Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Dlaczego? Na takiej 5070Ti dostajesz 30fps w Wukongu RT 1440p, to na takim 9070XT masz 15fps. 

Wlaczasz DLSS4, ktory jest lepszy niz FSR4 i mozesz grac komfortowo. Na karcie AMD juz nie pograsz.

Trochę w tym racji. Owszem poprawili RT, ale nadal nie jest to taki poziom jak np w 5070ti, więc wciąż aby grać w fajnych fpsach będziesz to trzymał na "off".

Opublikowano

Wszystko rozbije się o cenę. Moim zdaniem to GPU - po ujawnieniu faktycznych cen - będzie albo dla dość szerokiego grona ludzi siedzących na starszych GPU (np. RTX 2000), gotowych iść na kompromis (RT/PT; efektywność energetyczna), mających ograniczony budżet albo ... dla nikogo jak przestrzelą z wyceną.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Starh napisał(a):

Trochę w tym racji. Owszem poprawili RT, ale nadal nie jest to taki poziom jak np w 5070ti, więc wciąż aby grać w fajnych fpsach będziesz to trzymał na "off".

I teraz nasuwa sie pytanie. Po co kupowac kulawy produkt, z uposledzona obsluga RT, z RT ktore coraz bardziej zadomawia sie w grach i wyglada coraz lepiej. Sensowna opcja to 5070Ti w cenie 3899, a nie to cos.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

I teraz nasuwa sie pytanie. Po co kupowac kulawy produkt, z uposledzona obsluga RT, ktory coraz bardziej zadomawia sie w grach i wyglada coraz lepiej. Sensowna opcja to 5070Ti w cenie 3899, a nie to cos.

To wszystko zależy czy będziesz mógł kupić 5070ti w takich cenach na porządku dziennym (nie mówię tu o kilku sztukach rzuconych raz w miesiącu na sklep). To dalej będzie jakieś 600-700 zł różnicy. Jeżeli ktoś ma ograniczony budżet i musi się zmieścić w danych segmencie cenowym, to wolałbym bym już faktycznie kupić 9070xt, a różnicę ceny np. dopłacić do lepszego. procesora. Jeżeli jednak do 5070ti będziesz musiał dopłacić 1000-1600 złotych (obecne dostępne modele) to wybór jest prosty. Nie mówiąc już o tym, że takiego nitro,xfx'a czy jakiegoś master ice kupisz za 3800 zł i jeszcze go sobie podkręcisz o dobre 10%.

Edytowane przez Starh
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dlaczego? Na takiej 5070Ti dostajesz 30fps w Wukongu RT 1440p, to na takim 9070XT masz 15fps. 

Wlaczasz DLSS4, ktory jest lepszy niz FSR4 i mozesz grac komfortowo. Na karcie AMD juz nie pograsz.

Takie sa fakty ale nie musisz na sile komus udowadniac tego co juz wiemy, sa testy i kazdy sam uzna co jest dla niego dobre ;) Swiat sie nie konczy na graniu w wukonga czy 20x w cyberpunka, osobiscie w wukonga to nigdy nie zagram ;)

9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Sensowna opcja to 5070Ti w cenie 3899, a nie to cos.

Sensowna dla ciebie czy bedziesz sie wypowidal za kogos i wpychal na sile swoje zdanie? To ktorego dziforsa kupujesz??

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Większość ludzi, w grach "akcji" raczej preferuje więcej niż 30 kl/s w mojej opinii. Wukong jest naprawdę wyjątkowo kiepskich przykładem(faworyzującym NV). 

Nie faworyzuje ani NV ani AMD, mam karty jednych i drugich, ale uważam, że konkurencja jest absolutnie niezbędna i mam cichą nadzieję, że jeszcze Intel w przyszłości dołączy choć w średnim segmencie, bo monopol NV nikomu nie służy.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Faflucy napisał(a):

Nie widziałem tego. Widziałem testy na TPU i PPC a tam pobór jest minimalnie większy ;)

Skoro TDP jest nizsze niz 5080 to jak moze byc na stock wiekszy ?? Zastanow sie :D Po OC to inna bajka ale 5080 tez podkrecisz ;) 

Opublikowano
23 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Dalej nie wiem gdzie widzisz wydajność RTX 5080. :smiech:

Przeglądnąłem teraz testy i też mnie to zastanawia gdzie on to widział :E nawet sam jestem trochę rozczarowany bo karta nie jest nawet na równi z 7900XTX, szkoda.

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

I teraz nasuwa sie pytanie. Po co kupowac kulawy produkt, z uposledzona obsluga RT, ktory coraz bardziej zadomawia sie w grach i wyglada coraz lepiej. Sensowna opcja to 5070Ti w cenie 3899, a nie to cos.

Tylko kup/upoluj obecnie 5070ti za 3900, dla większości zwykłych kowalskich to mission impossible.

Realia sklepowe są takie, że zwykły 5070 to cena ~3.5k, i w podobnej cenie zapowiadają się 9070XT.

Gdzie dostaniesz wydajność w rastrze bliżej 5070ti. Z RT wiadomo w niektórych grach poziom ~5070 w innych lipa.

Wiadomo nie jest idealnie, ale część ludzi się skusi przy obecnych cenach i tragicznej dostępności kart nvidii. No i względem 5070 extra 4GB vram.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro TDP jest nizsze niz 5080 to jak moze byc na stock wiekszy ?? Zastanow sie :D Po OC to inna bajka ale 5080 tez podkrecisz ;) 

power-gaming.thumb.png.3cc149347d439f91197e37d61836aa44.png

Zrzut ekranu 2025-03-05 161512.png

Zrzut ekranu 2025-03-05 161753.png

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Przeglądnąłem teraz testy i też mnie to zastanawia gdzie on to widział :E nawet sam jestem trochę rozczarowany bo karta nie jest nawet na równi z 7900XTX, szkoda.

Raz na górze, a raz na dole. xD

assassins-creed-mirage-3840-2160.png

counter-strike-2-3840-2160.png

• Sad 1
Opublikowano

@DoamdorJa pisałem ogólnie i urwałem temat wcześniej bo zauważyłem że ja o zupie a ty o dupie :E jak dla ciebie liczy się tylko karta na stock i jakakolwiek  ingerencja nie wchodzi w grę to w większości przypadków będziesz miał lipną wydajność na wat ;) jak wspomniałeś że -50W na karcie to u mnie klucz a ty nie widzisz różnicy i tylko spadek wydajności to stwierdziłem że nie ma co tego ciągnąć ;) 

Opublikowano

DLSS 4.0 - dla każdego
FSR 4.0 - dla wybranych 

Pobór energii - NV 
Wydajność RT - NV 
Wybór różnorodności modeli i producentów - NV 
Wsparcie w grach - NV 

I macie powód czemu prawie 90 % rynku kart to karty NV. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Tylko kup/upoluj obecnie 5070ti za 3900, dla większości zwykłych kowalskich to mission impossible

Tak, tu na forum siedza same Kowalskie. 5070Ti w okolicy 4k to nie jest mission impossible. Do upolowania znacznie latwiej niz 5090 czy 5080.

Edytowane przez DżonyBi