Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak rozwiązać taki problem w afterburner nie można zmieniać napięcia RX 9070 a znowu catalist ma zwalony osd nie pokazuje FPS w bf5 ani nic nie pokazuje w stalkerze 2. A jak zrobię oc w sterach AMD a osd w afterburner to po restarcie pc niemam OC więc zawsze źle :)

Opublikowano
1 godzinę temu, wkamil73 napisał(a):

Niem czy obrażanie się na AMD coś zmieni, bo takie same problemy przy tak wysokich Hz można spotkać również na NV.

Tylko że skala tego problemu jest nieproporcjonalna do tego od NVidia. Nawet tu na forum i pclabie na tyle użytkowników kart nvidia nikt probówki nie miał. 

Także to nawet nie ma co porównywać bo jak coś nie działa na nvidia to szybko to naprawiają a tu od xxx lat non stop to samo.

• Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, zlotnik napisał(a):

Jak rozwiązać taki problem w afterburner nie można zmieniać napięcia RX 9070 a znowu catalist ma zwalony osd nie pokazuje FPS w bf5 ani nic nie pokazuje w stalkerze 2. A jak zrobię oc w sterach AMD a osd w afterburner to po restarcie pc niemam OC więc zawsze źle :)

Przy radeonie musisz zdecydować, albo ustawiasz w AB i wtedy nie tykasz sterowników albo tylko w sterownikach i wtedy to w ogóle bym odinstalował AB (tak bym zrobił ja - i zrobiłem ;))

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Mając Radeona nie dotykasz Afterburnera. Wszystkie manipulacje zachodzą z poziomu sterowników AMD. 

Zawszexeobioem wszystko w MSI AB więc pisanie że się nie tyka to bzdura.

Wystarczy nie grzebać w obu jednocześnie. 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko że skala tego problemu jest nieproporcjonalna do tego od NVidia. Nawet tu na forum i pclabie na tyle użytkowników kart nvidia nikt probówki nie miał. 

Także to nawet nie ma co porównywać bo jak coś nie działa na nvidia to szybko to naprawiają a tu od xxx lat non stop to samo.

Niestety ale masz rację ;) ale ja mimo wszystko nie robiłbym hawk thua na AMD ;D Zawsze można sprawdzić i odesłać jak będzie kiszka przy 360.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Mając Radeona nie dotykasz Afterburnera. Wszystkie manipulacje zachodzą z poziomu sterowników AMD. 

To jaki program do do wyświetlania parametrów ? Bo to od AMD u mnie się nie sprawdza ?

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Zawszexeobioem wszystko w MSI AB więc pisanie że się nie tyka to bzdura.

Wystarczy nie grzebać w obu jednocześnie. 

Długo nie mogłem się przekonać do softu AMD, ale spróbowałem, poustawiałem jak trzeba wywaliłem afterburnera i nie tęsknię :) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 2
Opublikowano

Może być chyba jeszcze tak, że te najnowsze stery (25.3.1)nie łapią wszystkich gier. U mnie coś FH5 nie rejestruje danych. W przeszłości były kiedyś jakieś bolączki odnośnie łapania pomiarów. To są pierwsze stery do RDNA4 więc obstawiam, że jakieś babole teraz wychodzą i poprawią pewnie w następnych wydaniach.

Opublikowano (edytowane)

Zmień płytę bo nudny się robisz. Tak jakby NV nie miała baboli w sterach. Zwłaszcza do nowej serii RTXów :hihot:. Zobacz ile twoje nowe RTX ciągną w idlu i może wtedy pośmiejemy się razem.

Nvida i ich perfekcyjne sterowniki:

Open Issues:

Changing state of "Display GPU Activity Icon in Notification Area" does not take effect until PC is rebooted [4995658]

PC may bugcheck IRQL NOT LESS OR EQUAL 0xa during gameplay with HDR enabled [5091576]

Forza Horizon 5 lights flicker at night time [5147170]

[RTX 50 series] Red Dead Redemption 2 crashes shortly after starting a game in DX12 mode. No issue in Vulkan mode [5137042]

[RTX 50 series] Display may show black screen when selecting DLDSR resolution [5144768]

[RTX 50 series] Starfield may disaplay dithering/banding artifacts while in the menu screen [5121715]

[RTX 50 series] NVIDIA Control Panel setting "Perform scaling on" missing "GPU" option when connected to a monitor in DSC mode [5156168]

[RTX 50 series] Cyberpunk 2077 will crash when using Photo Mode to take a screenshot with path tracing enabled [5076545]

Some NVIDIA Control Panel / NVIDIA App settings changes immediately get reset or give error [5160516] -> A new profile update has been pushed to correct this issue. Please reinstall the latest Game Ready Driver using the URL below and select "Express (Recommended)" installation to preserve your settings. https://www.nvidia.com/en-us/geforce/game-ready-drivers/ Once the driver installation has completed, reboot your PC.

Fixed General Bugs:

PC may boot to a black screen when connected via DisplayPort with certain monitors [5131002]

Edytowane przez MadDog
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wkamil73 napisał(a):

Ale co to znaczy, że się nie sprawdza? Mimo ustawienia nakładki ona się nie pokazuje, czy w niektórych grach się nie pokazuje?

W stalkerze 2 nie pokazuje wcale w BF v nie pokazuje fps

Edytowane przez zlotnik
  • Sad 1
Opublikowano
19 minut temu, MadDog napisał(a):

Zmień płytę bo nudny się robisz. Tak jakby NV nie miała baboli w sterach. Zwłaszcza do nowej serii RTXów :hihot:. Zobacz ile twoje nowe RTX ciągną w idlu i może wtedy pośmiejemy się razem.

Różnica jest taka że NV szybko naprawia błędy, a AMD czeka pół roku ;) 

Poza tym nie mam 5000 bo są bublowate, ale to wyjątek, a nie reguła jak w AMD :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ja to miałem na NV, a nie miałem na Radkach :P  U zielonych pomogła nowa wersja sterów połączona z DDU.

Ogólnie jedyny problem na AMD jaki miałem w ostatnich latach to sporadyczne zgubienie ustawień UV i krzywej wentyli (RX 580, RX 5700XT), a od kiedy w listopadzie zmieniłem na RTX 4070 Super to w każdym miesiącu mam jakiś babol.

Żeby nie było, na GTX 1070 który siedzi u ojca w kompie nie zauważyłem żadnych problemów, tak jak i na moim starym 5700xt zamontowanym obecnie u brata, więc jak dla mnie u obu producentów to loteria.

28 minut temu, MadDog napisał(a):

[...]

Fixed General Bugs:

PC may boot to a black screen when connected via DisplayPort with certain monitors [5131002]

To też miałem.

Ogólnie jak by w listopadzie był dostępny RX 9070 to zdecydowanie bym poszedł w jego kierunku.

Edytowane przez TurlamProcka
Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, Karro napisał(a):

niby czemu?

Z dupy ceny i dostępność, brakujące ROPy, wycięcie PhysiX, ciągle przegrzewające się i palące się wtyczki ...

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
59 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Długo nie mogłem się przekonać do softu AMD, ale spróbowałem, poustawiałem jak trzeba wywaliłem afterburnera i nie tęsknię :) 

Ja w sofcie nvidia ustawuam tylko gsync jak monitor nie ma certyfikatu i 10bit dla HDR,  a na AMD tylko freesync wlaczam i nie instaluje full pakietu. MSI AB i tak mam bo jest do statystyk wiec kwestia przyzwyczajenia.

Opublikowano
31 minut temu, MadDog napisał(a):

Tak jakby NV nie miała baboli w sterach.

Ma babole i ostatnio ich wiecej niz zwykle tylko taka roznica, ze oni to naprawiaja max do nastepnych sterow, a nie kilka lat jak amd ;)

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

moze za czesto zmieniasz stery,jak działa wszystko na jakimś to po co to robisz?

Teraz nvidia zatrudnia wielu zakrętów

Czasy gdzie zdarzył sie babol raz na 5 lat dawno mięły xD

Na razie (odpukać) teraz mam pierwsze, na których wszystko mi działa jak powinno, nie mam zamiaru ich ruszać przez dłuższy czas :D

Opublikowano
4 minuty temu, TurlamProcka napisał(a):

Ja to miałem na NV, a nie miałem na Radkach :P  U zielonych pomogła nowa wersja sterów połączona z DDU.

Nie ma softu idealnego, przy takiej skali jaki ma udzial nvidia w gpu czyli 90%?? na swiecie, nie da sie uniknac problemow i to jest zrozumiale. AMD ma ledwo 10% i problemy ciagnace sie od lat ;)