Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. nie mam zainstalowanego zemsta mastera. 
2. CPU ustawiony na sztywno. 4.7 Flat cenię sobie bardziej niż 5 GHz na jednym jajku przez chwile ;)
3. U mnie nic ona nie robi.

Ten moment gdy pałujesz od 2h vram na karcie memtestem vulkana po swapie kart i okazuje się, że nie włączyłeś szybkiej synchronizacji xD No ale mam obserwacje tempy 2 stopnie mniej vs FT i zapina się jakaś korekcja bo spada odczyt. Patrząc na testy na drugim gpu to FT leci i nie ma korekcji od raz wali błędem. Jednak muszę sobie potwierdzić jak na tej się to rozgrywa. Na szczęście muszę wyskoczyć na 2h do pracy więc akurat sobie puszczę i zobaczę co się wydarzy. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Art385 napisał(a):

1. nie mam zainstalowanego zemsta mastera. 

Jedi też nie ma, po instalacji adrenaline software masz normalnie działający proces ryzenmasterSDK i u niego są takie jaja jak go nie wyłączy że soft amd pod windą mu nadpisuje ustawienia biosu :E :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Hmm może dlatego, że mam PBO wyłączone to nic nie rusza. Klikałem przetaktuj, to się tylko zresetował mi komp dodał do zegara karty offset 103 MHz ( tak jak każdemu na tej planecie xD) i fajrant CPU nie ruszone :E Jeśli i Jedi ma PBO na OFF i mu nadpisuje bios to już w ogóle srogo randomowa akcja. 

Za to mogę powiedzieć, że w tych ostatnich w OSD naprawili odczyt częstotliwości CPU, bo czasem nawet mi pokaże rzeczywisty zegar. Tylko ponad dwa lata im zajęło a przynajmniej od tylu śledzę temat xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tomcug napisał(a):

Test dla zainteresowanych, jak idzie walka AMD z przycięciami w grach na UE4:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_gier_na_ue4_z_rt_na_radeonach-47616.html

Poprawa płynności nie wynika z tego, że AMD poprawiło sterowniki tylko z tego, że do testu WYJĄTKOWO użyto 13900k a nie 9800x3d.

Przekonajcie mnie, że tak nie jest xD

ps. pewnie limity mocy nie wynosiły 125w ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

Przekonajcie mnie, że tak nie jest xD

Poprzednie testy też były na 13900K, a było gorzej:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/rx_9070_przyciecia_z_rt-43800.html

https://ithardware.pl/testyirecenzje/radeony_i_przyciecia_w_grach_na_ue4_z_rt-44646.html

Poprawa wynika wyłącznie ze sterowników, a nie zmiany CPU, której nie było.

2 minuty temu, wallec napisał(a):

ps. pewnie limity mocy nie wynosiły 125w ;)

Masz napisane - ręczne ustawienia. A pierdoły o 125 watach sobie wreszcie daruj, bo w testach CPU masz i na 125 W i na 253 W wyniki. 

• Like 1