Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj przespałem konfy ale dziś już widziałem Tima z AMD Unboxed i ale cukrzył, no skubany tak krążył wokół tematu, że prawie potrzebowałem insuliny. Nie dam sobie łapy uciąć ale FSR4 może trafić za jakiś czas na high-end RDNA3.
Zalecam odkładać już dziś drobne kwoty a będziecie gotowi na 5080 24GB :E

Opublikowano

Teraz analizując to co pokazała NV zaczynam się obawiać, że AMD pójdzie tą samą drogą. Bo jakieś tam pojęcie co robi konkurencja zawsze mają. Więc 9070xt (o ile będzie taka nazwa) to będzie rester 7800XT (albo 7700XT) ale z FSR4 na oddzielnych rdzeniach da fps ~RTX4080.....

Opublikowano (edytowane)

Po ogloszeniu wczorajszych cen Nvidii powinniscie tylko zyskac - moze dlatego ten gosc co robil prezentacje byl tak spocony, nerwowy, rece mu lataly i cieszyl sie sam do siebie :D 

Zeby 9700/9700XT sie dobrze sprzedalo, musza go teraz dobrze wycenic. Biorac pod uwage 5070 za $549, tutaj powinno byc maks. jakies $450-480. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 2
Opublikowano

Spocony to był bo wie, że FSR4 spokojnie może ganiać na 7900XT i XTX a co gorsza pewnie już znał wyceny NV i wie, że RDNA4 już na premierę jest martwe. Chyba, że max 500ojro i to z vatem w europie albo odkurzacza z półek nie będzie.

Opublikowano

Nom teraz patrząc bez pokazu kart, to mają przechlapane, zostaje mi spokojnie przeczekać, zobaczyć co co z tego wyjdzie, jakie będą testy w realnych warunkach, jak myślę o dopłacie do 5070Ti, to mi serce zaczyna jęczeć, a jeszcze tabletek na nadciśnienie nie wziąłem.

Na pewno mam wybór między 9070XT, RTX 5070 i pogodzić się z tą ilością vram, że będzie wielka kupa, albo dopłacić do 5070Ti wtedy ręka będzie mi się trzęsła jak temu prowadzącemu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jedyne co ich teraz moze uratowac to dobra wycena, bo za chwile te karty beda lezec na magazynach - wszystkie nowe 50XX wejda do obrotu w przeciagu 60 dni, oni nie maja tutaj za duzo czasu na zastanawianie sie co i jak. 

• Upvote 2
Opublikowano

To nie trzeba mieć kart aby wiedzieć, że są w dupie. Miałem taką nadzieje, że siedzą cicho, bo pognili dużą część marketingu i coś mają ale nie siedzieli cicho, bo mieli kupkę wstydu.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Jak tam nie wiem gdzie tu złe wiadomości... to są bardzo dobre wiadomości!!! Pomyślcie troszke, co by sie stało gdyby nvidia popłyneła i dała wyższe ceny?? Radeony nie musiałby być tanie by były konkurencyjne... bo pomijajac entuzjastów co maja po 5-10k na grafiki reszta kupuje myślać a przynajmniej licząc sie z portfelem... Dla osób chcących kupić nowe Radeona to sa bardzo dobre wiesci!! Realnie wciąż wesoło bo te ceny nvidi nie bedą konkurencyjne przez ogranicznona dostepność, skalperów ale moze w wakacje uda sie kupic nowego radka w rozsadnych pieniadzach...

Edytowane przez marioking
Opublikowano

Sęk w tym, że ja jestem rozczarowany, bo to nawet szkoda na testy kupić czy jako zapasowe GPU. W momencie gdy 5070 jest za 549$ to mi się skojarzyło trochę ze sławną konfą Sony w czasach PSX jak typ wyszedł na scenę i powiedział tylko 299 i poszedł :E AMD na pewno zna tę sytuacje dlatego teraz siedzą i kombinują jak tanio mogą zejść aby coś zarobić. Natomiast będzie beka totalna jak się okaże, że nie będzie problemów z dostępnością RTX'ów wtedy będzie trzeba będzie robić flash sale. 

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim. Chciałbym dodać kilka słów na temat architektury RDNA 4. Po konferencji Nvidii, firma AMD prawdopodobnie zdawała sobie sprawę z wieczornej prezentacji konkurenta. W związku z tym, AMD najpewniej postanowiło wyjaśnić kwestie związane ze sztuczną inteligencją w swoich procesorach i uniknąć kompromitacji w kwestii kart graficznych, obserwując ceny przedstawione przez Nvidię. Moim zdaniem, jeśli seria 7xx (RDNA3) zostanie pominięta, a technologia FSR 4 będzie dostępna jedynie dla kart serii 9xx (RDNA4), będzie to trochę niefajnie. Pozostaje nam zatem poczekać na dalszy rozwój wydarzeń w kwestii kart graficznych od AMD. Pozdrawiam.🙂

Ps:Moje przypuszczalna cena za Rx'y

9070 -> 499€

9070 XT -> 599€

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Devils1100 napisał(a):

Ps:Moje przypuszczalna cena za Rx'y

9070 -> 499€

9070 XT -> 599€

Z takimi cenami to mogliby równie dobrze zostawic te karty w magazynie, na jedno wyjdzie. Wiekszosc w tym momencie wezmie 5070 za $549, chocby dla DLSS4, tego nowego multi FG i innych ficzerow, ktore pozwola na uzywanie RT. A tutaj co dostana? Drozsza karte z FSR4? Juz widze te kolejki do sklepow.

Jak dla mnie - 9070XT->$499, 9070->$399.

I tez obstawiam, ze oni anulowali swoja prezentacje jak sie dowiedzieli jakie ceny wywali Kurteczka. 

• Upvote 4
Opublikowano
6 godzin temu, Art385 napisał(a):

Zalecam odkładać już dziś drobne kwoty a będziecie gotowi na 5080 24GB :E

Ja osobiście wręcz to czynię od jesieni ubiegłego roku :cool:.

5 godzin temu, STALKER napisał(a):

5080 ma 16 zapomnij że będzie 24.

Może taka 5080 24 GB zawitać na światło dzienne w przyszłości.

Opublikowano

No ja już mam i w razie potrzeby mogę zgonić XTX z drugiej strony właśnie oglądam chińczka z HDTVtest i lg ma nowe panele woled a oledy u mnie wywołują większą podjarkę niż GPU.