Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nawet nie wiecie jak ja bym chciał żeby 9070xt  było w Polsce w marcu TEGO ROKU w cenie 3k .. Wtedy zieloni musieli by ciąć ceny 5070ti .. 

Przy założeniu z 9070xt będzie miała wydajność na poziomie 7900xtx 

I jak tu ma być tanio jeśli najgrosza padaka wisiała na sklepie z 5 minut .. https://www.komputronik.pl/product/955106/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-16g-ventus-3x-oc-dlss-4.html

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
23 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Rynek jest popsuty, przez skalperów w znacznym stopniu.

Na szczęście skalpowanie AMD nie jest tak popularne jak NV, więc jest szansa że 9070 poleżą dłużej w sklepach, nawet te w msrp.

To nie skalperzy są problemem tylko napalone głowy ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, sideband napisał(a):

To nie skalperzy są problemem tylko napalone głowy ;)

Ja bym do czarnej listy dorzucił każdy sklep który jest oficjalnym kanałem sprzedaży a nie sprzedaje produktów w cenie msrp... Bo jeśli klienci nie wyciagaja konsekwencji to sami są potem winni że są robieni w bambuko. Proponuje taką inicjatywe na forum z watkiem który pietnuje takie zachowania...  jak również sklepy który sprzedaje towar którego nie ma.

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, sideband napisał(a):

Ty myślisz, że dystrybutor nie podkręca cen ;)

Januszerka jest wszędzie przecież widzą, że i tak się sprzeda.

Jeśli w jednych sklepach pojawiaja sie karty msrp a w innych nie, to dystrybutor danej marki jest tylko jeden... a ze sie sprzeda nie dziwota jak wiekszość klienteli myśli że coś sie zmieni jak sami sie nie zmienia :P Powodzenia w takie życzeniowe podejście :) Jedyne co może w tej sytuacji naprawic rynek, to gdy sie wiekszość juz obkupi i zostana Ci co myśla.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, sideband napisał(a):

A widzisz żeby tak było? Nie ma jednego dystrybutora karta graficznych w PL ;)

Wirtualnie to sobie można wbić niskie ceny tylko dostępność będzie zerowa przed długi czas.

Jak to nie ma, jak jest. Kazda marka działą w oparciu o jakiegoś dystrybutora... myslisz ze polski serwis, kanały sprzedazy to inicjatywa producenta? to działania polskiego dystrybutora który podpisał umowe z producentem... Dzieki czemu kupuje karty z odpowiednim upustem by sprzedawac je w cenach producenta... nie wiem czy bedąc dystrybutorem danej marki może sobie tak szarżowac z cenami bo jednak umowy dystrybucyjne z reguły sa chyba jakoś kontrolowane bo żadnemu producentówi wizerunkowo nie zalezy na antagonizowaniu klientów by jakiś przedstawiciel podbijał ceny 2x-3x... wiec nie wiem czy gdyby jakiś sklep nie stwierdził ze dystrybutor nakreca ta sytuacje, to prawnicy by chyba szli w ruch...

A odnosnie cen msrp czy zawyżona jedna karte i tak kupuje jeden klient... z tym że obecnie cześciej pada na takiego co w sumie nie ma co żałowac i tak natura poskąpiła mu tego i owego .... no i że sklep który sprzeda bardziej się nachapie. Myślisz ze to zmienia coś tą zerową dostępność... natomiast trochę czarnego pr-u by jednak pewnym sklepom nie zaszkodziło bo to na prawde przybiera rozmiar okradania ludzi w białych rekawiczkach... jednak takie praktyki nie powinny być akceptowane.

Opublikowano (edytowane)

Zalecenia zasilaczy to jedno ale jednak wiekszość modeli <300W a wersje oc na granicy 300W+. to raczej definitywnie przekresla oczekiwania wydajności na poziomie 7900xtx który ma pobory ~355W... nie ma bata by udało im wykrecic podobną wydajność przy poprawie o ~15% energy efficency. Przypomnijmy ze nvdia wykreciła wzrosty wydajności 10-30% w RTX50 podbijajac pobór prądu o ~30%...gdyby amd osiagneła taką poprawe przy takiej redukcji to oni by szli na noże z nvidia a nie odpuszczamy high end :P

Opublikowano
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Daj ludziom marzyć. Poza tym na razie nic nie wiadomo na temat cen 9070 XT, wszystko to są spekulacje.

Jakie spekulacje? 

Kiedy AMD miało dobre ceny na premierę?

Kiedy AMD wyceniało lepszy produkt taniej od konkurencji?

Na obydwa pytania jest jedna odpowiedź - wieki temu. Jak 9070XT wyjdzie poniżej 3999 zł na premierę, będzie dostępny, bez bugów w sterownikach to będę klaskał brawo. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, marioking napisał(a):

Jak to nie ma, jak jest. Kazda marka działą w oparciu o jakiegoś dystrybutora... myslisz ze polski serwis, kanały sprzedazy to inicjatywa producenta? to działania polskiego dystrybutora który podpisał umowe z producentem... Dzieki czemu kupuje karty z odpowiednim upustem by sprzedawac je w cenach producenta... nie wiem czy bedąc dystrybutorem danej marki może sobie tak szarżowac z cenami bo jednak umowy dystrybucyjne z reguły sa chyba jakoś kontrolowane bo żadnemu producentówi wizerunkowo nie zalezy na antagonizowaniu klientów by jakiś przedstawiciel podbijał ceny 2x-3x... wiec nie wiem czy gdyby jakiś sklep nie stwierdził ze dystrybutor nakreca ta sytuacje, to prawnicy by chyba szli w ruch...

A odnosnie cen msrp czy zawyżona jedna karte i tak kupuje jeden klient... z tym że obecnie cześciej pada na takiego co w sumie nie ma co żałowac i tak natura poskąpiła mu tego i owego .... no i że sklep który sprzeda bardziej się nachapie. Myślisz ze to zmienia coś tą zerową dostępność... natomiast trochę czarnego pr-u by jednak pewnym sklepom nie zaszkodziło bo to na prawde przybiera rozmiar okradania ludzi w białych rekawiczkach... jednak takie praktyki nie powinny być akceptowane.

Wejdź sobie na cenniki dystrybutorów z PL to się przekonasz jakie są ceny. Wrzuciłbym screeny, ale teraz logowanie jest kilkuetapowe przez apki i nie chce z tym bawić i odświeżać dostępu.

Opublikowano
Teraz, Norrberrto napisał(a):

a jednak bez 32

to nic nie znaczy... AMD stwierdziło że nie planuje rx9070xt z 32gb... to niczego nie dowodzi... nalezy pamietać oni sie pozycjonuja z tymi kartami na poziomie 5070ti... wciąc jest pułap 5080 czy 5090 i nic nie stoi na przeszkodzie by za pół roku pojawił sie 9080xt z 32gb co nie bedzie w sprzeczności z tym oświdczeniem :P

Opublikowano (edytowane)

Może chca uniknać akcji jak z RTX... przeciez karty msrp 9070/xt maja w tym samym poscie pobory ~260W... podkrecona ~300W, pewnie spike i do 450W pociągnie... ale sedno to pewnie dupochron by nie było że spaliło sie coś, bo ktoś podpiał do noname 500-600W PSU...

Opublikowano

Lubię czerwonych, ale oni nie potrafią wbić się w terminie. Pewnie teraz im się tyłki pala, żeby skorzystać z tego co się odp* na rynku i wydac kartę, a ostatecznie raz, że się spóźnia, ceny będą za wysokie to jeszcze przez ten pośpiech będzie problem ze sterownikami :heu: 

Opublikowano (edytowane)

Od lat czytam jakie to sa problemy ze sterownikami AMD tylko jakoś ich nie doświadczam...bo mam Radeona a najczęściej te problemy to maja użytkownicy NVIDI :P I powiem to wydaje sie logiczne, że posiadając karte NVIDI, sterowniki AMD nie działaj dobrze :D