Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dokładnie, skoro na AMD Phenix miał tak samo jak na tym filmie z Intela, który załączył i to jest teraz "normalnością" to ja się boję co by się stało jakbym na tym moimbadziewiu 245kf podkręcił e-corsy, ring, d2d, ngu -> jeszcze by się okazało, że w grach będzie poziom 9800x3d a nie 7800x3d skoro mój komputer uruchamia się 15 sekund szybciej od pc Phenix.

• Haha 1
Opublikowano

Ale to co mam podkrecic przycisk power ?  :hihot: Nie wiedzialem, ze wlaczenie kompa trzeba ogarniac :hahaha:

1 minutę temu, wallec napisał(a):

skoro mój komputer uruchamia się 15 sekund szybciej od pc Phenix.

Ale mam intela i powinnno sie w 10s odpalac xD

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

@wallec

Gdzie te ramy 6400 za 330pln z gwarancją 8600? 

Poza tym, po co takie ramy? Tobie z samego ruszania kamerką daje 10% lepsze wyniki %-)

W media expert kupiłem a gwarancja jest na operatora.
One lecą wyżej niż 8600 ale wysypują się od temperatury

obraz.thumb.png.9f61ec3295f2323b27b2a9e2d2e22dcf.png

7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to co mam podkrecic przycisk power ?  :hihot: Nie wiedzialem, ze wlaczenie kompa trzeba ogarniac :hahaha:

Ale mam intela i powinnno sie w 10s odpalac xD

Nie wiem, masz punkt odniesienia to kombinuj jak Ci zależy a jeżeli nie to bym to olał ;) 

20 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, już pomijając, że ten wbudowany benchmark nie nadaje się do porównania wydajności różnych procesorów, ponieważ za słabo obciąża i przez to jest niemiarodajny, to tej minimalnej ilości FPS też nie powinno się brać pod uwagę ze względu na występujące jedno większe przycięcie, które bezpośrednio wpływa na ten wynik.

może tak być, ale włączam grę, daję benchmark, wciskam printscreen i wyniki są na screenach

wzrasta ram -> wzrastają wszystkie składowe, średni, min i maks fps

Dobra, dobranoc, do jutra!

Jest fun, czekamy na testy bo 160fps co  tomcug wrzucił wygląda mega.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Ale je nie musze nic kombinowac bo wszystko dziala jak trzeba ;)  A co ty tam sobie poustawiales to mnie guzik obchodzi xD 

Ty tam szlifuj tego parobka, zeby doscignal 9800xd :hihot:

Zainstaluj najnowszy system bez zadnych modyfikacji to tez bedzie ci sie odpalal dluzej a poki co wciskasz kit ludziom, ze na intelu sie szybciej odpala, nie nie odpala. Jest dokladnie tak jak pokazalem bez zadnych modyfikacji.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wallec napisał(a):

W media expert kupiłem a gwarancja jest na operatora.
One lecą wyżej niż 8600 ale wysypują się od temperatury

obraz.thumb.png.9f61ec3295f2323b27b2a9e2d2e22dcf.png

Ja prosiłem o link do oferty i żeby była gwarancja na 8600

dopiero co kwiczałeś, że ddr5 są za 1500, to było bardzo ważne, jak wszystkie twoje "argumenty" to udowodnij nam, że są takie oferty aktualnie

czekamy na niezbite dowody jak to u ciebie: 32gb ddr5 6400 z gw. na 8600 za 330pln 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

Ceny pamięci ram nie wzrosły, dopóki nie dokonasz zakupu.

Od września nie wydałem ani złotówki na pamięć ram, nie widzę związku tego wątku z tematem i skąd on się tutaj, w ogóle pojawił skoro to co przytaczasz pisałem chyba w temacie zakupu raptor lake na lga 1700 i ddr4?

Dobra teraz to już kima, elo!

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Ceny pamięci ram nie wzrosły, dopóki nie dokonasz zakupu.

Od września nie wydałem ani złotówki na pamięć ram, nie widzę związku tego wątku z tematem i skąd on się tutaj, w ogóle pojawił skoro to co przytaczasz pisałem chyba w temacie zakupu raptor lake na lga 1700 i ddr4?

Dobra teraz to już kima, elo!

ach, czyli "w twoim świecie"

raz ddr5 jest zły bo 

W dniu 9.02.2026 o 22:06, wallec napisał(a):

A jak już porównujesz cenowo to oprócz 100zł droższej płyty na am5 dodaj do porównania ddr4 za x z ddr5 za ~1500 ;)

a teraz dobry, bo 350zł 

szkoda, że ceneo twierdzi co innego, ale oni też pewnie nie z "twojego" świata 

zupełnie jak z tymi wynikami raz 149 potem 163, overclocking od ruszania kamerką :stryczek:

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@wallec no to masz tego pokonanego przez 245k forumowego 7800x3d po curvie itd :hihot:

Clipboard_03-20-2026_01.jpg

W dniu 18.03.2026 o 22:09, wallec napisał(a):
  1. tak w sumie to winny jest inny windows i ma syf w kompie xD

Jak widać na powyższym obrazku miałem rację :hihot:

Akurat potrzebowałem po coś zainstalować 10 i akurat i to sprawdziłem ;) 

edit

W dniu 18.03.2026 o 22:09, wallec napisał(a):

@Krzysiak nie zna się na komputerach i nie umie ustawić swojej maszyny, która teoretycznie nie wymaga ustawiania

No to masz jeszcze "po ustawieniach" maszyny przez tego nie znającego się na komputerach krzysiaka :hihot: Pewnie jeszcze dałoby radę wykrzesać coś więcej, ale po co :rotfl2:

aaa.jpg

Tak, wiem zaraz wymyślisz że lepsze gpu, że to czy tamto...a prawda taka że 245k nie ma żadnego startu do dziadka :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Cieszę się, że zmotywowałem Cię do działania i usprawnienia Twojej maszyny, 20% wydajności to nie w kaszę dmuchać, dlatego zawsze powtarzam, że ustawiać należy wszystko, zawsze pod korek bo daje to niesamowite korzyści. Nie ma sensu kupować sprzętu a potem go ograniczać.

Super że przejrzałeś na oczy.

Poświęć jeszcze chwilę by upewnić się, że Twój komputer nie uruchamia się tak

tylko tak

brawo! To krok w dobrą stronę!

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Tu niewiele trzeba było usprawniać, zainstalować świeży system :hihot:

No i przywrócić poprzednie ustawienia biosu, bo kiedyś wgrywałem najnowszy i na pałę na szybko ustawiłem tylko podstawowe nastawy, bo nie miałem czasu. Stąd pierwszy wynik z 10 niższy niż drugi.

21 minut temu, wallec napisał(a):

Super że przejrzałeś na oczy.

Przecież od początku pisałem co jest przyczyną tamtego wyniku, także nic nie musiałem "przeglądać"  :hihot:

21 minut temu, wallec napisał(a):

Poświęć jeszcze chwilę by upewnić się, że Twój komputer nie uruchamia się tak

To jest akurat mi totalnie obojętne, u mnie komp chodzi nie wyłączany po kilka dni, więc to czy się włączy kilka sekund szybciej czy wolniej jest totalnie bez znaczenia ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Zastanawiałem się w jaki sposób 245kf może pokonać takiego 7800x3d i w sumie wystarczy włączyć jedną opcję w grze i osiągamy poziom nieosiągalny dla chyba ani jednego procesora dostępnego na rynku.

Rodzi się pytanie, czy 515fps avg i 420 średnio jest ok i czy potrzebny nam upgrade?
obraz.thumb.png.6b99c263f81223412c27e857c2abefd6.png

• Haha 5
Opublikowano

No niestety, ja już jadę na gpu bootleneck ale przykumaj motyw, że jakbym miał rtx 50xx to bym odpalił mfg x3 i wtedy byłoby ~750fps i 7800x3d ma kappę?
Ogólnie mega zmienia to podejście do sprzętu.

Można śmiało poczekać na 245kf do np rtx 7090 i wtedy w 4k z frame gen można grać nawet w 500fps.

Technologia robi robotę.

• Haha 2