Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, KATOzord napisał(a):

Nie ma problemu, po to jest forum żeby dzielić się wiedzą. NVIDIA APP zastąpiło GeForce Experience i docelowo podobno będzie to wymagane w przyszłości do aktualizacji sterowników - znikną z oficjalnej strony, ale to tylko pogłoski :D Też byłem przeciwny temu, nie lubię bloatware na kompie, ale skusiło mnie właśnie łatwe swapowanie DLSS bez konieczności używania NV Inspector czy DLSS Swapper. 

Ważne, jeśli już zdecydujesz się na instalację tego programu, to przy instalacji (lub po jego uruchomieniu, już nie pamiętam) odznacz "automatycznie optymalizuj gry" (czy coś w tym stylu) nie popieprzy Ci to aktualnych ustawień, jakie masz w sterowniku czy w grach. Swoją drogą, na dniach będzie dostępny już poprawiony DLSS4 - preset "K", więc jeśli będziesz miał możliwość włączenia go, to jak najbardziej "K" będzie lepszą opcją. Na chwilę obecną dostępny jest tylko preset "J".

Przetestowałem jeszcze w Wiedzminie 3 - znowu dośc znaczna poprawa jakości obrazu. Rozdzielczość w grze 3840x1600, DLSS na "Równowaga".

Po lewej stara wersja, po prawej nowa: Najlepiej widać to na zbroi Geralta. 

Ślepy jestem, gdzie w panelu NV jest opcja zmiany DLSS na 4? Czy z moim 3060 mogę sobie nafiukać? Wchodzę w grę, patrzę na poustawiane opcje, niby jest nadpisanie DLSS ale nic o 4 nie widzę. 

Opublikowano
3 minuty temu, lokiju napisał(a):

@sniper76Ja nie uważam by chodziło o brak pomysłów. Po prostu rynek kart do gier dla Nvidii to tylko dodatek z, którego chcą zdoić jak najwięcej kasy. 

ano prawda  rtx 50xx ma największy przyrost mocy w aplikacjach AI bo to daje im więcej forsy niz gracze

Opublikowano

Nvidia App i nowy sterownik są zabugowane mocno. Ten override DLSS4 wiele gier nie obsługuje (trzeba przeinstalować Nvidia App jeśli pokazuje nieobsługiwane na WSZYSTKICH grach). Niektóre gry crashują, niektórym grom nie działa chyba Reflex i zamiast 158fps na 165hz monitorze nie ma capa. Cyberpunk raz ma 158 fps, otworze jakieś drzwi albo wsiąde do samochodu robi się ~120 fps, alt tab i wraca 158 fps na minute albo dwie :E DLSS jest ustawione na stały preset, nie "auto". CO TU SIE W OGÓLE DZIEJE

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, samsung70 napisał(a):

Yoo. 

A co tam 3080 Ventus nie grało. 

Mam o oczko wyżej chyba Gaming x trio czy coś takiego i nigdy nie miałem żadnych problemów. 

Grzał się jak cholera I do tego głośny jak niewiadomo co może pechowa jednostka? ale musiałem ją ciągle na undervoltingu trzymać

Opublikowano
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Ślepy jestem, gdzie w panelu NV jest opcja zmiany DLSS na 4? Czy z moim 3060 mogę sobie nafiukać? Wchodzę w grę, patrzę na poustawiane opcje, niby jest nadpisanie DLSS ale nic o 4 nie widzę. 

W panelu NV tego nie będzie. Musisz pobrać NV APP. Co dalej zrobić napisałem wcześniej. DLSS4 działa na wszystkich RTXach. 

Opublikowano
7 minut temu, Mizu napisał(a):

Nvidia App i nowy sterownik są zabugowane mocno. Ten override DLSS4 wiele gier nie obsługuje (trzeba przeinstalować Nvidia App jeśli pokazuje nieobsługiwane na WSZYSTKICH grach). Niektóre gry crashują, niektórym grom nie działa chyba Reflex i zamiast 158fps na 165hz monitorze nie ma capa. Cyberpunk raz ma 158 fps, otworze jakieś drzwi albo wsiąde do samochodu robi się ~120 fps, alt tab i wraca 158 fps na minute albo dwie :E DLSS jest ustawione na stały preset, nie "auto". CO TU SIE W OGÓLE DZIEJE

forget-forgot.gif

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, MJRegul napisał(a):

@KATOzord w sensie w APP, no nie w panelu, źle napisałem ;) 
No czytałem co pisałeś ale i tak głupi jestem...
O to chodzi?

image.thumb.png.d828c302fce28f2f31dda2385c0c1243.png

Tak. Zamiast J daj sobie "Najnowsze" to da Ci jeszcze nowszy preset K

• Like 3
Opublikowano
7 minut temu, Mizu napisał(a):

W sumie miałem napisać o tym wcześniej, ale pomyślałem, że to może tylko u mnie. W każdym razie, usunięcie wszystkiego co związane z NVIDIĄ przez DDU, zainstalowanie NAJPIERW NV APP i potem przez nią sterowników naprawiło wszyskie problemy. Spadek FPS na tych samych ustawieniach będzie (jest to średnio 5 FPS, ale wiadomo zależy od gry), ale stare DLSS w trybie "Jakość" wygląda gorzej niż nowe DLSS w trybie "Wydajność", więc o czym my tu mówimy. Przetestowałem DLSS4 na razie w 8 grach i z żadną nie mam problemów. 

Stary DLSS:

staru.png.ca210257a83312e04347a31a71a05b4e.png

Nowy DLSS4:

nowy.png.f714d5b817cfa2f278d934f38625f995.png

Lokacja ta sama oczywiście. 

Opublikowano
23 minuty temu, Mizu napisał(a):

W ogóle dopiero teraz zauważyłem, że obcym ludziom można promować i odświeżać ogłoszenia. To od zawsze było czy jakiś nowy wymysł?

Zawsze tak było 

Opublikowano
12 minut temu, Umpero napisał(a):

Ktoś się orientuje co mogło się pokaszanić przy instalacji nowych sterów nv?
Po zainstalowaniu nie mam dźwięku.

U mnie też ciekawie bo w takim Cyberpunku przed instalacją nowych sterów temp. jakie miałem na 7950x3d to było 60-65st a teraz wali mi po 75-78. WTF?:boink:podobna sytuacja w TLOF. Dodam, że starych sterach i podmienionym tylko dlss było legitnie. 

Opublikowano
5 minut temu, Prykon napisał(a):

U mnie też ciekawie bo w takim Cyberpunku przed instalacją nowych sterów temp. jakie miałem na 7950x3d to było 60-65st a teraz wali mi po 75-78. WTF?

Nie odpaliła Ci się jakaś rekompilacja shaderów po zmianie sterowników GPU?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Mizu napisał(a):

Tak. Zamiast J daj sobie "Najnowsze" to da Ci jeszcze nowszy preset K

Zassałem najnowsze stery i te opcje mam zablokowane XD 

Możliwe że jest jakaś nowsza wersja nvidia app osobno a nie ta co ze sterami? 

Zrzut-ekranu-2025-01-30-223849.png

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Zassałem najnowsze stery i te opcje mam zablokowane XD 

Możliwe że jest jakaś nowsza wersja nvidia app osobno a nie ta co ze sterami? 

Miałem to samo. Usunięcie sterowników przez DDU, zainstalowanie NVAPP i instalacja sterowników przez tą aplikację naprawiło problem. 

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, Mizu napisał(a):

Odinstaluj tą nakładkę app i ręcznie wklej pliki DLSS4 do folderu gry z starym DLSS (to są 3 pliki)

Do folderu profilera wklej plik xml, żeby było widać DLSS.

W profilerze ustaw DLSS na J (to będzie ten nowy transformers)

DLSS4: https://easyupload.io/m/xgy5cc

Inspektorprofiler: https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases

xml: https://easyupload.io/d4ceij

A jak wyjdzie stabilna apka w sterowniku, to się już w niej będzie robić :)

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Umpero napisał(a):

Ktoś się orientuje co mogło się pokaszanić przy instalacji nowych sterów nv?
Po zainstalowaniu nie mam dźwięku.

A po co Ci głos ? Czytaj z ruchu warg :E

A na poważnie, sprawdź w ustawieniach dźwięku, czy Ci nie przełączyło na inne źródło.