Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niech mi ktos powie skad takie różnice, test Astrala 5080, obie gry niby na full bez RT jeden serwis wyniki jak poniżej a polski serwis o którym nie mówimy wynik 67 fps:

star-wars-outlaws-2560-1440.png

Wtf? Czego nie rozumiem? 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Bierzesz wszystkie testy i jak ten jeden się tak wyłamuje to spuszczasz go w kiblu, co tu rozumieć :E

No ale gdyby to się różniło 1-2 fps ale to jest prawie 30 FPS, to tez nie rozumiem po co takie przeklamania robić, a jak porównałem reszte gier które dla obu testów były wapolne w 1440p to różnice były spore, ale masz rację musze jescze jakies inne popatrzeć :)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Godlike napisał(a):

No ale gdyby to się różniło 1-2 fps ale to jest prawie 30 FPS, to tez nie rozumiem po co takie przeklamania robić, a jak porównałem reszte gier które dla obu testów były wapolne w 1440p to różnice były spore, ale masz rację musze jescze jakies inne popatrzeć :)

Czego tu nie rozumieć... nawiazujesz do testu w inny serwisie na innej platfromie testowej gdzie wiele rzeczy moze pójść nie tak przy takiej nowości...inna wersja gry...patcha, chocby nagłasniane problemy z interfejsem pci-e....

Edytowane przez marioking
Opublikowano
38 minut temu, Godlike napisał(a):

Na olx :E Colorful dziala tylko na azjatyckim rynku. 

Ok, myślałem, że to coś w deseń jak w przypadku Galax to u nas KFA2

Opublikowano
21 minut temu, Godlike napisał(a):

Niech mi ktos powie skad takie różnice, test Astrala 5080, obie gry niby na full bez RT jeden serwis wyniki jak poniżej a polski serwis o którym nie mówimy wynik 67 fps:

Wtf? Czego nie rozumiem? 

Nie bardzo rozumiem, czego tu nie rozumieć. Dalej niektórzy nie czają, że miejsca testowe są różne i jedne mniej wymagające, a inne bardziej? %-) Tu masz dla porównania moje wyniki w Outlaws (na Foundersie, ale to i tak niewielka różnica):

https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_5080_test_recenzja_opinia-38457.html#8

Jak widać, cyferki też są niskie, bo miejsce testowe jest wymagające. A TPU praktycznie nigdy nie wybiera wymagających miejsc do testów, więc jest jak jest tam. A, i jeszcze jedna rzecz - w Outlaws nie da się wyłączyć RT :P

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie bardzo rozumiem, czego tu nie rozumieć. Dalej niektórzy nie czają, że miejsca testowe są różne i jedne mniej wymagające, a inne bardziej? %-) (...)

Pytanie tylko, kiedy te miejsca są naprawdę wymagające, a kiedy FPS-y lecą ze względu na złą optymalizację, np. słynne lecące klatki w Kingdom Come: Deliverance - stoisz w zwykłym przejściu, masz 90FPS, odwracasz się, w sumie ten sam widok i jest 55FPS

Opublikowano

Co dokładnie rozumiesz przez "złą optymalizację"? Jeżeli jakieś miejsce jest anomalią pod względem obciążenia GPU i jest w nim wyraźnie niższy pobór prądu przez GPU niż typowo, to rzeczywiście można by to uznać za podejrzane. Ale w tym konkretnym miejscu w Outlaws nic takiego nie ma miejsca. Co do KCD, zapewne chodzi o bottleneck CPU i jest to bardzo typowe, że się obrócisz i nagle wymagania CPU lecą w kosmos ;)

Tu masz moje miejsce testowe w Outlaws, możesz samemu ocenić, czy jest anomalią:

Outlaws_2025_02_01_10_34_59_718.jpg

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Dziwna, naprawdę dziwna generacja.

Spoko, mowie wam Chiny nas uratują :E

I w gamingu i sprzęcie :E

8 godzin temu, lokiju napisał(a):

A to byłoby złe jakby NVIDIA dostała po dupie? 

8 godzin temu, Umpero napisał(a):

Ćwoki może wreszcie by sobie przypomnieli, że ich rynkiem docelowym byli gracze i to na nich przez wiele lat zarabiali.

Nie ma szans. Jedyna szansa, to żeby stało się z AI tak samo. Czyli muszą podnieść ceny o 5x, a po kilku latach obwieścić światu, że AI to już nie to, że oni nie widzą w tym potencjału na nieskończone i cudownie wielkie wzrosty, takie jak akcjonariusze widzą obecnie w robieniu chipów do sexrobotów, czy czym tam by się Nvidia po AI zajęła. 
Więcej o tym mi się napisało, to wrzucę ten OT w 

Spoiler

Nawet jeśli bańka AI by padła, albo Chińczycy popsuli Nvidii zabawę, to i tak byłoby stękanie, że rynek desktop PC jest bez sensu, bo się zwija w statystykach, bo ludzie wolą komórki, konsole, cloud gaming, bo to, tamto i sramto.

No przecież to nie dlatego, że low end, na którym da się od biedy pograć w nowe gierki, stał kiedyś na półkach za 400-600zł a teraz 2800zł.

Nie dlatego, że karty robiące kółka wokół konsol kosztowały w 2008r. 800zł a teraz 13000. To na pewno nie ma wpływu na zainteresowanie PC. Oni przecież wiedzą lepiej. Są ekspertami od analizy rynku i jak ankieta "czy jakby kompy staniały, zechciałbyś zostać pecetowcem, czy raczej zostałbyś na swoim Xbox/PS?" przecież nie nie może kłamać.

Prędzej zaczęliby robić GPU do cloud gamingu, bo akcjonariusze akurat to pochwalą. Bo potencjalne wzrosty.

Wzrosty są najważniejsze. 

Nvidia i AMD zamiast przywrócić normalność, po prostu przestaną robić GPU dla graczy.

Nie do pomyślenia teraz? 

A jakby cofnąć się w czasie i ludziom opowiedzieć o roku 2025 i tym, że Nvidii nie chce się już nawet robić low-endu?

- Ej, słuchajcie tego. W latach dwudziestych segment kart typu GF2MX, GF 7300GT, GF 750ti nie będzie istniał, a nowa generacja po prawie 2.5r. zaoferuje 8-20% postępu.

- Mati, ty już więcej nie pal. Tobie już starczy. :)

Płać 25000zł za kompa, graj na nim, w gry "for modern audience" serwowane prze branżę AAA, ciesz się z przycinek jakbyś odpalał Obliviona z dyskietki, bo shader compilation stutter i DRM się liczy w tle.  Zapomnij o tym co to rozdzielczość natywna i nie zapomnij haseł do pięciu launcherów. A, jeszcze niemożliwość grania, bo serwery gry single player akurat siadły, a gra, którą kupiłeś 3 lata temu na platformę, której tradycyjną zaletą była wsteczna kompatybilność, właśnie ci została skasowana z biblioteki, bo tak sobie zadecydował  wydawca. 

49 minut temu, Kadajo napisał(a):

tego powodu testowanie kart w różnego rodzaju benchmarkach jest takie popularne, bo tam się nie da  "oszukiwać" :)

No chyba, że się wyda bardzo udanego Geforce'a jak Geforce FX 5800, to wtedy można. :faja:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
51 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Dobra Pany, to kiedy zaczynamy polowanie na 5070Ti ?

Kto wie, może po reckach przysiadę do polowania. Musiałyby jednak spełnić się wszystkie warunki - niezła wydajność po OC i wersja tuf za 3900. Tylko nie wiem czy chcę robić downgrade z 4090 :E Nie gram za wiele, a więcej przesiedzę na testach i optymalizacji sprzętu. Byłby pretekst do kolejnego grzebania :D

Opublikowano
1 minutę temu, AvengerGT napisał(a):

Kto wie, może po reckach przysiadę do polowania. Musiałyby jednak spełnić się wszystkie warunki - niezła wydajność po OC i wersja tuf za 3900. Tylko nie wiem czy chcę robić downgrade z 4090 :E Nie gram za wiele, a więcej przesiedzę na testach i optymalizacji sprzętu. Byłby pretekst do kolejnego grzebania :D

ME 5070Ti TUF 

image.thumb.png.c9aea1a7afb21707085f56c7385b2aed.png

Opublikowano (edytowane)

Polecam obejrzec gościa bo gada z sensem i dobrze żebyście w końcu zrozumieli ze gracze dla NVIDI to nikt, no respect= 0 szacunku... wbijcie sobie do głowy że NVIDIA ma ten segment w głebokim poważaniu.

Oczywiscie jest tu pewen fikołek, nvidia ma nas gdzies, karty sa takie sobie ale poluje na RTX50 :P Pasuje do was jak ulał :D

Edytowane przez marioking
Opublikowano
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

O lol, jaki szit wyszedł...

I zobacz sam, w generacji 40X0 Gainward Phantom był bardzo chwalony za kulturę pracy i temperatury, a w tej jak widać szajs totalny.

W życiu nie ma nic pewnego, dlatego testy są tak cholernie ważne.