieniędzy, szczególnie że zarabiając gdzieś na zachodzie nie są to jakieś wielkie pieniądze, ale warto się na chwilę zatrzymać i zastanowić czy faktycznie jest się czym podniecać.

Nic nowego, ludzie są skłonni dopłacić krocie, byleby mieć satysfakcję, 5% lepszy fps etc. To jest jak z każdym hobby, można jeździć na rowerze za 3k, a można i za 35k. 

Aky is the limit, a to, że społeczeństwo pomimo tego jak wygląda rynek dalej ma kase to korpo na tym zyskują tylko.

Opublikowano

Ja czekałem spokojnie na testy i to co zobaczyłem spowodowało, że wolę poczekać na kolejną generację 🫤 

Wydajność w natywnej taka sobie, a do tego bardzo duży wzrost poboru mocy, co wymagało by u mnie asekuracyjną wymianę zasilacza na minimum 1000W ATX 3.1

Opublikowano
59 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Czym się przejmujecie?

Trump to impose 25% to 100% tariffs on Taiwan-made chips, impacting TSMC

To zabije rynek GPU dla graczy!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Trump to impose 25% to 100% tariffs on Taiwan-made chips, impacting TSMC

To zabije rynek GPU dla graczy!

to raczej gracze w usa musza sie przejmowac... przeciez to nie tak ze grafy w usa tylko produkuja... przeciez oni maja globalne fabryki w róznych czesciach swiata... grafy na rynek ue to pewnie nie bywaja w usa.... albo nie musza.... trobyny re-routing i nas to nie rusza... watpie zeby to było w interesie producentów przerzucac zbednie towar by podbijac cene 25%.. to zaledwie wyrówna ceny o podatek vat który nas bardzo dotyka a w stanach jest o wiele mniejszy albo znikomy w zaleznosci od stanu.

Opublikowano
3 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@PiPoLiNiO Jeszcze musisz kupić tego Astrala, skoro w USA są braki to w kraju trzeciego świata jak Polska (przynajmniej według USA, no może drugiego) te braki będą bardziej dotkliwe.

a jak nie kupi Astrala to będzie musiał kupić cokolwiek będzie dostępne, przecież ma umowę na OLX z kupującym 4090 :E

• Haha 1