Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@tomcug

Dla 8800 i 6400

- timingi 1 rzedu z palca ustawione

- timingi 2 rzedu z palca - TWR 48 / TRFC 768 / TRFCpb 704 / trrd_l 12 / trrd_s 8 / twtr_l 24 / twtr_s 4 / trtp 12 / tfaw 32 / tcwl 36 dla 6400 i 40 dla 8800

- timingi 3 rzedu na auto jak ram dobierze sobie z XMP I w Apexie. Nie chcialo mi sie az tak dlubac, a jest raczej ok.

Mam ustawy dla 3 rzedu przyotowane, ale jeszcze nie sprawdzalem ile/czy cos daja tak naprawde.

i wyniki dla ram 6400 + default ring / d2d / ngu:

6-sotr-1280x720-mem-6400-no-ring-d2d-ngu-v5.thumb.png.095a033d9350faf3a0b7319cca99ea91.png

6-sotr-1920x1080-mem-6400-no-ring-d2d-ngu-v4.thumb.png.a11dd0189075abdac32acff72d11c23a.png

tu 1080p juz 'normalnie' nizszy odrobine wynik.

co do ustawien - wydaje mi sie ze ring / d2d / ngu ma wplyw realny przy trudniejszych ustawieniach, chyba ze podnoszeinie ich ma znikomy wplyw na wydajnosc (pisali ze ma poprawiac ich regulacja! ).

a wracajac do timingow, na 6400 np mam tak, na napiecie vdd/vddq nie patrzcie nie chcialo mi sie zmieniac na 1.4, bo na tyle by ruszyly bez problemu :D 

gdzie  twtr_l 24 i twtr_s 4 w biosie ustawione sa i asrock timing configurator zle wartosci tych 2 pokazuje ludziom.

image.png.07a81d97de20a79c5e6a53ae2a1f98f1.png

15 minut temu, wallec napisał(a):

Jaki masz windows? Spoko wyniki, 60fp średniego więcej niż u mnie to coś hardkorow sporo a minimalny w sumie podobny oO

win1 23h2 Spectre + pewne optymalizacje sysa ktore od niedawna (2 dni) testuje :)

moze cos daja, moze nie.

musialbym powtorzyc wszystkie testy gier ktore robilem jakis czas temu.

pytanie podstawowe:

- tweakowales mocno 2 i 3 rzad ramu?

- zmieniales ustawienia ring / d2d / ngu?

Taka mysl poboczna - moze nie ma u mnie wzrostow przy zwiekszaniu magistral, bo dzialaja one na granicy i mam V za niskie.

Musialbym tematowi dokladniej sie przyjrzec.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Wiesz na AMD daja ludzie ram po 8200-8400-8600 (tu wybitne sztuki 8600-8800).

To na Intelu tez trzeba sie ratowac 8800-9000-9200, gdzie wybitne sztuki robia nawet 9400 czy 9600 na gear 2.

@Tomcug

i dla porownania jeszcze ustawy na 8800:

image.png.9dc3e618388a56620ace2a9688b58e8c.png

Generalnie 2 rzad mam ustawiony podrecznikowo/blisko tego,

wg tego co wiem,

tak jak dla ddr5 powinno sie poszczegolne wartosci ustawiac,

przynajmniej dla tej platformy.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Gra korzysta bardzo dobrze z dodatkowej kaszy 3D L3, tutaj masz L3 cofnięte do tyłu o kilka generacji więc nic z tym się nie zrobi bo to sprzętowy problem architektury.

Nie ma to znaczenia jaka gra bo nadal będzie tak samo upośledzony sprzetowo. 

Opublikowano (edytowane)

Mi sie przypomina parcie w gore z MHz w P4, przy innych ulomnosciach tej archi.

Potem powrot do "Core" jako czegos nowego, a to byla dalsza sciezka rozwoju archi P III Tualatin.

Ciekawe co teraz, i czy w ogole, Intel ma cos na poprawe sytuacji.

Zabawa z cache jak w x3d i tylko to im pozostaje?

Swoja droga na https://www.overclock.net/ sa przypadki powrotu ludzi z am5 na lga1851,

ze wzgledu na spadki wydajnosci na prockach x3d ponizej 40-50fps w okreslonych miejscach i warunkach w grach.

O tych DIPach tu czy ta sie dosc czesto wspomina.

A co do testow,

zaraz po ostatnich tweakach na Ghost Spectre zobacze co mi CP2077 powie vs moje ostatnie testy z 285k.

Tu akurat 285k nie wgyladal zle :D

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Zachy napisał(a):

ze wzgledu na spadki wydajnosci na prockach x3d ponizej 40-50fps w okreslonych miejscach i warunkach w grach.

Gdzieś widzalem fmik z Fg ze całkowicie niegrywalne .

Chyba to był wiedzmin

Edytowane przez janek25
Opublikowano
10 minut temu, Zachy napisał(a):

Potem powrot do "Core" jako czegos nowego, a to byla dalsza sciezka rozwoju archi P III Tualatin.

Ciekawe co teraz, i czy w ogole, Intel ma cos na poprawe sytuacji.

Zabawa z cache jak w x3d i tylko to im pozostaje?

Za kilka gen będzie powrót z P+E do rdzenia jednego typu, czyli dalsza ścieżka rozwoju rdzenia E ;)

Poza cache to IPC będzie rosło wolno, nic ciekawego, nikt nie planuje rewolucji.

Jedyna szansa na "wow" (Royal) została wyrzucona do śmieci.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam remastera obecnie

Normalny chyba wtedy znika

Taka mala baza wyniczkow z 3Dmarkow (moja ulubiona gra :D), najwiecej H na steamie mam ;)

Wiem Wiem testy GPU, ale mozna sobie porownac na 5090 jak sobie radzi vs 9800x3d / 9950x3d :) 

1-steel-nomad-23h2-tweaks-test3.png.8757350dd751627531e727eb926b7434.png

https://www.3dmark.com/sn/8900269

2-speed-way-23h2-tweaks-test3.png.457a94b8ccefb1dfd2522433b924aaf1.png

https://www.3dmark.com/sw/2736933

3-port-royal-23h2-tweaks-test3.png.b61fb23b00497e595a8db39a4f40a37a.png

https://www.3dmark.com/pr/3656261

5-time-spy-23h2-tweaks-test3.png.6b9119aa7593b384deb6d2365bf170a0.png

https://www.3dmark.com/spy/58975742

4-solar-bay-23h2-tweaks-test3.png

https://www.3dmark.com/sb/417482

Nie mam pojecia dlaczego Port Royal mam tak slabo :|

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Ale to masz save do zwyklego, czy remastera?

Ja zwyklego nie mam na dysku, zupgradowal mi sie do remastera.

Jesli remaster - podrzuc save i ustawienia na ktorych sprawdzic mam konfig :)

Jesli nie - musze gdzies znalesc miejsce na zwyklaka na ssdkach :o

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

On pisze o Forbiden West a nie pierwszej części ;) 

4 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@Zachy, HFW potrafi znacznie mocniej docisnąć procka. Mam taki save, gdzie na niskich ustawieniach mam 120 FPS a na bardzo wysokich 140 FPS.

Podeślij save i lokalizację gdzie to skopiować, sprawdzę później.  Ale na 5070 to w jakiej rozdzialce ? 

Opublikowano

Ahaaaa, hmmm ok.

ja w to nawet duzo nie gralem, to dla mnie to jedno i to samo :D

mam zeby potestowac zestawy glownie.

ja mam Zero Dawn i Zero Dawn Remastered tylko.

Forbidden West moze kiedys kupie jak bedzie na jakiejs wyprzedazy.