Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szanowni koledzy, ma ktoś z Was 9070XT Taichi? Napaliłem się po testach Techliptopna na Hellhound 9070XT, ale w paru sklepach zauważyłem, że ludzie narzekają na cewki  A ja całe życie jechałem na nvidii i nigdy mi się to nie zdarzyło (oczywiście, wiem, że tam też problem się zdarza, ale w modelach które miałem na szczęście nie  ). A pytam o taichi bo zależy mi też by karta była cicha i oszczędna w miarę podobnie jak Hellhound, i nie mam kupy kasy a chcę coś do 3440x1440p lepszego od RTX 4070

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano
5 minut temu, marcin0218 napisał(a):

Szanowni ...

Mój hellhound piszczy może nie jakoś tragicznie ale jednak, zwłaszcza jak np dużo fps w menu opcji albo inventory gry. Ktoś tu pisał że taichi nie piszczą. Trzeba by poszukać.

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@marcin0218 Ktoś ostatnio pisał, że przez jego i znajomych ręce trochę tych ASRocków przeszło i cewki głośne. PowerColor też potrafi być lipny pod tym względem.
Ja bym się oglądał na karty Sapphire gdybym miał teraz kupić Radeona...

Kurde, narzeczona ma 7600 pulse i cewki piszczą w menu gry Sims 3 :DDD

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Zachy napisał(a):

Miałem dwa 9070 xt

Powercolor RedDevil - obecnie u @wkamil73 brak piszczenia cewek

Asrock Taichi - leciutkie oiski u mnie, slychac bylo po przylozeniu ucha do karty ppd obciazeniem :)

A masz jakies dane jak ta karta wypada przy zuzyciu energi?

Wiatraczki ciche podczas obciążenia? Delikatny szum czy mocno dają?

Opublikowano

Z cewkami to najlepiej oceniać dany egzemplarz karty. Szkoda, że Inno3d nie robi radeonów bo by chociaż z tym był spokój 😀

No i zasilacz też ma swoją rolę. Mój poprzedni Seasonic potrafił piszczeć z 5070ti w Half Life 2 RTX. Ale podkreślam - zasilacz, nie karta. Zmiana na MSI z sygnatury zrobiła robotę. Gdzieś nawet filmik wrzucałem w dziale zasilaczy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak to moja druga karta Inno i cisza :)

Jeszcze jedno. Widzę, że Taichi ma 2x6 pin podłączenie karty. Patrzę zasilacze 850W a tam 2x8 PIN. Nie jestem w tym specjalista, ale jak to podłączyć. :D

MSI MPG A850G PCIE5 850W 80+ Gold 

zasilacz.jpg

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano
Godzinę temu, marcin0218 napisał(a):

A masz jakies dane jak ta karta wypada przy zuzyciu energi?

Wiatraczki ciche podczas obciążenia? Delikatny szum czy mocno dają?

Taichi masz chyba recke na TPU

Nie mam karty juz dawno to nie mam jak sprawdzic

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, marcin0218 napisał(a):

Jeszcze jedno. Widzę, że Taichi ma 2x6 pin podłączenie karty. Patrzę zasilacze 850W a tam 2x8 PIN. Nie jestem w tym specjalista, ale jak to podłączyć. :D

MSI MPG A850G PCIE5 850W 80+ Gold 

Chodzi o Asrock Taichi? Karta ma złącze 16 pin. Ten zasilacz też ma taką jedną wtyczkę. Ponadto w zestawie z kartą jest adapter z 3 x 8 pin na 16 pin.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
Opublikowano

Po wahaniach między 5070TI a 9070XT kupiłem  Sapphire Pulse 9070XT i pierwsze ważenia to zupełna cisza zarówno cewek i chłodzenia przy pełnym obciążeniu GPU, pamięci na karcie  od Samsunga.

Jeszcze nie bawiłem się z undervoltingiem i pl

Wybór padł na AMD bo 5070TI z cichym chłodzeniem to ok. 4kZŁ a szafirek się trafił za 2,9kZŁ

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, marcin0218 napisał(a):

Szanowni koledzy, ma ktoś z Was 9070XT Taichi? Napaliłem się po testach Techliptopna na Hellhound 9070XT, ale w paru sklepach zauważyłem, że ludzie narzekają na cewki  A ja całe życie jechałem na nvidii i nigdy mi się to nie zdarzyło (oczywiście, wiem, że tam też problem się zdarza, ale w modelach które miałem na szczęście nie  ). A pytam o taichi bo zależy mi też by karta była cicha i oszczędna w miarę podobnie jak Hellhound, i nie mam kupy kasy a chcę coś do 3440x1440p lepszego od RTX 4070

Co prawda nie mam Taichi ale Asrocka Steel Series i cewki mocno na początku piszczały, po wygrzewaniu karty coraz słabiej słychać, teraz praktycznie w ogóle nie piszczą. 

Opublikowano
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wygrzewanie cewek od słyszalnych do zera to są niezłe bajki 🤣

Jak ktoś oddaje kartę do 14 dni, to nigdy jej nie wygrzeje na tyle aby były cichsze ;)

Najlepiej słychać cewki np. w 3DMarku w teście Night Ride, tam jest ponad 1000FPS. Być może przyzwyczaiłem się do tego dźwięku. Ale pamiętam że po zakupie ten dźwięk był mocno irytujący w tym teście ,teraz praktycznie go nie słyszę. Karta kupiona na europejską premierę , więc trochę już ją mam.

Opublikowano

Akurat z tym wygrzaniem trochę prawdy jest, jak zakupiłem gtx970 to grały cewki, już miałem wysłać na na gwarancję ale gdzieś przeczytałem że podobno jak się będzie kartę cisnąć to przestaną i faktycznie po ok. miesiącu nastąpiła względna cisza, a przynajmniej nie było ich tak słychać jak na początku... Może to było przyzwyczajenie :) teraz to już wuj wie, ponieważ w niedługim czasie komp wylądował pod biurkiem i polecam taki zabieg, a najlepiej postawić koło TV i wtedy nawet koncert świerszczy nie będzie straszny :E 

Opublikowano

Uruchomiłem ten test, w drugiej scenie gdzie klatki przebijają poziom 1600 słychać delikatne skwierczenie, ale... ja mam relatywnie głośne wentylatory w obudowie, musiałem przyłożyć ucho do obudowy żeby to usłyszeć, a poza tym moja lepsza mówi do mnie ze czasami zachowuje się jak głuchy.

Wiec jak by ktoś się zastanawiał, to Mercury skwierczy, nie wiem czy lekko czy mocno, ale w tym teście skwierczy.