Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

W jakim celu mieliby to robić, jak te gierki mają być pokazem technologii? :)

Zgadza się mojej technologi i jest to zupełnie normalne. Nawet robienia locka na poziom detali jest jak najbardziej ok. Pokaz technologii ma być na moim sprzęcie. Ja przynajmniej tak to widzę.

Nie chodzi mi o jakiegoś Agenta Orange, który celowo siedzi i tworzy kod tak aby źle działał na AMD :E Przy normalnym procesie tworzenie zapewniam mojemu sprzętowi najlepsze warunki co z zasady najczęściej na 99.9% jest automatycznie nieoptymalne dla innej architektury.

Opublikowano (edytowane)

Niestety wymyślasz bo nie rozumiesz słabości w sprzęcie AMD.

To samo było z tesselacja AMD leżało to gry ze znaczkiem AMD miały taki poziom tesselacji by nie zabić ich sprzętu tylko zarazem pod lupą ledwo było widać różnicę :hihot:

Ale wał w Crysisie 2 był zbędny bo i tak było mordowanie.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się oszukiwać że nawet gra pisana od początku pod amd rdna4 będzie działać szybciej z włączonym pt, ale też nie można mówić że działa to fatalnie jak było na rdna 3. 

Z włączonym rt za to w kilku tytułach działa bardzo podobnie albo nawet minimalnie szybciej niż na rtx5070ti. 

15 minut temu, Doamdor napisał(a):

Na RX super gra się z PT.

Zrzutekranu2026-09-28193018.thumb.png.53e56c503f76decb8fdac4b29a74f52c.png

Ciekawe jak będzie działać na sterownikach pod tą wersję, bo ponoć na aktualnych działa źle ,dodatkowo są artefakty w grafice. 

Co nie zmienia faktu że jak było z poprzednimi wersjami gra jest demem technologicznym Nvidii ;)

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
16 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Hard Reset Zdziwiony jestem wynikami, bo zazwyczaj PT dzialal o 5%-10% slabiej niz na 5070. 

Nie ma co się przejmować, nawet prowadzący twierdzi że według jego opini z włączonym PT gra wygląda gorzej niż z RT. A z rt już można mieć normalny fps :hihot: ;)

Opublikowano
35 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jak wdraza wreszcie AMD Radiance Caching, to moze wtedy PT zacznie byc uzywalny na RX.

Żebyś się nie zdziwił. Prędzej na RDNA5 dopiero może jakoś pograsz zwłaszcza jak AMD pójdzie po rozum do głowy i jednak wyda karty z TDP 400W+ :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jak wdraza wreszcie AMD Radiance Caching, to moze wtedy PT zacznie byc uzywalny na RX.

Przecież jest używalny, jak na moim filmie wcześniej. Oczywiście nie wszędzie 😉

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
11 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

1440p FSR Performance i mozna grac :puchar:

Skoro jest multigenerator klatek, to może wpadną na pomysł podwójnego rozmydlacza. Pierwszy ustawiasz na FSR Performance, a drugi interpretuje ten obraz znowu jako natywne 1440p i odpalasz na FSR Quality z trybem NR, gdzie AI dopowie to co słabo widoczne :E  

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Hard Reset napisał(a):

ale w AW2 można grac ;) 

Na tej zasadzie na 5070 Ti można w 4K z PT grać xD A w załączniku Control nowy na 9070 XT w 1440p, max detale + RT max, FSR 4.1 w trybie jakości. Dla porównania jeszcze zrzut bez RT.

CONTROLResonant_2026_09_28_20_21_20_483.thumb.jpg.5ff2e32a299a8fe8854012e7a6761965.jpg

CONTROLResonant_2026_09_28_20_21_29_378.thumb.jpg.b37ef082430fc4a551321e0f0093cfd0.jpg

Bajeranckich odbić PT może nie ma, ale wciąż różnica na plus znaczna względem golasa, a FPS na dobrym poziomie. Dorzuciłem do tego FG i już w ogóle się ekstra grało.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Lubisz kombinować widzę :D 

Niezbyt to wygodne podczas rozgrywki :E 

Podczas gry na konkretnym levelu w AW2 tego nie zmieniam. Konkretny rozdział albo dobrze chodzi z PT albo trzeba zmienić na RT i cały da się już tak grać ;)

Opublikowano

Na dziś 9070 XT nawet zyskał na atrakcyjności, więc nie ma co szukać na siłę dziury w całym, cena 5070 Ti już dawno przekroczyła granicę opłacalności.

AMD po raz kolejny wypuściło średniaka który idealnie wpisał się w czas kryzysu na rynku.

• Upvote 1
Opublikowano

AMD jest niestety mocno żenujące odnośnie feature'ów, o czym z resztą napisałem na Reddit.

Puszczają w eter bąka informacyjnego jak AFMF 3, po czym przez rok cisza. Multi frame generation ogarnął już każdy włącznie z chłopem od lossless scaling, który nie wydał update od ponad roku.

Mit o AMD fine wine już dawno upadł. Nawet AMD jesus przestał nagrywać o AMD, bo nie ma o czym.

• Like 1