Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Gram w dosyć niszową grę squad na 9070 XT i z sterownikowym generatorem klatek i upscalerem fsr 4 mam bardzo dobry obraz i średnio 250 FPS w 1440 z detalami na maxa. Ludzie z NVIDIAmi płaczą.

Fakt, że generator klatek z fsr redstone to na dzień dzisiejszy gówno, ale jest to też wina biednej implementacji w grach, bo większość developerów jest leniwa.

9070 XT to bardzo dobra karta, a reszta to implementacja NVIDIA czy AMD dla danej gry.

Raczej powinieneś się cieszyć, że jest konkurencja (nawet taka udawana), czy po prostu chcesz bulić za GPU ze średniej półki 10000 zł, bo producentom się to marzy.

Ci od Nvidii najwidoczniej lubią być ludzkim portfelem, taka ich mentalność, a jeszcze jak nałykają się że Nvidia to top 1 i nie ma konkurencji to już całkiem, nic tylko chylić czoło przed takimi 👌

Opublikowano
8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Gram w dosyć niszową grę squad na 9070 XT i z sterownikowym generatorem klatek i upscalerem fsr 4 mam bardzo dobry obraz i średnio 250 FPS w 1440 z detalami na maxa. Ludzie z NVIDIAmi płaczą.

Fakt, że generator klatek z fsr redstone to na dzień dzisiejszy gówno, ale jest to też wina biednej implementacji w grach, bo większość developerów jest leniwa.

9070 XT to bardzo dobra karta, a reszta to implementacja NVIDIA czy AMD dla danej gry.

Raczej powinieneś się cieszyć, że jest konkurencja (nawet taka udawana), czy po prostu chcesz bulić za GPU ze średniej półki 10000 zł, bo producentom się to marzy.

Cieszę się, że umiesz uczciwie napisać, że jak coś nie działa to nie działa.
Dzięki takim opiniom, ktoś inny może nie "natnie" się na wybrakowany produkt.
Nie ma co ślepo zachwalać czegoś co nie działa by być fajnym na forum ;)

Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

Cieszę się, że umiesz uczciwie napisać, że jak coś nie działa to nie działa.
Dzięki takim opiniom, ktoś inny może nie "natnie" się na wybrakowany produkt.
Nie ma co ślepo zachwalać czegoś co nie działa by być fajnym na forum ;)

Zamiast robić z siebie idiotę i tylko zaśmiać, to przestań w końcu pier***** farmazony i więcej nie komentuj :) , przysługę zrobisz nie tylko mi, ale i mądrzejszym niż Ty.

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja pier.... jak już chcesz szukać naciąganych faktów aby potwierdzić swoje naciągane teorie, to chociaż patrz i czytaj ze zrozumieniem bo tu dokonałeś samozaorania, z resztą nie po raz pierwszy.

outlet.png.8a05f1db9c74aee2fd405d36afc4b38c.png

W Outlecie x-kom jest ponad 2x więcej kart zielonych.
Jakieś jeszcze odkrywcze spostrzeżenia?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Naprawdę... Twój fanatyzm jest aż komiczny, oderwany mocno od rzeczywistości.
FSR w najnowszych wersjach jest zbliżony jakościowo do DLSS, generator klatek AMD też działa i robi robotę.
CUDA to taki selling point? Na AMD masz ZLUDA.
RT działa przyzwoicie na radeonach serii 9xxx, PT gorzej ale bez przesady.
To są fakty, a nie jakieś fanboyskie teorie bazujące na myśleniu życzeniowym.
Na dzień dzisiejszy 9070XT jest bardziej opłacalnym zakupem od RTX 5070ti i mówię to jako posiadacz 5070ti.
Dopłata ok. 800zł do karty NVIDII jest bezzasadna.

Mam porównanie bezposrednie ale z RX 9070. Owszem FSR4 mocno poprawił zaległości AMD względem DLSS i już da się używać.

RT i PT to dalej nie to co na NV.

Wszystko zależy od tego jakie kto ma oczekiwania co do oprawy graficznej i ile Jego "oczy zobaczą".

Dla mnie RT/PT nie robi "efektu wow". 

Ale jakoś tak psychologicznie człowiek ustawiony, że to odpala i wtedy DLSS z MFG. A jakbym nie miał włączonego RT to mimo znikomych (dla mnie) różnic, czułbym się że coś tracę i byłbym skłonny dopłacić kilka stów! 8:E :hihot:

Jakby sie uwolnić od tych zielonych ustawień we łbie, to RX 9070XT jak najbardziej.

Swego czasu miałem zwodowaną turbinkę RX 5700XT i byłem zadowolony.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Ja w październiku myślałem o zmianie 9070xt reapera na 5070ti...no ale wygrała cena i wskoczył 9070xt pure. Gdyby to było 200-300zeta spoko, ale przy moich wymaganiach było 1000zeta.

Jak kupowałem GPU to patrząc na realnie dostępne karty miałem 9070XT XFX Quicksilver/Merc za 3750zł i Inno3d RTX 5070ti X3 za 3900zł.
Postawiłem na RTX bo raptem dopłata 150zł. No ale w dzisiejszych realiach gdzie różnica jest ok. 800zł (porównując skok cenowy najniższego RX 9070XT do 5070ti) brałbym Radeona bez dwóch zdań.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Mam porównanie bezposrednie ale z RX 9070. Owszem FSR4 mocno poprawił zaległości AMD względem DLSS i już da się używać.

RT i PT to dalej nie to co na NV.

Wszystko zależy od tego jakie kto ma oczekiwania co do oprawy graficznej i ile Jego "oczy zobaczą".

Dla mnie RT/PT nie robi "efektu wow". 

Ale jakoś tak psychologicznie człowiek ustawiony, że to odpala i wtedy DLSS z MFG. A jakbym nie miał włączonego RT to mimo znikomych (dla mnie) różnic, czułbym się że coś tracę i byłbym skłonny dopłacić kilka stów! 8:E :hihot:

Jakby sie uwolnić od tych zielonych ustawień we łbie, to RX 9070XT jak najbardziej.

Swego czasu miałem zwodowaną turbinkę RX 5700XT i byłem zadowolony.

Moim zdaniem masz rację. Jeśli komuś naprawdę zależy na RT/PT, to dziś sens ma dopiero RTX 5090. Wszystko poniżej  łącznie z 5070 Ti też nie radzi sobie z tym jakoś wybitnie, więc nie ma co tej karty aż tak bronić ani udawać, że to pełnoprawne RT/PT, dodatkowo żeby to jeszcze jako tako działało to trzeba ratować się DLSS bądź o zgrozo MFG, nie na tym to polega, żeby dopłacać kupę siana tylko po to, żeby mieć DLSS z MFG czy jak kto lubi.. trochę lepiej działające RT ale nie na tyle, żeby było to w pełni płynne bez ratowania się upiększaczami..  👍

Edytowane przez MCH93
Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak kupowałem GPU to patrząc na realnie dostępne karty miałem 9070XT XFX Quicksilver/Merc za 3750zł i Inno3d RTX 5070ti X3 za 3900zł.
Postawiłem na RTX bo raptem dopłata 150zł. No ale w dzisiejszych realiach gdzie różnica jest ok. 800zł (porównując skok cenowy najniższego RX 9070XT do 5070ti) brałbym Radeona bez dwóch zdań.

Ja mam podobnie, gdyby taki rtx5070ti z dobrym chłodzeniem kosztował 150zl- 200 zł więcej od rx9070xt to może był bym skłonny dopłacić, ale ani 1 zł więcej, nie opłaca się. 

Opublikowano
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Może nie do końca uprawnione porównanie, ale czy przypadkiem zamiast polerować drążek do RT/PT, nie lepiej oszczędzić biorąc Radeona i odłozyć na zakup OLED?:hmm:

Jak kto lubi, jedni lubią przepłacać za RTXA bo nic innego nie ma racji bytu, zaś inni wolą dołożyć do np. OLEDA bądź czego innego 

Opublikowano
2 minuty temu, MCH93 napisał(a):

Jak kto lubi, jedni lubią przepłacać za RTXA bo nic innego nie ma racji bytu, zaś inni wolą dołożyć do np. OLEDA bądź czego innego 

Stać mnie na jedno i drugie. Ale co biedota może o pieniądzach wiedzieć :P Co to za argument o przepłacaniu? Tak chcę grać z włączonym PT bo to moja indywidualna zachciajka to będę grał. Chcę mieć Kryosheeta bo nie lubię się paćkać pastą to mam, nie lubię rozjechanych literek przy czytaniu na Oledzie to nie mam. Proste rzeczy doprowadzacie do absurdu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Grolshek napisał(a):

Stać mnie na jedno i drugie. Ale co biedota może o pieniądzach wiedzieć :P Co to za argument o przepłacaniu? Tak chcę grać z włączonym PT bo to moja indywidualna zachciajka to będę grał. Chcę mieć Kryosheeta bo nie lubię się paćkać pastą to mam, nie lubię rozjechanych literek przy czytaniu na Oledzie to nie mam. Proste rzeczy doprowadzacie do absurdu.

"Chce płacić za wołowinę 500 zł za kilo to będę, za bochenek 100 zł nie ma problemu." Niebawem będziesz spożywać robaczki, żeby chapnąć troszkę białka.

Kilku mistrzów żenady zgrywa bogaczy, a chyba nie macie świadomości z kim rozmawiacie po drugiej stronie. Na koniec i tak okazuje się, że Polaczki skalpują, żeby zarobić kilka ciaków na piwo.:hihot:

Mógłbym zapłacić za komputer 50 000 zł i bym tego nie poczuł, tylko po co?

O ile premiera fsr redstone to pierdolony żart i zawód, to w przyszłym roku ta technologia będzie na poziomie NVIDIA.

Edytowane przez Jedi88
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

@Grolshek 

Nie mieszaj indywidualnych preferencji ze skromnymi funduszami.

Jeden kupi Radeona bo ma mniejsze fundusze, inny bo ma kasę ale nie chce przepłacać bo nie jara go RT/PT a jeszcze inny lubi wsjo max, ma kasę i co ważne RT/PT robi na nim wrażenie.

Ja należę do tej drugiej grupy.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, MCH93 napisał(a):

To, że „kilka osób już odpisało”, nie robi z tego niepodważalnej prawdy 😉 Na tym forum każdy jest ekspertem i nikt się nigdy nie myli 👌.

Nie trzeba być żadnym ekspertem po prostu takie są fakty od bardzo dawna jeżeli chodzi o cod'a ;) 

Opublikowano
28 minut temu, wallec napisał(a):

Polecam podsumowanie 

Ciekawe 😅😅
Zauważyłem, że tam gdzie jest największy sponsoring Nvidii albo „testy po znajomości” (bo dokładnie tak to wygląda na naszym pięknym polskim YouTube), Nvidia zawsze magicznie wychodzi jako „lepsza” — bo tak i już 🤣🤣

Na zagranicznych forach (USA, Japonia itd.) wygląda to zupełnie inaczej, zero faworyzowania, normalna dyskusja, realny wybór kart AMD.
W Polsce nie mieszkam już ponad 15 lat, a widzę, że mentalnie dalej totalny kibel. Wystarczy powiedzieć „Radeon”, a połowa ludzi rzuca się do gardeł, druga dostaje piany na mordzie i krzyczy, że tylko Nvidia 🤣🤣🤣

Pływam praktycznie po całym świecie, mam sporo znajomych z USA i innych krajów i jakoś nikt tam nie ma takiego zboczenia na punkcie Nvidii, jak to się tu odpierdala.
Tragedia.

Stać mnie na wszystko, dosłownie.
Tylko po co mam się rzucać na coś i przepłacać, skoro można kupić bardzo wydajny sprzęt za dużo niższą cenę?

Zakupów dokonuje się mądrze, a nie pod dyktando marketingu i logo 👍

Opublikowano
16 minut temu, Jedi88 napisał(a):

O ile premiera fsr redstone to pierdolony żart i zawód, to w przyszłym roku ta technologia będzie na poziomie NVIDIA.

W praktyce są kilka lat w tyle.

By się zrównać NV musiałyby przez kilka lat nic nie robić. Także życzę powodzenia. A to tylko z perspektywy softu, a nie softu i sprzętu.

AMD od długiego czasu nie jest liderem i tylko podąża za NV dlatego są ciągle w tyle.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, MCH93 napisał(a):

Ciekawe 😅😅
Zauważyłem, że tam gdzie jest największy sponsoring Nvidii albo „testy po znajomości” (bo dokładnie tak to wygląda na naszym pięknym polskim YouTube), Nvidia zawsze magicznie wychodzi jako „lepsza” — bo tak i już 🤣🤣

Na zagranicznych forach (USA, Japonia itd.) wygląda to zupełnie inaczej, zero faworyzowania, normalna dyskusja, realny wybór kart AMD.
W Polsce nie mieszkam już ponad 15 lat, a widzę, że mentalnie dalej totalny kibel. Wystarczy powiedzieć „Radeon”, a połowa ludzi rzuca się do gardeł, druga dostaje piany na mordzie i krzyczy, że tylko Nvidia 🤣🤣🤣

Pływam praktycznie po całym świecie, mam sporo znajomych z USA i innych krajów i jakoś nikt tam nie ma takiego zboczenia na punkcie Nvidii, jak to się tu odpierdala.
Tragedia.

Stać mnie na wszystko, dosłownie.
Tylko po co mam się rzucać na coś i przepłacać, skoro można kupić bardzo wydajny sprzęt za dużo niższą cenę?

Zakupów dokonuje się mądrze, a nie pod dyktando marketingu i logo 👍

No tak ciulowe testy bo w gorszym świetle pokazują sprzęt jaki masz...:wariat: 

Tragedia.

Stać cię na wszystko tylko nie na spojrzenie z dystansem na to co masz. I wplatasz tu jakieś głupie teorie o zboczeniach. Dosłownie

Czytając te dyrdymały to daleki jestem od stwierdzenia, że jak twierdzisz "dokonałeś mądrego zakupu".

• Upvote 1