Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Przecież te Mechy to była zgroza 

pr_2021_8_6_12_17_59_246_04.jpg

Przecież Mech to radeonowy Ventus. Tu nie mogło być dobrze ;D
No ale mogło być jeszcze gorzej. Król paździerza z tamtego okresu czasu jest tylko jeden...

9168-front-large.jpg

Biostar miał dwie wersje, a te wersje dzieliły się na dwie podwersje.
Trzy z nich miały normalny radiator ale ta z tym aluminiowym badziewiem co wyżej, to był najgorszy dramat.

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, miro napisał(a):

miałem 6600xt gamingx petarda, cisza i spokój bez żadnego uv, nie ustępował w tym następcy 6700xt nitro+

I to jest właśnie kluczowy element waszych wspomnień. 

Karta ciągnąca mało prądu z dobrym chłodzeniem. 

W przypadku szybszych modeli o wyższy poborze już tak kolorowo nie było.

Tutaj właśnie wspomniany przeze mnie 6950 XT od MSI. Zobaczcie, gdzie w tabeli jest Szafir dla porównania. 

KGuic9nJfdQpbcPxorSC2A.png

Opublikowano
31 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Karta ciągnąca mało prądu z dobrym chłodzeniem. 

Przeciez te same karty z malym poborem i gorszym chlodzenim zachowuja gorsza kulture pracy i obroty wentylatorow, lepsze chlodzenie bedzie zawsze o prostu lepsze. Do tego kazdy opisuje tu wrazenia z konkretnych modeli a ty wyjzezdzasz z z kiepksim przykladem, ktory nie ma tu zadnego znaczenia bo nikt sie nie rozwodzi nt tego ze to bylo cudowne chlodzenie w kazdym modelu z kart tylko konkretne przypadki. ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

Po pół roku karta wykopała tyle, ile za nią dałeś + później profity. To były inne czasy.

Pół roku to 9k nie nakopała ale na pewno na siebie zarobiła w końcu, poza tym to była moja główna karta i siedziała w kompie wiec używana była ido grania i do projektów Ai i do programowania też

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Tutaj właśnie wspomniany przeze mnie 6950 XT od MSI. Zobaczcie, gdzie w tabeli jest Szafir dla porównania. 

Liczy się hałas, a nie RPM. 1500 RPM na jednej karcie może mieć podobną głośność jak 1100 RPM na innej. W tym konkretnym przypadku nic to nie zmienia, bo model od MSI rzeczywiście jest głośniejszy, ale w ogólności zasada obowiązuje.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Chyba inną metodologią liczyli w obu sklepach.

Np. procent reklamacji Pulse'a 0,66% w Mindfactory vs 2,14% Alza.

Przy tak dużej próbce (ponad 2000szt. sprzedanych w każdym ze sklepów) wyniki raczej nie powinny być tak rozbieżne gdyby liczyli tak samo.

W przypadku innych modeli podobnie- procentowo 1.5-5x więcej reklamacji w Alzie.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
15 minut temu, Paw79 napisał(a):

Chyba inną metodologią liczyli w obu sklepach.

Np. procent reklamacji Pulse'a 0,66% w Mindfactory vs 2,14% Alza.

Przy tak dużej próbce (ponad 2000szt. sprzedanych w każdym ze sklepów) wyniki raczej nie powinny być tak rozbieżne gdyby liczyli tak samo.

W przypadku innych modeli podobnie- procentowo 1.5-5x więcej reklamacji w Alzie.

Pulse jest akurat dobrym przykładem, bo próbka taka sama.
Ogólnie to można traktować jako ciekawostkę, nie wyrocznię.
Mimo wszystko widać trend większego padania bardziej podstawowych modeli.
Nikt takich statystyk globalnie nie prowadzi - czasem tylko wpadnie coś z jednego źródła.
Np. tutaj:

awarie.thumb.jpg.ee4cb9c18c1d74ef21f22a01feff44e9.jpg

Opublikowano (edytowane)

oglądaliście @Lipton  nowy odcinek ?

tak jak wczoraj mówiliśmy, te ceny to jeszcze stare dostawy,  jak 5060 8GB ma kosztować ok 1700zł a niedawno kosztował 1200, to niedługo nawet reaper 9070xt będzie za 4k

dyski 1tb po 900zł itd itp

naprawdę jak ktoś ma kupować, to brać pulsa czy prime, albo xfx za 3k i się cieszyć, bo znowu to będzie lokata kapitału

Edytowane przez miro
Opublikowano
11 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Oglądałem i chyba będę musiał zażądać od @Lameismynamedopłaty do 9070 XT, gdyż sprzedałem go za tanio :bandyta:

Ty patrz żeby Lama Ci fakturki nie wystawił za to że przywrócił ją do życia bo żeś pastę z niej zawinął :P

• Haha 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Oglądałem i chyba będę musiał zażądać od @Lameismynamedopłaty do 9070 XT, gdyż sprzedałem go za tanio :bandyta:

Znasz mnie... jestem człowiekiem ugodowym. Niech stracę. Formę dopłaty możesz dowolnie wybrać z następujących:
a) banknoty 100 zł przed denominacją (z Waryńskim)
b) banknoty 100 zł z gry Eurobusiness 
c) eurogąbki z Naszej Klasy (taki krajowy Bitcoin)
d) bony żywieniowe realizowane bezpośrednio w stołówce zakładowej (z datą ważności 2025)
e) gruz mieszany (zanieczyszczony)
f) płyty azbestowo-cementowe faliste ew. jak się bardzo będziesz targował, mogę dorzucić płyty azbestowo-cementowe płaskie prasowane, stan dostateczny.

Opcji jest bez liku. Jestem otwarty na dialog.

• Haha 2