Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie ogólnie najgorsze jest to, że po prawie 2 latach za kwotę którą dałem za starą kartę nadal prawdopodobnie nie kupię szybszej karty nowej generacji :E To tylko pokazuje w jak ujowym kierunku to wszystko zmierza :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Teraz płacz tych co mają karty AMD, że nie odpalą FSR4, poczekamy do prezentacji

Przecież Lisa nie ogłosi tego na prezentacji, bo by ją wygwizdali. Zrobią to po cichu, czysto informacyjnie, przed premierą/w momencie premiery karty. 

1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Dla mnie ogólnie najgorsze jest to, że po prawie 2 latach za kwotę którą dałem za starą kartę nadal prawdopodobnie nie kupię szybszej karty nowej generacji :E To tylko pokazuje w jak ujowym kierunku to wszystko zmierza :E

Ja już stary jestem, maksymalnie 3 generacje i dla mnie pewnie koniec gejmingu, a co dalej to niech się dzieciaki martwią :D

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
4 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

posiadając aktualny sprzęt miałem kilka razy pytanie i za każdym razem się zgadzałem. 

Nie musisz mieć statystyki na pełnej 100 % populacji. Nawet statystyki wyborcze robi się na małych grupach (które relatywnie dobrze odwzorują całość) 

Tak , ale takie zapytanie występuje Indiach czy chinach statystycznie częściej niż w bardziej rozwiniętych krajach, wiec te statystyki wyglądają jak wyglądają czy dla mnie nie są wiarygodne.

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Ja już stary jestem, maksymalnie 3 generacje i dla mnie pewnie koniec gejmingu, a co dalej to niech się dzieciaki martwią :D

U mnie w sumie od tego roku bliżej do 5 niż 4 z przodu, więc też już wiele razy GPU nie zmienię :E

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

wiec te statystyki wyglądają jak wyglądają czy dla mnie nie są wiarygodne.

image.png.093fb51ceeba9a94e443471a4d47beb5.png

No to tu są bardziej wiarygodne 
NV 90%
AMD 10 %
i to jest na Q3 2024, więc teraz może być gorzej. 

Opublikowano
22 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Co by nie bylo jaram sie pokazem amd jak i rowniez nvidia. Oby RDNA4 byla tak udana jak RDNA2 plus usprawnienia w tym czego brakowalo.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix.no też fakt, że mój dziadek to jeszcze ta generacja która walczyła z NV jak równy z równym (poza rt)...no i jednak był szczytowym przedstawicielem tej generacji. Ogólnie wszystko kwestia ceny (jeśli wydajność się potwierdzi), na pewno jednak nie będzie sensu na to zmieniać dziadka.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@KrzysiakTeż się tego obawiam co mi z lepszego RT (którego wcale nie używam) i niższego poboru prądu jak wydajność zostanie ta sama co na dziadku :E ;D liczyłem po cichu na wydajność 7900xt w rasterze i pobór jakieś 280W bez cięcia zegarów + dopłata jakieś 1000pln po odsprzedaży 6950xt ^^

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

@KrzysiakTeż się tego obawiam co mi z lepszego RT (którego wcale nie używam) i niższego poboru prądu jak wydajność zostanie ta sama co na dziadku :E ;D liczyłem po cichu na wydajność 7900xt w rasterze i pobór jakieś 280W bez cięcia zegarów + dopłata jakieś 1000pln po odsprzedaży 6950xt ^^

Nie ma zadnych przeciekow nt wydajnosci procz tego, ze mialo byc 4080 minus 5% ale tu juz kazdy narzeka na wydajnosc nie znajac jej :D magia :P

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Większość przecieków o jakich czytałem to poziom 6950xt/7900gre. Oczywiście jeśli zaskoczy pozytywnie wydajnością to sam przemyślę przesiadkę :)

Nie ma zadnych przeciekow bo ten z 3d smarka to fake.

Opublikowano (edytowane)

To inaczej...od początku się gadało że to ten poziom 😂 choć chyba właśnie Tobie wątpiącemu w wydajność na poziomie 4080 na labie pisałem, że nie ma co przeliczać samych cyferek podawanych w kwestii specyfikacji na wydajność... bo już obśmiewany przed premierą 7800xt pokazał, że można sobie to wsadzić w dupę i może faktycznie nie będzie dużo brakować właśnie do 4080.

Edytowane przez Krzysiak
Literówki
Opublikowano
1 minutę temu, Ludojad napisał(a):

tak przeskok z 6700xt będzie duży 

Ja tak samo przy przesiadce z rtx 3060ti, celowałem w wydajność zbliżoną do 7900GRE/XT, jak tu coś będzie blisko 7900XT będzie bardzo dobrze jak na moje potrzeby.

• Upvote 1