Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale FSR4 też na mojej karcie wcale się nie chce szybko sypać. Dlatego ten doom mi podpasował. Jak dooma nie była za czasów RDNA3 to Avatara się używało. 

13 minut temu, galakty napisał(a):

Dopłacają za CUDA, lepszy DLSS i FG oraz mniejszą utratę wartości. 

GRE nie ma sensu. 

GRE to jest jakiś żart. Jakbym nie kupił 9070XT za 2.6k to pewnie bym teraz siedział na najtańszej 5080 od gejwarda ze zrobionym uv modląc się, że mi się kabel z kartą nie zglejuje.  

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

No powinna. Czekam, czekam i nic :/ 

Ale ja sobie żartuję, takiej ceny nie będzie :E Wejdą Super i zabawa od nowa ;) 

Wracając do tematu, 2600 zł za 9070XT to niezła cebula i karta na lata. Za tyle to się nawet FSR polubi :E 

Opublikowano
44 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale ja sobie żartuję, takiej ceny nie będzie :E Wejdą Super i zabawa od nowa ;) 

Były topowe AMPy od Zotaca poniżej 5K, były Gainwardy Phoenix z komorą parową za 4599zł. Obie długo wisiały więc niezły stock musiał być.
Sezon wakacyjny zawsze ma duże spadki cen, więc jakieś pojedyncze strzały są możliwe. Jak ktoś ma determinację, to coś na pewno wyhaczy.

45 minut temu, galakty napisał(a):

Wracając do tematu, 2600 zł za 9070XT to niezła cebula i karta na lata. Za tyle to się nawet FSR polubi :E 

No ja za swojego 9070XT z sygny dałem dokładnie 2020zł więc cebula jest taka.

36fb4bb0-5613-11ee-be68-f36a87b1cd72.jpg

Póki co w nowych gierkach co odpalałem FSR 4.1.x był i działał jak złoto. Ponoć w grach wystarczy implementacja FSR 3.1 aby 4.1 normalnie dało się odpalić.
Problem jest jak w grach jest starszy FSR lub nawet go nie ma. Trzeba użyć wtedy Optiscalera, którego jeszcze nie próbowałem.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Ventus jest za 4900. Realnie GPU jakie chcesz miec kosztuje okolo 6000zł obecnie +. Wiec Na takie obnizenie ceny to nie ma co liczyc

Realnie to jest jednak dość duża podwyżka - tyle chodziły 4080/4080S przy dużo gorszym kursie dolara

Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie ponoć, tylko tak jest, chyba że zrobią jak w Hitmanie nowym %-)

Piszę ponoć, bo nie sprawdziłem na własnej skórze.  
Pamiętam jeszcze jak w Cyberpunku był dziadowski FSR 1.0, dopiero pojawił się jakiś nieoficjalny mod na 2.0, to byłem w stanie tym podratować wydajność RX 5600 czy tam GTX 1660.
Tak czy siak plus dla czerwonych, że ich upscaler jest już na tym poziomie co teraz. Jeszcze niech podłubią przy FG oraz niech większa liczba tytułów z wejścia ma natywnie 4.1.x i jak dla mnie będzie ok ;) 

Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Piszę ponoć, bo nie sprawdziłem na własnej skórze.

Być może już sprawdzałeś, tylko sam nie wiesz, że sterownik Ci podmienił :hihot: Bo teraz to jest z automatu włączone w sterach.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Być może już sprawdzałeś, tylko sam nie wiesz, że sterownik Ci podmienił :hihot: Bo teraz to jest z automatu włączone w sterach.

Ostatnio niedużo gram. W RE:Requiem i Pragmacie był komunikat w menu gry o wersji 4.1.x.
Znowu w RE2 Remake nie używałem żadnego generatora klatek.

Tak naprawdę mało dla mnie istotne czy w grze jest 3.1 czy 4.1 - ważne aby finalnie działał 4.1 ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W RE:Requiem i Pragmacie był komunikat w menu gry o wersji 4.1.x.

Czyli Ci sterownik podmienił, bo przynajmniej w RE nie ma natywnie 4.1 :hihot:

6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

ważne aby finalnie działał 4.1

Nie zawsze 4.1 wygląda lepiej od 4, tak samo, jak nie zawsze DLSS 4.5 wygląda lepiej od 4.

Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Czyli Ci sterownik podmienił, bo przynajmniej w RE nie ma natywnie 4.1 :hihot:

Specjalnie odpaliłem żeby zobaczyć. Tak mi się przedstawia:
RERFSR.thumb.png.12d5d6c7cc1bf31bf63a960e9d4b0dcd.png
 Jeżeli rzeczywiście w grze jest starsza wersja, a sterownik odpala najnowszą, to tylko się cieszyć jak AMD to ogarnęło.

14 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie zawsze 4.1 wygląda lepiej od 4, tak samo, jak nie zawsze DLSS 4.5 wygląda lepiej od 4.

Ale zawsze 4.0 czy 4.1 wygląda lepiej od 3.1 i to jest moim zdaniem najbardziej istotne.
Życzyłbym sobie abym do każdej nowej gry wchodził i FSR przedstawiało się jako 4.0+ ;) 
Kiepska sprawa jak devowie położyli lachę i trzeba w pewnych tytułach posiłkować się dodatkowym softem jak Optiscaler... trochę druciarstwo ale też jest jakieś rozwiązanie.

Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale zawsze 4.0 czy 4.1 wygląda lepiej od 3.1 i to jest moim zdaniem najbardziej istotne.

Zobacz sobie, jak wygląda 4.1 w DL: Beast z RT. Podpowiem - jest dramat gorszy niż 3.1 %-) To oczywiście wyjątek, ale i takie rzeczy się zdarzają. Tak samo DLSS 4.5 w pewnych aspektach wygląda po prostu tragicznie (np. nocna walka w prologu Crimson Desert, po prostu dramat).

Opublikowano
11 minut temu, tomcug napisał(a):

Zobacz sobie, jak wygląda 4.1 w DL: Beast z RT. Podpowiem - jest dramat gorszy niż 3.1 %-) To oczywiście wyjątek, ale i takie rzeczy się zdarzają. Tak samo DLSS 4.5 w pewnych aspektach wygląda po prostu tragicznie (np. nocna walka w prologu Crimson Desert, po prostu dramat).

Nie mam tych gier i mnie do nich nie ciągnie, więc wierzę na słowo.  
Sam wiesz, że takie wyjątki, o których wspomniałeś, najbardziej uczciwie można określić mianem dowodu anegdotycznego, a sam fakt występowania jak domyślam się wynika z kompetencji samych developerów, którzy tak zaimplementowali FSR/DLSS.
A tak patrząc bardziej globalnie jako praktyk - masz duży zasób gier, bo jak wiadomo potrzebne są Ci do testów - na przestrzale wszystkich tytułów jakie masz na warsztacie jak ogólnie oceniasz FSR 4+? 
Prywatnie masz RTX 4080 ale załóżmy przykładowo, że zmuszony byłbyś do używania wszędzie FSR. Oprócz niedogodności z gorszym Frame Generatorem byłbyś w stanie go przeżyć? ;) 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, tomcug napisał(a):

Zobacz sobie, jak wygląda 4.1 w DL: Beast z RT. Podpowiem - jest dramat gorszy niż 3.1

wystarczy wlaczyć indane jonesa sobie

Hierarchia maluje sie od razu

A crison desert to intel obskoczył w FG nvidie :hihot:

28 minut temu, tomcug napisał(a):

(np. nocna walka w prologu Crimson Desert, po prostu dramat).

tam kazdy uspcaler wyglada zle ale dlss jest i tak mocno z przodu wzgledem innych 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

na przestrzale wszystkich tytułów jakie masz na warsztacie jak ogólnie oceniasz FSR 4+?

Po prostu dobrze, gra się przyjemnie z FSR 4, a to, że DLSS 4 jest lepszy nie jest stanowi jakiegoś dużego problemu, bo to nie taka przepaść jak za czasów FSR 3 i gry z włączonym FSR 4 wyglądają poprawnie (pomijając wyjątki, ale to dotyczy też DLSS).

12 minut temu, janek25 napisał(a):

tam kazdy uspcaler wyglada zle ale dlss jest i tak mocno z przodu wzgledem innych 

No nie wiem, jak ostatnio odpaliłem FSR 4.1, to byłem w szoku klarowności obrazu w tej scenie, jakiej nie widziałem nawet na DLSS. Ale może to placebo, dokładnych porównań nie robiłem ;)

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Ale może to placebo, dokładnych porównań nie robiłem ;)

No mnie to cieszy, że doszliśmy do etapu, gdzie trzeba robić print screeny i szczegółowo je analizować aby łapać różnice. 99% graczy w dynamicznej rozgrywce będzie miała to w d... znaczy w poważaniu.

Pamiętam jak ogrywałem STALKERA 2 na premierę.
No tam to ewidentnie FSR (3.1) wyglądał kiepsko przy DLSS.

FSR3.1.thumb.png.6843fc4adbc55d44045aebc4a37895be.png

Opublikowano

FSR 3 od jakiegoś czasu zaczął wyglądać wręcz nieakceptowalnie w nowych grach. Nie wiem, czy to kwestia implementacji, ale bardzo dobrze, że wreszcie dadzą FSR 4.1 starszym GPU, bo to był ogromny problem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

obraz.thumb.png.44c1f4f2cc2fccc3dd66f433081e9ce3.png

a tak wygląda xess w crisom desert na grze 1.0

Nigdy nie widzialem tak skopanej gry na upscalerze.Na pewno nr 1

Dzisiaj wyglada leoiej ale dalej jak mysia kupa :hihot:

ARC 130T

detale ultra na igpu intela ,kto by pomyślał :hihot:

Edytowane przez janek25
Opublikowano
16 minut temu, janek25 napisał(a):

Stalker to zadna skrajność. W indianie jones fsr wygląda jak na kineskopie 320x200

Jakby tylko w Indianie %-) Z gier, które ostatnio odpalałem, FSR 3 jest moim zdaniem nieakceptowalny np. w God of War: Ragnarok, Mafia: Dawne Strony, Crimson Desert, Dying Light: The Beast. I pewnie paru innych, o których zapomniałem. Teraz tylko pytanie, jak ten FSR 4.1 oficjalny będzie działać na RX 7000 pod względem wydajności.