Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.02.2025 o 22:13, Camis napisał(a):

Przyjechali kazali założyć instalacje PV za 160k zł na nowych warunkach a teraz trza płacić   :rotfl2:

Czytałem artykuł i z tym kolesiem od kilofa to przeanalizowali rachunek i okazało się, że  na rachunku była głównie opłata za moc bierną, bo miał źle ustawioną instalację. Ale niewiele mediówdobgrzebało ię tak daleko, większość skupiło się na sensacyjnych nagłówkach.

Opublikowano
6 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Myślałem że filmiki, które pokazują że nie można czegoś zrobić w samochodzie bo nie ma się wykupionej subskrypcji to fake filmiki ale wychodzi na to że to faktycznie prawda.

https://ithardware.pl/aktualnosci/jeep_uzytkownicy_reklamy-38896.html

Teraz nawet warsztaty muszą mieć subskrypcję i łączność z serwerami producenta aby odczytać kody błędów :E

Opublikowano

@Klakier1984 Co w tym dziwnego? Ogrzewanie domów jednorodzinnych gazem to etap przejściowy w ramach transformacji energetycznej.

Wcześniej takim było przejście z "kopciuchów" na nowoczesne piece z podajnikiem. Też robiono to zachętami-dotacjami do wymiany. Teraz już na węglowy nie dostaniesz dotacji a niedługo go nie zainstalujesz, a za jeszcze kilka lat w ogóle będzie zakaz palenia węglem. Np w Krakowie już jest, reszta Małopolski to chyba 2030 czy niedługo później.

Z gazem będzie kolejne 20 lat jeszcze pewnie, skoro dopiero od 2040 nie będzie można ich instalować w już stojących budynkach, to pełny zakaz ogrzewania gazem pewnie dopiero ok 2050.

P.S. Twoje "niedługo" to 5 lat dla nowych domów i 15 dla już istniejących. Moim daniem całkiem długo.

Opublikowano (edytowane)

W domach jednorodzinnych... A co z Wielorodzinnymi kamienicami np? Pompe ciepla mam sobie w na sciane powiesic ktora mam 120lat? Co z tego ze budynek bedzie docieplony jak i tak nawet przy tym samsym zurzyciu ETS2 zadba ze rachunki beda coraz wyzsze? Powodzenia z taka logika. Po pogonieniu lewicy z komueuropy moze uda sie to jeszcze zatrzymac. W USA juz slomki wrocily z plastiku (papierowe do napojow to najglupszy pomysl jaki mozna bylo wymyslic). Eurpejczycy tez musza przetrzec oczy i moze USA to pokaze. 

Zadowlonie i poparcie spoleczne widze jest:

image.thumb.png.0182ad2fe0058c70813907963ebb7646.png

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

@aureumchaos budynki wielorodzinne najlepiej podpinać do miejskiej sieci ciepłowniczej.

Jeśli mowa o takich, gdzie każdy samodzielnie ogrzewa mieszkania, to też a jak się nie da to to samo co z domami jednorodzinnymi będzie.

Nie wiem kto i jak miałby "pogonić" "lewicę" z UE. Ani co miałoby to zmienić.

W różnych państwach wygrywają i rządzą tak partie lewicowe, centrowe jak konserwatywne. U nas przecież rządził konserwatywny PiS gdy ustalano i uchwalano obecnie wdrażane plany dotyczące transformacji. W wielu państwach UE podobnie u władzy była i jest prawica czy centrum.

Za wyjątkiem populistycznych dzbanków reszta rozumie zagrożenia wynikające ze zmian klimatycznych, i konieczność walki z nimi. W tym kluczowej dekarbonizacji.

Jeśli piszesz o USA to Trump i rząd federalny to jedno, ale wiele zależy od poszczególnych stanów. Taka Kalifornia i Nowy York raczej nie wyłamią się z wewnętrznych transformacji. A za kilka lat zmieni się Prezydent i na poziomie państwowym również wrócą do porozumień klimatycznych i będą nadganiać.

Aczkolwiek nie mam pojęcia co to ma do tematu transformacji w samej Polsce i UE.

Opublikowano

@Badalamann Kilka osob juz mnie to obrazalo jak brakowalo argumentow. Smog jest problemem, czy zmiany kliatyczne zwolnia wraz ze mniejszona iloscia Co2 produkowana przez czloweika to temat rzeka. To co dzis wydaje sie niemozliwe moze sie zmineic dosc szybko. Od czasu covida slyszalem wiele niemozliwych rzeczy, pamietam jak bylo niemozliwe zeby Trump wygral wtedy 1 kadencje (druga byla juz gwarantowana), bylo niemozliwe zeby Rosja zaatakowala Ukraine ale sie stalo. Ostatnie lata pokazaly, ze wiele rzeczy szyblo i niewiarygodnie sie zmienia. Dunski wywiad pisze ze za 5 lat rosja bedzie gotowa do walki z polowa europy, dxzis wydaje sie to nie mozliwe... W polsce grzeje sie gazem 2mln ludzi. W skrajnym ubostwie zyje o ile pamietam 2,5mln. Nic tak nie motywuje ludzi do wyjscia na ulice jak bieda. Transformacja o ile jest potrzebna to tmpo wprowadzania jest za szybkie. I bieda tym spowodowana zemsci sie szybciej niz pozniej. Z moimch wszystkich znajomych nikt pozytywnie sie o tym nie wypowiada, kazdy chce to zatrzymac, czesc w ogole nie wierzy ze to przejdzie bo ludzie beda glodowac. Jakby nie patrzec jestesmy statytystyka ktora mowi ze jest wiecej oporu do transformacji niz klaskania. 

Opublikowano

No i dziś wciąż montuje sie nowe instalacje gazowe. Można w nowych budynkach jeszcze 5 lat, a w już używanych można będzie 15. Im bliżej terminów granicznych tym więcej osób będzie odchodziło od tych instalacji. To będzie proces trwający z 2-3 dekady, zanim wejdą zakazy grzania gazem.

Natomiast to samo co piszesz apropo gazu z dekadę temu pisano o paleniu bezklasowym węglem i "tym czym się da". Że masa biednych ludzi grzeje "kopciuchami" bo są biedni, nie dadzą rady zmienić i Polska/UE się wycofa ze z zakazów, albo będzie bunt społeczny i Polska wyjdzie z UE xD

O tym jak wyszło pisałem wyżej, możesz to też zwyczajnie zaobserwować w rzeczywistości.

Opublikowano

Przecież wiadomym jej, że nie można w nieskończoność rozszerzać ilości instalacji gazowych w domach (czy w elektrowniach) bo zacznie napotykać się na problemy z przesyłem (i odpowiedniej ilości zmagazynowania) tego surowca. Jest pewien poziom, do którego się dąży i do tego poziomu są dofinansowania. Później następuje nasycenie.

Opublikowano

@Klakier1984

Chodzi pewnie o "eko" w takim sensie że drzewa na pellet można sadzić , gaz ziemny w końcu się skończy lub będzie bardzo drogi w wydobyciu (UE pewnie nie wie o gazie drzewnym czy chociaż metanie z naszego :kupa:).

Sam jestem zdania że jak wojna się skończy , to ruski gaz będzie "eko".

@aureumchaos @Badalamann @trepek

U mnie w mieście 3 lata temu przy remoncie starych dróg tzw. "kocie łby" na osiedlu domków fińskich puścili "nitkę" pod ulicą i z tego co słyszałem to niemal wszyscy mają teraz gaz z sieci.

W tym roku na wiosnę planowany jest kolejny remont dróg (ścieżki rowerowe) na osiedlu domków obok i tam też wszyscy wyczekują na "rułę" z gazem i kanalizację.

Na skraju miasta jest malutkie osiedle bloków z cegły które od nie dawna ma CO i gaz z sieci (większość używała pieców kaflowych i gazu w butlach), z racji tego że osiedle było otoczone kamienicami robotniczymi. Ludzie tam mieszkający czekali +/- 30 lat na gaz i "ciepełko" miejskie - niektórzy tego momentu nie dożyli.

Wychodzi na to że obecna i przyszła rozbudowa infrastruktury w odległe/zapomniane miejsca jest opłacalna.

Opublikowano
1 godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Transformacja o ile jest potrzebna to tmpo wprowadzania jest za szybkie. I bieda tym spowodowana zemsci sie szybciej niz pozniej.

czyli to teraz tansofrmacje enegetyczna jest winna biedzie? bo ogolnie przyjete jest, ze to sytuacja gospodarcza, geoplityczna, niskie PKB, inflacja i lezace reformy dot swiadczenia spolecznych. ale ok. taka narracja jest zbyt skomlikowana. ciemny lud szybciej kupi "stonke z ameryki" niz realne problemy o wiekszym zasiegu. prymitywne i proste wskazanie jednego winnego zawsze mialo poklask. teraz zamiast stonki trafilo na transformacje

Opublikowano
2 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Smog jest problemem

To jak wiesz, że smog jest problemem, to rozumiem, że wiesz jak smog działa lokalnie i co powoduje w kwestii temperatury tu gdzie występuje i jak wpływa lokalnie na warunki klimatyczne. Teraz wyobraź sobie, że zwiększając stężenie gazów cieplarnianych (które odnosi się do CO2, dlaczego, dawałem link wczoraj) w atmosferze, powodujesz te same skutki, ale globalnie.

3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Co z tego ze budynek bedzie docieplony jak i tak nawet przy tym samsym zurzyciu ETS2 zadba ze rachunki beda coraz wyzsze?

Z których dokumentów ETS2 wynika, że docieplony budynek, spełniający wyższe wymagania energetyczne, udowodnione audytem energetycznym, będzie płacił coraz wyższe rachunki?

3 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Po pogonieniu lewicy z komueuropy moze uda sie to jeszcze zatrzymac.

Mówisz o tej komunoeuropie, która tym biednym dofinansowuje przejście transformacji energetycznej? 

Opublikowano
38 minut temu, Cappucino napisał(a):

Z czyjej kieszeni?

Póki więcej z UE dostajemy niż płacimy, to można powiedzieć, że z kieszeni innych. Tylko jakie to ma w tym momencie znaczenie? Narracja wypowiedzi do której się odnosiłem była taka, że zmiany wygenerują biedę, a ja tylko odpowiadam, że żeby temu zapobiec jest społeczne rozwiązanie systemowe.

Opublikowano
5 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

@Klakier1984

Chodzi pewnie o "eko" w takim sensie że drzewa na pellet można sadzić , gaz ziemny w końcu się skończy lub będzie bardzo drogi w wydobyciu (UE pewnie nie wie o gazie drzewnym czy chociaż metanie z naszego :kupa:).

Sam jestem zdania że jak wojna się skończy , to ruski gaz będzie "eko".

Z podkreśleniem się zgadzam na 99% choć nie mam pojęcia jak to ludziom wytłumaczą.

Co do kwestii eko to dawno pozbawiłem się wszelkich złudzeń. Jak się Niemcom opłaca to jest eko ;) widać mają tam najlepszy lobbing.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Z mojej. I fajnie :) 

Z twojej to ledwo jednemu na jakieś kołki do styropianu starczy.:E

18 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Póki więcej z UE dostajemy niż płacimy, to można powiedzieć, że z kieszeni innych.

Mimo wszystko to z kieszeni obywateli. Faktycznie hojność unijnych urzędników, którzy najpierw wyciągają z twojej kieszeni kasę, potem nakazują robić totalny remont domu wmawiając, że ci pomagają dając to co wcześniej zabrali, ale musisz jeszcze wyciągnąć z drugiej kieszeni bo wszystkiego nie pokryją.:E

Unia nie ma żadnych pieniędzy, żeby nam dać, to jest kasa podatników. Prędzej czy później oddasz te kasę, już się o to postarają.:lol2:

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
30 minut temu, Cappucino napisał(a):

Unia nie ma żadnych pieniędzy, żeby nam dać, to jest kasa podatników. Prędzej czy później oddasz te kasę, już się o to postarają.:lol2:

Nie musisz mi tego tłumaczyć. Doskonale wiem jak działają te mechanizmy. Nie zmienia to faktu, że obecnie taki układ dalej nam się bardzo opłaca. Tylko póki ludzie nie zaczną się interesować, to władza ich dalej będzie dymać na kasę. Nie wiem, czy wiesz, ale Polska jest przewidziana jako beneficjent z największym udziałem procentowym do pozyskania unijnych środków na wspominane modernizacje. Dlaczego? Bo jesteśmy mocno w tyle z pewnymi tematami, to sprawia, że jako kraj "goniący" dostaniemy więcej, np. z kieszeni Niemców czy Francuzów. 

No ale rozumiem, że według Ciebie wyrównywanie szans jest złe, więc niech każdy gnije w swoim grajdołku. A co jak kogoś nie stać? Wtedy co? Nie róbmy po prostu nic? Nie zmieniajmy, nie modernizujmy, nie rozwijajmy się? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.02.2025 o 19:27, gotrunks napisał(a):

Teraz nawet warsztaty muszą mieć subskrypcję i łączność z serwerami producenta aby odczytać kody błędów :E

Wujek jest mechanikiem i właśnie mówił że jak przyjdzie niektóre elektryki naprawiać to nie dość że trzeba się łączyć z serwerem to jeszcze zagranicznym. Bo inaczej czegoś tam się nie da zrobić. xd.

Edytowane przez sabaru128