Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

A co wam sie spieszy tak do amd? Przeciez nvidia i tak bedzie miala lepsza oferte :lol2: Nvidia rozdaje karty, a nie amd.

Musi być dobrze, aby ceny używanych rtx4xxx spadły :E

Nawet cieszę się, że ludzie narzekają na 8gb, bo do mojego zamysłu to starczy, a taki rtx4060ti w złotym strzale bywa za ~1000 zł, tylko nie mogę ustrzelić krótkiej wersji. 

AMD natomiast gdzieś wywiało z wersjami single fan, a rx6600 to mógłby być nawet low profile...

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano

Nic dziwnego, ze AMD nie wie jaka cene ustalic. Maja dobry produkt.

Jesli za 9070 ustala 499 to wszyscy powiedza WOW jaka dobra cena, za modele dopieszczone bedzie ponad 550USD i wtedy znowu... wszyscy kupia karte NV.

AMD ma dobre karty, ale ma zbyt silnego konkurenta. Powinni zrobic tak jak kiedys z ryzenem 3600. Byl tani, odbil rynek medium i pozwolil w przyszlosci wejsc AMD na top. Tylko, ze zacofany Intel to nie NV ktora jest w primie.

Ja bym wystawil 9070 za 449-479USD. Uporzadkowalo by to ceny kart do ich ustalonych od wiekow przedzialow :). Skonczyla by sie ta blazenada z cenami po Krypto.

No i AMD w koncu by odgryzla duzy kawalek rynku.

Opublikowano

Szybsze od 7900XTX w RT i na porównywalnie z 7900XTX w rasterze z naciskiem na raz lepiej, a raz gorzej. 

7 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Rozdaje? To dawaj namiary gdzie je rozdaje, bo ja jedyne co widzę to placeholdery albo przecieki z takimi cenami, że odechciewa się czekać!

Masz trochę nowego mięsa 🥩 

Z wydajnością :D 

18 minut temu, SmogSmok napisał(a):

365ec52bb41547a899bb1921247b58979a2bf653

Żeby takie wzrosty były wszędzie na UE5 i RT to byłoby zacnie.

Opublikowano
31 minut temu, Pentium D napisał(a):

Coś czuję, że policzą za te wzrosty w RT

AMD jak w czyms odstawalo to dawalo nizsze ceny, jak karty beda sie dobrze spisywac na kazdym polu to AMD policzy sobie tak jak nvidia, dlatego tak jak wczesniej pisalem mam wrazenie, ze niektorzy licza, ze AMD wyda cos pokroju nvidia za duzo mniej co oczywiscie sie nie stanie bo dopasuja ceny delikatnie ponizej.

• Upvote 1
Opublikowano

Wiesz, 4tyś nie dam za kartę, celuję w maks okolicy 3tyś i tak nigdy tyle nie dałem za kartę i nie chcę przekraczać budżetu, patrząc na te wyniki to dla mnie kosmos do tego co miałem do tego czasu, a nie dawno miałem 1660ti i teraz mam rtx 3060Ti.

To będzie jak wymiana Tico na BMW, spokojnie powinno dać x2. Wolałbym XT niż kartę bez XT.

Opublikowano (edytowane)

Jak nie dam tyle za 5070Ti to nie dam za Radeona, kropka.

Pisałem, że około 3tyś, mogę dodać te 200 może 300zł ale na pewno nie powyżej 3.5tyś, to odpada, zresztą RX 9070 powinien być tańszy, więc w razie W, zostaje słabsza wersja dla "ubogich"

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Ja chcial bym wydac max 2500zl na karte graficzna, biorac pod uwage wyniki wersji XT na poziomie 7900XTX raczej oddalam sie od tego modelu.

No wiec zostal 7090 w ktory bede celowal. Konkurent w postaci 5070 odstrasza tymi 12GB ramu no ale testy i ceny rozwieja watpliwosci.

Opublikowano

Wycenianie albo ocenianie kart na bazie przecieków tego gościa to najgłupsze co można robić, nie wiem czy on kiedykolwiek jakiś realny przeciek podał, a który później się w 100% potwierdził. Oczywiście mam na myśli jakiś "exclusive", a nie to co skopiował od bardziej wiarygodnych.

Wątpliwe że 9070 XT będzie droższe od 5070 bo NV oprócz czystej mocy, gdzie pewnie przegra z 9070 nawet, ma jeszcze ficzery które są popularniejsze od tych sygnowanych przez AMD, a kartę ocenia się jako całość.