Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, RTX4090 napisał(a):

image.png.962f673c69901ccd297c7db1d13f8317.png

Miało być NAWET wydajniej w RT 

Czy ten wcześniejszy wykres, który wkleiłeś był średnią dokładnie z tych wszystkich gier? Jeżeli nie to porównanie nie ma do końca sensu. 

Dobór gier ma ogromne znaczenie to tak jak z tym 5070=4090 performance od Nvidii. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na amazonie.pl pojawiaja sie czasem ofety za 4k np. PNY.

Tak pojawiają się. Ostatnia 7 dni temu za 4100 i jedne z komentarzy odnośnie tej oferty:

"Żeby nikt nie żałował że za późno zobaczył - po 40 sekundach nie było"

"Dobra, wrzuciłem i po minucie już niedostępny"

Była jeszcze jakaś inna oferta, ale z dostawą na kwiecień :E Tak wygląda dzisiaj rynek, to, że oferty się raz na kilka dni pojawiają to nie znaczy, że te karty w takich cenach są normalnie dostępne bo znikają w kilkadziesiąt sekund.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Send1N napisał(a):

Przeglądnąłem teraz testy i też mnie to zastanawia gdzie on to widział :E nawet sam jestem trochę rozczarowany bo karta nie jest nawet na równi z 7900XTX, szkoda.

Nie wiem czego nie rozumiesz ze zdania -

Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

W czystym rasterze po OC to jest poziom 5080 w wielu grach, także tutaj mega gratulację. Tylko AMD nie wypuści niczego mocniejszego. 

W wielu grach po OC to jest poziom 5080. Na górze masz przykład 5 gier, tam gdzie 9070XT zalicza poziom poniżej 5070 to kwestia wydaje mi się że sterowników. W czystym rasterze to jest bardzo dobra karta, gorzej w RT. Przypominam również że AMD miało do nadrobienia prawie 2 geny, a NV wypuściła 4xxx +5%-10% do wydajności w modelach 80,70Ti,70 i tylko 90 dostał jakikolwiek sensowny boost generacyjny. 

alan-wake-2-2560-1440.pngassassins-creed-mirage-2560-1440.png

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

No nie wiem czy taka bardzo dobra jak jest słabsza w rasterze od 7900xtx a liczyłem że będzie na tym samym poziomie :E pobór jak 7900XT i wydajność 7900XT gdzie jej tam do 5080... jakiś błąd w matrixie chyba na tych slajdach wybrałeś xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Jest w teorii pomiędzy XT a xtx. 

Tylko ja mam 7900xt, które boostuje powyżej 3000mhz, ciekawe jak się to ma do egzemplarzy testowych. Pewnie różnica wydajności praktycznie nieistnieje. 

Ps. Mogę zamienić łeb w łeb 7900xt, zdrowy krzem, fajnie boostuje, biała na 9070xt oferty pw. Co 20gb to 20 jednak :E

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, Stjepan napisał(a):

Tak było teraz jest inaczej

Jay zauważył jedną istotną rzecz którą też zauważyłem na części innych recenzji 

NfYkIO6.jpeg

Wykres mówi wszystko i o tym też sporo mówi, poczucie płynności na nowych RX było bez porównania lepsze niż na konkurencji od nvidii.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Isharoth napisał(a):

Jak to niższy? A nie ma tego samego przypadkiem? ;) 

Podobny. NV używa na specjalne zamówienie 4N, a AMD N4P, chociaż wiki mówi o N4C.

3 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

Nie, AMD ma robione w 4 nm, NV w 5 nm (co zresztą widać w upakowaniu tranzystorów) 

Oba to ulepszone 5nm. :E 

@DżonyBi Podobna konkluzja jest na TechPowerUp - AMD poniżej 700$, NV za 750-800$ jest lepszą opcją. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Jest w teorii pomiędzy XT a xtx. 

Tylko ja mam 7900xt, które boostuje powyżej 3000mhz, ciekawe jak się to ma do egzemplarzy testowych. Pewnie różnica wydajności praktycznie nieistnieje. 

Ps. Mogę zamienić łeb w łeb 7900xt, zdrowy krzem, fajnie boostuje, biała na 9070xt oferty pw. Co 20gb to 20 jednak :E

Wymiana dla RT i FSR 4. :piwko:

Opublikowano

A podsumowanie skalerów

NV - DLSS tylko dla serii RTX zapominamy o GTX - fuj fuj fuj NV ty ....
AMD - FSR 4.0 tylko dla nowej serii, zapominamy o starych kartach - hmmm AMD co za cudowne podejście, rozwój technologiczny - tak trzymać 

Opublikowano
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Podobny. NV używa na specjalne zamówienie 4N, a AMD N4P, chociaż wiki mówi o N4C.

Oba to ulepszone 5nm. :E 

@DżonyBi Podobna konkluzja jest na TechPowerUp - AMD poniżej 700$, NV za 750-800$ jest lepszą opcją. 

NV/AMD w obecnej generacji jadą N4P to i tak bez znaczenia kosmetyczne zmiany i ta sama cena.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

Nie, AMD ma robione w 4 nm, NV w 5 nm (co zresztą widać w upakowaniu tranzystorów) 

Obie firmy do swoich kart użyły 4 nm, lecz różnice to dopiero zobaczysz w specyfikacjach (NV do Blackwella użyła TSMC 4N, podobnie jak do Ada Lovelace, a AMD do RDNA 4 użyło TSMC N4P prawdopodobnie, w recenzjach na TPU pisali).

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

poraz kolejny jego argument nie był trafny

https://ithardware.pl/aktualnosci/tsmc_oglasza_n4p_czyli_wydajniejsza_wersje_swojego_5_nm_procesu_technologicznego-18361.html

"Nowy wariant nazywa się N4P i zapewniać ma wyraźną poprawę w zakresie mocy, wydajności i zajmowanego obszaru w porównaniu z N4, wprowadzając kolejną opcję produkcyjną dla klientów TSMC." 

A jednak NIE widać tej rewelacji. 

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

@lukadd na sile piszesz o tym, ze to misja niemozliwa, a ja uwazam zakup 5070ti w okolicy 4k jest jak najbardziej realny i gdybym celowal w srednia polke to wybralbym 5070ti i uzasadnilem dlaczego.

Piszę o zwykłych ludziach jakich jest wśród graczy pewnie 90+%. Oni nie siedzą 24h po forach, na botach i odświeżają co 10 sekund 20 zakładek z sklepami, aby upolować po MSRP GPU.

Ty byś pewnie kupił bo masz pojęcie, ja bym też kupił. Ale większość ma problem. Nawet patrząc po naszym forum i perypetiach zakupowych ludzi to masakra co się odwala :E. Ludzie kupują Ventusy po 4.5-5k, 70 stopni na rdzeniu 2k+ rpm i cię cieszą  :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, lukadd napisał(a):

Piszę o zwykłych ludziach jakich jest wśród graczy pewnie 90+%. Oni nie siedzą 24h po forach, na botach i odświeżają co 10 sekund 20 zakładek z sklepami, aby upolować po MSRP GPU

Nie bede sie wiecej powtarzal. Z 5080 i 5090 trzeba tak robic, z 5070 ti nie. Nie mowie, ze jest na wyciagniecie reki, ale okazje sie trafiaja, tego samego nie mozna napisac o 5080 i 5090.

Jest teraz Ventus 5070 Ti za 3999 na allegro, a na olx za 4.1k jest kilka ofert. Jest tez windforce za 4150.

Edytowane przez DżonyBi