Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

A w sumie po co innego już się kupuje procki? Przecież wszystko chyba GPU robi lepiej. Jeśli się mylę to mnie popraw, bo może są prace w których proc jest lepszy. 

Nie, karta graficzna nie przejmie wszystkich obliczeń. Jest sporo programów, które wymagają wydajnego procesora lub po prostu na szybszym procesorze będą działać szybciej, wykonają tą samą pracę w krótszym czasie. Jako przykład mogę podać Visual Studio, z którego sam korzystam.

16 minut temu, TheMr. napisał:

Jeden autor na Yt który edytuje filmy właśnie zmienił 13900k/14900k, oba wyprobował, do edycji filmów bo mu się “zacinały”, na 7800X3D. Problem jak ręką odjąć, produktywność mu wzrosła przez zmniejszenie “laga”.

To jest bezwartościowy przykład i w ogóle nie dotyczy tego o czym ja pisałem.

Opublikowano
2 minuty temu, SebastianFM napisał:

Nie, karta graficzna nie przejmie wszystkich obliczeń. Jest sporo programów, które wymagają wydajnego procesora lub po prostu na szybszym procesorze będą działać szybciej, wykonają tą samą pracę w krótszym czasie. Jako przykład mogę podać Visual Studio, z którego sam korzystam.

To jest bezwartościowy przykład i w ogóle nie dotyczy tego o czym ja pisałem.

Przecież wprost Ci podałem przykład z programu do edycji filmow. To do jakich obliczeń będziesz chciał ArrowLake? 
Albo do jakich programów? Tylko pamiętaj że AMD ma 9950X3D, który nada się do gier jak również do programów. AL tylko do programów. 

Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał:

Przecież wprost Ci podałem przykład z programu do edycji filmow. To do jakich obliczeń będziesz chciał ArrowLake? 
Albo do jakich programów? Tylko pamiętaj że AMD ma 9950X3D, który nada się do gier jak również do programów. AL tylko do programów. 

Nie masz chyba zamiaru uzasadniać decyzji o wyborze procesora tym twoim przykładem? Co innego, gdyby rzeczywiście był problem z działaniem jakichś konkretnych programów na procesorach Intel a nie jakaś historyjka o kolesiu, któremu coś tam się zacinało.

Nie ważne do jakich obliczeń, w programach, które potrafią wykorzystać wszystkie rdzenie, wydajność będzie wyższa niż 7800X3D.

Opublikowano

Cala ta debata czy ten czy tamten proc jest dość dziwna sprzedaż sprzedażą. Arrow sie nie sprzedaje no tak, tak jest tylko ze co z tego? To tak jak by nvidie obchodzilo ze sie gpu do gier nie sprzedaje. Co robi zyski fb twitch tik tok only fans. Ktory serwer stoi na jednym 7800x3d lub raptorze/alderze? 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Dziarson napisał:

Cala ta debata czy ten czy tamten proc jest dość dziwna sprzedaż sprzedażą. Arrow sie nie sprzedaje no tak, tak jest tylko ze co z tego? To tak jak by nvidie obchodzilo ze sie gpu do gier nie sprzedaje. Co robi zyski fb twitch tik tok only fans. Ktory serwer stoi na jednym 7800x3d lub raptorze/alderze? 

Serwery mówisz. Udział AMD w rynku Servers (przychody) 

Q1 2023  27,8%

Q1 2024 33%

Chociaż Intel jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o wolumeny, ponieważ nadal kontrolował około 75,9% dostaw procesorów do centrów danych w drugim kwartale, należy zauważyć, że AMD wydaje się być liderem w przypadku najlepszych maszyn z najwyższej półki, które wymagają najmocniejszych i najdroższych procesorów, co możemy wnioskować z wyników finansowych obu firm w drugim kwartale 2024 r. Podczas gdy  Intel zarobił 3,0 mld USD, sprzedając 75,9% procesorów do centrów danych  (w przeliczeniu na sztuki),  AMD zarobiło 2,8 mld USD, sprzedając 24,1% procesorów serwerowych

Edytowane przez robbo2k
Opublikowano (edytowane)

Będą w końcu te procesory jako dodatek do płyt czy w chipsach? :hihot:

Szkoda tych wafli z TSMC na takie coś, taniej i lepiej by było wydać 14 generację jeszcze raz.
A jeszcze niedawno popularnym argumentem było, że Ryzeny takie mocne z powodu super procesu TSMC.
I niech tylko Intel przeniesie swoją super architekturę do fabryk TSMC to Ryzyny zostaną zmiażdżone.
Teraz widzimy, dlaczego anulowano meteora desktop, bo tam by było z -20% spadku wydajności.

Cytat

Mindfactory, największy internetowy sprzedawca sprzętu komputerowego w Niemczech, nie odnotował jeszcze ani jednej sprzedaży procesora Intel Core Ultra 200K z rodziny Arrow Lake od ich premiery 24 października 2024 roku

https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-200k-sprzedaz-notuje-zerowe-zainteresowanie-niemiecki-sklep

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano (edytowane)

skad ten nieogar wzial 470W,

ci co nie wiedza to konwencjonalnie przy 350 W konsumpcji jest juz koniec skali dla zwyklego ukladu chlodzenia, a on pobral wartosc nieswiadomie z tabeli ktora nie potrafil odczytac prawidlowo

Edytowane przez VSS
literowka
Opublikowano (edytowane)

RAM na procesorze to jedyne rozwiązanie dla iGPU w miniPC i laptopach bez dedykowanej grafiki. Czyli najbardziej rosnący segment.  Lunar Lake ma świetne iGpU właśnie dlatego.  Odpuszczenie tego segmentu rynku to strzał w kolano. 

Lunar Lake wymagał tylko podwojenie liczby rdzeni i mógłby zmieść takiego AI HX370.  

Edytowane przez robbo2k