Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, STALKER napisał(a):

Tak tylko czy w zwykłych ustawieniach czy OC ?

W OC CPU core voltage przestawiłem na offset mode później CPU offset mode Mark na minus i CPU offset voltage na 0.2000v tak to ma być?

Tak na cito to nie pamiętam. Jutro w robocie mam kompa z MSI to mogę dokładnie z fotkami wrzucić. Generalnie lewa środkowa sekcja chyba OC się nazywa, potem PBO potem advanced potem Curve Optimizer, negative i 20 F10 enter z tego co pamiętam. Core Voltage nie dotykasz bo to ma system rządzić napięciem.

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W ciebie optimizer mam opcje negative i allcore curve optimizer magnitude

Sprawdzam

Według tego nie mogę ustawić więcej jak 30.  To co pisałem wcześniej dawało niższe napięcie z pełnym bostem . Podeślij te fotki tak będzie najlepiej. Pozdrawiam 

Edytowane przez STALKER
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Ja OC + lekki UV w adrenalin. Napięcie -70mV, szybka synchronizacja VRAM, 2800 MHz Bram, Moc +10%. Czuć różnicę.

W benchu cyberka średnio ~5% różnicy z tego co patrzyłem przy tych ustawieniach.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Jedi88A karta nie wyje pod obciazeniem? 

W nie zoptymalizowanej grze na UE5 karta chodzi średnio 1500 RPM bez krzywej. Przy czym muszę zaznaczyć, że mam obudowę micro ATX i wentylatory wlotowe wieją prosto w kartę na bardzo krótkim dystansie. Może to pomaga.

W najnowszych sterownikach adrenalin stało mi się coś takiego, że pomimo odpalenia linowego sterowania wentylatorem na max. 80%, włącza się krzywa. Muszę to codziennie odklikać i sterowanie wraca do liniowego. Nie było tego w poprzedniej wersji adrenalin.

Karta na podkręceniu 55 stopni rdzeń, 85 stopni hotspot i 85 stopni VRAM.

Najbardziej wyje 360 Arctic liquid freezer, bo ma nowe Turbo wentylatory, a i procek mam podkręcony.

Opublikowano
5 godzin temu, Grolshek napisał(a):

"wysyłka pobranie bądź odbiór osobisty" i w tym momencie zapala się czerwona lampka. Powtarzam po raz kolejny: na OLX tylko wysyłka z 24h możliwością sprawdzenia sprzętu albo zero kupowania. Po tylu latach ani razu nie dostałem cegły.

Tak by było najlepiej, ale może ktoś się cyka o ten dac-7, gość napisał że ma karty więc 2k euro uzbierać to nie problem. Można zapytać czy jest możliwość podłączenia karty u chłopa i furmark na 5 minut. 

Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Tak by było najlepiej, ale może ktoś się cyka o ten dac-7, gość napisał że ma karty więc 2k euro uzbierać to nie problem. Można zapytać czy jest możliwość podłączenia karty u chłopa i furmark na 5 minut. 

Sporo kart przerobiłem z OLX-a i niewielka część z nich działała 2h pod furmarkiem a kraszowała się pod Timespy lub Cyberem. Ostatnio ROG 1080Ti kupiłem za 369pln, sprzedający uczciwie napisał że wywala po jakimś czasie. Wziąłem, termopady i ptm wleciały, ściągnąłem zegar pamięci o 400MHz i karta działa do dziś.

• Like 2
Opublikowano

Do mnie dzisiaj też wpadła karta, zamówiłem w sobotę i jestem w szoku że dzisiaj już jest. Odebrany razem z babcią 2Ti.Spory gabaryt chociaż jak wziąłem w rękę to wydawał się porównywalny wagowo do mniejszego challengera 7800 XT. Szybkie 3D marki przed wyjazdem do roboty, jak później zauważyłem została mi krzywa wentylatorów w afterburner po rx7800 więc z obr. Można jeszcze śmiało zejść.

IMG_20251027_140909354.thumb.jpg.e68c5456dcf95beff6faac4314a2f8b8.jpg

IMG_20251027_141732787.thumb.jpg.c8a1b73b3628f50c89f99aff226d3e23.jpg

rx9070time.thumb.jpg.5a25a3820a87a30bab2b3ccfd5900a25.jpg

rx9070gothic.thumb.jpg.ea8a8b1a8fab29fa40b49cb9e1a8c3d8.jpg

rx 9070 solar.jpg

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Miał ktoś problem z BF6 wywala do pulpitu z błedem sterownika GPU czasami można grać 5 godzin i nic się nie dzieje a czasami wywali po godzinie. Zero O/C karty anty lag w grze wyłaczony nic nie pomaga. Chyba karta uszkodzona ale pewnie gwarancji mi nikt nie uzna bo dzieje się to ultra żadko. Jak to ugryść ? Gram z FSR i zaznaczonym w sterownikach FSR 4.0 ale to chyba nie może powodować takich cyrków ?

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano
5 godzin temu, Keleris napisał(a):

Do mnie dzisiaj też wpadła karta, zamówiłem w sobotę i jestem w szoku że dzisiaj już jest. Odebrany razem z babcią 2Ti.Spory gabaryt chociaż jak wziąłem w rękę to wydawał się porównywalny wagowo do mniejszego challengera 7800 XT. Szybkie 3D marki przed wyjazdem do roboty, jak później zauważyłem została mi krzywa wentylatorów w afterburner po rx7800 więc z obr. Można jeszcze śmiało zejść.

IMG_20251027_140909354.thumb.jpg.e68c5456dcf95beff6faac4314a2f8b8.jpg

IMG_20251027_141732787.thumb.jpg.c8a1b73b3628f50c89f99aff226d3e23.jpg

rx9070time.thumb.jpg.5a25a3820a87a30bab2b3ccfd5900a25.jpg

rx9070gothic.thumb.jpg.ea8a8b1a8fab29fa40b49cb9e1a8c3d8.jpg

rx 9070 solar.jpg

Jak u ciebie z cewkami? Też mam pulsa i o ile w furmarku jest cisza tak w grach skwierczy. 

Opublikowano
2 godziny temu, zlotnik napisał(a):

Czy ktoś rozwiązał problem z błędem przekroczonego czasu przez sterownik ? Pełno ludzi ma ten problem na redicie ponoć jedyne rozwiązanie to wymiana karty na NVIDIA?

Miałem już w komputerze 4 różne modele RDNA 4 i nigdy mnie tego typu problemy nie spotkały. 

Kiedy konkretnie ci to wyskakuje? 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Gdy przesadzę z UV to i przekroczy :E 

Zero OC karty 

31 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Miałem już w komputerze 4 różne modele RDNA 4 i nigdy mnie tego typu problemy nie spotkały. 

Kiedy konkretnie ci to wyskakuje? 

W bf6 podczas gry czasami mogę grać 5h i nic a czasami wywali po godzinie 

Karta w ogóle chłodzenie ma słabe 63 stopnie hot spot 88 pamięć 88 wentylator 1900 grałem na -10 wtedy pobiera 220w wtedy wentylator 1500 hot spot 82 ale czy -10pl czy 0 to wywala uv nie robie wcale wcześniej myślałem że przez UV ale niestety nie 

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano
6 minut temu, zlotnik napisał(a):

Zero OC karty 

W bf6 podczas gry czasami mogę grać 5h i nic a czasami wywali po godzinie 

Karta w ogóle chłodzenie ma słabe 63 stopnie hot spot 88 pamięć 88 wentylator 1900 grałem na -10 wtedy pobiera 220w wtedy wentylator 1500 hot spot 82 ale czy -10pl czy 0 to wywala uv nie robie wcale wcześniej myślałem że przez UV ale niestety nie 

To może zależeć od gry. Pamiętam jak w laptopie robiłem UV procka 6820HK i grafiki 1070 i miałem wiele ustawień po każdą grę, bo te same ustawienia mogły wywalać różne gry, nawet na tym samym silniku ureal engine 4.

Opublikowano
3 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

To może zależeć od gry. Pamiętam jak w laptopie robiłem UV procka 6820HK i grafiki 1070 i miałem wiele ustawień po każdą grę, bo te same ustawienia mogły wywalać różne gry, nawet na tym samym silniku ureal engine 4.

Tylko u mnie bez UV takie cyrki 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, zlotnik napisał(a):

Tylko u mnie bez UV takie cyrki 

Sterownik najnowszy jest? Pytam bo nie czytałem wszystkich postów. Jakiś Ryzen master nie nadpisuje ustawień?

Ja bym DDU wyczyścił sterowniki i ponowna instalacja.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
2 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Sterownik najnowszy jest? Pytam bo nie czytałem wszystkich postów. Jakiś Ryzen master nie nadpisuje ustawień?

Ja bym DDU wyczyścił sterowniki i ponowna instalacja.

Najnowsze stery nie używam ryzen master 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Gdy 9070xt wywalał mi się w grach, to go wysłałem na RMA i odesłali nowego...trochę to trwało, ale się udało. Teraz w budzie już trzeci i poza tym pierwszym nie ma problemów. Choć akurat w bf6 nie grałem.

Też miałeś ten błąd sterownika ? I wywalało do pulpitu ?   

PS trzeba zaznaczyć w adrenalinę fsr 4 żeby w grach było fsr 4 czy wystarczy w takim bf6 zaznaczyć tylko fsr i już jest 4 ?

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, zlotnik napisał(a):

PS trzeba zaznaczyć w adrenalinę fsr 4 żeby w grach było

Takie coś musisz robić tylko, gdy gra nie wspiera oficjalnie FSR 4. Wówczas sterownik sobie nadpisze FSR 3.1 i będzie działać jako czwórka. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Takie coś musisz robić tylko, gdy gra nie wspiera oficjalnie FSR 4. Wówczas sterownik sobie nadpisze FSR 3.1 i będzie działać jako czwórka. 

Ale mogą miec to załączone na stałe nawet jak gra obsługuje fsr 4 ? Może przez to wywala