Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze sprawdź, czy karta dobija do limitu mocy. A co do temp VRAM, zależy ona głównie od kości, Samsung czy Hynix. No i cała dyskusja jest o jakości wentyli XFX, która względem konkurencji jest słaba i tak naprawdę próbujecie dyskutować z twardymi faktami w tej materii. Decybele vs RPM nie kłamią.

Opublikowano

@tomcug Hmm... a może zróbmy ogólno-forumową akcję badania słuchu, każdy swoje wyniki opublikuje, wedle nich administracja i moderacja odpowiednio nas podzieli.
Podzielimy się na podgrupy użytkowników wedle kategorii:
- wyczuwający szelest
- słyszący z oddali
- przytępiony ale przytomny
- głuchy jak pień

:smiech:Skończą się te "głośnościowe" wojenki raz na zawsze.

Opublikowano

@LameismynameDaj się nacieszyć testami -> mi np nie wbija karta na stock 1850 rpm tylko 1650 rpm -> a to pewnie 43 vs 40db
Kto co słyszy to wiadomo sprawa indywidualna

W teście @tomcug:

Cytat

Temperatura w pomieszczeniu wahała się w zakresie 23-24 °C. Do przeprowadzenia pomiarów posłużyła aplikacja GPU-Z w wersji 2.64.0. Test stanowi 15-minutowa rozgrywka w grze

Dodatkowe informacje na temat wykonanych pomiarów:

Prędkość obrotowa wentylatorów: 1850 RPM; 43,1 dBA,

GPU: 54 °C,

Hot Spot: 80 °C,

VRAM: 88 °C,

Ja przy 28 stopniach czyli by trzeba odjąć po te 4 stopnie od moich mam: 
28 stopni w pokoju mam maks 64 na GPU, 80 na VRAM, 82 HOt SPOT, maks 1686 rpm
Czyli pewnei w 24 stopniach byłoby 58 na GPU, 76 na VRAM, 78 Hot spot i 1630 -1650 rpm 

U4C30VQ.png

Ja traktuję jako ciekawostkę, ale to pokazuje że rózne sztuki jednego modelu mogą się sporo różnic

A wentyle pewnie słabe ale wystarczające:), jakby były jak na TUF to pewnei byłoby 1300-1400 rpm:)

Opublikowano (edytowane)

Tak mam Samsungi:
w44.png

Jeszcze pytanie z innej beczki cp2077 ulimate(z dodatkiem) za 100zł to dobra cena, i czy w 3440x1440 z 9070xt jest sens się pchać:)
Ja się na cyberka obrazilem na premiere i se powiedzialem ze wicej jak 100 za to nie dam

Edytowane przez wrobel_krk
  • Upvote 1