Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Ale zdajesz sobie z tego sprawę że czasem to wychodzi taniej niż za gotówkę jak dają ratę luja dwie gratis? Potem i tak to można prędzej spłacić.

Ja zdaje sobie sprawe. Kazdy kraj ma rozne regoly, od 20 lat jade na kresce i jakos zyje placac podatek z marsa.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Szykują się gorące karciochy

Niekoniecznie. Moja seryjna 4090 na powietrzu (TDP 450W) miała coś około 70 stopni.
W serii40 układy chłodzenia były aż ponadwymiarowe. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Skoro 5070 ma pobór o 25% większy, to 3000 Mhz na rdzeniu pęknie jak nic. 

Szykują się gorące karciochy 🔥

To może oznaczać, że superek nie będzie bo więcej cuda to więcej poboru i będzie takie Ampere v2. Ale skoro 5070ti ma tylko 50W więcej przy sporo większej ilości cuda to ta zwykła 5070 musi być wyżyłowana do granic możliwości 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

to ta zwykła 5070 musi być wyżyłowana do granic możliwości 

Najwidoczniej była to jedyna opcja, by 6144 CUDA w Blackwellu doskoczyło do poziomu 4070 Ti (może nawet 4070 Ti Super). 

Bo że to nie dorówna 4080 to chyba nikt nie ma wątpliwości :X

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Może faktycznie Superek nie będzie, skoro już 5070Ti ma 300W (więcej niż 4070Ti)

Ja myślę że nie będzie superek ale w mojej ocenie to dobrze, kupujesz raz a porządnie na dwa lata, a nie po roku masz psikusa, że wychodzą karty oferujące więcej za tyle samo lub mniej. 

• Upvote 3
Opublikowano
10 godzin temu, Stjepan napisał(a):

16GB jeszcze na długo starczy w 1080p. :D :E

Przy takim "ogarnięciu" game dev-ów daję od 4 do 6 lat i po tym czasie 16 GB spotka to samo co teraz 8 GB.

9 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Zawsze możesz zabrać na raty, tak jak to robił litwicki. :hihot:

Powtórzę jeszcze raz, że Litwicki swoje flagowe karty nie brał na raty, a wręcz brał je na kredyt i miał potem problemy ze spłacaniem kredytów.

4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Ale zdajesz sobie z tego sprawę że czasem to wychodzi taniej niż za gotówkę jak dają ratę luja dwie gratis? Potem i tak to można prędzej spłacić.

Dodatkowo biorąc na raty, jest możliwość od razu zrobienia pierwszej wpłaty, co też zmniejsza później wysokość raty do spłacania.

2 godziny temu, SmogSmok napisał(a):

Płytka dla GB202

Dla zaoszczędzenia kosztów nadal jadą na możliwie jak najkrótszym PCB, to sprzyja w przyszłości awariom :E

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Jedno złącze zasilania.

Możliwe, że jednak zapowiadane 600 W będzie przesadzone i tyle to mogą mieć co najwyżej Strixy, a niższe modele, to mogą mieć TDP (co za tym idzie również PL) ustawione niżej.

Opublikowano (edytowane)

AMD oraz Nvidia są w zmowie cenowej, ten Radeon nie będzie lepszy poza większą ilością VRAM. 

Oni już wszystko ustalili między sobą za kurtynami. 

Edytowane przez SmogSmok
  • Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

FG 2.0 musi dodawać dużo klatek żeby ta seria miała sens:E

Spokojnie, będzie jak zwykle. Zgrzytanie zębami jak zawsze, a poźniej marsz do sklepu ;) Oni tam już dobrze wiedzą jak zachęcić do kupna. Tylko my tego jeszcze nie wiemy. 

22 minuty temu, SmogSmok napisał(a):

Oni już wszystko ustalili między sobą za kurtynami. 

Z tym to nie mam nigdy wątpliwości :D niektóre modele są jak od linijki zrobione .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Eh nie wygląda to dobrze, chyba się zmieni kolory w obudowie na czerwone jak tak dalej pójdzie.  Ten RTX 5070 to wygląda jak wersja 5060 ^^

471402822_1131553031650706_2510452677546561546_n.thumb.jpg.8f56486a6d51656aa5f4d55af7d64b5d.jpg

Czyli z tej tabelki można wywnioskować że 5070 ti będzie wydajniejszy od 4070 ti ile % ? (jeśli chodzi o same fps bo RT to wiadomo lepsza wydajność) patrząc na te parametry to głównie na rdzenie czy jakoś ogólnie?

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Patrząc na RTX 5070 do którego puszczałem oczko, to wygląda jak typowa podmiana pamięci na nowsze i praktycznie nic więcej z tego nie wynika, czyli lipa, to może nawet dostać manto od RTX 4070 Super.
Trzeba będzie zweryfikować swoje zapędy, zachcianki.
Specyfikacja RTX 5070 TI na pewno wygląda o kilka półek lepiej, a do dokładnych wniosków trzeba będzie poczekać do premiery, ewentualnie przecieków o ile jakieś się pojawią, by rozgrzać atmosferę i popcorn w mikrofali.

• Sad 2