Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, galakty napisał(a):

O panie, a na co tej karcie 32GB VRAM? :E Chyba żeby podbić cenę :E 

16GB Gdddr6 kosztowało $36 jak ostatnio sprawdzałem więc ponad 2x taniej niż GDDR7

Przez co spekulowałem na forum o wersji 32GB n postów wcześniej jaki I pisałem na twiterze z zapytaniem na stronach marek AMD o wersje 32GB pod AI, jak widać po pewnym czasie się ziściło :0

Opublikowano

Czyli zamiast naprawiać rynek gaming, to AMD wesoło dołącza się do jego kopania. Bo jak inaczej rozumieć wydanie mid-endowego GPU z 32GB jak nie "patrzcie co dla nas jest ważne. GPU do giereczek skasowaliśmy, ale do AI to proszę bardzo"

A zagrywka Nvidii perfidna jeśli to prawda, że przesunęli 5070 na marzec

btw. takie tabelki to mogliby sobie darować:

image.png.ca9e981cb7d28e7586e5c80a95c75ac9.png

Ani nie ma ile ROP, TMU ani pixel i texel fillrate. Na pewno liczba "cores" dostarcza wszelkiego info :boink: Wychodzi, że 5070 jest 50% szybsza od 9070XT, co nie? ;)

Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Czyli zamiast naprawiać rynek gaming, to AMD wesoło dołącza się do jego kopania.

Na rynku AI są znacznie większe pieniądze.

39 minut temu, sideband napisał(a):

To się nazywa desperacja jeżeli to będzie "gamingowa" karta ;)

Głównie do AI:

9070XT-32GB-768x262.png

Opublikowano (edytowane)

To tym bardziej niedobrze, bo karta która miała być do gamingu będzie służyć AI. Chyba że zablokują możliwość grania w co wątpię :E 

Znaczy mnie to bawi, ale są tu fanatycy AMD którzy wierzą że to "dobre korpo" xDxD

Czyli dostępność jeszcze bardziej w dół, bo kawałek tortu gamingu pójdzie w AI xD 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

Ale po co ty sie martwisz czyms co i tak nie kupisz?? Model 32gb nie bedzie kupowal gosc do grania wiec w czym problem?? Sami sobie tworzycie na sile problemy, a wladowanie w karte wiekszych kosci to dla AMD pryszcz wiec dlaczego mieli by tego nie zrobic ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Czyli dostępność jeszcze bardziej w dół, bo kawałek tortu gamingu pójdzie w AI xD 

Pytanie czy faktycznie wpłynie to na dostępność wariantów gamingowych, ta karta ma wyjść dopiero za kilka miesięcy a producenci już w styczniu byli gotowi do wydania wariantów "dla ludu", po przesunięciu premiery na marzec jest czas na produkcję wystarczającego zapasu.

Opublikowano

Są. Tylko na tym rynku mają potężnego konkurenta. Nvidię i całą resztę.

Trochę podobnie do pogoni za grami live services. Wielkie korpo uznaje, że SP się nie liczy, bo oni chcą kasy jak z Fortnite'ów. I potem się okazuje, że wtopa za wtopą a jakby zostali na tym mniej atrakcyjnym (ich zdaniem) rynku gier SP, to by mieli zarobek. 

Nikt AMD w grach nie zagroziłby, bo już po Intelu widać ile pracy wymaga dopracowanie sterowników itp.

AMD zamiast skupić się na pielęgnowaniu własnej niszy, która ma spory potencjał na wzrost, jak tylko przestanie jej się ciągle i ciągle rzucać kłody pod nogi (bardziej gigantyczne Sekwoje a nie tylko kłody).

Nvidia leje na graczy, jakby tylko karty AMD nie miały jak konkurować w AI, to Nvidia moim zdaniem nie chciałaby nawet konkretnie rywalizować. Nawet jakby Radek za 2000 miał w rasterze wydajność 5080tki. 

Tylko teraz to musztarda po obiedzie. Za późno.

Jednak mimo wszystko wydanie takiej karty z 32GB to jest wręcz symboliczny plaskacz jaki AMD robi graczom. To trochę jakby "Nvidia was spoliczkowała? My też! My też! Patrzcie! My też mamy w dupie graczy!"

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale po co ty sie martwisz czyms co i tak nie kupisz?? Model 32gb nie bedzie kupowal gosc do grania wiec w czym problem?? Sami sobie tworzycie na sile problemy, a wladowanie w karte wiekszych kosci to dla AMD pryszcz wiec dlaczego mieli by tego nie zrobic ;)

Nie robię problemów bo mam w pompce AMD :D Po prostu mnie to bawi i czekam na obrońców najlepszego korpo bo NV to szuje przecież i tylko AI im w głowie xD 

4 minuty temu, kalderon napisał(a):

Pytanie czy faktycznie wpłynie to na dostępność wariantów gamingowych, ta karta ma wyjść dopiero za kilka miesięcy a producenci już w styczniu byli gotowi do wydania wariantów "dla ludu", po przesunięciu premiery na marzec jest czas na produkcję wystarczającego zapasu.

A to się okaże, zalezy ile wypuszczą egzemplarzy 16GB i w jakiej cenie... Bo może być tak, że cena będzie zaporowa i wcale to nie wpłynie na popyt i podaż.

Opublikowano

Czytam co piszecie i nie wierzę po prostu... Jest np Escape From Tarkov który nie słynie z optymalizacji i 16GB vramu to za mało do tekstur medium. U mnie po włączeniu tekstur low, jest znaczna poprawa framepacingu i fps idzie +10%. Oczywiście tylko na wybranych mapach i to się stało dopiero w najnowszym patchu po rozbudowaniu map. Dlatego ja taką kartę 32GB łyknąłbym jak pelikan.

Opublikowano (edytowane)

Czy uda im się kiedyś wyprodukować równorzędny model do topu rtxów podobno coś tam robią z UNDA i czy będą dawać dużo vram do topu,o ile coś z tego wyjdzie.

Czemu urząd anty monopolowy nie podzieli NVIDIA za monopol w gpu

Edytowane przez CzerwonyJohn
Opublikowano
29 minut temu, galakty napisał(a):

Nie robię problemów bo mam w pompce AMD :D Po prostu mnie to bawi i czekam na obrońców najlepszego korpo bo NV to szuje przecież i tylko AI im w głowie xD 

oj musi Cieś coś jednak boleć :D Czyżby to że karty AMD można wciąż kupić??? Ze wciąż są promki i okazje na RX? ;D Jakbys nie rył tego nie przeskoczysz :)

Opublikowano
3 minuty temu, Norrberrto napisał(a):

ale jacy obrońcy? 

To ty martwisz się za innych...

i raczej ciebie mocno zabolał wydatek i próbujesz to uzasadniać.

To tak jak byś kupił mercedesa klasy A i negował wszystkie inne marki bo masz "mercedesa".

Akurat zakup 4070Ti za 4 500-4 000 nikogo nie zabolał,bo był/jest to odpowiednik 3090/Ti

Boleć to może zakup 5080 za 7-8 000

NIC nie uzasadnia takiej kwoty za tą kartę.Ja wiem że jako naród dużo pijemy,ale wszyscy po alko,albo na kacu kupują tego szrota za taką cenę?

Bo nic innego nie uzasadnia nawet pomyślenia zakupu 5080 w takiej cenie

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, X360 napisał(a):

Akurat zakup 4070Ti za 4 500-4 000 nikogo nie zabolał,bo był/jest to odpowiednik 3090/Ti

Boleć to może zakup 5080 za 7-8 000

NIC nie uzasadnia takiej kwoty za tą kartę.Ja wiem że jako naród dużo pijemy,ale wszyscy po alko,albo na kacu kupują tego szrota za taką cenę?

Bo nic innego nie uzasadnia nawet pomyślenia zakupu 5080 w takiej cenie

Właśnie uzasadnia - popyt. 

To że odnosisz się do ceny poprzednika lub wyceny producenta - to jest błędne uzasadnienie.

Jest dana cena na rynku i albo to potrzebujesz lub chcesz i kupujesz albo nie. Jak zresztą ze wszystkim.

Realnie to ta karta powinna kosztować poniżej 3 tyś plus podatki. Tak przynajmniej wynika ze specyfikacji produktu.

Reszta to czysty marketing i popyt/podaż.

Opublikowano

Amd jak nvidia widzi gdzie jest hajs… niestety, ale tak to juz bedzie wyglądać. Rynek kart dla graczy będzie coraz gorszy. W sumie to przy takiej mocy tych kart gry powinny wyglądać 2/3 razy lepiej, ale developerzy mają już w dupie optymalizację skoro generator zrobi to za nich: