Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

To nie zadna fantastyka. To, ze na premiere bedzie slaby stock i wieksze ceny to nic nowego  ale po czasie wszystko wroci do normy i mrsp nie bedzie zadna fikcja.

W marcu to te karty nvidia beda sie przewalac z nudow na magazynach i beda co chwile promocje lub dodawanie gierek, zeby to ludzie kupowali.

Czyli w przypadku nvidi beda niskie ceny a w przypadku amd który jedynie bedzie drogo sprzedzwany przez januszy z racji na jeszcze wyzsze ceny nvidi to amd upadło na głowie ze swoimi cenami... które czerpiec od jakiegos spekulanta :P Bawi mnie to wybiorcze postrzeganie...

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marioking napisał(a):

Czyli w przypadku nvidi beda niskie ceny

Jakie niskie?? co ty bredzisz?? przeczytaj jeszcze raz to co napisalem.

5 minut temu, marioking napisał(a):

a w przypadku amd który jedynie bedzie drogo

Nie znamy ceny wiec trudno sie wypowadiac nt cen ale analogicznie do nvidia po czasie, po premierze ceny sie unormuja.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jakie niskie?? co ty bredzisz?? przeczytaj jeszcze raz to co napisalem.

To moze sam sie ogarnij... bo skoro piszesz ze ceny zaraz beda na poziomie msrp to uwazasz że te sa wysokie :P Obecnie poprzednie generacje sprzedawane sa po cenach wyzszych od zapowiadanych z nowej generacji :D Może sam sobie przemyśl co wypisujesz... gdyby za dwa-trzy miesiace sprzedawali rtx50 w cenach msrp to chyba mokry sen :P odstaw te uzywki

Opublikowano
29 minut temu, marioking napisał(a):

Ja sie wychowałem na grafice lat 90 :P dla mnie zwykła rasteryzacja jest miodna... i nie mam w głowie próżni by sie ekscytowac 100-200fps+... dla mnie gra jest miodzio przy 40-60fps bez jakis fikcyjnych klatek, odjechanych odbic i promieni które grajac postrzegane jest moze jedynie przez jakis odklejonych purystów... nie bawie sie w analizowanie stop-klatek :P Ale spoko oby wiecej takich maniaków to rokuje dla mnie na wczesniejszy zakup 9070xt w znosnej cenie :)

W latach 90tych to miałeś CRT i tam 40-60 fps było spoko.

Teraz masz LCD który przez efekt sample and hold dopiero od 120 jako tako daje radę

Opublikowano
Teraz, marioking napisał(a):

bo skoro piszesz ze ceny beda na poziomie msrp to uwazasz że te sa wysokie

Stwierdzilem tylko fakt, ze ceny beda zawyzone poprzez niskie stocki na premiere, a po czasie sie wszystko unormuje bo tak jest co premiere przypomne ;)  Ja nigdzie nie napisalem czy ceny sa wysokie/niskie wiec sobie nie dopowiadaj czegos czego nie napisalem, a cen kart nadal nie znamy wiec trudno pisac czy cos mocno odbiega od cen mrsp czy nie.

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

WTF o.o

Sklepikarz mówi, że 9070 XT miał być pchany za 899, a 799 dolarów za 9070.

Pisałem, że będzie za około 800. Teraz poszło w eter, że chcieli za 900, obniżą o 100 i wszyscy będą po nogach całować. Beka z chłopa co na filmiku płakał "dajcie za 499" :E 

W dniu 20.01.2025 o 14:04, Pentium D napisał(a):

RX 9070 XT msrp 750 - 800 USD

RX 6950 XT był za 1099 USD

RX 7900 XTX 999 USD mimo iż jest wydajniejszy. 9070 XT o ile wierzyć przeciekom tylko w RT jest lepszy a reszta leży. Jak dadzą za niską cenę to karty 7000 zgniją w pudełkach. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, michaelius33 napisał(a):

W latach 90tych to miałeś CRT i tam 40-60 fps było spoko.

Teraz masz LCD który przez efekt sample and hold dopiero od 120 jako tako daje radę

Uwielbiam to nowe pokolenie co uwierzy w każda nowinke marketingowa by nakrecac sprzedaż... przez prawie 50 lat 60hz było dla wszystkich wystarczajace(na crt czy lcd) a nagle to bez 120-240hz/fps to niby nie da sie grać i dopiero jako tako daje rade :P Szkoda wogole gadac....nie wiem jak my żylismy bez takich "mądrych" ludzi....

Opublikowano

Zasada jest prosta i tyczy sie kazdego elementu w zyciu, jak posmakujesz czegos lepszego to nie chcesz wrocic do gorszego i nie ma to nic wspolnego z tym jak kiedys sie gralo bo po prostu dzis rynek sie rozwinal mono w kwesti sprzetu i technologi. A gralo sie w 60hz bo nie bylo wyboru lub ceny byly zaporowe, a dzis taki monitor 240hz cenowo to pryszcz.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Wracam od lekarza a tu taka komedia, AMD to potrafi. Dawać mi RTX, bo coraz większe cyrki z tym AMD, to aż strach pomyśleć co by było na premierę, a co będzie w Marcu, albo 1 kwietnia na Prima Aprilis.:E

Patrząc na te ceny, to jednak prawda AMD nie zna się na marketingu, czyli te 1650 lewów to przeszło 3.5tyś. Ło panie, a ja miałem nadzieję na cenę bliższą 3tyś, jednak AMD skopało na całego. Czyli oni zaliczyli typowego "facepalma" ale to jest AMD, więc nic dziwnego.

1650 za RX 9070 - 3.5tyś

2000 za 9070XT - 4.3tyś

:smiech::boink:

Za 4k chyba ich nie źle pogrzało. A jak ktoś napisał oni mają 20% vat, to u nas 3% + januszerka to jeszcze większy FAIL.

Never miss the opportunity to miss an opportunity

Rozpisanie skrótu AMD:

Cytat

Always Marketing Dumbly
Another Missed Deal
Another Marketing Disaster
Almost Market Dead
Awful Marketing Decisions
All Marketing Disaster
Always Missing Directions
Always Making Disappointments
Aggressively Missing Deadlines
Arrogantly Misjudging Decisions
Always Missing Dreams
Another Missed Domination..

Idealnie ukazuje jak działa pokracznie AMD

Edytowane przez Reddzik
  • Sad 1
Opublikowano

To są już raczej dawno nieaktualne ceny, teraz trwa w AMD kalkulacja za ile mogą kartę puścić żeby za dużo nie stracić, obstawiam 649-699$ bo powyżej to by już było samobójstwo tej karty. Tyle że to cena za refa, taki Devil musiałby być jednak już w okolicach ceny 5070 Ti.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Zasada jest prosta i tyczy sie kazdego elementu w zyciu, jak posmakujesz czegos lepszego to nie chcesz wrocic do gorszego i nie ma to nic wspolnego z tym jak kiedys sie gralo bo po prostu dzis rynek sie rozwinal mono w kwesti sprzetu i technologi. A gralo sie w 60hz bo nie bylo wyboru lub ceny byly zaporowe, a dzis taki monitor 240hz cenowo to pryszcz.

Takie myślenie i gadanie napedza bezmyślnych małolatów... bo powinienes miec 120-160-240hz a potem za tym idzie ze robia ci grafike co z 30fps generuje wirtualne 240fps by to "grało" z tymi monitorami dla inteligetnych inaczej :P i ogół myśli że to dobre... ale w sumie bezmyslność masy nic mnie już nie zaskoczy... głupota jest jednak zaraźliwa :P Gdyby to było takie dobre/niezbedne to clue gamingu nie stanowiły konsole gdzie jest walka by nowa gra działała chociaz stabilnie 30fps+ :D  Jedynie smietanka ludzkosci operuje i działa z percepcja 200fps+ pozostaje mi zazdroscic wam takich ostrych zmysłów ale na szczescie dla mnie i mojego portfela mnie nie dotkneło takie "szczście" :P Wmawiajta sobie ze teraz gaming to 120fps+ minimum, dlls4, ray tracing, path tracing.... mi to w sumie gra i pasuje :)

Opublikowano

A to że poniżej 5070 Ti jest raczej oczywiste, ale nawet powyżej 3000 zł ta karta już mocno traci na atrakcyjności, AMD zapowiadało walkę w średnim segmencie i każdy zakładał że cena będzie odpowiednio niższa, chyba nikt nie dopuszczał nawet myśli że będzie to 3000+.

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, marioking napisał(a):

mi to w sumie gra i pasuje

Dla mnie to mozesz grac i w 30fps i jesc chleb z masłem, malo kogo obchodzi co tobie sie podoba ale pozwol innym korzystac ze sprzetu tak jak danej osobie wygodnie ;)  Robienie jakis podzialow na takich "dobrych i madrych" grajacych w 60fps jak ty kontra reszta sobie mozesz darowac.

• Upvote 3
Opublikowano
9 minut temu, Element Wojny napisał(a):

9070XT musi byc ponizej 5070Ti w kazdym scenariuszu, inaczej ten model po prostu przepadnie. Biorac pod uwage DLSS4, MFG itd. kto kupilby rozwiazanie od AMD w tej samej cenie? 

Nikt tylko nie ogarniacie że cena amd jest podyktowana przez jakiegoś janusza w oparciu o to co sie dzieje z nvidia i obecnie rokowania sa że najtanszy nowy rtx5080 cudem bedzie kosztowal w najblizszym czasie w pułapie 5000-6000 to jak masz na stanie karte która jest słabsza ale mimo wszystko nowościa to sprzedawac ponizej 4k to trzeba być idiotą... póki na półkach nie zaczna zalegac sensownie dostepne 5070 za 3k nie ma co liczyc ze jakikolwiek sklep sprzeda ci nowe rx taniej,,,, bo musieliby byc idiotami...

Opublikowano
18 minut temu, Mar_s napisał(a):

To są już raczej dawno nieaktualne ceny, teraz trwa w AMD kalkulacja za ile mogą kartę puścić żeby za dużo nie stracić, obstawiam 649-699$ bo powyżej to by już było samobójstwo tej karty. Tyle że to cena za refa, taki Devil musiałby być jednak już w okolicach ceny 5070 Ti.

Nikt nie kupi tej karty w cenie 5070ti - ludzie będą woleć dopłacić nawet te 80-100$ do nvidii i nowego DLS

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Starh napisał(a):

Nikt nie kupi tej karty w cenie 5070ti - ludzie będą woleć dopłacić nawet te 80-100$ do nvidii i nowego DLS

Pieknie teoretyzujecie ale to ma racje bytu tylko gdy po pierwsze takie ceny u nvidi beda i dadza sie kupic :P Póki co to nawet 5080 to pieśn przyszłości i nie wiadomo jak bedzie z ich dostepnościa... jesli 5090 sa sztuki to tu moga byc co najwyzej dziesiatki góra setki sztuk... 5070ti to jeszcze odleglejsza przyszłość i sprzedawcy amd moga sobie za nic miec wasze zdanie bo jak bedziecie miec do kupienia wirtualne 5080 za 6k, 5070ti za 4-5k a realnie dostepne 9070xt za 4k to kupcy sie znajda :P

Opublikowano

I to jest Twoim zdaniem świetna taktyka biznesowa ze strony AMD? Liczyć na to, że karty konkurencji zejdą na pniu, ciesząc się wysoką popularnością, to może desperaci albo spóźnialscy kupią coś od nich? No to faktycznie ostro przystępują do walki o średni segment. 🤭

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, marioking napisał(a):

Pieknie teoretyzujecie ale to ma racje bytu tylko gdy po pierwsze takie ceny u nvidi beda i dadza sie kupic :P Póki co to nawet 5080 to pieśn przyszłości i nie wiadomo jak bedzie z ich dostepnościa... jesli 5090 sa sztuki to tu moga byc co najwyzej dziesiatki góra setki sztuk... 5070ti to jeszcze odleglejsza przyszłość i sprzedawcy amd moga sobie za nic miec wasze zdanie bo jak bedziecie miec do kupienia wirtualne 5080 za 6k, 5070ti za 4-5k a realnie dostepne 9070xt za 4k to kupcy sie znajda :P

Brawo, genialna strategia marketingowa. Normalnie powinieneś się zatrudnić w AMD, pasujesz do nich. ;)

Dzięki takim geniuszom oni już od lat szorują po dnie jeśli chodzi o udział GPU w desktopach. Raczej faktycznie wygląda jakby AMD się poddało aka olało rynek GPU dla ludzi, bo zwyczajnie z NVIDIA konkurować nie mogą, co jest smutne dla każdego konsumenta. 

Edytowane przez Imm
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Vulc napisał(a):

I to jest Twoim zdaniem świetna taktyka biznesowa ze strony AMD? Liczyć na to, że karty konkurencji zejdą na pniu, ciesząc się wysoką popularnością, to może desperaci albo spóźnialscy kupią coś od nich? No to faktycznie ostro przystępują do walki o średni segment. 🤭

A kto mowi że to taktyka amd? to jest urok wolnego rynku, bez wzgledu za ile amd sprzedaje to ostatecznie cene dyktuje rynek i sklepy :P i klienci kupujący w tej cenie :D Sorki kto przy zdrowych zmysłach sie spodziewa, jak kart nvidi bedzie tyle co kot napłakał, ze nawet 5070 może kosztowac przez sepkulantów po 4k+ to nowe rx beda Ci sprzedawac po 3k :P jak nie bedzie dostepnych kart nvidi a to jest wiecej niż pewne automatycznie podroży karty amd... co sie obecnie dzieje przy braku rtx40, ceny ida w góre... przeciez to nie nvidia je winduje tylko sklepy klienci płacacy tyle... myślcie... a tu wieszanie psów na amd bo jakis bolo rzucił ze tanio nie bedzie sprzedawał :P bo może!

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Dla mnie to mozesz grac i w 30fps i jesc chleb z masłem, malo kogo obchodzi co tobie sie podoba ale pozwol innym korzystac ze sprzetu tak jak danej osobie wygodnie ;)  Robienie jakis podzialow na takich "dobrych i madrych" grajacych w 60fps jak ty kontra reszta sobie mozesz darowac.

"Wąski.. ale ty mi zaimponowałeś w tej chwiliiii..."

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: 

@michaelius33

Jak tylko widzisz kogoś mającego za idiotów tych, którzy widzą jakiekolwiek zalety grania w więcej niż 60fps, to sobie odpuszczaj. 

Szkoda czasu. Ja już się tego nauczyłem w praktyce dawno temu i radzę w ogóle unikać tematu. Ludzie dumni ze swojej niewiedzy Cię zadziobią jak stado wron. Kracz jak one albo game over :lol2:

Spoiler

Takich ludzi jest masa i nawet jak nawiązałbyś dyskusję z kimś normalnym, to i tak wpadną oglosić swoją wyższość. "Kiedyś miałem 10fps i monitor 14" i było super, a teraz to blablabla" to bardzo typowy objaw bycia pseudo oświeconym graczem, który kiedyś to gonił za sprzętem, ale dziś zmądrzał i wie, że w grach to liczy się tylko fabuła. No stronach dla konsolowców masz w co drugim komentarzu ten tekst puszczany. Nie potrzeba 120Hz, 240Hz jest dla idiotów, PS4 wystarcza do wszystkiego bo RDR2 wygląda super i nie ma po co kupować PS4pro czy PS5, a w ogóle to Nintendo Switch jest najlepszy. Każdy kto zagada o np. porządnym nagłośnieniu to idiota, bo przecież dźwięk nie zmieni kiepskiej gry w dobrą. Każdy kto napisze, że na myszce się gra w strzelanki lepiej niż padem to kretyn, co myśli, że sprzętem nadrobi brak umiejętności, a przecież ja to na padzie bym go z palcem w ... rozpykał. 

Zaraz będą pisać, że prawdziwemu graczowi kompresja w graniu streamowanym nie przeszkadza, bo on wczoraj skończył RDR4 czy inne The Last of Us 5 i się popłakał na napisach końcowych, taka wspaniała gra i nawet mu nie przyszło do głowy narzekać na kompresję w obrazie i 30fps. 

Takich ludzi trzeba zostawić, nie wdawać się w dyskusję, bo i tak nie przekonasz. Jesteś z góry uznany za idiotę i koniec, kropka. Bo zamiat grać to szukasz godzinami kamienia z rozlazłą teksturą, bo zamiast grać to patrzysz na trzy piksele odbicia w szybie, bo zamiast grać to robisz stopklatki i oglądasz. I tak dalej. To są gracze-weterani. Oni wiedzą lepiej, a każdy kto się z nimi nie zgadza, zostaje w ich głowie zastąpiony obrazem zasmarkanego bachora, który nie ma pojęcia o niczym i się w szkole chce chwalić RTXem 5080 albo monitorem 1000Hz.
Na to nie ma siły. Podejmując walkę, już przegrałeś.  :)

A co do kart. Poprzednia plota o tym ile miało być i ile będzie jest wiarygodna. 899 i panika nie mają żadnego logicznego sensu. AMD miało nie wiedzieć, jak wspaniałe będą nowe karty choć cała oferta NV tylko pogarsza perf/$ albo conajwyżej go nie poprawia? No może jak dostępność będzie i narzut AIB mniejszy to może 5070 i 5070ti. Ale to i tak o 5-10%. Karty o podobnej wydajności leżą na półkach od roku i AMD miało nie zauważyć? Kretynizm do potęgi. Nie ma opcji, żeby celowali w 899$+VAT. Ci co chcą 9070XT debiutującego za 450 to też są oderwani od rzeczywistości, ale bez jaj. AMD nie jest AŻ TAK durne, żeby najpierw mówić, że się wycofują z high-endu a potem sypać kartami za 900$+VAT. 

• Like 2