Zachy 599 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) 3 godziny temu, LecOLiCe napisał(a): Jak widać miał... Ja kupiłem na stronie Sferis Astrala OC w Piątek po premierze a w Poniedziałek mi go anulowali, już po wpłacie kasy. A tu wychodzi na to, że wystarczyło kupić gotowca z odpowiednią marżą i Astral się znalazł No tak kupiles, ze nie kupiłeś. Gotowca? No a tam podali jaki model karty sie dostanie i ze to bedzie konkretnie Astral? Dla mnie kupno gotowca odpada Bo w to najgorszy badziew podzespolowy mozna ladowac, klient nie ma nad tym kontroli zadnej co dostanie. Chyba ze podaja liste podzespolow i mozna je sobie dobrac, w co watpie... Chce kupić grafike, to wezme zestaw gotowy... No to ma sens... Edytowane 15 Lutego 2025 przez Zachy
LecOLiCe 14 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 Godzinę temu, Zachy napisał(a): No tak kupiles, ze nie kupiłeś. Gotowca? No a tam podali jaki model karty sie dostanie i ze to bedzie konkretnie Astral? Dla mnie kupno gotowca odpada Bo w to najgorszy badziew podzespolowy mozna ladowac, klient nie ma nad tym kontroli zadnej co dostanie. Chyba ze podaja liste podzespolow i mozna je sobie dobrac, w co watpie... Chce kupić grafike, to wezme zestaw gotowy... No to ma sens... Ech... Słuchaj, idę spać. Ale podpowiem Ci, że cały sens jest w tym zdaniu: Cytat A tu wychodzi na to, że wystarczyło kupić gotowca z odpowiednią marżą i Astral się znalazł Tu masz gotowca od Sferis: https://www.sferis.pl/actina-icue-9800x3d-64b-2tb-rtx5090-1000w-i501251 Odejmij od niego cenę wszystkich komponentów oprócz GPU. To co Ci zostanie porównaj z ceną za którą ja zakupiłem u nich Astrala, czyli 15 501,90 zł. 15501,90 zł - cena za zamówienie, które zostało anulowane. Ta druga kwota - cena za zamówienie, które zostało zrealizowane. Dobranoc
panczu 0 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 Pytanie dla optymistow - czy cło 10% wprowadzone na elektronike przez Trumpa bezposrednio przelozy sie na ceny kart w Europie o te 10% czy bardziej o moze 3-5% albo z drugiej strony jeszcze bardzej w strone 15% podwyzszenia ceny MSRP ?
SylwesterI. 923 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 Czemu amerykańskie cło miałoby się przekładać na zwiększenie cen elektroniki z Tajwanu ? 1
Zachy 599 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) 4 godziny temu, LecOLiCe napisał(a): Ech... Słuchaj, idę spać. Ale podpowiem Ci, że cały sens jest w tym zdaniu: Tu masz gotowca od Sferis: https://www.sferis.pl/actina-icue-9800x3d-64b-2tb-rtx5090-1000w-i501251 Odejmij od niego cenę wszystkich komponentów oprócz GPU. To co Ci zostanie porównaj z ceną za którą ja zakupiłem u nich Astrala, czyli 15 501,90 zł. 15501,90 zł - cena za zamówienie, które zostało anulowane. Ta druga kwota - cena za zamówienie, które zostało zrealizowane. Dobranoc No super gotowiec. Nic tylko brac Chce grafike kupic to mam ponad 23kola wyłożyć, super sensowna oferta . I Co mam sie bujac z ich podzespolami albo probowac je odsprzedać? Idz kup samochod, jak potrzebujesz do niego tylko silnik. Ta sama metodyka... Edytowane 15 Lutego 2025 przez Zachy
bourne2008 1 376 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 Fajnie się przesuwa ta granica absurdu. Jeszcze niedawno były gadki o 10tys. potem 14..15. i podeszlismy już pod 23-25 1 6
DżonyBi 2 049 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) 5090 w bundlu za ponad 23k Edytowane 15 Lutego 2025 przez DżonyBi 2
srekal34 66 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) 8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): Ale nikt nigdzie nie napisał, że kupił kartę i ma zero na koncie. Gość napisał, że kasa utopiona w X-Kom, i można nie mieć kolejnych 14k żeby kupić gdzieś indziej. Więc nie odwracaj kota ogonem i ponawiam pytanie, kupując w X-Kom trzeba mieć na koncie kilkadziesiąt tysięcy zł zapasu żeby móc w razie czego kupić w innym sklepie? W sumie nie spaliłem ani jednej. Wszystkie jedynie lekko zdegradowały Ale Wy sobie dorabiacie ideologię. Tu każdy chyba idzie na 5090 z 4090, więc raczej nie oszczędzali pół życia na zakup nowej karty Pomijam, że ponad połowa kwoty jest od strzała za sprzedaż starej karty Z przyjemnoscia bym sie z Toba zamienil. Wolalbym przelac kase, miec ustalona cene (w dzisiejszych realiach swietna) i spokojnie czekac az karte dostane. A tak musze polowac. Wolalbym zeby x-kom robil preordery niz obecna sytuacje. Ba, chetnie zamowilbym w 3 sklepach naraz i spokojnie czekal ktory zrealizuje pierwszy. Na auto w covidzie czekalem 18 miesiecy a i tak przyjechalo objete restrykcjami :D, takze nic juz tego nie przebije. Edytowane 15 Lutego 2025 przez srekal34
Doamdor 2 177 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 17 minut temu, Kiper09 napisał(a): Można brać jakby ktoś chciał 🤣 Przedpremierowa sprzedaż. Pi...ba 2025-01-30 07:32:55 St...er 2025-01-28 11:19:29 Co.../S 2025-01-28 09:23:03
srekal34 66 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) 15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Przecież dopóki nie dostanę karty to jesteśmy w tej samej sytuacji. A nie, sorry, Ty masz kasę na koncie, a ja w sklepie. Równi dobrze w środę mogą napisać, że karty będą w kwietniu, a w kwietniu, że w sierpniu Albo anulować zamówienie jak Sferis bo dadzą do gotowców. W dobrej sytuacji są Ci co dostali 5090 i na niej grają. Reszta jest w dupie Aczkolwiek podziwiam optymizm ludzi którzy uważają, że miejsce w kolejce za 14k bez gwarancji otrzymania towaru to zajebisty interes O ile dobrze pamietam to xkom jako jedyny w covidowym syfie sie wywiazal i dostarczyl karty (pozno bo pozno) w premierowej cenie. Wiec bym nie rozpaczal. Dostana karty od dostawcy to Ci wysla tak jak obiecali. Ja tymczasem, nawet jak sie cos pojawi to bedzie w cenie 15k+. Wiec kto zrobil lepszy interes? Az tak Cie boli brak tego 14k na koncie? Nawet optymistycznie liczac 6%, to 3 miesiace to jest raptem 210zl przed podatkiem - a masz karte duzo taniej niz aktualna cena rynkowa. Nastepnym razem zaplac kredytowka, jesli dziala to tak jak w UK, to tylko zablokuja kase, ale odsetek od blokady nie bedziesz placil dopoki nie zrealizuja. Edytowane 15 Lutego 2025 przez srekal34 1
Fenrir_14 925 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) @PiPoLiNiO ale nie kumasz dalej tego że nie ma FIZYCZNIE nowych kart? Sklepy mają to co było wyprodukowane kilka tygodni temu czyli pojedyncze sztuki. Wg Asusa restock dla 5090 to między 4-16 tygodni!!! Także jak dostanę kartę do końca marca to i tak nie będzie źle biorąc pod uwagę to co się odpie***la. Możesz mieć pretensje do x-komu że sprzedawali wirtualny towar bez informacji że to pre-order. Z drugiej strony wiele osób tutaj też Ci pisało żebyś się nie napalał bo kart po prostu nie ma. Taki Scan.uk więc sklep nieporównywalnie większy od X-Kom przed premierą informował że ma 5090 w ilości kilkunastu sztuk. Natomiast poza Polską większość sklepów pisała wyraźnie nawet tydzień przed premierą że będzie otwarte okienko na pre-ordery. Ja nie wiem kiedy kupowałeś swoją 4090 ale to chyba Twoja pierwsza premiera 😀 Edytowane 15 Lutego 2025 przez Fenrir_14
Fenrir_14 925 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 Z całym szacunkiem ale ja byłem wręcz przekonany że to właśnie forma pre-orderu a ten termin dostawy to na zachętę dla nie do końca zdecydowanych 🤣
srekal34 66 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Nie. Boli mnie opłata za coś czego sklep nie posiada Przecież miejsce w kolejce mogło być za darmo. W czym problem? Kazdy znany mi (poza amazonem) tak robi - czy to Scan, czy Overclockers.co.uk, wiec xkom nie jest tu wyjatkiem.
Fenrir_14 925 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): X-kom dodał 30 min przed premierą post i podał listę kart które mają w dużych ilościach. Więc o czym Ty do mnie piszesz... Napisali "w większych" nie w dużych z tego co pamiętam. Post jeszcze chyba jest. I idąc tym tropem 3 sztuki to wciąż większą ilość niż 2 czy 😀 1
LecOLiCe 14 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 2 godziny temu, Zachy napisał(a): No super gotowiec. Nic tylko brac Chce grafike kupic to mam ponad 23kola wyłożyć, super sensowna oferta . I Co mam sie bujac z ich podzespolami albo probowac je odsprzedać? Idz kup samochod, jak potrzebujesz do niego tylko silnik. Ta sama metodyka... XD Ty naprawdę nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Policzyłeś już mniej więcej cenę grafiki z tego gotowca czy mam to zrobić za Ciebie? Jak tak to tutaj wygląda to ja się nie dziwię, że w tym wątku jest 1000 stron...
tomcug 2 778 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jak ktoś z czekających czuje się wydymany i jest chętny do walki w przypadku kolejnego przesunięcia, to zapraszam na priv Tak jest Pipuś, walcz, wszyscy czekamy na rozwój wydarzeń
ztx 175 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 5 minut temu, tomcug napisał(a): Tak jest Pipuś, walcz, wszyscy czekamy na rozwój wydarzeń Nie rozumiem wyśmiewania @PiPoLiNiO przez wielu tutaj tylko dlatego, że nie podoba mu się praktyka sklepu polegająca na jawnym oszustwie konsumentów. Jakby któryś z was kupił ode mnie np. Rollsa z dostawą pod dom na jutro, a ja za 3 dni bym powiedział, że w sumie to jest jeszcze w produkcji i musisz czekać to pewnie do sądu byście polecieli. Tutaj jest sklepik z elektroniką, z którego niektórzy sobie zrobili ołtarzyk.
ztx 175 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): admin forum na którym reklamuje się X-kom Tu akurat wziąłem to pod uwagę, ale wypowiedziałem się o osobach, nie o jednym przypadku, bo widzę, że ludzi boli to, że chcesz produkt za który zapłaciłeś
Fenrir_14 925 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 (edytowane) 55 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Zaczynam rozumieć czemu sklepy tak dymają ludzi. Bo nie dość, że mogą, to jeszcze znajdują obrońców takich zachowań Z mojej strony koniec tematu. Jak ktoś z czekających czuje się wydymany i jest chętny do walki w przypadku kolejnego przesunięcia, to zapraszam na priv Ja akurat tutaj wielokrotnie w negatywnym tonie komentowałem tą zagrywkę z ich strony - sprzedaż wirtualnego towaru z potwierdzoną datą dostawy. Do tego podnoszenie cen i kilka innych mało przejrzystych zagrań. Życzę Ci żebyś dostał kartę jak najszybciej ale realia są takie a nie inne i na karty trzeba będzie czekać. Wiadomo, skoro zapłaciłeś za towar sklep powinien się czuć zobowiązany Ci go dostarczyć i zrobić to - tym bardziej jeśli podczas zawierania transakcji zapewnia o gotowości dostarczenia towaru w bardzo szybki terminie. Tutaj się zgadzamy. Ja akurat byłem świadomy że będzie ciężko kartę dostać w ciągu tygodnia czy dwóch skoro sklep w którym zamawialem - proshop - miał daty dostawy potwierdzone tylko dla 2 modeli kart a przy innych (kilkanaście modeli) jasno informował że data dostawy JEST NIEZNANA. Tak samo wyglądało to w wielu innych sklepach. Byłbym naiwny gdybym liczył że zamawiając w takim x-kom dostanę na 100% kartę na następny dzień czy za dwa bo tak sobie napisali, wybacz ale nie mówimy o kabelku USB czy ssd 1tb 😀 Edytowane 15 Lutego 2025 przez Fenrir_14
Mar_s 2 296 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 @PiPoLiNiO Powiedział ten co już kilka razy robił pre order na swojego 4090, i brał zaliczkę. Też dupę ludziom zawracasz, bo albo mi sprzedajesz albo nie, co mnie obchodzi że nie masz innej karty? Nie chcesz sprzedać to nie wystawiaj ogłoszenia. Tutaj problem jest globalny, i skoro w USA są braki to nie wiem jakim trzeba być naiwniakiem żeby zakładać że w kraju który jest w drugiej albo i trzeciej lidze ważności dla dystrybutorów będziesz mógł sobie kartę kupić od ręki. Teraz płaczesz w dziesiątkach postów, wycofaj zamówienie, zwrócą kasę i będziesz mógł sobie kupić od skalpera. 1
skypan 1 829 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 Kolejka do x-komu. Bareja jednak był wizjonerem Co tu dają ? nic nie dają. To ja też postoję. 4
GordonLameman 9 185 Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 55 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Zaczynam rozumieć czemu sklepy tak dymają ludzi. Bo nie dość, że mogą, to jeszcze znajdują obrońców takich zachowań Z mojej strony koniec tematu. Jak ktoś z czekających czuje się wydymany i jest chętny do walki w przypadku kolejnego przesunięcia, to zapraszam na priv Moim zdaniem „walka” skończy się zwrotem kasy. Zgodnie z przepisami masz prawo wyznaczyć termin po upływie którego możesz dostąpić od umowy. Ale to Co nie da tego czego chcesz - najprawdopodobniej. Szacowałbym, że na 70% anulują zamówienie i zwrócą kasę Ale jest też szansa że nie będą chcieli stracić klienta i ogarną realizację zamówienia w terminie. Nie jest niestety jakaś duża. I mówię to z perspektywy gościa, który pomaga dużym ecommercom w tego typu sprawach 14 minut temu, ztx napisał(a): Nie rozumiem wyśmiewania @PiPoLiNiO przez wielu tutaj tylko dlatego, że nie podoba mu się praktyka sklepu polegająca na jawnym oszustwie konsumentów. Jakby któryś z was kupił ode mnie np. Rollsa z dostawą pod dom na jutro, a ja za 3 dni bym powiedział, że w sumie to jest jeszcze w produkcji i musisz czekać to pewnie do sądu byście polecieli. Tutaj jest sklepik z elektroniką, z którego niektórzy sobie zrobili ołtarzyk. Ja sądzę że tych kart fizycznie po prostu nie ma. Dystrybutorzy mogli - niezależnie od swoich zobowiązań wobec sklepów - wstrzymać realizację zamówień żeby zobaczyć jaki wpływ na ceny będzie miała wojna cenowa USA vs wszyscy.
Rekomendowane odpowiedzi