Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Zatrudnij jakiegoś bota AI niech ci czyta :E

Pierdzielę, wolę pograć, niedawno zacząłem CP2077 :)  O kartach wiadomo już wszystko, a do tego kabaretu tutaj wrócę w wolnej chwili :) 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Wiekszosc moze pozazdroscic, bo wiekszosc nie lubi swojej pracy, a widac, ze @Kadajo swietnie sie bawi.

crying-interview-crying-kid.gif

2 minuty temu, maras2574 napisał(a):

Pierdzielę, wolę pograć, niedawno zacząłem CP2077 :)  O kartach wiadomo już wszystko, a do tego kabaretu tutaj wrócę w wolnej chwili :) 

Ja to bym np. chciał żeby mi Krystyna Czubówna czytała forum, albo Tomasz Knapik.

No i gdzie te AI jak jest mi potrzebne.

Bym chyba ze śmiechu nie wyrobił jakby głosem Knapika słyszał te teksty co tu lecą :hihot:

• Haha 7
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś chce sobie poczytać o Blackwell, to wyszedł "whitepaper" od NV (oczywiście wersja ang.) : LINK.
Cytaty :

Cytat

The FP64 TFLOP rate is 1/64th the TFLOP rate of FP32 operations.
...

The full GB202 GPU includes 128 MB of L2 cache, while the RTX 5090 specifically includes 96 MB of L2.
...
However, the unified cores can only operate as either FP32 or INT32 cores in any given clock cycle.

...
APIs: Mega Geometry is available in all ray tracing APIs supported by NVIDIA:
● DirectX 12 (DXR) is extended through NVAPI to support clusters and PTLAS
● Vulkan adds vendor extensions for clusters and PTLAS
● OptiX 9.0 adds native support for clusters
GPU Architectures: Mega Geometry is supported on all RTX GPUs, starting with Turing.
...

The AI Management Processor (AMP) is a fully programmable context scheduler on the GPU designed to offload scheduling of GPU contexts from the system CPU. AMP enhances the scheduling of GPU contexts in Windows to more efficiently manage different workloads running on the GPU
...
Neural shaders are set to become the predominant form of shaders in games, and in the future, all gaming will use AI technology for rendering.
...
The Ada GB205 GPU is the perfect entry point for gamers, content creators, and streamers who want the new features NVIDIA is introducing with the Blackwell GPU architecture. The GB205 GPU is tailored for the performance GPU segment and includes all the architectural changes that are being introduced with the Blackwell GPU

Czyli w skrócie mamy powrót do Pascala (z punktu widzenia rdzeni CUDA), trochę bełkotu marketingowego i wygląda na to, że 4060 zostanie z nami na dłużej :/

Edytowane przez agent_x007
Opublikowano
32 minuty temu, maras2574 napisał(a):

No właśnie. Człowieka nie było kilka dni tutaj i ponad 80 stron przybyło, ....nie do nadrobienia :E:sciana:

nie ma czego nadrabiac, bo wiekszosc to bzdety i placze, lepiej wejsc na stronke gdzies i rzucic okiem na testy 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Slayni napisał(a):

Jeżeli 5080 będzie droższa o jakiegoś tysiaka, dwa, to dokładać, czy brać 4080 Super? Taka miała być super, a tu ch**.

W życiu, sam place za ten upgrade 250zl i wydaje mi się że to max jaki można dołożyć do kwoty super.

Ma ktoś inne testy cs'a?

Tu chyba coś serio jest nie tak z sterownikami.

RDT_20250129_1939107815836077404898700.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, IceMan napisał(a):

Panowie a jak to jest z zamówieniami w x-kom i morele. W którym momencie towar się rezerwuje ? Jak wejdzie płatność ? Czyli trzeba robić szybki przelew lub karta ?

Najlepiej przelew tradycyjny gdzie idziesz na pocztę, wypełniasz druk i zlecasz przelew.
Wtedy masz pewność, że dotrze. Tak po sieci to coś może pójść nie tak. Jakieś pakiety się zgubią, jakiś kret przegryzie kabel pod ziemią.
Nie ma co ryzykować.

• Haha 5
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Najlepiej przelew tradycyjny gdzie idziesz na pocztę, wypełniasz druk i zlecasz przelew.
Wtedy masz pewność, że dotrze. Tak po sieci to coś może pójść nie tak. Jakieś pakiety się zgubią, jakiś kret przegryzie kabel pod ziemią.
Nie ma co ryzykować.

Czyli jednak przelew online albo karta i trzeba sobie zablokować kilkadzisiąt k pln :/