Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kubikolos napisał(a):

:hihot:

ja rozumiem ze jestesmy biednym krajem ale octavii to nawet ludzie na minimalnej nie nazywaja luksusem

Mówię o nowym samochodzie z salonu. A wg mojej wiedzy nawet burżuje ze średnią krajową kupują  tylko używki. Nowe w Polsce kupują tylko firmy. A jeśli chodzi o mnie, to jeśli miałbym na coś wydać grubsze pieniądze, to na kompa do grania. A samochód, ważne żeby miał dobre radio, podgrzewane fotele i radar z przodu, żebym kogoś nie puknął w czasie oglądania youtuba. Więc Rapid (czy tam Scala) wystarczy. 

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
13 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Standardowe cło na chińskie elektryki wynosi 45%, chyba że firma współpracuje z UE, to ma indywidualną stawkę. Ale nie wnikałem o co dokładnie chodzi.

Miesiąc temu ID miały obniżkę, ale wciąż powodzenia z takimi cenami. 

Te ceny jeszcze można podbić, bo nawet najwyższe modele nie posiadają pełnego wyposażenia.

image.thumb.png.2cfc6a85e7b53d855f50597080f79961.png

Vw daje obecnie rabat 18 tys. na id3, 25 tys. na id 4 itd. Minus dopłaty i też robi się ciekawie. 

Screenshot 2025-10-03 at 08-34-30 Oferta dla samochodów elektrycznych.png

Opublikowano
10 godzin temu, tgolik napisał(a):

Mówię o nowym samochodzie z salonu. A wg mojej wiedzy nawet burżuje ze średnią krajową kupują  tylko używki. Nowe w Polsce kupują tylko firmy. A jeśli chodzi o mnie, to jeśli miałbym na coś wydać grubsze pieniądze, to na kompa do grania. A samochód, ważne żeby miał dobre radio, podgrzewane fotele i radar z przodu, żebym kogoś nie puknął w czasie oglądania youtuba. Więc Rapid (czy tam Scala) wystarczy. 

A gdybyś mógł kupić samochód z salonu za te 70k zł z 7-8 letnią gwarancją i mógł jeździć za darmo i korzystać z taniego serwisowania?

Kilkuletni używany samochód spalinowy tańszy ale głupa lampa led do takiego peugota 5k zł

Opublikowano
20 minut temu, Cappucino napisał(a):

Vw daje obecnie rabat 18 tys. na id3, 25 tys. na id 4 itd. Minus dopłaty i też robi się ciekawie. 

VW daje takie rabaty na pewno z dobrego serca, a nie przez chińczyków :) 

Ogółem zachodnie marki najbardziej odleciały z cenami elektryków. Mają z czego schodzić :)

Ja jeszcze poproszę uproszczenie konfiguracji.

Wchodzisz w konfigurator VW, a tam masz na start 6 wersji, a do każdej wersji jest jeszcze masa wyposażenia do dodania i lekko dodatkowe 50k nalatuje. Plus lepszy silnik, automat i kolejne +30k.

Zaczęli już coś robić w tym kierunku. Świeżo zaprezentowany T-Roc ma już tylko 3 wersje i mało dodatków do wyboru. Do tego tylko automat.

Mniej konfiguracji, to tańsza produkcja.

U Chińczyków z reguły są tylko 2 wersje bez dodatkowego doboru dodatków. Wybierasz albo dość spoko wyposażenie, albo za mało co więcej full opcję.

Opublikowano
10 godzin temu, tgolik napisał(a):

Mówię o nowym samochodzie z salonu. A wg mojej wiedzy nawet burżuje ze średnią krajową kupują  tylko używki. Nowe w Polsce kupują tylko firmy.

no nie do konca jest to prawda. szczegolnie ostatnie lata, gdzie bardzo zmienily sie metody finasowania. obecnie odchodzi sie juz od kupowania auta "na lata". wynajem, leasing konsumencki, auta sa zarejestrowane na firme, ale to "kowalski" nimi jezdzi. za nawet 100zl/mies, czyli mniej niz bilet miesieczny na komunikacje,, mozna miec nowe auto z salonu na min. dwa lata. auto przestaje byc jakims wyznacznikiem "posiadania", a staje sie "usluga". jak abo za  internet, vod itp

5 minut temu, TheMr. napisał(a):

No to mamy po wiatrakach :E

ale CPK postawione na domach i gospodarstwach juz im nie przeszkadza ;)

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Camis napisał(a):

W tym filmie jest wszystko o czym dzisiaj była dyskusja, polecam!. 

10L na setkę? Głośno, kiepska obsługa radia. 100km/h to maks by w miarę komfortowo się poruszać. Tu Balkan wytknął co w tym aucie jest nie tak.  https://www.youtube.com/watch?v=EuoO7IdTU9Y

19 minut temu, MaxaM napisał(a):

VW daje takie rabaty na pewno z dobrego serca, a nie przez chińczyków :) 

Wiadomo ;D, i za to chiny maja plusa wchodząc na nasz rynek. Dziwie się, że taka Skoda jeszcze się nie ogarnęła z cenami. Kodiaq w 2019 startował od ok.90tys. obecnie ok.180tys. Karoq za 140 w górę to też bardzo dużo, elektryczne skody też bez jakiś rabatów.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
15 minut temu, SuLac0 napisał(a):

wynajem, leasing konsumencki, auta sa zarejestrowane na firme, ale to "kowalski" nimi jezdzi. za nawet 100zl/mies, czyli mniej niz bilet miesieczny na komunikacje,, mozna miec nowe auto z salonu na min. dwa lata. auto przestaje byc jakims wyznacznikiem "posiadania"

Auto za 100 zł/miesiąc? Co to za cuda? możesz podać przykład? Chyba 10-20 razy więcej?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ja jeszcze poproszę uproszczenie konfiguracji.

Wchodzisz w konfigurator VW, a tam masz na start 6 wersji, a do każdej wersji jest jeszcze masa wyposażenia do dodania i lekko dodatkowe 50k nalatuje. Plus lepszy silnik, automat i kolejne +30k.

Zaczęli już coś robić w tym kierunku. Świeżo zaprezentowany T-Roc ma już tylko 3 wersje i mało dodatków do wyboru. 

Ale to jest to o czym pisałem, masz możliwość skonfigurowania auta jak chcesz i nie musisz płacić za coś czego nie potrzebujesz a było w pakiecie.

Opublikowano
42 minuty temu, Dimazz napisał(a):

...i mógł jeździć za darmo i korzystać z taniego serwisowania?

Kilkuletni używany samochód spalinowy tańszy ale głupa lampa led do takiego peugota 5k zł

Gdybym zdecydował się kupić elektryka, to raczej takiego, który stojąc w garażu służyłby mi za magazyn energii do zasilania domu. Nie mam fotowoltaiki - korzystałbym z II taryfy G12w.

Opublikowano
9 minut temu, tgolik napisał(a):

Auto za 100 zł/miesiąc? Co to za cuda? możesz podać przykład? Chyba 10-20 razy więcej?

oczywiscie glownie dotyczy to teraz BEV, 

image.png.dc2054babbca6d6976789c591de148e7.png

najtansze spalinowe zaczynaja sie od 500zl /mies, wiec posiadanie nowego auta, to nie jest jakas "burzuazja" . kwestia analizy potrzeb i mozliwosci

Opublikowano
13 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale to jest to o czym pisałem, masz możliwość skonfigurowania auta jak chcesz i nie musisz płacić za coś czego nie potrzebujesz a było w pakiecie.

Naprawdę weź cenniki i porównaj, to może zrozumiesz na czym polega fenomen z Chińczykami. Chińczyk full opcja ma cenę taką, gdzie zachodni odpowiednik dopiero otwiera cennik z bieda silnikiem i manualem.

Opublikowano

@tgoliknie wiem na co byś zużył tyle energii bo ją trzeba zużyć ale przy obecnych cenach PV to nieopłacalna zabawa

tak pierwsze lepsze z allegro z samodzielnym montażem

https://allegro.pl/oferta/zestaw-instalacji-fotowoltaicznej-4kw-z-magazynem-lifepo4-5-12-kwh-6x-pv-15120267018?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YWI4MGY3MjMtZTQ5NS00MzVlLTljMDgtZmU1YzVkNWNmZjBkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1c04c7a5-9384-4992-81d2-a42b3459e4df

panele 4kW i magazyn 5kWh za 7k zł . Dla statystycznej rodziny wystarczy taki zestaw. Da się taniej jak poszukać. Naganiacze za to wołają 30k zł a jeszcze rok temu jak było darmowe pv z czyste powietrze  to sprzedawali same panele 3kW za 20k zł bo tyle dawali z programu i instalacja miała mieć 3kW.

Zestaw 10kW i magazyn 10kWh obecnie wyjdzie około 10-12k zł 

Opublikowano (edytowane)

@Dimazz

Ogródka tym bardziej nie udekorowałbym panelami.

Ale kompletny magazyn 5kW z falownikiem i co tam jeszcze potrzeba, żeby zasilać dom z II taryfy G12w to bym chętnie przytulił za, powiedzmy, 3 tys zł. Jeśli takie oferty są.

@SuLac0

Nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś taką ofertę najmu długoterminowego.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Naprawdę weź cenniki i porównaj, to może zrozumiesz na czym polega fenomen z Chińczykami. Chińczyk full opcja ma cenę taką, gdzie zachodni odpowiednik dopiero otwiera cennik z bieda silnikiem i manualem.

Wyjaśniłem już powyżej i nie będę się powtarzał. Wrzuciłem też film powyżej, jak wygląda "przyjemność" jazdy tym chińskim samochodem. Grunt, że bajerów dajo i możesz z autem pogadać.

Oczywiście nie krytykuje wszystkich tak samo, robią świetne hybrydy, ciekawe, kogo skopiowali? No i elektryki, tu odjechali i europa musi gonić, przede wszystkim cenowo.

48 minut temu, SuLac0 napisał(a):

oczywiscie glownie dotyczy to teraz BEV, 

Tylko zapomniałeś  wspomnieć, że w tą niską cenę wliczona jest dopłata którą możesz wykorzystać tylko raz. Miną dwa lata i zostajesz bez auta za te 100zł miesięcznie, a sam wykup pewno już nie będzie taki opłacalny.

40 minut temu, Dimazz napisał(a):

teraz montuje się na stelażach. na ziemi. Wygodzniej i bezpiecznej i dużo łatwiejsze serwisowanie

Pod warunkiem, że masz dużo ziemi i możesz ją zmarnować pod panele. W miastach raczej ogródki nie są zbyt wielkie.

36 minut temu, tgolik napisał(a):

Nie mam pojęcia skąd wytrzasnąłeś taką ofertę najmu długoterminowego.

Bo nie wspomniał,  że wlicza się w to jednorazowa dopłata do elektryków.

Opublikowano

w przypadku BEV tak jest, ale w przypadku spalinowego za 500zl/mies juz nie. tutaj chodzilo o sam przyklad, ze mozna miec nowe auto tylko je wynjmujac, za w sumie nie jakies duze pieniadze. do kwestii "wlasnosci" kazdy sam musi podejsc. od wielu lat auto traktuje jako "usluge" , nie musze go miec na wlasnosc i zdecydowanie bardziej mi to odpowiada

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tgolik napisał(a):

@SuLac0

Naprawdę nie ma żadnych dodatkowych kosztów poza tym 500 zł miesięcznie?

Przecież sama utrata wartości auta w  pierwszych dwóch latach to jest około 1000 zł miesięcznie.

Ubezpieczenie, koszty eksploatacyjne. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, tgolik napisał(a):

@SuLac0

Naprawdę nie ma żadnych dodatkowych kosztów poza tym 500 zł miesięcznie?

Przecież sama utrata wartości auta w  pierwszych dwóch latach to jest około 1000 zł miesięcznie.

Mini Coopera elektryk w Zielonej Górze można było “kupić” za 650 zł miesięcznie, z darmowym ładowaniem przez rok albo dwa lata na wybranych ładowarkach, z OC i AC, i z całą eksploatacją w cenie. Można było obniżyć do śmiesznych 500 zł na firmę. Powoli wchodzi to samo co na zachodzie, i instrumenty finansowe opłacają się bardziej niż posiadanie. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

w wiekszosci przypadkow wynajmu,  przewaznie splacasz tylko roznice pomiedzy wartoscia poczatkowa, a rezydualna (przewidywana na koniec jakiegos okresu) . jezeli firma leasingowa wrzuca w koszty amortyzacje, do tego dostaje auta w nizszej cenie niz normalny klient, albo nawet jest powiazana z samym producentem, a na koncu sprzedaja je w cenie wyzszej niz srednia rynkowa, to moze im wyjsc realnie 10k pln na 2lata przy aucie segmentu A/B. w duzym uproszczeniu, ale ogolnie tak to moze dzialac, wiec na pewno na tym nie traca ;)

Opublikowano
7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Mini Coopera elektryk w Zielonej Górze można było “kupić” za 650 zł miesięcznie, z darmowym ładowaniem przez rok albo dwa lata na wybranych ładowarkach, z OC i AC, i z całą eksploatacją w cenie. Można było obniżyć do śmiesznych 500 zł na firmę. Powoli wchodzi to samo co na zachodzie, i instrumenty finansowe opłacają się bardziej niż posiadanie. 

Opłaca si.e tylko dlatego, że masz jednorazowa dopłatę na elektryka. Firma która udziela kredytu, leaingu to też nie caritas i musi zarobić. Więc nie sądzę, by nie licząc firm wychodziło taniej.

1 minutę temu, SuLac0 napisał(a):

w wiekszosci przypadkow wynajmu,  przewaznie splacasz tylko roznice pomiedzy wartoscia poczatkowa, a rezydualna (przewidywana na koniec jakiegos okresu) . jezeli firma leasingowa wrzuca w koszty amortyzacje, do tego dostaje auta w nizszej cenie niz normalny klient, albo nawet jest powiazana z samym producentem, a na koncu sprzedaja je w cenie wyzszej niz srednia rynkowa, to moze im wyjsc realnie 10k pln na 2lata przy aucie segmentu A/B. w duzym uproszczeniu, ale ogolnie tak to moze dzialac, wiec na pewno na tym nie traca ;)

Czy po za stellantis, który ma problemy ze sprzedażą i czepia się wszystkiego ktoś oferuje takie atrakcyjne najmy? W tym chińskim desancie, obstawiam, że właśnie Stellantis będzie pierwszą ofiarą.