Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

A najlepsze że Ci co zaczynają to zauważać, wiesz co robią? Aż dziwne że kasy w zębach i na klęczkach nie przynoszą :) 

nvidia-take-take.jpg 

Chętnie  :E 

https://www.oleole.pl/karty-graficzne/msi-karta-graf-msi-rtx5080-16g-suprim-soc.bhtml

A może wodniaka?

https://www.oleole.pl/karty-graficzne/msi-karta-graf-msi-rtx5080-16-suprim-liq-soc.bhtml

;D

Tylko się nie pozabijajcie w drodze do kasy. xD

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Na pewno z sensem dyskusja po syntetykach albo tradycyjnych polskich przysmakach 😀 pozdrów ziomeczku i szaleć żeby zwiększył dawki 😀

Właśnie tak się stosunkowo łatwo zarabia na okazjonalne zachcianki typu Rtx'y czy inne iphony hyhyhy. Wystarczy sypać żarłaczom 🤣

Ja lałem rudą pół na pół, natomiast nie wiem jak drugi rozmówca , ale myślenie miał trochę jak w limitlesie 🤡

Moja tylko skomentowała " kolejny zapaleniec kolorowych komputerów ? " %-)

Ale świadomość tego monopolu jest spora jak na moje oko , ceny z dupy wydajność średnia 

Opublikowano

Jako przyszly posiadacz 5080 mam kilka rzeczy do napisania, moje zadowolenie po sprzedaiu 4080S w dobrej cenie strasznie opadlo. Aktualnie czuje sie nieco jak frajer co to dal sie wykorzystac Jen-Hsuno'wi - a patrzac na to, ze 5080FE w ktorego celuje ma jeszcze jakies problemy z PCiE to juz kompletnie pojechal ze mna bez mydelka i oatarcia bede leczyc przez dlugi, dlugi czas. Choc to juz powinny nowsze stery naprawic. No ale, koniec koncow - stary kon a glupi. 

Mam plan zapasowy i jeszcze pare godzin na pzemyslenie go, jesli jakims trafem nie uda mi sie kupic 5080FE to przeskakuje na najtanszego Asusa/Zotac/MSi - zalezy, ktory bedzie lepszy. Niestety jesli na tym sie skonczy to bedzie klapa po calosci, bo o ile upgrade mial byc prawie za darmo skonczy sie na doplacie 15-20% za (max)15% wydajnosci.

A jak i to sie nie uda, to pozostanie pozyczony 3080Ti na kilka tygodni.

Moral z tego taki, nie wsiadajcie na hypetrain - nie ufajcie Ku(r)tasowi za nic, a wszystkie jego tabelki podzielcie przez liczbe fejkowych klateczek. 5070Ti jak 4090? Ta, twoja stara Jen-Hsun. 

• Like 2
  • Haha 1
  • Sad 2
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Mar_s napisał(a):

Bedzie jak tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=GZqXkx3r_5U

Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

O co chodzi? 

Pcie potrafi wejsc w tryb 4x 1.1 - dlatego niektore wczorajsze wyniki pokazywaly, ze 5080 potrafi byc slabsze od 4080.

Moze to wina sterow, a moze biosu, a moze jeszcze to ich magiczne zlacze do PCIE daje ciala - nie wiem, ale referent mnie zaczyna nie przekonywac do siebie. 

Opublikowano (edytowane)

Czekałem na testy nowych rtxow, dzisiaj to poleci popcorn na normalne recki i czytanie forum 😅  

Mam nadzieję że Radeony coś w końcu pokażą , ale kiedy 🤣🤣🤣

@Fenrir_14 tam to mgła była, najpierw myślałem że to maszynka od dymu, ale grubo sie myliłem 

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Pamiętajcie, że zawyżone ceny RTX 5000 to problem globalny i jest całkowicie niezależny od sklepów 🥸

Ty to wiesz i my to wiemy :D

45 minut temu, Gret napisał(a):

Z uszu albo z dupy co najwyżej :P

Raczej :D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Jako przyszly posiadacz 5080 mam kilka rzeczy do napisania, moje zadowolenie po sprzedaiu 4080S w dobrej cenie strasznie opadlo.

Nie sprzedaje się starej karty dopóki się nie kupi nowej, kolejny nawrócony :E 

Zrobiłbyś OC starej karty i miałbyś 5080 xD 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Kurde, a pomyslec ze chcialem sprzedac 4090 przed premiera..... :E

Ja to czekam na ceny używek. Ale patrząc na to co się dzieje to raczej używki pójdą do góry. Ale zacieram ręce na 4070-80 . Dobrze że 60tke kupiłem na przeczekanie 😅🤣

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

A najlepsze że Ci co zaczynają to zauważać, wiesz co robią? Aż dziwne że kasy w zębach i na klęczkach nie przynoszą :) 

A niech przynoszą

"Jakiś koreańczyk wrzucił porównanie ile % z chipa ma dana karta. Porównał 45 procentowe karty (tyle ma obecnie 5080 z gen 40xx 30xx i 20xx)
https://imgur.com/a/uhoWvFc

2060 (42% pełnego chipa - 300$)
3060Ti (45% pełnego chipa - 400$)
4070Ti (42% pełnego chipa - 800$)
4070Ti S (45% pełnego chipa - 800$)
5080 (44% pełnego chipa - 1000$) <-- Kiedyś nazywana 2060, teraz xx80 tylko trzy razy droższa."

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Mądry komentarz do RTX 5080 zaczerpnięty z "pjura"

"Niestety jak się sprzedaje coś co powinno się nazywać 5060 Ti, jako 5080 to takie są właśnie efekty. 5080 ma zaledwie 10752 rdzeni CUDA, czyli 43,75% pełnego Blackwell (24576 rdzeni). W poprzedniej generacji 4080, który już i tak był znacznie odchudzony miał zaledwie 9728 rdzeni CUDA, co stanowiło 52,8% pełnego układu Ada Lovelace.

Dla przypomnienia, zanim Nvidia zaczęła przycinać rdzenie i oszczędzała tylko na vram, taki 3080 miał aż 8704 rdzeni, co przekładało się na 81% pełnego Ampere (10752 rdzeni). RTX 3070 miał 54,8% pełnego Ampere, a przy tym osiągał wydajność 2080 Ti z poprzedniej gen. przy dwa razy niższej cenie. 3060 Ti miał 4864 rdzeni CUDA, czyli aż 45,2% pełnego Ampere. Obecny przedstawiciel xx80 nie osiągnął nawet poziomu 3060 Ti i nie dogonił 4090. To tylko pokazuje, jak okrojone są to karty i jaka jest przepaść między 5080 a 5090. Taką wydajność powinien mieć zwykły 4080 dwa lata temu."

Cieszy, że w końcu coraz więcej osób zaczyna to zauważać.

Rozumiem, że można sobie obliczać procentowe użycie układu w poszczególnych generacjach, ALE finalnie to nic nie zmienia. Co z tego, że 3070 miał więcej niż 5080 skoro moja 3070 się dławi? Do rzeczy ma to jedynie tyle, że mogli wykorzystać więcej z danego układu, ale ceny i tak by podnieśli. Finalnie dla użytkownika nie ma znaczenia czy ma 10 rdzeni CUDA, czy 10000. Liczy się wydajność, a niemiłości rdzeni. Pomimo faktu, że seria 50xx nie wyszła tak jak oczekiwaliśmy (głównie ze względu na wycenę/wydajność miedzy generacyjną) to i tak jest to najwydajniejsza seria jaka kiedykolwiek powstała. 

5090 jest wydajniejsze niż 4090, 5080 od 4080 Super również, procentowa wartość użycia układu nie ma tu nic do rzeczy. 
Owszem, pewnie ktoś powie „kroją cię z rdzeni, a ty ich bronisz”. Z tym, że po 1 nie bronię, a po 2 jak już wspomniałem dla finalnego użytkownika liczy się wydajność. Co komuś po tym, że 3080 ma 81% układu skoro następca, czyli 4080 go przegonił we wszystkim, nie mówiąc już o 5080. 

Edytowane przez ztx
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, lokiju napisał(a):

To tylko pokazuję jakim kastratem jest 5080 i będą karty z serii 70 oraz 60. Tylko cena będzie duża.

Tak teraz będzie. Rynek gejmingowy to tylko dodatek dla nich. Ochłap w sumie :D

Wszystko teraz opiera sie na ejajach i liczeniu , stąd takie mega ficzery  w 'najnowszej ' generacji. Ta seria powinna nosic nazwę 4090 SE

Opublikowano
4 minuty temu, ztx napisał(a):

5090 jest wydajniejsze niż 4090, 5080 od 4080 Super również, procentowa wartość użycia układu nie ma tu nic do rzeczy. 

Tylko, że poczynając od 5080 różnica jest na tyle minimalna, że to się nie spina jeżeli chodzi o różnice w cenie. To tylko pokazuję jak oni traktują rynek kart graficznych do gier. 

Opublikowano
7 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Zrobię oc nowej i będzie na plus. ;)

Plus to będzie ale w przelewie i poborze prądu :E 

Ile Cię wyniesie taka przesiadka? Tylko szczerze ;) 1000 zł? Więcej? Dla 20% wydajności? 

Opublikowano
58 minut temu, bofff napisał(a):

ac quadro

Zupełnie niepotrzebne w przypadku budżetowego rozwiązania. Sensor temperatury można wpiąć w płytę jeśli masz złącze 2pin type k (a sporo płyt ma), a resztę powpinasz w headery pwm i sterujesz wszystkim elegancko z windowsa (pompką i wiatrakami).