Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Eeeeee i nagle by dobili do poziomu 4070TiS? Będę zdziwiony :E 

Caly wynik jest zly bo dla nvidia tez, napewno nie jest to 1440p z PT i natywna gdzie jest 60fps. Tzn wynik moze byc ok ale ktos zle zinterpretowal ustawienia albo to zykle ploty z czapy jak przed prezentacja.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Caly wynik jest zly bo dla nvidia tez, napewno nie jest to 1440p z PT i natywna gdzie jest 60fps. Tzn wynik moze byc ok ale ktos zle zinterpretowal ustawienia albo to zykle ploty z czapy jak przed prezentacja.

Każdy tworzy pod siebie, nic dziwnego przed premierą. Trzeba czekać na testy :) 

Opublikowano (edytowane)

Jak odpalisz sobie telefon z aparatem żeby to przetłumaczyć, to przy 2077 krzaczki pokazuje mi: "super light chasing" a na screenie który wkleiłem było po przetłumaczeniu Super Ray Tracing Preset.
Tak trzeba czekać na normalne testy, bo nijak się nie dokopiemy o co tu biega.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
10 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Przypomnę Ci że lada moment mamy premierę R9070XT który jest prawie 3x wydajniejszy od RTXa 3070

Prawie 3x wydajniejszy od RTX 3070? W dobrych porywach wychodzi 2x lepiej od RTX 3070.

Opublikowano (edytowane)

Jak 7900XT jest gdzieś 80-100% zależnie od gier lepszy od mojego RTX, to RTX 3070 który jest wydajniejszy od mojego RTX będzie mieć mniejszą przepaść, ten RTX 9070XT nie powinien za wiele odskoczyć 7900XT, najwyżej więcej gier będzie mieć x2 więcej fps.

Jak zakupię kartę to porobię testy na obecnej karcie, by mieć porównanie.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Spl97 napisał(a):

Prawie 3x wydajniejszy od RTX 3070? W dobrych porywach wychodzi 2x lepiej od RTX 3070.

w konkretnym obciążeniu będzie grubo ponad 2x kiedy Rtxowi braknie Vramu ale co ja CI będę tłumaczył

Edytowane przez Tornado3
  • Mar_s zmienił(a) tytuł na RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy
Opublikowano
1 minutę temu, Tornado3 napisał(a):

Rtxowi braknie Vramu

Jak mi brakowało vramu to miałem 7fps w Stalkerze 2, czy Cyberpunku ok 10fps, więc to nie będzie x3, tylko dużo więcej, ale to są skrajne przypadki, ale ostatnio coraz częściej to widuję, i odczuwam różne problemy w nowych grach przez problem vramu.

Opublikowano

@Reddzik W stalkerze 2 ogólnie było coś skopane przy pierwszych wersjach. Te cholerne dropy do 20 FPS. Nawet w ostatniej wersji potrafiło się odświętnie pojawić. Najłatwiej było to "odtworzyć" gdy się wczytywało wielokrotnie save (żeby "sfarmić" artefakt)
Ale to wszyscy mieli, nawet ludzie z tak mocnymi konfigami jak 9800X3D + RTX 4090 więc żywcem kiepska optymalizacja gry.

Opublikowano
1 godzinę temu, Radziuwilk napisał(a):

Wydajnosciowo juz chyba wiemy wiecej niz mniej.

Nieoficjalne info potwierdzaja oficjalne.

Ostatni znak ? to cena.

Plotki za XT sa miedzy 449-579USD.

Jescze nic nie potwierdza nieoficjalnie ceny.

Chociaż sam mam wrażenie, że ta cena to 9070, a do 9070XT trzeb 100 dołożyć.

Opublikowano

U mnie wystarczało pograć chwilę, wrócić do osady, na najnowszym patchu testowałem, byłem w Rostock, pogadałem z npc, sprawdziłem skrzynkę przerzucając klamoty, zrobiłem kilka kroków i ciach 7fps, wróciło do normy gdy wybrałem nowe DLSS i gra się lekko przeładowała, ale u mnie nie potrzebne były wczytywania zapisów gry, wystarczyło pograć, w osadach wzrasta zapotrzebowanie na vram, a ja miałem odpalone FG, to samo zauważyłem w Wiedźminie 3, gdy testowałem najnowszą wersję Lossless Scaling, dodaje jakieś 600MB+ do vramu, wbiegłem do mieściny, trochu npców i nagle ponad 7GB vramu i z 2-3 suttery, gdzie jak np wróciłem tekstury na wysokie zamiast uber, to tego nie było, a vram <7gb, miałem ustawienia RT(bez cieni, i oświetlenie wydajność) + wysokie/uber niektóre opcje. DLSS balans w 1440p.

Co do ceny to zobaczymy, u nas mamy janusze a nie sklepy, więc możemy mieć nawet bliżej albo przekroczone 3tyś za jakieś wersje XT, ale te tańsze powinny być w cenie 2700-2800 o ile się sprawdzi, ale wolałbym jeszcze taniej :P Jednak dopłaciłbym różnicę między 9070 a 9070XT, bo karta powinna być dużo wydajniejsza.

Opublikowano
53 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Wygląda elegancko, ciekawe czy tak będzie też przy innych grach:

image.thumb.png.c507a065fd2d4415661870befbdb1d84.png

Jeśli faktycznie 9070 xt = 4070 ti super i cena będzie dobra to nie mam się nad czym zbytnio zastanawiać :D

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Wygląda elegancko, ciekawe czy tak będzie też przy innych grach:

image.thumb.png.c507a065fd2d4415661870befbdb1d84.png

Obecnie 4070 Ti super to około 4000 zł

9070 XT wg przecieków 2800 - 3000 zł

Może być bardzo dobrze.

Ciekawe ile stanieją RTX'y po tak "dobrym" wycenieniu 9070 : )

Edytowane przez Kartofel
Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Jeśli faktycznie 9070 xt = 4070 ti super i cena będzie dobra to nie mam się nad czym zbytnio zastanawiać :D

Ja też rozważę propozycje czerwonych. W końcu ich generator klatek jest OK, a jeżeli chodzi o upscalera XeSS czy TSR by mi wystarczył.
Chociaż z drugiej strony wziąć kartę AMD i potem płakać, że wychodzi tytuł z fajnym RT, a na czerwonej karcie jest gorsza wydajność? Sam nie wiem.

@Reddzik Nazywając po imieniu - Stalker 2 jest nadal nie do końca sprawny. Wina gry i tyle. Ja przeszedłem dwa razy na pececie z sygny, ustawienia 1440p EPIC + DLSS Q + FG. Jak już połatali gierkę nie było źle.

• Upvote 1
Opublikowano

Myślę, że nawet jak 9070/9070 XT będą chodziły po 2500-3000 zł, to wielu ludzi będzie skłonnych do dołożenia z tysiaka na 5070 Ti, który będzie zaczynał od 3900-4000 zł.

3 minuty temu, Kartofel napisał(a):

Ciekawe ile stanieją RTX'y po tak "dobrym" wycenieniu 9070 : )

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Chociaż z drugiej strony wziąć kartę AMD i potem płakać, że wychodzi tytuł z fajnym RT, a na czerwonej karcie jest gorsza wydajność? Sam nie wiem.

Ja przeskakując z 3060 na 9070xt odczuję mega skok wydajności, plan jest taki aby na radku przeczekać na 1440p do 6080 i wskoczyć na 4k :E 

• Upvote 2
Opublikowano

@Brolly Dla mnie 27" 1440p jest optymalne. W 4K bym płakał aby nadążyć sprzętowo. Prędzej zmienię monitor na OLEDa.
A co do GPU nie wiem co finalnie wyjdzie:
a) zostawię sobie 4070S
b) sprzedam 4070S i kupię 5070/5070ti
c) sprzedam 4070S i kupię 9070/9070XT

Nie mam szklanej kuli i nie wiem co wyjdzie. Z chęcią jednak zmienię GPU tak dla zasady uniknięcia straty wartości.
Z czasem seria 4xxx poleci dosyć mocno.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe tylko ile ceny Twojej 4070S spadną, sam mam 4080S i nie wiem co robić sprzedawać, czy czekać na premierę nowych kart. Nie wiadomo czy to wszystko jeszcze mocniej zanurkuje, czy jednak przez brak dostępności lub nie tak duży wzrost wydajności nie wiele się zmieni na rynku używanych GPU.

Edytowane przez Bartosz
Opublikowano
1 minutę temu, [email protected] napisał(a):

@LameismynameCiekawe tylko ile ceny Twojej 4070S spadną, sam mam 4080S i nie wiem co robić sprzedawać, czy czekać na premierę nowych kart. Nie wiadomo czy to wszystko jeszcze mocniej zanurkuje, czy jednak przez brak dostępności lub jednak nie tak duży wzrost wydajności nie wiele się zmieni na rynku używanych GPU.

Moja karta chodzi teraz najtaniej za 2899zł nowa. Kupiłem ją w dobrej cenie, bo raz, że ME miało ją najtaniej ze wszystkich sklepów, to jeszcze wleciała promka 100 ziko za każdy 1000 ziko wydany.
Dodatkowo ma świetne temperatury i kulturę pracy w stocku przy stresie 100%, w idle też bajeczka:
4070S_TERMOPAD_STRESS_STOCK_PO_WYGRZANIU.thumb.gif.bec7706665a1800144ffe1bbf5d0d061.gif4070Szrana.thumb.gif.f1fd0faded06138aebdda5affe21d8e7.gif

Cewki nie piszczą. OC memków wręcz fenomenalne i nie słyszałem aby ktokolwiek miał takie wyniki -> +2000MHz (max stabilne +2150MHz ale to w innym sofcie bo MSI AB ma 2000 jako MAX).
Rdzeń przyzwoicie +150MHz. Gwara 3 lata od zakupu.

Myślę, że jak będę miał ochotę na upgrade, to nie będę miał większego problemu ze sprzedażą.

No ale zawsze warto zrobić przeskok na nowsze serie jak jest taka możliwość, tym bardziej za niewielką dopłatą.

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Brolly Dla mnie 27" 1440p jest optymalne. W 4K bym płakał aby nadążyć sprzętowo. Prędzej zmienię monitor na OLEDa.
A co do GPU nie wiem co finalnie wyjdzie:
a) zostawię sobie 4070S
b) sprzedam 4070S i kupię 5070/5070ti
c) sprzedam 4070S i kupię 9070/9070XT

Nie mam szklanej kuli i nie wiem co wyjdzie. Z chęcią jednak zmienię GPU tak dla zasady uniknięcia straty wartości.
Z czasem seria 4xxx poleci dosyć mocno.

No ja miałem plan czekać na nowe premiery, ale jak zobaczyłem przecieki o RTX 5070 (tylko 12GB VRAM, wydajność w rastrze na oko coś pomiędzy  4070 Ti bez Super a 4070 Super) to wziąłem po prostu 4070 Super za chyba 2300zł w listopadzie. Jak AMD miło zaskoczy to wymienię na 9070XT, ale szczerze wątpię (o ile wydajność i pamięć pewnie będą bardzo ok, to pobór ~300W jest dla mnie nie do przejścia, więc zobaczymy ile się da ugrać przy UV na RDNA4 i wtedy zdecyduję).

Nie mam manii „suwaków w prawo, więc i obecne 12GB VRAM pewnie na długo mi starczy do wqhd.