Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można szczerze powiedzieć, że "Piętą Achillesa" kart AMD jest RT, a kart Nvidii jest VRAM ;)

Jak myślę czasem, że za niewielką dopłatą mógłbym łyknąć 7900XT, to aż mnie korci. Jednak w CS2 karty AMD kuleją i Anti Lag jest "taki se", oraz +100W TGP.

Opublikowano
11 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Albo będzie jak zawsze radeon z 16gb+ vram będize lepszy w rasterze od  5070/70ti 12gb, gorszy w RT i podobnej cenie, Ale ludzie kupią dopiero czerwonych karty w większej ilości jak będzie 15-20% taniej

Pewnie tak, stanieje te 6-12 msc po premierze i można brać. Na premierę oczywiście cena z tyłka i nikt tego nie będzie chciał, nigdy więcej tego błędu nie popełnię (6700XT mi wystarczy).

RT i tak w tej półce jest słabe i można olać.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie jest jeśli wymieniasz kartę graficzną co generację

16950186519199704451355.png

A tak szczerze, ja 5070 ma dostać 12GB to trochę biedą wieje.

PS: Patrzyłem przed chwilą jakie FPSy ludzie uzyskują w 1440p na 7900XT w Stalkerze 2 i czar prysł jak sraczka. Zamieniłbym to samo na to samo ;)

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano

@cichy45 Gdyby nie rejtrejsing pewnie 95% ludzi w teście A vs B nie zobaczyłoby różnicy między Radkiem a Dżiforsem. Sam od zawsze biorę to co się na daną chwilę bardziej opłaca.
                     U czerwonych boli TGP, dziadowski RT, kulenie w niektórych tytułach (ale raczej robionych pod zielonych), Antilag nie jest tak dobry jak Reflex. Znowu u zielonych sterowniki z interface post-PRL, dziadowanie z VRAMem, gówniane wtyczki zasilające o poziomie fanaberii jak
                     myszki apple ładowane przez USB od strony sensora, upierdliwy undervolting działający czasem jakby to jakiś humanista projektował itd. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;)

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Znowu u zielonych sterowniki z interface post-PRL

Dla mnie to zaleta no ale to osobiste preferencje.

Nvidia ma dużo zalet, nawet jeśli nie korzysta się z nich na co dzień to są fajnym bonusem a nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Bardzo dobry enkoder/dekoder wideo, bajery typu RTX HDR, Remix, DLDSR, bardzo dobra wydajność AI (choć też ograniczona wspomnianym dziadowaniem na vramie), z AI związany cały przekrój technik DLSS które AMD dopiero goni.

No są różne bajery, poza wydajnością, które powodują że samo bycie 10% tańszym w przypadku AMD po prostu nie zrobi roboty. 

Nvidia pakowała CUDA do swoich GPU od czasów serii 8xxx GT więc od 17 lat co im procentuje teraz. Okazało się że każdy komputer z geforcem może odpalać modele AI których zastosowań będzie tylko coraz więcej. Dzięki temu zdobyli nie tylko popularność wśród domowych entuzjastów ale przede wszystkim naukowców i badaczy - teraz to im procentuje ogromnie patrząc na to ile miliardów dolarów wpychają im wszelkie firmy ustawiając się w kolejce po Blackwelle. Wszystko dzięki temu że 17 lat temu Kurtka postanowił pchać CUDA nie tylko do kart HPC ale do każdego konsumenckiego GPU.

I tu znowu AMD musi gonić ze swoim ROCM którego nikt nie wie jak używać a samo AMD wypina się ze wsparciem tego na całkiem świeżych kartach.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Gdyby nie rejtrejsing pewnie 95% ludzi w teście A vs B nie zobaczyłoby różnicy między Radkiem a Dżiforsem.

Nawet z RT nie zauważą bo w większości gier nie robi on widocznej różnicy poza niższym klatkarzem.

• Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Wywalone jajca w RT i fakeklatki 

Święte słowa bracie.  :E 

Ja mam dość mocy na moje żałosne granie, jak się pojawi opcja taniego Radeona z nieco lepszą efektywnością energetyczną to może wezmę, ale jak lepiej wypadnie RTX 5070 to też się nie będę zastanawiał.

Przywiązywanie się do firmy zamiast wyboru opartego o własne potrzeby to głupota.  ;) 

• Upvote 2
Opublikowano

Gdy wybierałem między rtx 3060ti vs rx 6700xt, to mimo tego że rtx ma mniej vram, to jednak w większości gier w które grałem miewał nawet lepsze osiągi, po drugie DLSS > FSR nawet tryb balans jest lepszy niż FSR Q, gdy muszę tego użyć, a przy monitorze 1440p to raczej i tak jest mus przy takich grafikach, bo i sterowniki + msi afterburner- uważam, że łatwość robienia uv, no i przy okazji mając 550W z jednym kablem pci-e, wolałem mieć kartę z 1x8pin a nie podpinać na jednym kablu 2x8pin, bo niby lepiej mieć wtedy dwa osobne kable.

Wcześniej miałem RX 570 8GB, wtedy to było Adrenalin 2019, często się ustawienia resetowały przez to zrobione uv często musiałem od nowa ustawiać- próbowałem wszystkich opcji z googla by temu zaradzić, ale nie wyszło, czego nie muszę w przypadku nvidii.
Teraz w 2025 jeśli będę zmieniać kartę, a planuję coś w okolicę rtx 5070 lub odpowiednik AMD to się zobaczy, może już będzie lepiej działać, do tego wymienię zasilacz, może trzeba będzie przejść na AM5, by mieć lepsze pci-e i szybsze cpu z drugiej strony to kupa kasy, masakra.
Czy będzie to powrót do AMD to nie wiem, zobaczymy co zaoferują w jakiej cenie, minimum wydajność 4070S do  +-3tyś byłoby git. Najlepiej byłoby wyrwać kartę która da 80%+ fps więcej względem obecnej.

• Upvote 1
Opublikowano

No dotychczasowa jakość FSR i zestawienie z DLSS to faktycznie lekka lipa, widziałem porównanie chyba w Stalkerze i tam rzeczywiście FSR dopiero w zestawieniu z najsłabszym trybem DLSS dawał zbliżone rezultaty.

Ale z drugiej strony jak mamy czas w grze przyglądać się jakimś nieistotnym teksturom to nie jest to chyba dobra gra.  :)

I tym się pocieszajmy  ;D 

Opublikowano

pewien spec na Purze 3-4 miesiące przed premierą RDNA3 pisał 

RDNA3 =3X6950X... 

A wiadomo jak się skończyło.

Optymistycznie, na cuda nie liczę. Karty NV i AMD wychodzą w tym samym czasie. Więc TOP AMD będzie bliżej 5070. Ale zając życie i tak będą porównywać nowe karty AMD o starych NV (bo tutaj lepiej będzie to wyglądać)  

Opublikowano
12 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Ja do OC nie mam czasu i siły xd. 

Ale w to co grywam, AMD miało lepsze fps niż nvidia, i to tak zauważalnie (7800xt vs 4070s i 7900xtx vs 4080). Dlatego jeśli AMD dalej będzie sobie lepiej radziło w tych grach, będzie oszczędne to nie widzę przeciwwskazań do zmiany. W dodatku dużo razy przewijała się cena w okolicach 500 dolców. Więc by mogło wyjść dla mnie lepiej i taniej :). 

A co do karty to się coś z szafy wyciągnie na przeczekanie :E

No niestety przy AMD to trzeba uważać na leaki z serii pocałunek śmierci, bo w całej historii tylko takie były xD Żodyn się nie sprawdził a tylko zaszkodził. Kiedyś robił to upoślodzony dział marketingu ale ten o ile pamiętam ostatnio poleciał i nagle odpalił się jakiś chińczyk na forum :rotfl:Z ofertą tak dobrą jak w Amber Gold.  

Opublikowano
41 minut temu, Mar_s napisał(a):

No dotychczasowa jakość FSR i zestawienie z DLSS to faktycznie lekka lipa, widziałem porównanie chyba w Stalkerze i tam rzeczywiście FSR dopiero w zestawieniu z najsłabszym trybem DLSS dawał zbliżone rezultaty.

Ale z drugiej strony jak mamy czas w grze przyglądać się jakimś nieistotnym teksturom to nie jest to chyba dobra gra.  :)

I tym się pocieszajmy  ;D 

To nie jest tak, że bawię się w Digital Foundry i szukam z lupą, niekiedy to widać gołym okiem, np w Stalkerze 2 to jest różnica, nawet w ruchu to widzę, gdzie nie zawsze było to widoczne, grywam też na PS5, gdzie bywa gorsza jakość upscalingu i z tym jest różnie. Na początku w Remnant 2 na PS5 w osadzie było pełno migotania tekstur i bluru, dopiero po którymś patchu to zniwelowali, i ciężko tego nie zauważyć gdy idzie się do npc to waliło po oczach, jak cała ściana budynku migotała.
Duży plus DLSS jest taki, że można dodać najnowszy plik DLL od DLSS, i tym "poprawić" implementację dlss w grze, jak mamy FSR 2.2, FSR 3.0 nic z tym nie zrobimy, dopiero wersja FSR 3.1 ma coś podobnego, ale ile jest gier z FSR 3.1, bardzo mało, nawet nie jestem w stanie ich wymienić, kiedy zaimplementowali FSR 3.0 do Cyberpunka.. bardzo długo im to zeszło, sprawdzałem FG ale to niestety lipa, do tego wersja FSR FG 3.0 nie działa przy włączeniu konkurencyjnego upscalingu XESS/DLSS/TSR, dopiero 3.1 więc włączenie FSR powoduje pogorszenie obrazu a FSR jeszcze swoje bolączki.  
Jestem otwarty na zakup Radeona, niech dadzą fajną cenę, i dobrą wydajność, żebym nie musiał używać FSR, bo niestety ale FSR to przypomina mi np ten cały blur w trybie performance/wydajności w FF7 Rebirth, gdyby to był lepszy upscaling to bym tak nie doświadczył tego, nawet tryb wydajności w Stalkerze 2 z użyciem DLSS da się grać, oczywiście im wyższy tym obraz klarowniejszy, ale z braku laku- tudzież wydajności karty jakoś ujdzie. Znajomy który ma rx 6700xt to używa w Stalkerze 2 TSR bo jest lepsze niż FSR. 

Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Ja mam dość mocy na moje żałosne granie, jak się pojawi opcja taniego Radeona z nieco lepszą efektywnością energetyczną to może wezmę, ale jak lepiej wypadnie RTX 5070 to też się nie będę zastanawiał.

Przywiązywanie się do firmy zamiast wyboru opartego o własne potrzeby to głupota.  ;) 

Jak to panowie nie brandzlujecie się rano do RT? Czyżby nie jarało was oglądanie satycznych screenów w powiększeniu, bo w ruchu trochę nie widać różnicy? Herezja 

Ten moment gdy wszyscy się orientują, że PT to jest to i nikt obecnie nie pogra jak człowiek w natywce a reszta to pudrowanie protezy przez marketing :rodzinka:

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Baw się rozrywką z grania etc. Choroby sprzętowe miną z wiekiem.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Znajomy który ma rx 6700xt to używa w Stalkerze 2 TSR bo jest lepsze niż FSR. 

FSR wygląda przyzwoicie tylko na panelu 4k ale DLSS jest i tak stabilniejsze. 

11 godzin temu, cichy45 napisał(a):

Kupowanie GPU AMD to póki co jest zabawa dla ideowców ;) 

i majsterkowiczów nie zapominaj o majsterkowiczach. 

Opublikowano

Ja już dawno wyleczyłem się z "sygnaturki" jak widać, samo posiadanie sprzętu też mnie za bardzo nie jara, dlatego nie mam teraz 4090 chociaż miałem go kupionego w chwili słabości.  ;) 

Co do wieku to wolę się nie wypowiadać bo już bliżej niż dalej raczej.  ;D 

Ja mam 3440x1440 120 Hz i mogę z ręką na sercu powiedzieć że 7800 XT daje radę.  :)

• Like 2
Opublikowano

U mnie można się dopatrzyć siwych włosów ;) Ja nie kupię RTX 4090, bo szkoda mi kasy-nawet nie mam takiej gotówki, będzie się nudzić, i nie chcę takiego prądożernego sprzętu. Ja chcę coś do najlepiej maks 3tyś a im taniej tym lepiej, i dlatego tak patrzę na DLSS/FSR bo wiem, że w tym przedziale cenowym by ratować wydajność, będzie to częsta zagrywka i trzeba będzie się posiłkować, zresztą mamy pełno bubli na rynku, a ja też nie rzucam się na każdą premierę jak leci.

Opublikowano

W takiej cenie jak teraz to ja też bym nie kupił, miałem kupionego znacznie taniej  ;) 

W sumie jedyne co nieco boli w AMD to zerowe wsparcie ze strony pro softu, pisałem już o tym wcześniej więc nie będę się powtarzał, ale od lat liczę tylko na CPU i jakoś mi to nie przeszkadza aż tak bardzo.  ;) 

Dla mnie też maks to jest 3-4k za kartę, więcej nie dam po prostu i już, tak sobie postanowiłem.  :D 

• Upvote 1