SuLac0 353 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 10 godzin temu, Kris194 napisał(a): Biorąc pod uwagę jak dynamicznie rozwija się technologia to spalinówki zwyczajnie nie będą miały sensu za 10 lat. jest jeszcze jedna istotna kwestia, szczegolnie w obecnej sytuacji geopolitycznej - EU nie ma wystarczajacej ilosci zasobow ropy/gazu, aby uniezaleznic sie od dostaw z zewnatrz. glownym celem strategicznym EU jest wiec OZE, bo to jest jedyna mozliwsc aby byc energetycznie niezaleznym. auta spalinowe najzwyczaniej nie pasuja do tej strategii.
Camis 5 885 Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia 33 minuty temu, Kris194 napisał(a): Kocioł gazowy kondensacyjny 2-funkcyjny Ale to bez dotacji we własnym zakresie.
Kris194 4 714 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia No nie, w tym roku jeszcze są dotacje na kotły gazowe.
Camis 5 885 Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) Jedni piszą tak inni inaczej: Cytat Od 31 marca rusza nowa edycja programu Czyste Powietrze, która całkowicie wyklucza dofinansowanie zakupu kotłów gazowych, głównie ze względu na unijne wytyczne dotyczące źródeł opartych na paliwach kopalnych. Osoby, które wcześniej zainwestowały w zakup kotłów gazowych licząc na refundację, będą mogły skorzystać z osobnego, krajowego programu wsparcia przygotowanego przez NFOŚiGW. Nowy program obejmie tylko te osoby, które kupiły kotły gazowe do końca 2024 roku; szczegóły dotyczące wysokości dofinansowania oraz kryteriów przyznawania zostaną przedstawione w najbliższym czasie. https://globenergia.pl/kupiles-w-tym-roku-kociol-gazowy-dotacji-z-czystego-powietrza-nie-dostaniesz/ Edytowane 11 Kwietnia przez Camis
Kris194 4 714 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 22 minuty temu, Camis napisał(a): Jedni piszą tak inni inaczej: No to nie wiem, ja sprawdziłem na stronie Poznania https://bip.poznan.pl/bip/sprawy/kawka-bis-procedura-skladania-wniosku-o-dofinansowanie,2484/ edit Już wiem o co chodzi, to dwa zupełnie oddzielne programy. W przypadku programu Czyste Powietrze jest tak jak mówisz https://czystepowietrze.gov.pl/wez-dofinansowanie/pytania-i-odpowiedzi/nowy-program-czyste-powietrze-obowiazujacy-od-31-marca-2025 Edytowane 11 Kwietnia przez Kris194
Dimazz 565 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia No jest duży burdel w tym programie. Kotły gazowe kupione do końca 2024 mogą być wliczane i można do sierpnia korzystać ze starych audytów. Od sierpnia nowe zasady audytów. Fajnie jakby coś się zmieniło na lepsze w finansowaniu bo to jest jeden wielki wał obecnie i nabijanie milionów pośrednikom. Firmy pośredniczące które są wymagane przy dotacji 100% brały ponad połowę kasy dla siebie za pośrednictwo. Firmy popadały ludzie mają do zwrotu dziesiątki albo setki tysięcy złotych urzędowi i co miesiąc do tego dochodzi kilka stów samych odsetek. Zrobił się niezły bałagan przez przerwanie programu i to jak ten program działał. Firmy brały prefinansowanie w wysokości 68k zł i za to robiły całość u ludzi. Te lepsze firmy bo te gorsze jeszcze bardziej ograniczały koszty i robiły za 40k. Pełne dofinansowanie z podatkiem wynosi około 150zł. Ile to kasy na czysto za nic z jednej osoby. 1 minutę temu, Kris194 napisał(a): No to nie wiem, ja sprawdziłem na stronie Poznania https://bip.poznan.pl/bip/sprawy/kawka-bis-procedura-skladania-wniosku-o-dofinansowanie,2484/ Jak chcesz wyższą formę dotacji to mocno uważaj na pośredników i przekalkuluj sobie czy warto bo ich marże są na tyle wysokie że czasem warto wziąć samemu ekipę z niższego progu i uważaj co wpisujesz we wniosku bo urzędnik może przez 5 lat sprawdzić co i jak zostało zrobione.
Kris194 4 714 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 5 minut temu, Dimazz napisał(a): Jak chcesz wyższą formę dotacji to mocno uważaj na pośredników i przekalkuluj sobie czy warto bo ich marże są na tyle wysokie że czasem warto wziąć samemu ekipę z niższego progu i uważaj co wpisujesz we wniosku bo urzędnik może przez 5 lat sprawdzić co i jak zostało zrobione. Ja już 7 lat temu wymieniłem u siebie kopciucha na kocioł gazowy ale dzięki za troskę
Kris194 4 714 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 3 minuty temu, Karro napisał(a): Ty nic nie wiesz a się wypowiadasz. Z termoizolacja na pewno nie ma dotacji Niektóre miasta mają swoje własne programy, niezależne od rządowych 5 minut temu, Karro napisał(a): Jakich bzdur ? Już tłumaczyłem, nie ma żadnego bana na gaz ziemny od 2040 r.
Kris194 4 714 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 17 minut temu, Karro napisał(a): A ja wkleiłem na to artykuł. A ja dyrektywę unijną, do której ten artykuł się odnosi albo raczej próbuje się odnosić bo zawiera tezę, której w tej dyrektywie nie ma. 17 minut temu, Karro napisał(a): U mnie kwity każą nosić z 2023 A gaz sobie możesz założyć ale bez dotacji Nie wiem gdzie mieszkasz ale widocznie nie macie własnego, miejskiego programu, jedynie rządowy. Edytowane 11 Kwietnia przez Kris194
Badalamann 981 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 1 godzinę temu, Camis napisał(a): W Łodzi zakaz jest od stycznia 2024, fakt kozami itp ogrzewaczami można jarać do stycznia 2026. Poza tym na co wymienisz kopciucha w kamienicy?., gdzie sobie założysz pompę ciepła albo klimatyzator?. Na to samo na co wymienili w Krakowie.
LeBomB 2 052 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia @Karro jeżeli ktoś kupił kocioł gazowy przed zawieszeniem programu czyste powietrze czyli do końca 2024 roku, to w 2025 roku może jeszcze ubiegać się o dotację w ramach programu rządowego. Jeżeli nie, to na nowy piec gazowy nie dostaniesz dotacji, a jak kupisz za własne pieniądze i będziesz chciał dotację na termomodernizację, to jej nie otrzymasz. Ulga termomodernizacyjna dotyczy tylko przypadku wcześniejszego zakupu pieca lub rozwiązań modernizacyjnych pozbawionych źródeł ciepła spalających paliwa kopalne. Nie przeszkadza to jednak samorządom na tworzenie własnych programów dotacji, jeżeli lokalnie jest taka potrzeba. 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) @Karro z programów rządowych gaz bez dotacji, bo to idzie z programu Czyste Powietrze. Z lokalnych programów można i są w Polsce gminy, które dalej dofinansowują montaż pieca gazowego, ale muszą to robić ze środków własnych, bez wsparcia środkami z programów krajowych. Także po prostu gmina w której mieszkasz może tego nie finansuje, bo nie ma kasy, ale nie jest tak, że całkowicie nie może. Edit: jak chcesz piec na pellet, to dofinansowanie do takiego jest normalnie w programie Czyste Powietrze. Edytowane 11 Kwietnia przez LeBomB
LeBomB 2 052 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia https://www.czystepowietrze.eu/o-programie, Cytat Kocioł na pellet drzewny o podwyższonym standardzie I takie kotły nie powinny być wykluczone ani przez ustawę antysmogową, ani przez lokalne przepisy antysmogowe.
LeBomB 2 052 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) @Karro to ktoś Cię wprowadza w błąd, albo chcesz dostać dofinansowanie na piec klasy niższej niż 5 Edit: opcjonalnie uchwała wymaga pieca zgodnego z wymaganiami ekoprojekt, którr są bardziej rygorystyczne niż klasa 5. Musisz doczytać w lokalnych przepisach. Edytowane 11 Kwietnia przez LeBomB
LeBomB 2 052 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) @Karro Nie ma ogólnopolskiej ustawy antysmogowej. Masz wyłącznie lokalne uchwały antysmogowe. Więc jeżeli u Ciebie nie można nawet nowoczesnego pieca na pellet to wyłącznie wymóg lokalny, nie ogólnopolski. Zatem dopóki nie wiem o jakim mieście mowa, to jeśli sam tego nie doczytasz, to mi nic dalej do tego. Przepisy ogólnopolskie nie zakazują pieców na pellet o podwyższonym standardzie. Edytowane 11 Kwietnia przez LeBomB
LeBomB 2 052 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia @Karro Tu masz wszystkie uchwały: https://bip.pomorskie.eu/m,505,uchwaly-antysmogowe.html W nich faktycznie jest zapis: Cytat W instalacjach wskazanych w § 5 dopuszcza się stosowanie wyłącznie następujących rodzajów paliw, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4: 1) paliwa gazowego w rozumieniu art. 3 pkt 3a ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne; 2) gazu płynnego LPG; 3) lekkiego oleju opałowego w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 660). Ogólnie w programie czyste powietrze kotły na pellet są dotowane i jest nawet lista urządzeń (trzeba wybrać odpowiednią kategorię i dostajesz listę kotłów na pellet) https://lista-zum.ios.edu.pl/bepub/ben001.aspx#SEARCHRES Zatem ograniczeniem są wyłącznie ograniczenia regionalne wprowadzone 5 lat temu.
TheMr. 2 602 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 5 godzin temu, Camis napisał(a): W Łodzi zakaz jest od stycznia 2024, fakt kozami itp ogrzewaczami można jarać do stycznia 2026. Poza tym na co wymienisz kopciucha w kamienicy?., gdzie sobie założysz pompę ciepła albo klimatyzator?. Przyłączenie kamienic do ogrzewania miastowego. I odpowiednia modyfikacja kamienic, u mnie takie coś było, i będzie robione nadal.
Kris194 4 714 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Odnośnie tego o czym mówisz, dzisiaj przypadkiem trafiłem na ten artykuł https://gloswielkopolski.pl/kamienice-na-starowce-w-lesznie-ma-ogrzac-miejska-cieplownia-to-sposob-na-walke-z-kopciuchami-w-srodmiesciu/ar/c1p2-27017755 300 kamienic w centrum zostanie podłączonych do miejskiej sieci ciepłowniczej. W małych miastach jak widać się da, w dużych już gorzej. U mnie z kolei w tym roku zarządca budynku wymienia pozostałych jeszcze kilka kopciuchów na kotły gazowe.
Camis 5 885 Opublikowano 12 Kwietnia Autor Opublikowano 12 Kwietnia 10 godzin temu, TheMr. napisał(a): Przyłączenie kamienic do ogrzewania miastowego W Łodzi się nie da, Veolia nie chce podłączać nowych kamienic. 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Cytat Komisja Europejska dba o to abyśmy nie mogli kupować aut EV zbyt tanio Obecne taryfy celne dla chińskich aut EV to 45.3%. Trwają negocjacje pomiędzy EU a Chinami aby zastąpić je podwyższeniem cen minimalnych tych aut o odpowiednio: 17% dla marki BYD, 18.8% dla Geely oraz 35.3% dla SAIC, plus oczywiście standardowe europejskie cło importowe w wysokości 10%. https://www.reuters.com/business/autos-transportation/eu-china-start-talks-lifting-eu-tariffs-chinese-electric-vehicles-handelsblatt-2025-04-10/ cena minimalna XD zamiast pobierac cla do naszego budzetu to wola zeby cena i tak byla wysoka ale dodatkowa kase zgarneli chinczycy XDDDDDDD juz widzicie jak bardzo tu chodzi o ekologie, planeta plonie, ale uratujesz ja jesli kupisz chinskie ev za troche wiecej z cena minimalna XD
LeBomB 2 052 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia 3 godziny temu, kubikolos napisał(a): zamiast pobierac cla do naszego budzetu to wola zeby cena i tak byla wysoka ale dodatkowa kase zgarneli chinczycy XDDDDDDD Nie wiem jak najprościej to wytłumaczyć, ale spróbuję. UE żeby ratować rodzimy rynek samochodów elektrycznych nałożyła cła na auta z Chin. Co się okazało? Że to niekoniecznie się sprawdzi, bo Europejczycy nie chcą drogich aut europejskich, a wolą tańsze chińskie, których cena zaczęła zależeć mocno od cła. Sprzedaż elektryków z Chin zaczęła spadać, a europejskich wcale znacząco nie wzrosła. Co zatem próbują zrobić? Żeby chińskie auta nie odstawały cenowo od europejskich i żeby europejskie koncerny miały w ogóle jakąś możliwość konkurencji, to sobie ktoś wymyślił, że zdejmie cła, ale ustali cenę minimalną. Powodem nie jest to, że ktoś nie dba o ekologię czy dba o interes Chin. Powodem jest to, że ktoś miał błędne myślenie, że cła załatwią sprawę i uratują europejskich producentów aut elektrycznych i się grubo ten ktoś pomylił. 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia to ze ktos nie dba o ekologie to juz oczywiste ale wprowadzania ceny minimalnej zamiast cla to juz kompletna paranoja w stylu europejskim dla obywatela to nie robi roznicy czy jest clo, czy cena minimalna (XD) ale dla chinczyka roznica juz jest mozliwe ze to padanie na kolana przed chinczykiem w zwiazku z USA
LeBomB 2 052 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia 5 godzin temu, kubikolos napisał(a): dla obywatela to nie robi roznicy czy jest clo, czy cena minimalna (XD) Robi jeżeli cena minimalna będzie niższa niż cena normalna + cło
adashi 1 637 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia 6 godzin temu, LeBomB napisał(a): Co zatem próbują zrobić? Żeby chińskie auta nie odstawały cenowo od europejskich i żeby europejskie koncerny miały w ogóle jakąś możliwość konkurencji, to sobie ktoś wymyślił, że zdejmie cła, ale ustali cenę minimalną. To łudząco podobne do obłędu lub działania w warunkach korupcji.
kubikolos 1 324 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia 14 godzin temu, LeBomB napisał(a): Robi jeżeli cena minimalna będzie niższa niż cena normalna + cło zarowno cene minimalna jak i clo ustala ten sam gracz i po co te fikolki w obronie komuszych zapedow? nie wiem
Rekomendowane odpowiedzi