Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę może z innej strony zapytam i osób które mają okno w obudowie, pokazując jej zawartość. Odchodząc na moment ok kwestii wydajności kart - czy kupując kartę patrzycie też na wygląd ogólny karty - jej budowę, łącznie z odbiorem wizualnym? Odnoszę wrażenie, że karty są coraz "brzydsze" dla oka, nawet bardziej plastikowe. Też tak macie ?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że tak ja zawsze byłem tego założenia że jak buda z oknem to pasuje to jakoś kolorystycznie dobrać tak aby do siebie pasowało ;) u mnie kolory szarości/srebra i czerni z lekki białym podświetleniem :E xfx mi najbardziej pasował jak kupowałem kartę ale denerwował mnie ten wielki podświetlany napis z czerwonym "RX" miałem ułatwione zadanie bo była tam przezroczysta folia ochronna od której odrysowałem kształt na czarnej folii samoprzylepnej i zamaskowałem ładnie to miejsce tak aby tylko logo XFX świeciło na biało:

Standardowy wygląd tej karty na włączonym PC:

423102.50caa0f4acfa885322030852b8b613db.

U mnie: 

d305ad6216b50.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ja mam okno, ale komp pod biurkiem, a okno mi jest potrzebne gdy się schylę to zobaczyć czy wszystko gra. Tak samo jak podświetlenie w środku by oświetlić wnętrze. Karta ma mieć dobre wydajne chłodzenie, by karta nie łapała wysokiego hotspotu, nie grzała się etc etc.

Dla przykładu jak mam fabryczne wentylatory na przodzie i tyle, to nad Fortisem mam Noctuę 140mm z mocowaniem 120mm(jedyny wentylator na topie), więc nie pasuje to do zestawu.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 07:37, Radio Tirana napisał(a):

Dwa słowa: pobór mocy. 

Już 7900 XTX żarł zauważalnie więcej prądu niż 4080, a gdyby chcieli dorównać do 4090 to powstałby smok wawelski na 4 wtyczki 8 pin. 

XTX aby dogonić 4090 potrzebuje skromne 750W i typ o ile dobrze pamiętam robił to na 2 wtyczkowym XTX chyba powercolorze i nie było problemu. Po jakimś roku od początku produkcji chipy mieli lepsze i jak zrobiłeś capa na shaderach to pi razy drzwi robiłeś wydajność 4080 w zbliżonych watach i to bez żadnego offsetu. No ale to już ręczne nastawy więc się nie liczy do stock vs stock. AMD mogłoby puścić XTX na nowszym procesie ale z drugiej strony wydajność RT byłaby z dupy jak na 2025 bo wysoki zegarek nie wiele pomaga bieda ray akceleratorom AMD.

15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Oczywiście że tak ja zawsze byłem tego założenia że jak buda z oknem to pasuje to jakoś kolorystycznie dobrać tak aby do siebie pasowało ;) u mnie kolory szarości/srebra i czerni z lekki białym podświetleniem :E xfx mi najbardziej pasował jak kupowałem kartę ale denerwował mnie ten wielki podświetlany napis z czerwonym "RX" miałem ułatwione zadanie bo była tam przezroczysta folia ochronna od której odrysowałem kształt na czarnej folii samoprzylepnej i zamaskowałem ładnie to miejsce tak aby tylko logo XFX świeciło na biało:

Standardowy wygląd tej karty na włączonym PC:

U mnie: 

d305ad6216b50.jpg

Jak schludnie a u mnie XFX na biało, pasek z płyty na pomarańczowo a ramy w full lgbt rainbow. Chyba muszę nową budę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, cruzier napisał(a):

Trochę może z innej strony zapytam i osób które mają okno w obudowie, pokazując jej zawartość. Odchodząc na moment ok kwestii wydajności kart - czy kupując kartę patrzycie też na wygląd ogólny karty - jej budowę, łącznie z odbiorem wizualnym? Odnoszę wrażenie, że karty są coraz "brzydsze" dla oka, nawet bardziej plastikowe. Też tak macie ?

Oczywiście, wszystko musi do siebie pasować wizualnie u mnie

Edytowane przez Krzysiak
literówka
Opublikowano

@Krzysiak ma rację. Raczej też ma się w głowie jak to całościowo będzie wyglądało. Jak ktoś ma PC bez okna to tam kij co się znajdzie, ja jak większość mam z oknem i buda stoi na biurku obok monitora i wkurwiałoby mnie gdybym do czarnego builda miał białą grafikę, chociaż też w życiu nauczyłem się, że nie kupuję rzeczy które chce tylko kończę z innymi przez zdrowy rozsądek. Pewne kompromisy itd. No ale są pewne kwestie których oko nie zniesie.

Np. nie wyobrażam sobie w swojej budzie np. tej grafy:
ZOTACSPIDERMAN.thumb.jpg.4da2e70a71edfdc21990a4a59f6d440e.jpg
Albo
tej płyty głównej:
pr_2022_10_18_10_12_29_937_05.jpg

Kwestia gustu i biustu ;)

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie wygląd karty z kolei nie ma większego znaczenia (chyba że po to, aby później łatwiej odsprzedać), ponieważ mam budę bez okna. A obudowę mam w takiej wnęce koło kaloryfera, gdzie pełna duża ATX już się nie pomieści.

----------

A odnośnie nowych kart AMD: kibicuję im, aby tym razem zaskoczyli z wydajnością RT choćby na poziomie RTX 40X0.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Zaskoczą, ale ceną i niestety, ale nie będzie to pozytywne zaskoczenie. 7700XT jest poniżej 1900 zł, 7800XT jest za 2200 zł, a 7900XT zaczyna się od 3100 zł. Według mnie 9070XT będzie bliżej 3000 zł i będzie to tragiczna cena. Jeżeli byłaby za te 449$ czyli na nasze ~1900 zł byłaby to świetna oferta, ale wtedy wszystkie 7700XT, 7800XT i 7900XT będą zalegać na półkach, a tak być nie może. Nie zdziwię się jak walną cenę 699$ i będzie to ~3000 zł na nasze.
Już przy serii 7000 AMD mówiło, że kończą być tańszą alternatywą dla nVidii. Idąc tym tokiem rozumowania to przy poprawieniu wydajności w RT i ulepszeniu FSR, na pewno nie będą walczyć ceną tak jak za czasów serii 5000/6000. Wygląda jakby ta generacja od AMD i od nVidii była do pominięcia.
Tyle widać w mojej szklanej kuli :E;)

• Sad 1
Opublikowano

U mnie na przeczekaniu 3060 od Gigusa, jednak dużą uwagę przywiązuję do wyglądu karty. Z Rx'ów najbardziej podoba mi się Red Devil a z RTXów Aorus Master i Rog Strix. Na te dwie ostatnie pozycje raczej mnie nie stać, więc pozostaje polowanie na Radeona :).

buda1.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, raul_ole napisał(a):

Jutro i tak nie poznamy cen w polskich sklepach. Obawiam się że dostępność dopiero w marcu w pl

Cena w polskich sklepach pewnie będzie MSRP x 1,23 i zaokrąglenie w górę za najtańsze modele.

Edytowane przez senac
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, raul_ole napisał(a):

Jutro i tak nie poznamy cen w polskich sklepach. Obawiam się że dostępność dopiero w marcu w pl

Premiera ma być w styczniu dla 9070XT. 9070 - o ile to prawda, ale jutro wszystkiego się dowiemy, więc spokojnie. Pewnie przed premierą będzie więcej wiadomo, a ceny z prezentacji to trzeba pomnożyć tak jak zostało już zasugerowane, mamy 23% vat jeśli mowa o Polsce. 

Opublikowano
20 minut temu, raul_ole napisał(a):

Nawet w momencie premiery pod koniec stycznia nie będzie dobrej dostępności. Powodem jest Chiński Nowy Rok, który także pod koniec stycznia się rozpoczyna. Szersza dostępność ma być po właśnie Chińskim Nowym Roku, czyli luty, najpóźniej marzec.

Opublikowano

@Spl97 PCPartner czyli Zotac, Inno3D i Manli, ale to, że Sapphire to mnie zdziwiłeś. Właśnie czytam o nowej "marce" PCPartnera odnośnie GPU Intela. Ma się nazywać "Onix" i być inicjatywą podmarki Sapphire?

Ciekawe.

3 godziny temu, Vexis napisał(a):

Zaskoczą, ale ceną i niestety, ale nie będzie to pozytywne zaskoczenie. 7700XT jest poniżej 1900 zł, 7800XT jest za 2200 zł, a 7900XT zaczyna się od 3100 zł. Według mnie 9070XT będzie bliżej 3000 zł i będzie to tragiczna cena. Jeżeli byłaby za te 449$ czyli na nasze ~1900 zł byłaby to świetna oferta, ale wtedy wszystkie 7700XT, 7800XT i 7900XT będą zalegać na półkach, a tak być nie może. Nie zdziwię się jak walną cenę 699$ i będzie to ~3000 zł na nasze.
Już przy serii 7000 AMD mówiło, że kończą być tańszą alternatywą dla nVidii. Idąc tym tokiem rozumowania to przy poprawieniu wydajności w RT i ulepszeniu FSR, na pewno nie będą walczyć ceną tak jak za czasów serii 5000/6000. Wygląda jakby ta generacja od AMD i od nVidii była do pominięcia.
Tyle widać w mojej szklanej kuli :E;)

Czyli w skrócie - doganiamy/spróbujemy dogonić zielonych w ich ficzerach ale też będziemy ich doganiać z ceną :)