Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5090 musi być mocarz. Taki 450W undervoltowany ma wydajnosc +2% do stockowego fabric default, a jak jeszcze sie trafi dobra sztuka to moze i przy 420W. Karciocha fajna. Widac pipolinio walczy jakby to była sztuka +600Mhz OC i robiła fabric defautl FPS przy 400W :D 

Opublikowano (edytowane)

40 lat życia nauczyło mnie by brać głęboki oddech i wstrzymywać się z nerwami i "podejmowaniem kroków" jeśli nic się nie dzieje krócej niż 5 dni roboczych. Świat jest jaki jest i każdy to widzi i wie. Po co sobie i innym nerwy psuć? Nic się nie wskóra, sklep wyśle jak będzie miał...anulowanie nic nie da bo straci się tylko kartę...CZIL AŁT.

EDIT: choć nerwy ROZUMIEM, też tak miałem.

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
12 minut temu, sovas napisał(a):

Tak, mogą zostać skazani prawomocnym wyrokiem PKP.

Przypomnę Ci to jak sam będziesz miał problemy. Zobaczymy czy wtedy będziesz taki dowcipny.

Opublikowano (edytowane)

Jestem tez zdania - nie podoba Ci sie sklep A czy B? Kupuj gdzieś indziej.

Ale miej tez pretensje do swojej dumy, ze np maja towar pozniej niz konkurencja u której zrezygnowales z zakupow.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Ludzie na swiecie sa problemy z dostepnoscia, a rzucacie sie jak karpie na wigilie.

Kart jest malo, wysyłki opoznione.

Co mozna?

czekac te parę dni.

Albo zlozyc zamowienie gdzies indziej w miedzyczasie.

I liczyc ze je zrealizują...

Teraz, maxmaster027 napisał(a):

@PiPoLiNiO @Zachy
A to w ogole możliwe, żeby wam anulowali? I np wystawili ponownie za 14-15k? Za parę dni? Z racji tego, że tych 5090 w ogole nie ma

No to by było bez sensu.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Lestat napisał(a):

Przypomnę Ci to jak sam będziesz miał problemy. Zobaczymy czy wtedy będziesz taki dowcipny.

Gościu ale wiesz, że ja też mam zamówionego rtx 5090 z x-komu? Nie wiem po co się tak spinacie jak nawet nie ma 5.02. Nie wyślą w przyszłym tygodniu to będę ich maltretował.  A tak to po co się spinać, nie pierwsze zakupy online i opóźnione dostawy.

Widzę, że niektórzy chyba nie doświadczeni z x-komem xD

Edytowane przez sovas
Opublikowano
5 godzin temu, Oldman napisał(a):

ja ostygłem z zakupem momentalnie jak dowiedziałem się ile pamieci będą miały karty z tej serii (z wyjątkiem flagowego modelu który jak dla mnie jest absurdem cenowym , nie dam tyle za karte), przed premierą serii 4 liczyłem na to ze nvidia wypusci karte z 24 gb ramu w rozsądnych pieniążkach (tak w okolicach 5K) ale sie przeliczyłem w swojej naiwnosci, przed premierą serii 5 liczyłem że taka karta bedzie dostępna dla "plebsu" w cenie około 6K, a tutaj nie dosc ze nie dostałem takiej karty to jeszcze okazało sie ze wiekszosc nowej oferty nvidii to odgrzewane kotlety + dodatkowa architektura do fejk klatek. 

to jest kpina w biały dzień, w koncu bede zmuszony kupic nową karte wczesniej czy pozniej ale ostatnio tak duzo nie gram , uzywam kompa do innych zadań czesciej i juz mi sie tak nie spieszy.

U mnie to samo, najchętniej przyjąłbym GPU z 24GB bo będę chciał monitor 32" o rozdzielczości 5K.

Pozostaje tylko zaczekać na rozwój sytuacji.

Opublikowano

@PiPoLiNiO

Tak na prawdę to jak ci się nie podoba xkom to jedyne co możesz zrobić to anulować zamówienie :E

Pisanie do UOKiK nic ci nie da. Alternatywnie możesz im założyć sprawę cywilną, która potrwa kilka lat i mieć nadzieję, że wygrasz 8:E

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Co to za bzdura? Piszesz jak bym kupił w X-kom 1000 zł taniej niż gdzieś indziej i teraz narzekał, bo połasiłem się na cenę i nie dostałem karty w terminie :D 

Nie wspominałem nic o cenie, a o tym ze niepotrzebnie czasami ludzie swiruja

Moja rada: siedz spokojnie na zyci do tego 07.02 i badz pozytywnej myśli:)

@lukadd jestem tego samego zdania 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, sovas napisał(a):

Gościu ale wiesz, że ja też mam zamówionego rtx 5090 z x-komu? Nie wiem po co się tak spinacie jak nawet nie ma 5.02. Nie wyślą w przyszłym tygodniu to będę ich maltretował.  A tak to po co się spinać, nie pierwsze zakupy online i opóźnione dostawy.

Widzę, że niektórzy chyba nie doświadczeni z x-komem xD

Wiem o tym gości, że masz bo robisz co możesz aby każdy tutaj o tym wiedział.

Podtrzymuje to co pisałem :D

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Problem z nastepnymi rzutami jest taki, ze nie wiesz kiedy beda.

A na premiere mogles poświęcić ta godzine-dwie i klikac wszystkie sklepy i wybrane grafy.

A wez teraz traf i sie wbij w kolejke...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

A na premiere mogles poświęcić ta godzine-dwie i klikac wszystkie sklepy.

Ile? Chyba miales na myśli minut dwie :E bo potem to juz nie było po co klikać, ja sobie co prawda poklikałem ale z nudów "powiadom o dostępności" :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja siedzialem od 14:40 w pracy i zostalem do 15:30

W miedyczasie czekania na 5090 w x-kom widzialem jak w komputroniku sie pojawily 5080 i z 5-10 min byly dobkupienia

5090 nie uswiadczylem nigdzie indziej poza x-komem

A morele 5080 mialo przed 15, ale ich o 15 zaczalem klikac

@sovasvja tez 15:18 kliknalem.

Ale one tak 15:15 sie pojawily.

Ja najpierw sprawdzalem jakie modele sa i za ile.

Widziałem najpierw astral i tuf oc.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
3 minuty temu, Raider napisał(a):

jaką godzinę ? dla mnie 5080 zniknęły w 1s po odświeżeniu strony w xkomie a w takim morele nic się nie zmieniło a kart i tak zero 

No nie mogłobyc inaczej. Ile oni mieli kart 5 na krzyz? Wklejałem tutaj jaki stock(asortyment dostał najwiekszy sklep w Ameryce czyli Microcenter, znacznie wiekszy  niz mindfactory. 

50805090stock.png.56e5eb25528159b5e8461fe6d5b4a6ca.png

Msz 5090 230~ sztuk a 5080 2300 sztuk, Na całe USA. Są jeszcze inne sklepy naturalnie. Ale ile taki X-kom mogl dostac. 1/20 5090 i pewnie 1/100 5080. 

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

No nie mogłobyc inaczej. Ile oni mieli kart 5 na krzyz? Wklejałem tutaj jaki stock(asortyment dostał najwiekszy sklep w Ameryce czyli Microcenter, znacznie wiekszy  niz mindfactory. 

50805090stock.png.56e5eb25528159b5e8461fe6d5b4a6ca.png

Msz 5090 230~ sztuk a 5080 2300 sztuk, Na całe USA. Są jeszcze inne sklepy naturalnie. Ale ile taki X-kom mogl dostac. 1/20 5090 i pewnie 1/100 5080. 

Jest to cholernie dziwna sprawa, że NV nawet na swój rodzimy rynek dała dupy i nie zapewniła odpowiedniej podaży.
To pewnie na cały świat było z 10 000 sztuk max jeśli chodzi o taką 5090.

Opublikowano
4 godziny temu, some1 napisał(a):

Wybierz "najnowsze" (latest).

Troche idiotycznie to opisali :) 

10 godzin temu, lukadd napisał(a):

To daj znać jakie będą pobory w 4k i zegary na biosie 400W.

No właśnie cos mi nie gra, mam bios performance I w grach mam 320W a w furmarku równe 360, więc nie mam pojęcia jak oni uzyskali 400W :E 

OC stabilne na 3100. Nie chce mi się dalej bawić :) 

Opublikowano
7 minut temu, Umpero napisał(a):

Jest to cholernie dziwna sprawa, że NV nawet na swój rodzimy rynek dała dupy i nie zapewniła odpowiedniej podaży.
To pewnie na cały świat było z 10 000 sztuk max jeśli chodzi o taką 5090.

No dokładnie. Ten Asortyment to jest najwiekszy na świecie sklep. Jakby x-kom dostał taki stock + morele cos podobnego i jeszcze jakies sklepy to na PL moze by starczylo moze nie...ale kurde tam jest 340milionow ludzi, i te karty tez sa tansze u nich maja srednio troche wiecej hajsu od nas. Mase graczy itp. Po prostu nie mieli wystarczajacej ilosci kart na premiere. W Japoni co sie musiało dziać...pare sztuk pewnie mieli kolejki jak u nas za PRL. 

5090 bylo tak malo, ze pewnie 1/3 to poszla dla recenzentow... masz pracownikow IT kazdy chce miec, pewnie kazdy z nV ma 5090 i ogolnie duzo kart sie rozeszlo poza oficjalną dystrybucja. 

Opublikowano

Powiem Wam chłopaki @Mar_s i @DżonyBi ,że strasznie słabo jest rzucać takie oskarżenia bez pokrycia, serio.

@DżonyBi, jak dobrze pamiętam, szukałeś Suprima 4090 Liquid – a w promkach wtedy tego modelu po prostu nie było. Był tylko na KRSystem i u EAntura (który, jak wiadomo, skończył jak skończył). Ostatecznie wybrałeś KRSystem. Co ciekawe, miesiąc później Alternate wrzucił go za niecałe 7k, ale to była karta raczej unikatowa, więc trafiała się rzadko.

Co do Waszych teorii to są one z czapy. Od początku każdy miał na serwerze równy dostęp do wszystkich informacji – za darmo. W czasach kryptoboomu, gdy karty były praktycznie nie do zdobycia, inne serwisy za takie rzeczy kasowały abonamenty. Sporo osób wtedy mogło wyrwać swojego 3060/3070 i za w miarę ludzkie pieniądze grać.

Jak byłeś na serwerze, to sam widziałeś, że np. Białego Strixa 4090 za 140 euro zgarnął zwykły użytkownik, a nie żadna „mityczna” administracja. Jakieś spiskowe teorie serio nie mają sensu, a takie gadanie jest po prostu nie fair.

Ale potwierdzam, złapanie okazji jest ciężkie. Wymaga często akurat bycia przy komputerze - jak ktoś ma pracę zdalną to ma łatwiej. Natomiast ludzie tam są naprawdę zgrani i jest kilka dobrych dusz, które czasem coś złapią i odstąpią bo wpadło np. w outlecie. Czasami wpada ktoś z zewnątrz i jak inna osoba akurat ma kartę jakiej szuka to po prostu odstępuje za free. 

Inni mogą sobie sprawdzić samemu jak to działa i jaka jest tam atmosfera. Pozdro. 

• Like 5