Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem czy tak fajnie teraz robić oc na kartach z segmentu high end :E dawniej  miałeś po max OC o wiele niższy pobór prądu niż 350+ :rotfl:z resztą jakie teraz, od kilku dobrych lat tak jest ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli masz dobre chłodzenie, to 350W nie stanowi żadnego problemu.

RTX 5070Ti po OC

VanguardOC2.thumb.jpg.a2fbe64b3c5a88f481ae7d4be900dce1.jpg

Na podobne rezultaty liczę w RX 9070 XT, testy pokażą, który model będzie wart zakupu.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Apropo 9060.

8GB karty w 2025r. nie są warte więcej niż 700zł (nowe w sklepie, nie mówię o używanych)

Tymczasem do 999zł cena 9060 8GB zejdzie dopiero z pół roku po premierze.

W dziale marketingu AMD widać "stabilnie". :(

"bo nvidia tak robi, to by też".

Mogli to nazwać jakoś inaczej 9050 czy 9050XT czy jakoś tak. 

Mogli dać 192bit. 
W ogóle gdzie są karty 192bit? :hmm:

I wlasnie z tego powodu jest potrzebny taki Intel by podgryzal AMD w niskim segmencie - wiem, brzmi to dziwnie jak sie mowi o karcie za ~1k niski segment :D RTX4050 desktopowe nie wyszlo, tylko lapki i okazuje sie, ze najtansza karta nV to 3050 za 1k, ale tu od wyboru do koloru 4/6/8GB :E

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jeżeli masz dobre chłodzenie, to 350W nie stanowi żadnego problemu

Co mi z dobrego chłodzenia jak do pokoju leci 350W z samej karty :E .... dlatego większość ludzi już od lat woli zbijać pobór niż dodatkowo dokładać, nie te czasy gdzie wysoka półka miała tdp 150-250w ;) i można było jeszcze się bawić w OC bez obawy że się stopisz przy skrzynce :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Nie stanowi bo łatwo zbić pobór z tych 304w które mają być stockowo na modelach 2x8pin do powiedzmy 250w z marginalną wręcz stratą wydajności a lepszy chip po UV/skręceniu zegarów i tak będzie wydajniejszy niż słabszy wyżyłowany, ja wiem że ty jesteś osobą "plug and play" ;) co do chłodzeń powietrznych to nawet 550w nie stanowi problemu jeżeli chodzi o samą temperaturę co chociaż by nvidia pokazała ostatnio więc nie w tym rzecz.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mój screen nie odnosił się do UV, a do OC karty, gdzie chłodzenie bez trudu utrzymuje bardzo niskie temperatury przy minimalnych obrotach wentylatorów.

UV wskazane jest w słabych modelach kart, gdzie jest ono wymagane, by obniżyć temperaturę i hałas.

Jeżeli 50W dla ciebie jest tak istotne i zaważy to na temperaturze w pokoju, to spoko. :E

9070XT według przecieków pobiera więcej prądu od RTX 5070 Ti, więc nie ma co oszczędzać na chłodzeniu.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Ale ja doskonale wiem co przedstawiał ten screen, akurat 50W to jest spora różnica ;) przypomnij sobie jak wyszła rtx 3080 ludzie zamiast OC robili UV mimo wersji z dobrymi chłodzeniami bo doznali szoku ile ta karte ciągnie w porównaniu do topki poprzednich gen i zaczeło się poprawianie fabryki :E 

• Upvote 1
Opublikowano

50W mniej = -4C na rdzeniu czyli 54C i -1500pkt Graphics Score w Time Spy, RPM 1000. 

110W mniej = -10C na rdzeniu czyli 48C i -3000pkt Graphics Score w Time Spy, RPM 1000.

Może na twojej karcie -50W jest kluczowe, u mnie to strata na wydajności i niewielki spadek temperatury na rdzeniu.

Obecne RTX to nie jest to samo co RTX 3xxx.

Ciekawe jak wypadnie RX 9070 XT po OC i UV. :)

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Jak tam w tych Plusach Hot Spot temperatury, niezbyt dobre chłodzenia.

Mój 7900XT Pulse i dla przykładu MH: WIlds na prawie dwuletniej karcie

image.png.a6b7bc099600bce7e2e67529671f4733.png

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ale ja doskonale wiem co przedstawiał ten screen, akurat 50W to jest spora różnica

Jest i to spora, na 4080 UV zbiło 60W i temp mocno spadły i obniżyło to zauważalnie rpm wentylatorów.

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Brolly napisał(a):

@x-kom

Premiera za rogiem, jak dostępność i ceny 9070XT :E ?

Cen i kart produktowych nie możemy udostępnić wcześniej.

Dostępność jest lepsza, niż początkowo przewidywaliśmy, choć możemy przypuszczać, że wciąż może okazać się niewystarczająca na rynku.

Opublikowano
34 minuty temu, TheMr. napisał(a):

To chyba niezbyt dobry wynik w grze około esportowej. I chyba Rivals dostało DLSS 4.0? Przy DLSS 4.0 to tam 5070 zrobi miazgę z 9070XT. 

Jeżeli to jest tytuł esportowy to DLSS 4 zrobi miazgę z ciebie nie z 9070xt. 

• Haha 1