Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

ty zwariujesz do momentu premiery 9070 XT i RTX 5070

Spokojnie, cały czas biorę tabsy na nadciśnienie, czy inne rzeczy, więc nie powinno to przeskoczyć pewnego poziomu. Raczej 5070, chyba nie wezmę, bo boję się tych 12gb vram. Tylko 5060Ti lub 5070Ti, albo AMD, albo nic i będzie też dobrze, jak ma mój proc ograniczać, a wymiana procka nie wchodzi w grę w tym roku.

Opublikowano

Każdy chciałby w tym wątku napisać coś sensownego, ale w głębi ducha wie, że równie dobrze można go zamknąć. :E

Nie wiem jak musiałaby być wyceniona 9070XT, żeby równocześnie zainteresowała nabywców, a AMD na niej sensownie zarobiło. A ja akurat kart od czerwonych trochę miałem. Jaki, że w ekstraklasie konkurować z Nvidią nie chcą, to musi być konkretna propozycja.

Opublikowano

Masz rację, szału nie ma. Na chwilę obecną to i tak więcej niż u AMD. Tak już całkiem serio, naprawdę uważasz, że będą w stanie być konkurencyjni przy takim marketingu zielonych? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Spokojnie, cały czas biorę tabsy na nadciśnienie, czy inne rzeczy, więc nie powinno to przeskoczyć pewnego poziomu. Raczej 5070, chyba nie wezmę, bo boję się tych 12gb vram. Tylko 5060Ti lub 5070Ti, albo AMD, albo nic i będzie też dobrze, jak ma mój proc ograniczać, a wymiana procka nie wchodzi w grę w tym roku.

Między 5070, a 5070ti jest dużo miejsca na 5070 super i w tym upatruje miejsca na wersje 16 lub 18GB(3gb na kość)vram. Jak amd dobrze wyceni 9070xt do tego z 16GB lub 20GB to wersja 5070 Super może wyjść bardzo szybko. 

Edytowane przez xtn
  • Like 1
Opublikowano

Marketing zielonych a realny świat to 2 różne sytuacje. 5070 będzie trochę wydajniejszy od 4070 bez DLSS itd. Jeśli grasz w gry, które nie korzystają z DLSS albo grasz w gry, w których potrzebujesz mieć pin point strzały to coś o czystej rasteryzacji lepszej niż 5070 będzie lepsze. NV będąc na DLSS i kulając zamiast 80 zwykłych fps będzie robił sztuczne 240 to dla kogoś, kto gra w FPSy będzie natychmiast widoczne pogorszenie jakości celowania. 

Opublikowano
20 minut temu, Vulc napisał(a):

Masz rację, szału nie ma. Na chwilę obecną to i tak więcej niż u AMD. Tak już całkiem serio, naprawdę uważasz, że będą w stanie być konkurencyjni przy takim marketingu zielonych? 

NV sprzętowo nie ma pokazała nic ciekawego, ale co innego od strony softu i wsparcie gier różnymi technologiami. Bo to też miał być sygnał dla inwestorów, że warto inwestować w AI.

Tutaj rozkładają AMD na łopatki. Ale jak zwykle działa CCC i wygląda, że nowa generacje jest bez MCM także koszty produkcji pójdą w dół. To będą mogli bardziej agresywniej powalczyć ceną.

Ale istotne też jest co pokaże nowe FSR niestety weszliśmy w taki etap, że bez dobrego skalowania dupa zbita.

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, ernorator napisał(a):

NV będąc na DLSS i kulając zamiast 80 zwykłych fps będzie robił sztuczne 240 to dla kogoś, kto gra w FPSy będzie natychmiast widoczne pogorszenie jakości celowania.

Nikt do fps tego nie wlacza, malo tego wiele osob gra i tak na low w fpsy tak jak np ja, wiec nie potrzeba tez karty mocarza, zeby miec wysoki fps, te MFG jest naprawde spoko dla  kogos kto gra w gry typu alan wake 2 z max grafika i tam to zrobi robote gdzie powoli eksplorujesz mape :D  cybrka ogralem z FG i nowego Horizona i zlego slowa nie powiem na FG. Wole dobry fps bazowy i wlaczenie FG niz np DLSS.

Opublikowano

Akurat FG dla AMD nieźle wyszło.

Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Nie wiem jak musiałaby być wyceniona 9070XT, żeby równocześnie zainteresowała nabywców, a AMD na niej sensownie zarobiło.

Wszystko zależy od tego jaka będzie finalna wydajność. Jeśli rzeczywiście na poziomie 7900XT (czyli ciut ponad 4070 ti Super i powyżej 5070) to za 499$ będzie to sensowna karta, a i będzie na czym zarobić.

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, kalderon napisał(a):

Akurat FG dla AMD nieźle wyszło.

Szczególnie jak muszą 2x to implementować w grze bo tak jak w przypadku tlou i wielu gier źle to działało ;) 

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jakiś fake :P za dobrze to wygląda tym bardziej że to 9070 bez XT nawet :E 

Zdziwisz się ;) 

Jak słyszę to pierdololo że AMD po konfie NVidia już nie ma co szukać to śmiech na sali 🤣

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jakiś fake :P za dobrze to wygląda tym bardziej że to 9070 bez XT nawet :E 

Niekoniecznie te karty mają mieć poprawiony proces. Duże PL nie dostając po jajach na watach, bo to nie chiplety. Ich problem nie polega na braku wydajności, bo wiadomo było od czasu leaków, że to będzie ~7900XT ale na tym, że NV dała nowe ficzury i jakby atrakcyjną cenówkę. Już pomijam, że AMD swoim bełkotem o FSR4 u*ebie sobie sprzedaż ryzenów AI. Wyborna to była premiera

Opublikowano
12 minut temu, Art385 napisał(a):

Już pomijam, że AMD swoim bełkotem o FSR4 u*ebie sobie sprzedaż ryzenów AI. Wyborna to była premiera

Póki co to Ty piszes największy bełkot i to strasznie rakowy. 

Czytać się twoich postów nie da..

Opublikowano (edytowane)

Wiem ale zastanawiam się jak można tak nisko upaść i pisać tak rakowe posty. Kiedyś tego nie było dlatego tym bardziej mnie dziwi twoja postawa. No ale cóż, dobrze że takich można dodać ignorowanych i po sprawie ;) tylko współczuję innym że muszą wszystko to czytać.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Jak zwykle na bazie jednego screena będzie budowana cała opowieść o tym jakie to zajebistości nas czekają ze strony AMD.  :E 

I zupełnym przypadkiem jest to najbardziej czerwona gra na planecie, w tej chwili przynajmniej.  ;) 

@up Panowie, dajcie spokój, czy w każdym temacie muszą być takie podjazdy?  :/ 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Wiem ale zastanawiam się jak można tak nisko upaść i pisać tak rakowe posty. Kiedyś tego nie było dlatego tym bardziej mnie dziwi twoja postawa. No ale cóż, dobrze że takich można dodać ignorowanych i po sprawie ;) tylko współczuję innym że muszą wszystko o czytać.

Przecież to ty zarzucasz takim rakiem, że większości nawet nie chce z tobą w interakcje wchodzić. Jak tego nie widzisz, to proszę dodaj mnie do ignorowanych ja uczynię to samo.

Opublikowano
2 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@up Panowie, dajcie spokój, czy w każdym temacie muszą być takie podjazdy? 

Rakowe nastawienie i ten jad w postach ? Tego się czytać nie da, nie mówiąc już o wyssanych teori z palca sfrustrowanego człowieka ;) No ale już poszedł do ignorowanych.

Opublikowano
18 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Niekoniecznie. Call od Duty od lat jest radeonolubne. Niestety w innych grach tak kolorowo już nie jest. 

Pamiętam jak ktoś jeszcze chyba na pclabie chciał zmieniać rtx 3080 12gb na rx 7800xt chyba tak to było, bo np w call of duty ma nawet 10fps więcej, coś w ten deseń. 
Ta gra działa świetnie na Radeonie, dlatego taki test.