Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Co ciekawe wielu ludzi po różnych analizach dochodzi do podobnych wniosków przy wyborze zasilacza i finalnie waha się między MSI A850G, a Corsair RM850x. Finał jest na zasadzie rzutu monetą.
Cebula przemawia za MSI, bo jest często stówkę tańszy co i mnie przekonało. Nie wiem co wy macie z tymi kablami. Nie miałem ani razu problemu i parę kart przerzuciłem gdy zasilacz był już w budzie.

No dokładnie tak było u mnie :E

No ale po roku i tak dopłaciłem, nie stówkę bo akurat z promo kupiłem RM850x  :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Pamiętaj, że te gówniane wtyczki 12V-2x6 palą się też na radeonach i też po stronie zasilacza.
"Inżynierowie" co to projektowali pewnie mieli komisa z podstaw elektroniki na studiach i wykonali manewr koperty jak na prawie jazdy. 
Ja tu nie widzę żadnego bardziej logicznego uzasadnienia.

Wydaje mi się, że dzisiaj to już raczej internetowa histeria. Paliły się raczej najmocniejsze karty i to na poprzednim standardzie 12vhpwr, 12-2x6 jest już poprawiona. Spierał się nie będę, ale u mnie siedzi ciasno i działa!

Piny w tym kablu są dużo bardziej ciasne niż w tym 2x8pin i ciężko się je wciskało.

Zobaczmy, na razie ciupie w Wardogs na podkręconym kompie, a kartę mam na +10PL, -85mV i 2750hz na VRAM z fast sync i jest żyleta. Raz miałem małego crasha do pulpitu na -90mV ale tak, że nawet adrenalina nie wywaliło, więc zszedłem na -85mV i spoko.

Na ten moment mam wreszcie kompa bezobsługowego.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
9 minut temu, tomcug napisał(a):

FSR balans + FG xD

Mimo wszystko. To jest jak najbardziej używalne, gdzie wcześniej nie było. Głównym problemem był "szum" nad którym się nie dało zapanować.

Wiem, że to tylko eksperymenty ale weź pod uwagę ile ten modder już ogarnął od pierwszej wersji. 
AMD to chyba tam siedzi i notatki robi :) 

Ogólnie cyrk z tym DLSS 5. Jeszcze brakuje aby ktoś moda zrobił na Intel ARC w przyszłości wykorzystując 
rdzenie XMX. Tam już pal licho jakby to chodziło ale fakt odpalenia byłby śmieszkowy. 

Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

AMD to chyba tam siedzi i notatki robi

AMD w pierwszej kolejności powinno zadbać o to, żeby w takim Residencie (i innych grach) było zaimplementowane ich odszumianie, żadnych notatek robić nie muszą ;) DLSS NR nie ukradną przecież Jensenowi oficjalnie xD

Opublikowano
47 minut temu, tomcug napisał(a):

FSR balans + FG xD

W Alan Wake 2 da się grać z PT w 1440p fsr4 quality w około 120fps z FG. Ale w lesie przełączam na zwykły RT. Juz o tym rozmawialiśmy,  więc myślę że w Residencie też są lokacje gdzieś da się grać z PT a są gdzie trzeba zmienić na RT ;)

Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Ja po prostu nie widzę sensu wciskania na siłę, że Radeony się nadają do grania z PT, bo się po prostu nie nadają. Kropka. Z RT owszem, z PT - nie.

Nie do końca się z tym zgadzam, da się grać z PT na RX9070XT.  Tu włączyłem PT high, minimum jakie zauważyłem to 106FPS z FG. Od biedy można grać chociaż 120 FPS zalecane. Gdybym pobawił się ustawieniami graficznymi to myślę że spokojnie można by było ustawić PT aby nie spadło poniżej 120FPS w tej lokalizacji.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Da się grać w wybranych lokalizacjach, czyli tak do końca grać się jednak nie da :P

No tak :hihot:. Ale niektórzy tu na forum, na kartach zielonych nie wyobrażają sobie gry już bez DLSS5 chociaż mają 55FPS z FG xD   ;)

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Ja po prostu nie widzę sensu wciskania na siłę, że Radeony się nadają do grania z PT, bo się po prostu nie nadają. Kropka. Z RT owszem, z PT - nie.

Właśnie przechodzę sobie Control:Resonant z PT i PT chodzi na tyle dobrze, że lecę z nim całą gierkę. Tak jest to skalowanko z 1080p do 2160p na detalach ultra z PT wysokie. Natomiast nie oszukujmy się, że PT w grach od Nvidii będzie chodzić optymalnie na radeonach imo to jest cud, że chodzi jak chodzi. Teraz jak to pisze to idę zdjąć ultra z detali :E bo pewnie i tak nie zobaczę różnicy między nimi a high. 

Opublikowano
18 minut temu, Art385 napisał(a):

Właśnie przechodzę sobie Control:Resonant z PT i PT chodzi na tyle dobrze, że lecę z nim całą gierkę. Tak jest to skalowanko z 1080p do 2160p na detalach ultra z PT wysokie. Natomiast nie oszukujmy się, że PT w grach od Nvidii będzie chodzić optymalnie na radeonach imo to jest cud, że chodzi jak chodzi. Teraz jak to pisze to idę zdjąć ultra z detali :E bo pewnie i tak nie zobaczę różnicy między nimi a high. 

No to tak jest że tych różnic w detalach nie widać jeśli nie masz dwóch obrazów obok siebie. Nawet jak są różnice to takie że z lupą trzeba szukać ;)  Ja w Alan Wake 2 w lesie nie widzę różnicy miedzy PT a RT . Pewnie jak by karta pozwalała to miał bym cały czas włączone PT ale na moje oko z RT jest tak samo ;) 

Opublikowano
58 minut temu, Art385 napisał(a):

Właśnie przechodzę sobie Control:Resonant z PT i PT chodzi na tyle dobrze, że lecę z nim całą gierkę. Tak jest to skalowanko z 1080p do 2160p na detalach ultra z PT wysokie.

Tak średnio, bym powiedział.

CONTROLResonant_2026_09_28_17_21_08_778.jpg

CONTROLResonant_2026_09_28_17_21_12_240.jpg

CONTROLResonant_2026_09_28_17_21_38_248.jpg

59 minut temu, Art385 napisał(a):

Natomiast nie oszukujmy się, że PT w grach od Nvidii będzie chodzić optymalnie na radeonach imo to jest cud, że chodzi jak chodzi.

No tak, nie ma jak teorie zpizgowe :boink:

• Upvote 2
Opublikowano

Tomek ma rację i nie ma co się oszukiwać.
Ktoś podsuwał mi pomysł na forum, bo zna moje zapędy do dłubania aby się czepić zabawy tym modem z NR, a ja chyba podświadomie tego nie ruszyłem, nie widząc w tym jakiegoś głębokiego sensu.
Co nie zmienia faktu, że po pierwsze - imponuje mi ten pasjonat, który zrobił już taki progres od pierwszej wersji do obecnych przechodząc od etapu "rozwiązanie nieistniejące" przez "rozwiązanie niegrywalne" do "rozwiązanie częściowo grywalne".
Po drugie samo odpalenie DLSS 5 na RXach ma dla mnie wymiar symboliczny - coś co miało być unikalnym ficzerem zielonych działa na kartach czerwonych (pomijając już jak) i teoretycznie może też zostać odpalone na kartach niebieskich... jeszcze przed premierą pierwszego tytułu który to natywnie wspiera (NBA) i przed wydaniem przez zielonych sterowników, to oficjalnie wspierających. Normalnie Tech-Bareja XXI wieku :E 
Sam NR na RX mógłbym odpalić z czystej ciekawości aby w warunkach "rozwiązanie częściowo grywalne" sprawdzić jak to się realnie zachowuje ale raczej nie pokładam w tym jakichś głębokich nadziei.

Opublikowano
12 minut temu, Art385 napisał(a):

Znaczy chcesz mi powiedzieć, że Nvidia tak wspomaga finansowo studio, żeby gra chodziła optymalnie na sprzęcie AMD a nie na swoim? Przestań trolować :E 

Masz jakiś dowód na to, że Control czy jakakolwiek inna gierka działa nieoptymalnie na AMD? Zasada jest taka, że im cięższe RT ma gra, tym gorsza forma Radeonów, co wprost wynika z niższej wydajności jednostek RT w architekturze. Jedyny trolling w tym temacie uprawiasz Ty, sugerując jakieś zgizgi. RT/PT w grach jest implementowane standardowym API DXR (albo rozszerzeniem Vulkana pod RT), a nie żadnym RTX API. A jak twierdzisz, że są dokładane jakieś celowe przeszkody, żeby na AMD działało gorzej, to podaj dowód.

Opublikowano
25 minut temu, tomcug napisał(a):

Masz jakiś dowód na to, że Control czy jakakolwiek inna gierka działa nieoptymalnie na AMD? Zasada jest taka, że im cięższe RT ma gra, tym gorsza forma Radeonów, co wprost wynika z niższej wydajności jednostek RT w architekturze. Jedyny trolling w tym temacie uprawiasz Ty, sugerując jakieś zgizgi. RT/PT w grach jest implementowane standardowym API DXR (albo rozszerzeniem Vulkana pod RT), a nie żadnym RTX API. A jak twierdzisz, że są dokładane jakieś celowe przeszkody, żeby na AMD działało gorzej, to podaj dowód.

Tak AMD nie ma jednostek 1:1 z NV jeśli dam swoje środki czy to kasa czy pomoc inżynierów, to możesz mi wierzyć to ma najpierw działać najlepiej na moim sprzęcie. W twoim idealnym świecie Nvidia by przykręcała PT/RT aby AMD mogło sobie poradzić a tego a tego nie robi. Tak więc nie wiem o co się zesrałeś?