Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@MaxaM nie dorabiam żadnej filozofii, zwracam jedynie uwagę, że tamte dane są niemiarodajne. 

Edit: podałem przykłady choćby u mnie jakie mogą wystąpić różnice w kosztach, a sam mam mieszkanie 70m2. Dlatego branie pod uwagę wyłącznie Warszawy i mieszkania 80 czy tam 85m2 i pisanie do tego stwierdzenia, że mamy niemalże najdrożej na świecie jest po prostu niemiarodajne.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Tak samo wzięto stolice innych krajów, dla których też można założyć, że opłaty w tych miastach są większe niż w małych miejscowościach.

Naprawdę oczekujesz naukowego porównania, który wykaże różnice z dokładnością do groszy uwzględniając wszystkie czynniki?

Grafika przestawia stolice i koniec. Dane są dla nich, a nie dla wiosek.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@MaxaM Tak, dlatego uważam całe porównanie za niemiarodajne i o tym pisałem. Odnoszenie tego porównania do całych krajów i wnioskowanie na tym, czy w danym kraju jest ogólnie drogo pod względem kosztów czy nie, jest obarczone bardzo dużym błędem metodycznym.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 00:08, tgolik napisał(a):

Jakie roczne rachunki za prąd płacicie przy PV + magazyn energii dla domu ogrzewanego pompą ciepła i bez gazu czy kominka? 

przy chatce budowanej pasywnie takiej standardowej 150m2 i przy normalnym użytkowaniu za ogrzewanie, podgrzewanie wody i zwykłą konsumpcję prądu to wszystko powinno wynieść w okolicach zera rocznie lub kilka stów.

Oczywiście bez samochodu elektrycznego i innych dziwnych niestandardowych prądożernych rzeczy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.10.2025 o 00:08, tgolik napisał(a):

Jakie roczne rachunki za prąd płacicie przy PV + magazyn energii dla domu ogrzewanego pompą ciepła i bez gazu czy kominka? 

Mój ostatni rachunek za prąd za cały rok to 3170zł w tym ogrzewanie, klimatyzacja, CWU, ładowanie elektryków, prąd bytowy. Dom 165m2 90% grzejniki i podłogówka w łazience. 

Z sieci pobrałem 6200kWh, instalacja PV 10.77 na nowych zasadach wyprodukowała 12500kWh, autokonsumpcja 6100kWh a reszta wepchana do sieci.  

TM3 LR - 31 tyś km. + 3700zł za ładowarki

Corsa E - 4.5tyś km + 250zł za ładowarki

Razem za prąd na utrzymanie domu i przejechanie 35 tyś km = 7120zł. 

Kominek użyłem tyko 3 razy czyli na początku by sprawdzić działanie pompki obiegowej, w Boże Narodzenie i w ferie. Mam  kuchnie gazową głównie pod mojego Tatę, który nie poradził by sobie z indukcją - 4 butle / rok.  

Instalacja PV bez magazynu ale kupiłem już 2x16 kWh LiFePO4. Czekam na dostawę a później na montaż. 

Liczę na zwiększenie autokonsumpcji o kolejne ~3000kwh/rok + ładowanie magazynów w taniej taryfie i rozładowanie w drogiej. Dołożenie magazynu z robocizną to 16tys zł. i tu liczę na zwrot inwestycji w 4.5roku. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Na rynku motoryzacyjnym zabraknąć może wkrótce nawet 40 proc. procesorów niezbędnych do produkcji nowych aut. Decyzja Holandii o przejęciu kontroli nad firmą Nexperia, której właścicielem jest chiński koncern Wingtech, spowodowała kryzys na linii Amsterdam-Pekin. Chińczycy zareagowali zakazem eksportu produkowanych w Chinach chipów Nexperii, co wywołało panikę w branży motoryzacyjnej. Na przerwy w produkcji szykują się m.in BMW, Mercedes, Volkswagen czy Honda. To wymarzony scenariusz dla chińskich producentów samochodów szturmujących rynki Starego Kontynentu.

Żeby nie było że chcieli wydymać freda a teraz fred wydyma ich %-)

Cytat

Holandia przejmuje chińskiego producenta chipów. Pekin stanowczo odpowiada

Rzeczniczka ministerstwa handlu ChRL He Yongqian oświadczyła w czwartek, że Chiny „stanowczo sprzeciwiają się” przejęciu przez rząd Holandii kontroli nad należącym do chińskiej firmy producentem chipów Nexperia. Władze holenderskie argumentowały swoją decyzję zagrożeniem dla bezpieczeństwa technologicznego Europy.

Cytat

Wykorzystano przy tym ustawę o dostępności towarów z 1952 r., która zezwala Hadze na interweniowanie w działalność prywatnych firm, by zagwarantować dostęp do krytycznych produktów w razie kryzysowych sytuacji.

W ramach działań tych Haga uzyskała prawo do blokowania lub cofania decyzji zarządu firmy. Na mocy ustawy na stanowisku prezesa spółki zawieszono Zhanga Xuezhenga, a akcje spółki trafiły pod kontrolę zewnętrznego powiernika.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Holandia-przejmuje-chinskiego-producenta-chipow-Nexperie-Pekin-stanowczo-odpowiada-9025594.html

Edytowane przez Camis
Opublikowano
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

czytałem te tematy i na tym forum i na tamtym starym forum. Można było nieźle się pośmiać.

Nie chodzi o temat, dałem Ci link do mojego wpisu w którym odnoszę się do ostatnich słów Gatesa i masz tam link w ogóle do całego jego wpisu jaki zamieścił na swojej stronie.

Opublikowano
Cytat

Media: ETS2 może podwyższyć ceny energii w Polsce

- Po wprowadzeniu ETS2, ceny (ogrzewania - red.) w trzech milionach gospodarstw domowych w Polsce mogą wzrosnąć nawet o 150 proc. Dlatego Polska należy do najzagorzalszych przeciwników ETS2 - powiedział telewizji NTV Bernd Weber, szef think tanku Epico Klima-Innovation z siedzibą w Brukseli

https://wiadomosci.wp.pl/media-ets2-moze-podwyzszyc-ceny-energii-w-polsce-7217894141823584a

ciekawy fragment bo na polskim forum mamy wielu zwolennikow i obroncow ETS2, czyzby ruskie onuce?

• Haha 1
Opublikowano

https://www.rp.pl/nieruchomosci/art43267961-nadchodza-duze-zmiany-w-oplatach-za-smieci-jest-nowy-projekt-rzadu

Przynajmniej będzie się oplacało przechowywać odpady w chmurze, jak ETSy nas bedą dobijać. 

Mam wrażenie że nasza droga zatoczyła koło i wracamy skąd przyszliśmy czyli do lat 90. W granicach 2010r wrzucałem wszystkie śmiecie do jednego kosza, śmieciara odbierała, płaciłem 13zl za cały kibel i wszystko było ok... Kurde... Co poszło nie tak :hmm:

Opublikowano
8 minut temu, Totek napisał(a):

Mam wrażenie że nasza droga zatoczyła koło

śmieci dalej beda drogie i opalcane w kilku miejscach,czego wcześniej nie było.

Duzo osób  sobie z tego zyje i nie oddadzą tego

Opublikowano
23 minuty temu, janek25 napisał(a):

śmieci dalej beda drogie i opalcane w kilku miejscach,czego wcześniej nie było.

Duzo osób  sobie z tego zyje i nie oddadzą tego

będą jeszcze droższe bo zakłady które odbierały odpady, zarabiały na plastikach ale już nie będą bo kaucja

Opublikowano
Teraz, ptys napisał(a):

będą jeszcze droższe

wiem ,obecnie śmieciowska wygladają jak gabinety  lekarske które sa odwiedzane przez przedstawicieli medycznych ;)

1 minutę temu, ptys napisał(a):

ale już nie będą bo kaucja

tez lepszy wal,przebitka 1000%

Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

wiem ,obecnie śmieciowska wygladają jak gabinety  lekarske które sa odwiedzane przez przedstawicieli medycznych ;)

najśmieśniejsze to że nie o ochronę środowiska chodzi tylko o kasę, dotychczas zakład odbierał plastyki z jednego miejsca a teraz rózni odbiorcy będą jeżdzili po setkach sklepów dziesiatki kilometów i znowy planeta zapłonie przez ten ślad węglowy, straszna lipa ale musimy wierzyć że rzad chce dla nas dobrze :sex:

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio gadałem z dacharzem.

Mowi ze za szlake z dachu biora jakby przywozili Uran xD

Farmazoniarze biorą to na drogi.... 

3 minuty temu, ptys napisał(a):

najśmieśniejsze to że nie o ochronę środowiska

wiadomix .Przyjmują do 1,5 tony betonu by sie ludzie masowo nie pruli.

A jak ktoś remontuje dom to musi mieć przecież kase wiec zapłaci

Edytowane przez janek25