Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, zdunzdun napisał(a):

Także tak, można jak widać stawiać taką tezę i to wręcz będąc ofiarą owej wojny.

Alternatywnie można także stawiać tezę o wielkiej wojnie dobra ze złem, być może nawet o skali wszechświatowej, obudowywać to argumentacją religijną albo nie. Wszystko zależy od poziomu zrozumienia rzeczywistości jaki mamy oraz od poziomu skłonności do mistycyzmu.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zdunzdun napisał(a):

Także tak, można jak widać stawiać taką tezę i to wręcz będąc ofiarą owej wojny.

Często ludzie popełniają błąd poznawczy. Być może znał osobę, która zarabia kokosy na wojnie. Wniosek? Wojna to tylko biznes, na pewno inni tak samo zarabiają i to jest zmowa aby zarabiać kasę.

Edytowane przez MaxaM
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, crush napisał(a):

Jaki interes mają Stany w obronie wschodniej flanki?

Ale takie wymierne. Nie te pierdy o solidarności i tych dobrych i złych?

Pomijam już, że pewnie pomarańczowy znowu chce coś wymusić. Choćby zakup sprzętu od nich.

Nooo... Żeby za 10 lat mieć nową mniejszość do odbijania.

Ruskich się nie powinno nigdzie wpuszczać.

Nie Rosjan tylko rosyjskojęzycznych z innych krajów.

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Ale mi się nie podoba taki relatywizm moralny. "Nie ma walki dobra ze złem, to jest biznes". Nagle wojna przestaje być złem w czystej postaci, nagle okazuje się, że warto prowadzić i finansować konflikty w których ktoś ginie. Co to ma być? Ja widzę, że niestety życie w dobrobycie korumpuje człowieka. Po WWII wiedzieliśmy czym jest wojna. Powstało między innymi takie NATO, aby nigdy już do tego nie wracać i co? Wystarczyło że poumierali ludzie pamiętający ostatnią wojnę i ludzkość znowu potrzebuje nauczki.

Dla niej siedzenie w tvpis też było tylko biznesem. Coś na zasadzie brała kasę ale się nie cieszyła i z poglądami też się nie utożsamiała :E Jej wypowiedź nie dziwi bo co innego może powiedzieć taka wyrachowana blond lala?

• Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, indexinfio napisał(a):

Nie Rosjan tylko rosyjskojęzycznych z innych krajów.

No to też jest potencjalnie ciężki temat. Ściągniesz rosyjskojęzycznych z Łotwy i nagle się za X lat okaże, że oni jednak się czują rosjanami.

5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Dla niej siedzenie w tvpis też było tylko biznesem. Coś na zasadzie brała kasę ale się nie cieszyła i z poglądami też się nie utożsamiała :E Jej wypowiedź nie dziwi bo co innego może powiedzieć taka wyrachowana blond lala?

To podobnie jak Giertych? 🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Czekamy zatem co tam wymyślili.

Biedroń jedzie skompromitować Trumpa, a w zamian Duda dostaje dożywotni ski-pass na Europę. 👍

Edytowane przez crush
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

Najlepsze jest to, że dokładnie identycznie potrafili stawiać sprawę Ukraińcy ze wschodu, których poznałem. Groteskowo brzmi, ale byli tacy dosłownie stawiający za tezę, że ta wojna to tylko i wyłącznie biznes.

Najlepszy był gość z Charkowa. Dzieci mu się porozjeżdżały po świecie (córka we Włoszech, syn w Polsce) on z żoną od początku wojny w Polsce, majątek życia zniszczony, a gość dalej swoje o biznesie i zero stresu :E

Dla mnie to było ciężkie do przetrawienia, zadawałem mu pytania odnośnie tego co czuje, jakie ma przemyślenia itp. Oczywiśćie gość swoje, ta wojna to tylko biznes ;)

Patrząc na to z punktu politycznego to walka wpływów pomiędzy USA - rosją ale faktycznie z poziomu ekonomicznego to zajebisty biznes.

Pół świata zarabia na broni i innych rzeczach używanych przez strony walczące, a w samej UA mocno rozwija się tech. szczególnie ten militarny. Tego wymaga wojna więc jako tako biznes się kręci tym bardziej jak zasilanie idzie z EU.

Przerażające jest to, że znaczna część ukrainców, którzy wyemigrowali w ogóle nie utożsamia się z UA. Niektórzy chcą przyjąć obywatelstwo polskie i myślą, że w ten sposób staną się polakami... Musieliśmy im tłumaczyć, że będą mieli tylko obywatelstwo ale dalej będą ukraińcami. Więc ich tożsamość sprowadza się do miejsca w którym mieszkają. W dodatku zauważam duże podobieństwo z emigrującymi polakami. Najgorsze na zachodzie, co można było zrobić będąc polskim emigrantem to poprosić polaka o pomoc. 

Teraz zauważam to samo w kręgach ukraińców duża część zamiast się wspierać na obczyźnie to jeden drugiemu podkłada nogi i tylko patrzy żeby rodaka wykorzystać lub żeby przypadkiem nie miał lepiej niż on. Bardzo słabe ale to może dziedzictwo po ruskiej obecności.

Edytowane przez Norrberrto
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Przekaz na pocisku wprost idealny :)

Gdyby tam było napisane koalicja obywatelska to szury ruskie to też byś się tak cieszył?

Takimi akcjami będą coraz bardziej negatywnie odbierani w polskim społeczeństwie i będzie rosła nienawiść do Ukrainy i Ukraińców 

A ruski bije brawo że Ukraińcy działają przeciwko tym którzy oddali im więcej niż mogli i pokazuje patrzcie pomogliscie im tak bardzo ani na was plują, więcej takich akcji i ludzie prędzej będą Rosję popierać niż Ukrainę 

Edytowane przez voltq
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, voltq napisał(a):

Takimi akcjami będą coraz bardziej negatywnie odbierani w polskim społeczeństwie i będzie rosła nienawiść do Ukrainy i Ukraińców

Ten napis to właśnie Polak zamówił tak dla twojej wiadomości.

• Like 2
  • Thanks 2
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kris194 napisał(a):

A jak ja zamówię kłamliwy napis że Tusk trzyma z Putinem a koalicja obywatelska to szury ruskie to też będziesz zadowolony ?

Nie jestem wstanie zrozumieć tej waszej krótkowzrocznośći , pluj dalej we własne gniazdo

Edytowane przez voltq
  • Confused 3
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Przekaz na pocisku wprost idealny :)

Naprawdę? Posłuchaj sam siebie. Pocisk, który zabija ludzi z jakimiś napisami? Dla mnie bardzo słabe. Trzeba mieć nierówno pod sufitem, żeby na jakiś pociskach umieszczać jakiekolwiek teksty, a już na pewno dotyczące legalnie działającej partii w państwie, które tak mocno wspiera stronę ukraińską. Zarówno politycy konfederacji jak i ich wyborcy mogą mieć różne poglądy, ale płacą wszystkie podatki: VAT, srat i CIT, a część z tych podatków w ramach czy to budżetu Polski czy NATO czy UE idzie na pomoc Ukrainie, w tym na zakup tego pocisku... Bardzo też się dziwię, że podoba ci się to, że żołnierze innego państwa piszą jakieś swoje opinie na pocisku o Polakach. 

W kontekście tego, że to wojna, że giną ludzie a ktoś sobie robi zabawę z malowaniem śmiercionośnej broni to już pominę milczeniem...

Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Jakoś mnie to nie dziwi... Narodu takiego w którym jeden Polak by utopił w łyżce wody drugiego to chyba nie ma drugiego takiego. Ale co ciekawsze już jak się nas zaatakuje jako "zbiorowość" to wszyscy stoją murem bez względu na sens. Powiedz o Polakach ogólnie, że to rasiści i antysemici to wyleje się na ciebie fala hejtu ze wszystkich stron... Ale zacznij krzyczeć, że jakaś partia lub człowiek to czy to to już będzie ok :) Czyli sąsiad, kolega, partia to omal nie zrównać z ziemią, ale jak ktoś powie ogólnie coś nieprzychylnego o wszystkich Polakach to syndrom oblężonej twierdzy... Osobiście bardzo tego nie lubię u nas.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Czyli kto? Volt i ty?

Uderz w stół, a nożyce (sekciarze) się odezwą.

Edytowane przez buks
Opublikowano
2 godziny temu, voltq napisał(a):

A ruski bije brawo że Ukraińcy działają przeciwko tym którzy oddali im więcej niż mogli i pokazuje patrzcie pomogliscie im tak bardzo ani na was plują, więcej takich akcji i ludzie prędzej będą Rosję popierać niż Ukrainę 

To przeklejka z poradnika dla ruskich trolowni? Dzięki za info. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A jak ja zamówię kłamliwy napis że Tusk trzyma z Putinem a koalicja obywatelska to szury ruskie to też będziesz zadowolony ?

Nie jestem wstanie zrozumieć tej waszej krótkowzrocznośći , pluj dalej we własne gniazdo

To nie Tusk mówi o potrzebie współpracy z Rosją.

To nie żona Tuska pracuje (pracowała?) w kurwidołku który dostawał (dostaje?) dotacje z dziwnych źródeł.

Sami sobie na siebie bat ukręcili. Szczególnie ręką takich zdradzieckich szmat jak Braun i Korwin.

Edytowane przez crush
  • Upvote 4
Opublikowano

pluj dalej we własne gniazdo

Plucie na konfederację, której nie przeszkadzają ruskie trole/agenci w swoich szeregach, to jest właśnie dbanie o własne gniazdo, bo jak dojdą do władzy, to zrobią tu ruskie gniazdo ala Białoruś. Nie od razu, żebyś mnie czasem od szura nie wyzwał. Zresztą nie stworzę po najbliższych wyborach rządu samodzielnie lub jako główna partia. Nie zmienia to jednak faktu, że w tej partii są osoby tak dalekie od partriotyzmu i dbania o Polskę, że bardziej się nie da.

BTW. Co się tak sprułeś o bombkę lecącą w ruskich okupantów. Współczujesz im?

• Confused 1
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...