Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Dzięki temu nie musiałem rezygnować z bieli 😅

white.jpg.aff3ef3afd79188d334701900bfbbc59.jpg

42 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Send1Nautentycznie patrzyłem teraz za 5070ti i pewnie gdybym musiał zapłacić z 3200-3300 za białego 9070xt, to bym to przebolał i wziął czarnego ti za ~3500, no ale kupiłem xt za ~2800 :) 

Jak ja brałem 5070ti za 3900zł, to jedyne dostępne 9070XT były po 3750zł :/ 
Teraz pewnie łyknąłbym Radeona, bo różnica w cenie zauważalna.

33 minuty temu, Send1N napisał(a):

I dobrze jedyne w czym 9070xt jest gorsza od 5070ti to samo rt, nic więcej jej nie brakuje, cena o 700zł niższa za dobry model względem rtx'a też daje do myślenia.

Zaraz zlecą się fanboye zielonych, to Ci całą listę wypunktują, dlaczego Nvidia dobra, a AMD nie xD 

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 6
  • Sad 1
Opublikowano

Szkoda czasu- radeon to stan umysłu- zobacz jak ładnie się świeci%-);)

Konkurencja musi być i w przyszłej generacji kto wie moze nie tylko ceną bedzie konkurowac ale poki co pieknie sie :uklony:nvidii :hihot:

Niestety po tym jak nvidia kupiła troche udzialow u intela to na polu walki zostalo nam tylko 2,5graczy%-)

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, jankooo napisał(a):

Szkoda czasu- radeon to stan umysłu- zobacz jak ładnie się świeci%-);)

Jakby nie patrząc zmieniałem 9070xt na 9070xt tylko dlatego, że ten pierwszy brzydko w budzie wyglądał :E 

Choć jak pisałem...przeważyła cena, no 700 do najtańszych wersji za lepsze RT nie dam :E 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

I dobrze jedyne w czym 9070xt jest gorsza od 5070ti to samo rt, nic więcej jej nie brakuje, cena o 700zł niższa za dobry model względem rtx'a też daje do myślenia.

Ale FSR redstone już za rogiem.

Opublikowano
29 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak na 1500rpm przy 243w to tak trochę średnio bym powiedział jeżeli chodzi o temperaturę rdzenia ;) 

bo te karty tylko takie chłodne są urecenzentów z moją też nie ma szału 

Opublikowano (edytowane)

Nie koniecznie, ostatnio składałem PC na jednym z bardziej budżetowych modeli RX 9070 bez XT - asus prime i troche testów robiłem, po podbiciu PL limitu w prawo pobierała mi te 240W jak u pentiuma XT i nie przebijałem 60stopni na biosie perf (1200rpm) w obudowie chieftec hunter 2.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie koniecznie, ostatnio składałem PC na jednym z bardziej budżetowych modeli RX 9070 bez XT - asus prime i troche testów robiłem, po podbiciu PL limitu w prawo pobierała mi te 240W jak u pentiuma XT i nie przebijałem 60stopni na biosie perf (1200rpm) w obudowie chieftec hunter 2.

u mnie temp karty oscyluje zawsze około 63 stopnie nie zaleznie od obortów czy power limitu zmienia sie hot spot i na ten parametr bym patrzył 

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano
7 minut temu, zlotnik napisał(a):

u mnie temp karty oscyluje zawsze około 63 stopnie nie zaleznie od obortów czy power limitu zmienia sie hot spot i na ten parametr bym patrzył 

akurat temp hot spotu i pamięci na rdna4 mają bardzo dużą odchyłkę od temp rdzenia, nawet w modelach gdzie masz 55c na rdzeniu HS potrafi mieć 30c więcej i w tym przypadku to jest normalne gdzie na wcześniejszych gen już przy 20c różnicy był płacz ;) 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak tempy i rpm ?

Tempy mniej więcej podobne do tego co wyszło herbacianemu na pulsie, tyle że pure ma PL 317W a pulse 304W. RPM nie pamiętam, jak będę w domu to puszczę coś i Ci dokładniej podam.

Edytowane przez Krzysiak
317 a nie 217 :E
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jak na 1500rpm przy 243w to tak trochę średnio bym powiedział jeżeli chodzi o temperaturę rdzenia ;) 

Karta sama tak sobie dobiera aby trzymać temperaturę. Dałem limit na -25% 228W i teraz jest to samo praktycznie. Zegar średni 2,9 GHz +-50 MHz, około 1200 rpm

image.thumb.png.a1222ed24b19d263b768f63ca1767467.png

Edytowane przez Pentium D