Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, deathrabit napisał(a):

Nie zwiększa się opóźnione o około  10%

🤣🤣🤣 Ty wiesz jakie powinno być opóźnienie do tak wysokiego fps ? Bo to że się zwiększa to jedno ale mieć opóźnienie bazowe z wyjściowym fps a fps 3x większy to różnica ;) 

No ale propaganda kurteczki na nieświadomych działa.

Opublikowano (edytowane)

Coś gdzieś mi migneło że na platformie X ktoś z inżynierów AMD napisał że FSR 4 będzie możliwy też dla 7900 XTX (dla serii 7xxx rozumiem?) ma ktoś link do tego?

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)

Nie widziałem niczego takiego. Wręcz przeciwnie, że FSR 4 będzie tylko na 9xxx. Może o generator klatek chodziło? Ten to tak.

edit: Reddzik niżej wyjaśnił
Zerknij na reddit r/hardware i videocardz.com 
Jak tam nie ma nic o tym, to nigdzie nie ma.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

o FSR4

Po 1 Zmasło w swoim materiale na yt z CES mówił, że w przyszłości będzie dla 7xxxx bo tak mu powiedział koleś z AMD na CES.
Po 2 Były wrzucane informacje np ze strony Videcardz jak ktoś z AMD mówił, że może być, ale na dzień dzisiejszy tj premiera nie będzie.

Po 3 Mlid w przeciekach na yt też o tym mówił.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Phoenix. napisał(a):

🤣🤣🤣 Ty wiesz jakie powinno być opóźnienie do tak wysokiego fps ? Bo to że się zwiększa to jedno ale mieć opóźnienie bazowe z wyjściowym fps a fps 3x większy to różnica ;) 

No ale propaganda kurteczki na nieświadomych działa.

Mała pomyłka nawet +50% do bazowej wartości opóźnienia np zaczynasz od 96FPS masz opóźnienie 31.8 ms przy FGx4 jest już 45.4 ms

Co do FG sam używałem w strategi Frostpunk 2, ta technologia ma swoje miejsce w grach bez nagłych ruchów ekranu. Ale najlepiej zaczynać  od natywnych 60FPS.

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Reddzik napisał(a):

o FSR4

Po 1 Zmasło w swoim materiale na yt z CES mówił, że w przyszłości będzie dla 7xxxx bo tak mu powiedział koleś z AMD na CES.
Po 2 Były wrzucane informacje np ze strony Videcardz jak ktoś z AMD mówił, że może być, ale na dzień dzisiejszy tj premiera nie będzie.

Po 3 Mlid w przeciekach na yt też o tym mówił.

Wrzucam ponownie, bo ja to wrzucałem na forum: (chyba ja? :Up_to_s:)
obraz.thumb.png.485ab8113162e881133ba595cd301f77.png

link:https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-9070-series-to-have-balance-of-power-and-price-similar-to-the-rx-7800-xt-and-rx-7900-gre

To jest ten wywiad, i chyba ten pierwszy wywiad gdzie o tym wspomniano, nie pamiętam czy gdzieś jeszcze ten sam przypadkiem nie wspomniał tego samego, może to było w materiale YT, bo pamiętam tego pana, trzeba by wrócić się kilka stron wstecz i poszukać moich czy może kogoś innego wrzutek z przecieków.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
49 minut temu, deathrabit napisał(a):

Mała pomyłka nawet +50% do bazowej wartości opóźnienia np zaczynasz od 96FPS masz opóźnienie 31.8 ms przy FGx4 jest już 45.4 ms

Juz ci novi napisal ile powinno byc przy 300fps opoznienia, to teraz porownaj z tym 45ms :lol2: 42ms przy 240fps to masz z MFG ponad 10x wieksze niz powinno byc ;)

obraz.png.fbd29444d4f039af6edf58060820f208.png

33 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Wrzucam ponownie, bo ja to wrzucałem na forum:

Kwestia jak to bedzie wydajne na RDNA3, bo odpalic to jedno a wydajnosc tej technologi to drugie ;)

Opublikowano
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Juz ci novi napisal ile powinno byc przy 300fps opoznienia, to teraz porownaj z tym 45ms :lol2: 42ms przy 240fps to masz z MFG ponad 10x wieksze niz powinno byc ;)

obraz.png.fbd29444d4f039af6edf58060820f208.png

Kwestia jak to bedzie wydajne na RDNA3, bo odpalic to jedno a wydajnosc tej technologi to drugie ;)

Po pierwsze nie bronie FG.

Po drugie mylisz frame time z całkowitym opóźnieniem reakcji gry które było mierzone w zalinkowanym prze zemnie teście.

Opublikowano

Tak ale kazdy monitor i system ma rozne opoznienie wiec nie bede pisal w ciemno, topowe oledy z szybkimi zestawami maja po ok 15m-18ms wiec przy 300fps nadal zaykasz sie w ok 20ms ;) Ja wiem, ze nie bronisz tylko po prostu pisze o tym ze lag ok 35ms to lag gdzie myszka nie plywa wiecmozna grac ale to jest i tak dalekie od tego jaki powinien byc lag.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, ja sie na tych wszystkich Waszych rasterach zapewne nie znam, ale wiem jedno:

Cyberpunk, 1440p, mix high/ultra, DLSS Transformer Performance, FG, Path Tracing.

stary 4070FE - srednio 60 fps'ow

nowy MSI 4070 Ti Super - srednio 110 fps'ow

Moze jakis wybitnie madry nie jestem, ale jak to jest 25% extra, to ja jestem zaginionym kuzynem Adolfa H. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 5
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 09:16, Element Wojny napisał(a):

Panowie, ja sie na tych wszystkich Waszych rasterach zapewne nie znam, ale wiem jedno:

Cyberpunk, 1440p, mix high/ultra, DLSS Transformer Performance, FG, Path Tracing.

stary 4070FE - srednio 60 fps'ow

nowy MSI 4070 Ti Super - srednio 110 fps'ow

Moze jakis wybitnie madry nie jestem, ale jak to jest 25% extra, to ja jestem zaginionym kuzynem Adolfa H. 

A ile jest natywnie bez DLSS i FG ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.02.2025 o 13:39, Phoenix. napisał(a):

Tylko czym zaskoczą, że przy mega optymistycznym założeniu karta może doskoczy do tego 4080??? W sumie do 4080S to niezbyt wierze... A może zaskoczą cena? Ale czy nawet niska cena nas ratuje? jak sklepy z uwagi na cyrk nvidi i braku konkurencji wiwinduja cene... Jedyne na czym mogą się przejechać, że amd to kupują jednak ludzie co myśla i kalkuluja, wiec raczej nie bedzie podobnego szalenstwa jak z nvidia :D Przynajmniej taką mam nadzieje..

Mało prawdopodobny scenariusz ze karta okaże sie prawie tak dobra jak 5080 to mamy jednak przesrane.. przy cenach 5080, 9070 beda pewnie sprzedawać po 5k....

Edytowane przez marioking
Opublikowano

To jak zachowaja sie sklepy, a AMD to dwie rozne rzeczy.

AMD moze przeciez prowadzic sprzedaz FE wg ceny MRSP.

Ogolnie AMD moze:

Dac niska cene MRSP, odzyskac czesc rynku przy mniejszym zysku lecz lepszym PRem przed kolejna premiera (choc wiedza ze klienci i tak kieruja sie wydajnoscia do ceny a nie sentymentami)

lub

Dac cene MRSP "jak zawsze", nie odzyskac czesci rynku przy mniejszym zysku

Z perspektywy ekonomii nie ma roznicy, wiec zarzad moze podjac ktorakolwiek decyzje i na to samo wyjdzie.

Wiec pytanie czy chca nam graczom dogodzic czy maja nas tak samo w dupie jak NV.

Opublikowano

Z tego co czytam, AMD wie, ze aby ludzie kupowali ich karty graficzne, musza je wycenic minimum 20% ponizej odpowiednikow nvidii.

Czyli 9070xt vs 5070Ti to bedzie 599$ (ok. 3100PLN) MSRP vs 749$ MSRP (ok. 3900PLN).

Pytanie czy warto doplacic ten tysiac do RTX - zalezy od jakosci FSRvsDLS, mozliwosci OC, poboru mocy itd.

Oczywiscie, jesli sie komus nie spieszy, to chyba lepiej poczekac do wakacji, az sie sprawy - miejmy nadzieje - jak zwykle unormuja i wtedy kupowac.

Opublikowano

Odnosisz sie do sytuacji ze mozna bedzie kupic karty nvidi w msrp :P co jest obecnie fikcja... sam własnie miałem nadzieje coś kupić na wakacje... ale przy tym jak nvidia suportuje rynek... zaczynam być sceptyczny.... wrzucic na światową premie kilkaset sztuk 5090, o ile się tyle uzbiera globlanie... gdy poprzednika jest w obrocie jakies 300,000 kart to trzeba na prawde miec w głebokim poważaniu karty dla graczy... nvidia mnie poniekąd nie interesuje ale nawet chcac kupic Radeona to trzeba sie liczyć że jak karty nvidi będą w sklepach po +1000-2000 msrp... to sklep bez pistoletu przy głowie nie beda oferować AMD w cenach msrp, tylko też podciągną adekwatnie... i tego sie obawiam.

Opublikowano

Zgadzam sie, na poczatku sytuacja bedzie, delikatnie mowiac 'nieprzewidywalna/niestabilna' na niekorzysc cen dla klienta. 

Natomiast za kilka miesiecy wszystko powinno wrocic do normy i cen w okolicach MSRP, wiec jesli ktos nie musi, to lepiej poczekac z zakupem.

Oczywiscie nie mowie o 5090, bo tych kart w normalnych cenach to pewnie za rok bedzie mozna szukac, kiedy to pojawia sie wersje super/TI.

Swoja droga, 10-12k PLN to dzisiaj cena 'normalna'. Pamietam czasy kiedy 1-2k PLN to byl TOP ;).

Opublikowano (edytowane)

Tylko założenie ze za kilka miesiecy bedzie lepiej wymaga że nvidia chciałaby zaspokoic potrzeby... a tu nie ma sytuacji z poprzednich lat, że covid, że crypto co rozwalało łancuch dostaw czy dostępność... Obecne braki kart to działanie NVIDI z premedytacja... gdzie podstawy że się poprawi?

Bo jak na rynek bedzie wpadac po kilkadziesiat miesiecnie 5090 albo i kilkasety 5080, jaki by to kasztan nie był, cena nie bedzie spadac... wiec czemu z 5070 spodziewasz sie innej sytuacji? Bo im niżej poprzeczka tym wiecej chętnych.... wiec przy takim smiesznym volumenie nvidia moze wciąż utrzymywac wysokie ceny kart... szczególnie ze dobitnie pokazuje jak ma na to wywalone, wiec oczekiwanie że bedzie lepiej jest dosyć optymistyczne.

Edytowane przez marioking
Opublikowano

Nvidia kieruje większość możliwość produkcyjny dla kart AI, i wersji pro. Dla normalnych ludzi rzucili ochłapy które nie nadają się dla wersji pro, bo gdzieś trza opchać najgorszy sort ;)

Ogólnie wszytko wskazuje Amd będzie miał znacznie większą dostępność na premierę.

Opublikowano (edytowane)

Dostępność? Tak jak z RX 480 może? ;)

Jakbym był AI i miał przewidzieć co zrobi AMD na podstawie historii ich geniuszu, to napisałbym, że...

AMD w styczniu ograniczyło produkcję. Bo przecież Radki nie mają szans, nikt tego nie kupi. Nie ma sensu. Eee. Po co. Chce ktoś kupić APU do mobilnej konsoli? A wiecie, że my AI też robimy?

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Jak amd tanio wyceni sklepy i tak nas przeorają... u nas jest wolny rynek jak 5070 beda po 4k to ci lepszej karty zaden sklep nie sprzeda za 3k... nawet jak dystrybutor sprzeda po cenie msrp to idzie do detalisty i tam moga dac 2x - 3x i 5x nie ma zadnych zobowiazań,, byle podatek zapłacił... wiec nawet jak amd niby bedzie karty sprzedawało po 500zł to i tak u nas  w deatulu by były po 4-5k... jesli u nas skalpuja najwieksze sieciówki a co tu mówic o jakiś sklepikach które dorwały jakiegos rtx50... sky is the limit... jakbym nie był zwolenikiem amd, jakby amd nie chciało sie wkupic w laski mas to poza jakimis cywiiizowanymi krajami  w których maja rygostyryczne przełożenie dealerskie u nas bedzie skalpowanie po całości...

Opublikowano (edytowane)

Polskie sklepy nie mogą przegiąć bo za miedzą jest niemiecki sklep Mindftactory znany z niskich cen.

A wszystkie przecieki mówią że AMD na premierę będzie miał tak duże ilości że skalperzy się zapchają.

Edytowane przez deathrabit