Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, offensive napisał(a):

faktycznie poziom zycia dla ludzi w duzych miastach wzrosl, 'zyje sie lepiej'. Jak bardzo to kontrastuje z jakimis wiochami w polu - ciezko mi powiedziec, ale po samej Moskwie ponoc widac ze kraj prze do przodu. 

Ja znam Rosjan z małych miejscowości i tam dopiero jest różnica. To skutek tych gigantycznych wypłat dla ochotników. Dzielić się tym może nie dzielą, ale jak 2-4 osoby na wioskę ma te wypłaty to całej wiosce kupują drobne prezenty.

Opublikowano

Żarty, żartami ale to może mieć faktyczne przeniesienie jakiegoś tam kapitału do tych najbiedniejszych miejsc.

Takie wdowy wydają te pieniądze głównie lokalnie więc jakiś tam obrót jest. Trudno stwierdzić poziom kwot ale jak w małej społeczności kilka osób dostanie takie zasilenie to może to faktycznie zmieniać wymiar życia małej społeczności. 

Nie zmienia to faktu, że ktoś nie żyje ale pewnie i tak okrzykną go bohaterem, a to że dostał dronem podczas "srania" to już inna sprawa.

Opublikowano
21 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Wolski mówił że Rosja ma dwie armie zachomikowane to jest około 250k ludzi.
One mają służyć do prawdopodobnych ofensyw.

To jest pikuś do 1945 gdzie Armia Radziecka miała ponad 11 mln żołnierzy, a USA na dwóch frontach, Europa i Pacyfik ponad 15 mln żołnierzy. :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, bergercs napisał(a):

Import USA z Rosji wyniósł w ubiegłym roku 3 miliardy USD.  Coś tam jeszcze na obronę pomarańczowego szympansa?

Hmm???

No gdzieś dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele, a 3 osoby bez sprawdzenia dają ci lajki... :) 

Owszem była wymiana handlowa z rosją ale te 3 miliardy to był eksport z USA do rosji.

Po ogłoszeniu przez prezydenta Trumpa nowych ceł pojawiło się pytanie, dlaczego Rosja nie znalazła się na liście krajów objętych tymi działaniami. Jest na niej dotknięta wojną Ukraina, która została objęta 10-procentowym cłem.

Według przedstawiciela Białego Domu Rosja została pominięta, ponieważ już obowiązujące sankcje związane z wojną na Ukrainie skutecznie zredukowały handel między USA a Rosją do zera.

https://wiadomosci.wp.pl/wszyscy-oberwali-clami-a-moskwa-nie-tak-wyglada-niekonsekwencja-trumpa-7142090914909152a

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubio napisał(a):

Hmm??? No i komu tu wierzyć? :) Poproszę o źródło.

Naprawdę nie umiesz użyć Internetu aby sprawdzić dane publicznie dostępne i publikowane przez strony rządowe? Czy rubelki nie pozwalają?

A zapomniałem, co Putin powie, a teraz też i Trump, to świętość...

Edytowane przez MaxaM
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MaxaM napisał(a):

Naprawdę nie umiesz użyć Internetu aby sprawdzić dane publicznie dostępne i publikowane przez strony rządowe? Czy rubelki nie pozwalają?

Za to ty jesteś tak zaślepiony postawioną tezą, że jedynie co to umiesz obrażać i to z pełną świadomością obrażania bo oczywiście wiesz, że nie ma żadnych rubelków, a jak naprawdę tak myślisz to błyskawicznie donoś do ABW albo spotkamy się w sądzie Panie @MaxaM ;D

wymiana handlowa z rosją obejmowała 3 miliardy, ale to był eksport z USA do rosji. To są publicznie dostępne źródła :) Ja prd. jak wam Zełenski nawet powie, że jest w czarnej d. to wy i tak będziecie wiedzieć lepiej. Szkoda słów...

@Mar_s czy ciągłe insynuowanie, że ktoś dostaje za coś rubelki czyli czytaj jest opłacanym trollem albo agentem bez podania jakiegokolwiek dowodu jest zgodne z regulaminem forum?

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, hubio napisał(a):

wymiana handlowa z rosją obejmowała 3 miliardy, ale to był eksport z USA do rosji. To są publicznie dostępne źródła :) Ja prd. jak wam Zełenski nawet powie, że jest w czarnej d. to wy i tak będziecie wiedzieć lepiej. Szkoda słów...

@Mar_s czy ciągłe insynuowanie, że ktoś dostaje za coś rubelki czyli czytaj jest opłacanym trollem albo agentem bez podania jakiegokolwiek dowodu jest zgodne z regulaminem forum?

Nieprawdą jest co piszesz

Stacja Fox News pytała o tę sprawę Scotta Bessenta, sekretarza skarbu USA. Odpowiedział, że USA "nie prowadzą handlu" z tymi krajami, bo podlegają one sankcjom. W rzeczywistości, choć import rosyjskich dóbr do USA radykalnie zmalał ze względu na sankcje i embarga na rosyjskie surowce, w 2024 r. wartość importowanych towarów wyniosła 3 mld dol.

Na liście tymczasem znalazły się inne objęte sankcjami USA państwa takie jak Iran, a także nawet terytoria zamorskie Francji, Australii czy Nowej Zelandii, w tym niezamieszkałe australijskie wyspy Heard i McDonald, czy liczący niecałe 3 tys. mieszkańców norweski Svalbard.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/co-z-clami-usa-na-rosje-nie-potrafili-wyjasnic/c8qj2pn

Witam przywiało mnie tu z forum Parkietu które mi zamknęli :(

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@drex1 i to jest właśnie przykład merytorycznej rozmowy, a nie wyzywania od rubelków i bardzo słabego moim zdaniem przyczepiania się do literówek. Ja pisałem na podstawie artykułu z wp, ty podałeś inne, ale też wiarygodne źródło. No i jak to bywa w XXIw trzeba szukać prawdy albo komuś zaufać.

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś mówił co Fiutin Ci kazał mówić, to też byś połowę z tego zapomniał.

BTW. Taryfy na cały świat = niszczenie gospodarek.

Zachodu najbardziej.

Kolejny punkt do "Trumpa zachowania pasujące do scenariusza, w którym jest ruskim koniem trojańskim w Białym Domu"

A brak Rosji na liście ceł, to już tylko wisienka na torcie.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

@VRman to nie jest wszystko takie czarno-białe. Amerykanie byli dużym rynkiem zbytu na towary z UE, ale to nie działało w drugą stronę. Zobaczymy. Jak na partię republikańską, która zawsze opowiadała się za wolnym rynkiem to dosyć dziwne posunięcie. De facto Trump zmusił Amerykanów do kupowania wyłącznie tego co amerykańskie... To po prostu maksymalnie protekcjonistyczna polityka. Jak już pisałem w dziale politycznym wygrał wybory bo jest człowiekiem z XXw, ale jednocześnie myślenie XX wieczne, podobnie zresztą jak putler, kompletnie już nie przystaje do realiów XXIw gdzie nie ma kapitalizmu, a jest globalizm nazywany przeze mnie władzą korporacji. Cła, które mają ochronić amerykański rynek mogą paradoksalnie mu zaszkodzić bowiem cały obecnie rynek to sieć naczyń połączonych. Uderzenie w firmy z UE, Chin i reszty świata może rykoszetem się odbić na gospodarce amerykańskiej. Ale zobaczymy... Jak PiS wprowadzał 500+ tęgie głowy ekonomiczne wieściły upadek polskiej gospodarki i kryzys. Nic takiego się nie zadziało bo 500+ rozkręciło popyt wewnętrzny dając spore przyśpieszenie.

Opublikowano
Cytat

Ukraiński przywódca wyraził przekonanie, że osiągnięcie rozejmu jest możliwe w "najbliższych tygodniach, może miesiącach".

Oświadczył, że Ukraina, dążąc do osiągnięcia sprawiedliwego pokoju, nie uzna okupowanych terytoriów za rosyjskie ani nie zgodzi się na zmniejszenie swojej armii.

jesli to prawda to on jest bardzo mocno oderwany od rzeczywistości.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bergercs napisał(a):

Widocznie jednak oni sprawdzili. To  po "twojej" stronie są tacy, co nic nie sprawdzają i jedynie "confused" potrafią "dać".

No nie wiem. Podałem wam artykuł z wp. Oficjalne stanowisko z Białego Domu jest takie, że te 3 miliardy to eksport, a nie import. Na razie mamy jeden artykuł co podał @drex1 gdzie autor nie wskazuje żadnego źródła tylko po prostu przedstawia swoje zdanie.

Zresztą jeśliby to miała być prawda to tak uwielbiany przez was Biden miałby niby robić import z rosji na 3 miliardy? Przecież to kupy się nie trzyma. Nakładał ogromne sankcje, całkowicie wspierał Ukrainę i miałby w 2024 r jednocześnie importować z rosji?

A tu jest jeszcze artykuł ZANIM Trump był prezydentem co potwierdza to co JA PISAŁEM:

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-ograniczaja-import-z-rosji-najnizsza-wartosc-od-28-lat/6swsr5m

Import miał wynosić ok 186mln co jest groszami w skali kraju. Więc nie wiem kto niby co sprawdza i bezmyślnie daje lajki... Widać, że jedziecie pod tezę równo byle się przekaz zgadzał... :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

A zapomniałem, co Putin powie, a teraz też i Trump, to świętość...

Jak to mowia "dobry rubel nie jest zly" :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...